Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Д-р Симидчиев отговаря на вашите въпроси

 • 10 277
 • 41
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 880
Като част от нашата социално отговорна кампания “Специалистите говорят” в специално интервю доктор Симидчиев отговори на въпроси, зададени от вас - потребителите на BG-Mamma.

Д-р Симидчиев ще продължи да отговаря на вашите въпроси в настоящата консултантска тема.


Д-р Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев е специалист пулмолог, началник отделение по неинвазивна диагностика в Медицинския институт на МВР, член на Българското дружество по белодробни болести и бивш директор на отдел в GlaxoSmithKline Kанадa. Създател е и на първия в страната уеб базиран курс по „Дигитална медицина“.
Привърженик на използването на дигиталните мрежи за изграждане на ефективно и достъпно здравеопазване, д-р Симидчиев вярва, че технологичните иновации и дигиталната комуникация са ключът към подобряването на грижата за пациента.

Включете се в темата и задайте своите въпроси, свързани с белодробни заболявания, разпространението на COVID-19, превенцията и лечението на заболяването!
Д-р Симидчиев ще отговаря обобщено около веднъж седмично на поставените от вас въпроси.
Правила на темата

Тази тема е от типа “Виртуален кабинет”. Не е предназначена за създаване на дискусии, а е консултативна тема от вида "Въпрос от потребител – Отговор от специалист".
За да бъде максимално полезна и добре организирана и да бъде улеснен специалистът, който ще отговаря на Вашите въпроси, молим да спазвате следните правила:

- въпросите следва да бъдат зададени максимално ясно и с възможно най-подробно описание на проблема;

- въпросите следва да съответстват на областта на компетентност на специалиста;

- не отговаряйте на въпроси, зададени от други потребители – темата не е дискусионна.

Темата е с информативен характер. Онлайн консултацията не може да отмени назначено лечение, както и да замени посещението при лекар, медицинския преглед, диагностиката, поставянето на конкретна професионална диагноза и провеждането на нужното лечение след преглед от специалист.
Темата не е предназначена за диагностициране и реакция на спешни състояния.
При спешни здравословни състояния се свържете с Вашия лекуващ лекар и/или се обадете на спешния номер 112.


Темата е част от социалната инициатива на BG-Mamma "Специалистите говорят".
Ако се нуждаете от #консултация в друга сфера, вижте всички #специалисти, които са се включили в кампанията ТУК.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи

Последна редакция: чт, 23 апр 2020, 16:32 от BG-Mamma™

# 1
 • Мнения: 13
Здравейте и благодаря на всички за зададените въпроси!

Поради ограниченото време и огромния брой въпроси част от тях не получиха своя отговор в интервюто, проведено от Миролюба Бенатова.

Част от въпросите са специфични и отговорите на тях изискват индивидуална преценка от лекуващ/наблюдаващ лекар, на база история на заболяването и текущото състояние на съответния пациент.

Предлагам ви обобщени отговори на част от останалите въпроси.

Отговори на въпроси, касаещи превенцията

Има ли до момента известни случаи в България на хора, които са се заразили, въпреки стриктно спазване на пълната социална изолация?
Вирусът може да се пренесе през контакт с повърхности, така че не е необходимо да се “срещнете” с някой заразен. Може и да го прихванете, като пипате повърхности или дръжки или бутони, на които има вируси, които са възможни да заразяват.


Помагат ли за превенция билковите чайове и сиропи от джинждифил, лимони, инхалации, етерични масла и други? Помага ли превантивният прием на витамин С и витамин D или други витамини и микроелементи - цинк, селен и др.?
Научната литература мълчи по този въпрос. За да можем да дадем медицинска препоръка, е важно да има проведени съответни проучвания. В случая с чайовете, такива липсват. Витамините и микроелементите помагат само, когато има недостиг в организма от тях.


Възможно ли е чрез изследване на С-реактивен протеин да се даде насока за изследване за коронавирус?
Це реактивния белтък е неспецифичен маркер за възпаление. Той служи за индиректна оценка на интензивността на възпалителен процес. Не е специфичен за короноавирус.


Възможно ли е дезинфектантите да предизвикват алергии?
Възможно е, тъй като те най-често са на алкохолна основа, с което разтварят част от защитните мазнини в кожата и могат да отслабят бариерната и функция. Това позволява по-лесно проникване на вещества през кожата, които да могат да предизвикат алергична реакция.


Възможно ли е пренасяне на заразата от комари?
Не, пренася се само от човек на човек посредством пръски или посредством повърхности.


