Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • Публикувана: 10 апр. 2020, 02:04 ч.
  • Последно мнение: 21 апр. 2020, 18:37 ч.

Помощ за наркоман

  • 1 067
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 21
Здравейте. Има едно момче, което познавам от бая време. Никога не сме били близки, но отскоро чувам за него по квартала всякакви слухове: -че бил наркоман, че прилича на клошар, мръсен е и тн. Не повярвах докато не го видях. И от начина, по който го помня до сега .... не ми се говори. Беше уникално момче. Много се надявам да се оправи и пак да бъде. Разбрах от източници , че някакъв му е разбил главата с бухалка и от това е полудял + наркотиците . Говорихме си днес по видеокамера и го видях.

Та въпроса ми е.. Мога ли аз с нещо да му помогна. Родителите му до колкото чух, те знаят, че е така. Всеки го е отритнал и си е самичък.
Способна съм дори да тръгна с него само и само, за да му помогна. Към кой да се обърна или какво аз мога да направя. Няма безнадеждни неща, освен ако не ги оставиш така.
п.с. разбрах, че пуши билка, но може и да е на други вещества не съм сигурна. Simple Smile Много ще се радвам да чуя вашите съвети, но моля без критика. Сигурна съм в това, което искам да направя и няма да се спра. Simple Smile Благодаря.

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 03:02 от elizabetaA

# 1
  • София
  • Мнения: 558
Здравейте!

Изключително впечатление ми направиха готовността и желанието да помогнете на въпросното момче (може да говорим за юноша или млад мъж, но не става ясно от писмото Ви на каква възраст е). Да имаме нечия безусловна подкрепа е голяма ценност. Също така, даването, получаването и приемането на подкрепа, в различните й форми, имат своята специфика. За да съм по-конкретна – ако човекът, за когото говорите, е малолетен или непълнолетен, за него отговорност носят родителите или настойниците му. Ако е пълнолетен и пълноправен гражданин на държавата, който не изисква специални грижи и подпомагане – отговорността за добруването му е негова собствена.

В случай, че има нарушение на мозъчната дейност в следствие на травма (това, което споменавате за удара с бухалка), следва да се намесят специалисти (психиатър, невролог, мозъчен хирург и т.н.), които да установят увредата и да поставят диагноза. Съответно и да се установи дали човекът е в състояние да се грижи сам за себе си или не.

Във връзка с употребата на наркотични и психоактивни вещества – отново има голямо значение дали говорим за пълнолетен или не човек. Но и в двата случая е ключово дали момчето разбира и мисли за това като за проблем. Защото, за да се стигне до търсене на решение на даден проблем, същият следва да се разглежда именно като проблем. При употребата на наркотици съществува нуждата да се „избяга“ от реалността, в която употребяващият се намира. Предполагаемо, в живота му има неща, които са толкова трудни за понасяне, че се търси опция да се замени съществуващото положение. И наркотиците измамно дават това усещане поне за кратко време, но всичко това се случва със съпътстваща деструктивност. По тази тема Вашият познат може да получи съдействие и подкрепа по много начини, стига да са искани и работещи за него – семейството, приятелите, любими хобита могат да бъдат подкрепящи, но не знам това доколко е приложимо в неговия случай. Ако мислим за специализирана помощ – индивидуални или групови консултации с психолог/психотерапевт (има колеги, които са специализирани при работа със зависимости) могат да бъдат полезни, но тук също препоръчвам да се направи среща с професионалист и съответното насочване от него към вида терапия.

Казвам всичко това, за да може да го съобразите с конкретиката, с която аз не разполагам, и да прецените кое, как и доколко може да се направи в описаната от Вас ситуация.

Надявам се да съм Ви била полезна по някакъв начин. Ако имате нужда от допълнителна информация, но и се притеснявате да споделите в подробности, може да пишете и на лично съобщение.

Сърдечни поздрави,
Славея Дънева - психотерапевт

Общи условия

Активация на акаунт