Ефективни ли са UV лампите срещу разпространението на вируса?
Дезинфекция на въздух се постига при работа на УВ лампи в продължителност 20-30 минути и минимум 6 µW/cm2 UVC интензитет в целия обем на помещенията.
По отношение на обеззаразяването на повърхности, директните бактерицидни лампи само подпомагат дезинфекцията с химични средства (дезинфектанти), но не я заместват!


При каква температура/влажност на въздухът вирусът е най-витален и при коя загива?
Вирусът е най-устойчив при температура 5-8 градуса, когато издържа няколко дни на твърди повърхности. При температура 21-23 градуса, издържа няколко часа, а при температура над 60 градуса се инактивира.


Ваксиниране към този момент с пневмококова ваксина или прилагането на препаратите Бронховаксом/Респивакс препоръчително ли е - по-податлив или по-устойчив ще е организмът след техния прием?
Аз бих изчакал да премине пандемията. Ваксинирането в този момент стимулира имунната реактивност, а за момента не е ясно как взаимодейства вируса с него.

# 2
 • Мнения: 13
Отговори на въпроси, касаещи рисковите групи


По-податливи ли са на заразяване и по-рискови ли са за по-тежко протичане на заболяването при заразяване с Covid-19 на хората:

•   възрастни с астма и ХОББ
- Да

•   деца с астма
- Не

•   недоносени бебета
- Не

•   които приемат кортикостероидни препарати
- Да

•   които приемат антихистамини
- Не

•   които приемат противовъзпалителни препарати
- Не

•   които приемат имуносупресори
- Да

•   които са преминали или кък момента са на химио- и лъчетерапии заради онкологично заболяване
- Да

•   онкоболни, преживели операции и в ремисия
- Зависи (индивидуално е)

•   които имат таласемия и Глюкозо 6-фосфатен дефицит
- Не

•   автоимунни заболявания, Хашимото, Лупус, Псориазис и др.
- Да

•   с хиперинсулинемия
- Не, освен в контекста на метаболитен синдром при диабет тип 2

•   които приемат ACE инхибитори
- Неясно е все още

•   бетаблокери
- Не (но рискови са хипертониците и хората със сърдечна недостатъчност)

•   преболедували от белодробна, извънбелодробна туберкулоза и белодробна емболия
- Не

•   преболедувалите от пневмонии
- Не

•   пушачите
- Да

•   със синдром на Вилебранд
- Не ми е известно

•   с анемия
- Зависи

•   без далак
- Да

•   приемащи антикоагуланти
- Не


Необходима ли е промяна на назначената поддържаща терапия при горните групи с хронични заболявания (включване или изключване на медикаменти)?
Това е много индивидуализиран въпрос. Няма обща препоръка и изцяло зависи от съвместната преценка и дискусия лекар/пациент.


Съобщава се, че повечето тежки случаи са приети с лека хипертония, какво означава това? Хората вдигат кръвно вследствие на вируса или са уязвими поради наличието на предишна хипертония?
Хипертонията е рисков фактор, но и боледуването дестабилизира нивото на контрол на артериалното налягане.

# 3
 • Мнения: 13
Отговори на въпроси, касаещи протичане на заболяването


Затрудненото дишане може ли да бъде първоначален симптом на коронавируса или се смята за по-нататъшно усложнение от заболяването?
Задух е късен симптом при малка група по-тежко боледуващи. Най-честият симптом е повишената температура.


Възможно ли е да останат трайни последици за организма след преболедуване от коронавирус? Възможно ли е да се установи, че човек е преболедувал (без да е доказано с тест) от Ковид чрез снимка на белите дробове или друг тип изследване след време?
Трайни последици остават рядко, при най-тежките случаи, като понякога те са в резултат на механичната вентилация на дробовете. При развитие на респираторен дистрес може да се появи впоследствие белодробна фиброза, но тя не е прогресивна.


Може ли да се стигне до интубация при възрастни без придружаващи заболявания?
Възможно е, но е малко вероятно.


Като се надявам да съм бил полезен, очаквам новите ви въпроси!

Поздрави,
Д-р Александър Симидчиев

# 4
 • Мнения: 31 124
Здравейте, д-р Симидчиев!
Интересувам се дали тинейджърите с диабет тип 1 са по-податливи на заразяване с COVID-19 и съответно на по-тежко протичане. Контролът на кръвната захар в тази възраст е труден по много причини и за много тинейджъри хипо- и хипергликемиите са ежедневие, а тези млади хора най-трудно приемат социалната изолация и предпазните мерки и средства.
Благодаря предварително за отговора!

# 5
 • Мнения: 68
Здравейте, д-р Симидчиев!
Полезен ли е уреда измерване на кислород в кръвта Oximeter за установяване на Covid-19? При какви показания трявба да потърсим лекарска помощ?

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 501
Здравейте
Синът ми е на 12 год, 5 дни с температура 38-39 и диария, главоболие. Температурата падна втори и трети ден, след това се вдигна отново. В момента е 37,5-37,7. Възможно ли е да коронавирус инфекция?

# 7
 • Мнения: 1 909
Д-р Симидчиев, ще Ви моля да ми отговорите на следните въпроси:

1.Имат ли достъп болните с ковид -19, лекуващи се у дома си, до лечение с  хининови и други лекарства, неразрешени за  употреба в България? Доколкото разбирам, според Наредба 10 тези лекарства могат да се прилагат само в болниците, но в момента на домашно лечение са много хора  в средно тежко състояние, което в друго време би било основание за постъпване в болница, а сега не се прави, за да се запазят ресурсите за болнично лечение на по-тежко болните пациенти. Какви лекарства се предписват на тези болни и имат ли те достъп до спряганите за по-надеждни лекарствени препарати в ранния стадий на болестта?

2. Човек дал положителна проба Манту, на когото съответно не е направена БЦЖ ваксина, защитен ли е в същата степен като този, който е имунизиран с БЦЖ - естествено имам предвид евентуалния положителен ефект при корона-вируса, не при туберкулозата?

3.Описаните от Вас по-горе придружаващи заболявания, увеличаващи риска и тежкото протичане, основание ли са за задължително приемане в болница, ако болният е в по-ранен стадий на болестта?

Благодаря предварително!

Последна редакция: пт, 10 апр 2020, 18:43 от GG_BG

# 8
 • Варна
 • Мнения: 11 158
Здравейте, д-р Симидчиев!

Повтарям си въпросите от предишната тема, които не получиха отговор:
1. Като лекар, считате ли, че затварянето на хората и особено на децата у дома (най-вече в апартаментите в градовете), както и липсата на движение и слънце, за толкова продължителен период (два месеца и половина) няма  допълнително да допринесе за сваляне на имунитета? В тази връзка, възможно ли е разхлабване на мерките с разрешаване на разходки в природата, като продължава да се спазва дистанция от 2 м. между хората, които не са в едно домакинство?
2. Какви превантивни средства препоръчвате? Има теория, че не е добре да се стимулира допълнително имунитетът, за да не се предизвика прекомерна цитокинна реакция на организма, това вярно ли е?
3. Как трябва да се измиват/дезинфекцират покупките от магазина,  включително плодовете и зеленчуците?

# 9
 • Мнения: 593
Здравейте, д-р Симидчиев!

Личните лекари инструктирани ли са и прилагат ли специфични лекарства на хората, които се лекуват вкъщи от Ковид19? Какви?

Разбрахме, че лечението е симпатично, НО така всеки лек случай се превръща в тежък. Всеки пациент знае, че колкото по-рано започне лечението, толкова по-бързо и без усложнения ще оздравее пациентът. Симптоматично лечение е = на оставяне на пациента на съдбата!

# 10
 • София
 • Мнения: 13 459
Здравейте, д-р Симидчиев.

Първо, благодаря за инициативата от ваша страна, това е нещо, което се случва за първи път и сме признателни.

Имам следните въпроси към вас:
Тези въпроси освен мен, мисля че вълнуват и огромна част от потребителите в Бг мама и до тук на тях не е отговаряно, така че дано да успеете да хвърлите някаква светлина върху тях. Simple Smile

1. Реално, кога може да се очаква ефикасна и сигурна ваксина (не оптимистичен или песимистичен вариант), а реален/трезв. На фона и на това, че в момента всички учени по света работят денонощно над това.

2. Има ли някакви положителни сигнали напоследък, че могат да се изобретят и пуснат в обръщение бързи, но и сигурни тестове (над 80% най-малко) за диагностициране на вируса. Ако до 2, 3 месеца има такива, вие как мислите, трябва ли цялото население на България да се тества? Защото ако сме в края на епидемията, активните случаи са малко, а новите такива още по-малко, то така могат да се открият и изолират и последните заболели (или асимптоматични) у нас.

3. Реално ли е да се очаква и може ли да се постигне R0 под 1 за Европа? Не само за България. Глобално за нашия континент? Ако няма ефикасен лек или ваксина след време, то единствения начин да изчезне вируса е ако добием колективен имунитет или го задушим с това R0>1. Но с мерките, които бяха взети навсякъде, този колективен имунитет на практика е невъзможен или трябва да се точи на лъжичка по малко (2 години поне), което би убило икономиката. И в допълнение, предстоящото сухо и горещо лято за континентална Европа (над 20 градуса средна температура) не би ли трябвало да спомогне за тази цел, защото вирусът няма да може да се репликира толкова често (за него идеалната среда е 6-8 градуса), а и ще живее много по-малко върху открити повърхности.

4. Напоследък има сигнали от Китай и Реп. Корея за повторено заболяване с вируса на хора, които вече са го преболедували. Но и самите специалисти не са сигурни и по-скоро залагат на реактивиране на вируса. Т.е. вируса не е бил напълно победен или проблем с тестуването. За Европа такива сигнали липсват, а все пак към днешна дата има над 200 000 преболедували европейци. Най-малкото щяха да гръмнат социалните мрежи. А не е като да не е минало време. Близо 2 месеца са минали и то в разгара на епидемията, така че шансът тези хора да се заразят отново не е никак малък. Какво е вашето лично мнение относно придобит естествен имунитет от този вирус конкретно? И какво се говори в медицинските среди? Защото ако няма траен личен имунитет, не би ли трябвало и ваксината да е невъзможна по пътя на тази логика?

5. Ако не е тайна в момента как изчислявате грубо колко е неофициалната бройка заболели? Защото тя винаги е много по-голяма от официалната по ред причини, които са до болка познати... Чувал съм от генерал Мутафчийски и от топ епидемиолози от цяла Европа, че на един починал се равняват между 800 и 1000 заразени или че един човек може да зарази 59 000 човека в прогресия. Но при положение, че имаме карантини в доста държави, както и извънредни положения в други, то тези цифри не би ли трябвало да са по-малки? Има ли някаква сигурна методика или всичко е променливо? И според вас грубо колко са общо заразените в България към момента след като знаем колко са общия брой на официалните случаи, както и общия брой на починалите, разбира се ако е позволено да съобщите.


Благодаря Ви! Simple Smile

# 11
 • Мнения: 163
Здравейте, когато е приложено домашно лечение, без да има установен коронавирус с тест, но съмнения за такъв.
Възможно ли е заболявянето да продължи по-дълго от три седмици?
Като последователно във времето са изчезнали симптомите като температура, болки в гърдите, силни мускулни болки и т.н., но след третата седмица са останали диария и лека кашлица или вероятно тези симптоми се дължат на нещо друго и не може да говорим за боледуване от коронавирус над 3 седмици?

Също така възможно ли е след такова дълго боледуване да има някакви сериозно усложнения, като пневмония или нещо подобно, при положение, че е приеман антибиотик 7 дни и е правена пълна кръвна картина и изследване за С-реакривен протеин и всичко е било в нормата?
Възможно ли е сериозно възпаление в организма да протече без никакви отклонения в посочените кръвни изследвания?

# 12
 • София
 • Мнения: 13 459
Докторе,
Да не ставам нахален, но ако може още един въпрос. Simple Smile

Конкретно за себе си се интересувам относно плуването в обществените басейни. Когато ИП падне и лека-полека лятото се върнем към нормалния живот и ако се отворят басейните, то искам да попитам хлорът в басейна би ли убил този вирус конкретно? Някакви изследвания, нещо по въпроса?
И като цяло втори въпрос. Какъв е живота на този вирус във вода (в закрит басейн) с хлор и да кажем на открито в морето? Ако има извадки разбира се или някакво установено мнение сред медицинските среди.
Специално за плуването ме интересува, защото вече 2 месеца не съм плувал, а то си е като дрога за мен. Обожавам плуването, а и мисля, че това е спорт, който е много полезен и за белите дробове и за оросяването с кръв на целия организъм.

Благодаря.

# 13
 • Мнения: 2 719
Здравейте Доктор Симидчиев!
Синът ми е на 3години и 9месеца. Прекара 3 гнойни ангини в рамките на месец и половина( Януари -Февруари 2020) .
 От тогава са минали 2 месеца, но ме гризе от вътре температурата която поддържа от 2седмици насам.
Единствено споделя понякога, че го боли коремчето, но други симптоми няма и е  с перфектни кръвни показатели, включително ЦРП.
Температурата варира между 37-37,4, поне 2-3пъти дневно е в тези граници.
Притесненията ми идват от това, че за него тези стойности не са нормални.
С уголемени сливици е и е прекарвал едностранна пневмония .
Благодаря! 🙂

# 14
 • Мнения: 219
Здравейте и предварително благодаря за отговора.Бихте ли разяснили отново леката алергична астма ,на терапия с инхалаторен препарат Алвеско,повишава ли риска от тежко протичане при евентуално заразяване с вируса.

# 15
 • Мнения: 13
Здравейте!

Благодаря на всички за въпросите!
На подобни на някои от тях съм отговорил вече в по-малка или по-голяма степен в интервюто, което бе проведено от Миролюба Бенатова специално за BG-Mamma и което можете да гледате/прочетете тук - https://www.bg-mamma.com/?topic=1199860

Ето и отговори на други въпроси, повдигнати в темата.

Дали тинейджърите с диабет тип 1 са по-податливи на заразяване с COVID-19 и съответно на по-тежко протичане?
(Контролът на кръвната захар в тази възраст е труден по много причини и за много тинейджъри хипо- и хипергликемиите са ежедневие, а тези млади хора най-трудно приемат социалната изолация и предпазните мерки и средства)?


Абсолютно сте права за трудното приемане на социалната изолация в тинейджърската възраст. Това обаче е важно да се балансира с усилия за разбирането на Вашето дете за дисциплината, нужна при контрола на Диабет тип 1. Този тип заболяване е конкретно свързано с несъответна имунна реакция спрямо клетките на собствения панкреас. Макар да не са ми известни конкретни данни за Диабет тип 1 и КОВИД, от общомедицински съображения считам, че тези хора са по-податливи на вирусни и бактериални инфекции, съответно и на по-тежко протичане. Важно е да се подходи с разбиране към психологията на тинейджърите, и особено тези с хронични автоимунни заболявания. Поведението е това, което би ги поставило под риск, а евентуалната инфекция е по-вероятно да протече с усложнения. Посъветвайте се с ендокринолог (за лечение с пен), както и поведенчески психолог за моделиране на разбирането и поведението в тази трудна възраст.Полезен ли е уредът за измерване на кислород в кръвта Oximeter за установяване на Covid-19? При какви показания трявба да потърсим лекарска помощ?

Уредът е много полезен за установяване на нивото на кислород в кръвта. Много лесно и неинвазивно получаваме информация за степента на “напълване” на "вагончетата", които пренасят кислород от сърцето към тъканите (червените кръвни клетки). Нормално измерване е >95%, а при белодробно страдание спада до под 93% или по-ниско. Оплаквания от затруднено дишане, съчетани с измерване на сатурация под 94% и повишен пулс, са белези за нуждата от търсене на лекарски съвет и помощ. Само е необходимо да се съобрази, че студени пръсти при измерване могат да дадат ниски резултати, както и притискане на кръвоносните съдове на ръката, на която се измерва.Имат ли достъп болните с Ковид-19, лекуващи се у дома си, до лечение с  хининови и други лекарства, неразрешени за употреба в България? Според Наредба 10 тези лекарства могат да се прилагат само в болниците, но в момента на домашно лечение са много хора в среднотежко състояние, което в друго време би било основание за постъпване в болница, а сега не се прави, за да се запазят ресурсите за болнично лечение на по-тежко болните пациенти. Какви лекарства се предписват на тези болни и имат ли те достъп до спряганите за по-надеждни лекарствени препарати в ранния стадий на болестта?
Личните лекари инструктирани ли са и прилагат ли специфични лекарства на хората, които се лекуват вкъщи от Ковид-19? Какви?


Болните в по-тежко състояние ТРЯБВА да са в болнично заведение. Тези, за които е преценено, че могат да бъдат на домашно лечение, нямат нужда от нищо друго извън поддържащи и симптоматични средства. Лечението с нелицензирани за целта медикаменти има своите рискове и трябва да се прилага ЕДИНСТВЕНО под контрола на правоспособен лекар. За момента няма медикаменти, които да са научно доказали надеждно повлияване на ранните стадии на заболяването, макар че има много публикации в популярната литература. Личните лекари са с много опит в лечението на респираторните вирусни инфекции (от които КОВИД-19 е една), и домашното лечение е според протичането, с познати симптоматични средства “за настинка”.

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 13:49 от Д-р Александър Симидчиев

# 16
 • Мнения: 13
Човек, дал положителна проба Манту, на когото съответно не е направена БЦЖ ваксина, защитен ли е в същата степен като този, който е имунизиран с БЦЖ - естествено имам предвид евентуалния положителен ефект при корона-вируса, не при туберкулозата?

Положителната проба на Манту е основание да НЕ бъде правена ваксинация, именно защото говори за наличие на инфекциозен имунитет. “Защитата”, приписвана на БЦЖ ваксинацията спрямо КОВИД19, не е в индивидуален план, а за общности, при които е реализирана ваксинационната програма. Счита се, че при добро покритие (каквото има в България), вероятността за тежко протичане на КОВИД19 е до 6 пъти по-ниска при ваксинирани с БЦЖ.Описаните от Вас придружаващи заболявания, увеличаващи риска и тежкото протичане, основание ли са за задължително приемане в болница, ако болният е в по-ранен стадий на болестта?

Напредналата възраст (>65), наличието на недобре контролирани сърдечносъдови, белодробни и метаболитни заболявания, е основание за превантивно приемане в здравно заведение при възможност. Поведението при всеки пациент се преценява индивидуално, на базата на оценката на приемащ лекар и наличността на капацитет на здравното заведение.Като лекар, считате ли, че затварянето на хората и особено на децата у дома (най-вече в апартаментите в градовете), както и липсата на движение и слънце, за толкова продължителен период (два месеца и половина) няма допълнително да допринесе за сваляне на имунитета?

Като лекар ежедневно ми се налага да правя трудни избори между две злини, от които трябва да избера по-малката. В случая рисковете в обществен план (да загинат възрастни хора) са по-високи от подозирания (но неустановен) риск за “сваляне” на имунитет при децата. Ако този риск беше реален, децата щяха да боледуват повече в този период, а наблюденията са в обратната посока.Реално, кога може да се очаква ефикасна и сигурна ваксина (не оптимистичен или песимистичен вариант), а реален, на фона и на това, че в момента всички учени по света работят денонощно над това?

След около 12-18 месеца, при темповете на развитие на кандидат ваксините.Какви превантивни средства препоръчвате? Има теория, че не е добре да се стимулира допълнително имунитетът, за да не се предизвика прекомерна цитокинна реакция на организма, това вярно ли е?

Имунитетът при над 95% от хората е напълно адекватен за ежедневни условия без никаква допълнителна външна намеса. Аз съм привърженик на разбирането за “адекватен” и “неадекватен” имунитет, а не за “силен” и “слаб”. Цитокиновата буря е пример за “неадекватен” имунен отговор на нормален или дори “силен” имунитет. Извън ясно дефинираните в медицината случаи на имунен дефицит, не предписвам “имуностимулатори”. Препоръчвам обаче подготвяне на имунитета за адекватна реакция към познати заплахи чрез ваксиниране.

# 17
 • Мнения: 13
Има ли някакви положителни сигнали напоследък, че могат да се изобретят и пуснат в обръщение бързи, но и сигурни тестове (над 80% най-малко) за диагностициране на вируса? Ако до 2-3 месеца има такива, вие как мислите, трябва ли цялото население на България да се тества?

И сега наличните тестове са с добре дефинирана специфичност и чувствителност. Трябва да се приложи т.нар. Стратегия при изследването. Тестове с висока чувствителност да се ползват за скрининг и тестове с висока специфичност - за потвърждение. Масовостта на изследването зависи от няколко фактора (честота и опасност на заболяването - твърде ниска и твърде висока честота обезсмислят скрининга за не особено опасни заболявания), както и наличен финансов и логистичен ресурс за извършване. Към настоящия момент бих ползвал наличните ресурси за изследване първо на рискови групи, последвано от изследване на групи, които предлагам да бъдат “пуснати” за възстановяване на икономическата ни активност. Тази стратегия бих нарекъл “таргетиран скрининг” и ширината на таргета ще се определи от това в каква степен се препоръча отпускане на мерките.Реално ли е да се очаква и може ли да се постигне R0 под 1 за Европа? Не само за България. Глобално за нашия континент?
То ЩЕ се постигне, по един или друг начин, с едни или други средства. Физическата дистанция и миенето на ръце личи да го е свалила до 1.1 в момента в България.Предстоящото сухо и горещо лято за континентална Европа (над 20 градуса средна температура) не би ли трябвало да спомогне за тази цел, защото вирусът няма да може да се репликира толкова често (за него идеалната среда е 6-8 градуса), а и ще живее много по-малко върху открити повърхности?

Искрено се надявам да сте прав. За съжаление вируса го познаваме едва от 4-5 месеца, без да сме преживели с него слънчево и топло лято в България. Лятото може да промени съотношението между “контактно” заразяване и “капково” заразяване, с което на вируса няма да се наложи да съхне по повърхности, а ще си скача между неподготвени имунни системи, ако не спазваме дистанция.
Има вече сигнали за повторно заразяване с вируса.
Какво е вашето лично мнение относно придобит естествен имунитет от този вирус конкретно? И какво се говори в медицинските среди? Защото, ако няма траен личен имунитет, не би ли трябвало и ваксината да е невъзможна по пътя на тази логика?

Не е ясно дали това е “повторно заразяване” или е “реактивиране на недоизлекуван” пациент. Все още е много оскъдна информацията за нивото и трайността на имунния отговор. Не е невъзможно вирусът да бъде със сходно протичане на херпесните (остава да живее в организма и се реактивира, без да прави тежко заболяване), но дори при някои херпесни вируси се прави ефективна ваксина (варицела, респективно зостер). Ще поживеем и ще видим Simple Smile
Според вас грубо колко са общо заразените в България към момента, след като знаем колко са общият брой на официалните случаи, както и общият брой на починалите? Ако не е тайна, в момента как изчислявате грубо колко е неофициалната бройка заболели?
На базата на изследвания от други държави има съотношения между изследвани, боледуващи и загинали. Според някои публикации се счита, че има около 800-1000 заразени на 1 починал (при 37 загинали към днешна дата това би направило между 29 600 до 37 000 заразени). Така можем “грубо” да се ориентираме за броя заразени по броя на загиналите. Друг вариант е да екстраполираме % заразени на базата на направените до момента скринингови изследвания (моето проучване при 1000 полицаи - 0.9% срещнали = 61 000 заразени за цялото население). Като цяло аз бих определили цифрата към днешна дата (15.04.2020) с известно приближение между 40 000 и 60 000 заразени, но с неравномерно разпределение по територията на страната.

# 18
 • Мнения: 13
Когато е приложено домашно лечение, без да има установен коронавирус с тест, но има съмнения за такъв, възможно ли е заболявянето да продължи по-дълго от три седмици?

КОВИД19 може да продължи до към 30-тина дни.След третата седмица са останали диария и лека кашлица - има ли вероятност тези симптоми се дължат на нещо друго и не на боледуване от коронавирус над 3 седмици?

Разбира се, затова е необходимо да се правят изследвания, с които да потвърдим или отхвърлим диагноза.Има ли изследвания дали хлорът в басейн би убил този вирус конкретно?

Този вирус е чувствителен на сапун, спирт >60%, белина (хлор) и някои кватернерни йонни детергенти. Като цяло не е проблемен що се отнася до дезинфекция. Проблемни са бактерии, които произвеждат биофилм. Вирусите са преобладаващо лесна мишена за дезинфектантите.Лека алергична астма при дете/възрастен на терапия с инхалаторен кортикостериод, повишава ли риска от тежко протичане при евентуално заразяване с вируса?

НЕ, в тези случаи рискът от недобро контролиране на основното заболяване е по-висок от риска от КОВИД19. КОВИД19 най-често не води до обостряне на астма, защото засяга по-ниски етажи на дихателната система.Синът ми е на 3години и 9месеца. Прекара 3 гнойни ангини в рамките на месец и половина( Януари -Февруари 2020). От тогава са минали 2 месеца, но ме гризе отвътре температурата, която поддържа от 2 седмици насам.
Единствено споделя понякога, че го боли коремчето, но други симптоми няма и е с перфектни кръвни показатели, включително ЦРП. Температурата варира между 37-37,4, поне 2-3пъти дневно е в тези граници. Притесненията ми идват от това, че за него тези стойности не са нормални. С уголемени сливици е и е прекарвал едностранна пневмония.


Състоянието, наречено “температура с неуточнена причина”, е медицинско предизвикателство, което се решава със систематичен подход. Най-често става въпрос за т.нар. Фокална инфекция (зъби, синуси, сливици, бъбреци, а при момичета и гинекологични страдания). Възможни са и хормонални причини, както и централно нервни (хипоталамус). Ако е кратък период (2 седмици), и има тенденция към стихване, може да се касае и за имунитет, който е в процес на възстановяване след прекарана инфекция. Редица по-проблемни вируси също могат да дадат такива ефекти (херпесните, Епщайн Бар, Цитомегало).
От описанието Ви изглежда най-вероятно да има фокус в сливиците, който да поддържа температурата. Консултация с УНГ би била уместна.Надявам се да съм бил полезен. Ще очаквам следващите Ви въпроси.

Бъдете здрави!

Поздрави,
Д-р Александър Симидчиев

# 19
 • Мнения: 3 908
Здравейте, д-р Симидчиев!
При наличие след тестуване само на IgG и при отсъствие на IgM антитела подлежат ли лицата на 28 дневна карантина?

# 20
 • Мнения: 430
Здравейте, Др Симидчиев!
Може ли да ми отговорите вярно ли е, че приемът на АСЕ инхибитори или сартани е предпоставка за по - тежко протичане при заразяване с коронавирус?
При прием на Renovia могат ли да се приемат противовирусни препарати? В листовката на лекарството пише да не се приема Renovia и противовирусен препарат.
Благодаря!

# 21
 • Варна
 • Мнения: 3 393
Здравейте, д-р Симидчиев! Благодаря за времето, което отделяте, за да отговаряте на нашите въпроси. Благодаря и затова, че отговорите Ви са на достъпен език. Моите въпроси са свързани с обявяването, че предстои подновяване на ваксинациите за бебетата и малките деца след празниците. В този ред на мисли:
- смятате ли, че е належащо да се направи точно в този момент?
- как, според вас, ще се гарантира, че педиатъра, родителите и децата не са безсимптомни преносители на вируса? Съответно как би се гарантирала стерилността на коридора, който води до кабинета, а и тази на самият кабинет. Дори и да са обособени дни и кабинети само за поставяне на ваксини от календара при такова текучество на хора дали в възможно да се гарантира, че някой няма да се зарази?
- не е ли по-добре да се изчака с поставянето на ваксините, докато не утихне пандемията, така или иначе всички сме в изолация и децата не контактуват с много хора, които биха могли да "донесат" някоя болест?
- вие бихте ли поставили ваксина от календара на вашето дете в условията на пандемия?

Отново благодаря за отделеното време и търпението Ви.

# 22
 • София
 • Мнения: 13 459
Здравейте, Д-р Симидчиев,

Първо благодаря за изчерпателните ви отговори и то така написани, че да са лесно разбираеми за всеки. Simple Smile

На този етап имам само един въпрос, той е продължениe на мой по-стар въпрос на който вие вече дадохте отговор.
Бях чел в научни публикации в интернет, че всяка страна трябва да се стреми към R0 около 0.6% Това на практика щяло да 'убие/задуши' вируса и той да изчезне. И ако всяка една страна сама за себе си успее да постигне това, то ще попречим на вируса да стане ендемичен.
Конкретния ми въпрос е, това реално ли е да се случи? Говоря глобално не само за България. Защото ние и да се преборим винаги можем отново да го привнесем...
Първо, толкова ли е наистина фактора R0, около 0.6% и възможно ли е по този начин да се преборим с него вместо с така популярния колективен имунитет, но даващ много повече жертви?
И последно, сега сме R0 1.1% но съм чел, че от 2.5/3.0 лесно се стига до 1/1.5, по-трудното е да се сведе до около 0.6% (или колкото е необходимо за да го победим). При тези мерки в момента + все пак предстоящото лято за Европа, какви са вашите очаквания за срок в който да стигнем до това спасение?

Последна редакция: ср, 15 апр 2020, 16:06 от Diavolo

# 23
 • Мнения: 1 141
Здравейте,въпросът ми е следният.Задържа ли се вируса върху продукти за хранене?И върху ,дрехи изобщо върху какви повърхности и доказано ли е научно?

# 24
 • Мнения: 3 924
Здравейте, Д-р Симидчиев! Имам  леко затруднено дишане и болки в гърба, пушач съм. Как мога да проверя дали дробовете ми работят нормално в домашни условия  освен с този оксиметър? Благодаря!

# 25
 • Варна
 • Мнения: 11 158
Благодаря за отговорите дотук, д-р Симидчиев!

Бихте ли могли да коментирате информацията, споделена по-долу, звучи много логично и обнадеждаващо за евентуалното лечение, което трябва да се прилага:

Източник: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=709307713146473&set= … ype=3&theater
И на английски: https://chemrxiv.org/articles/COVID-19_Disease_ORF8_and_Surface_ … sbGkXE1ma08cuVBrY

Скрит текст:
Д-р Владимир Шишков:"Скъпи приятели, днес реших да публикувам информация, която достигна до мен по неведоми пътища, информация която впечатли едни от най-класните лекари, които познавам, информация, която може да се окаже ключова за ефективното лечение на COVID-19.

Държа да кажа, че аз само преведох статията от английски и не съм нейния автор. Надявам се преводът ми да се е получил добре и да е разбираем, но автора по (не)обясними причини, явно е решил да пише под псевдоним. Накрая на статията естествено съм оставил линк към нейния първоизточник, но по-важно е че автора защитава една изключително добре аргументирана нова концепция за механизма на действие на коронавируса и дава също толкова конкретна и ясна концепция за ефективна терапия.

ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ МОИ ПРИЯТЕЛИ ДА Я ПРОЧЕТАТ!

Следва текста на статията:

"COVID-19 УСПЯ ДА ЗАБЛУДИ ВСИЧКИ НАС, НО СЕГА ВЕЧЕ ЗНАЕМ НЕГОВАТА ТАЙНА

През последните 3–5 дни от Ню Йорк, Италия, Испания и други се натрупаха купища от емпирични данни за COVID-19 и характеристиките на пациентите, които страдат от сериозни усложнения. Тези данни не само се трупат, но сега вече ни водят до общ консенсус на професионално ниво, подкрепен от няколко по-малко известни до момента проучвания, които ни сочат че сме били на грешен път през цялото време.

Реално няма никаква „пневмония“, нито ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome). Поне не ARDS с установени протоколи за лечение и процедури, с които сме запознати. Изкуствената вентилация не само е погрешно решение, но интубацията под високо налягане може всъщност да увреди, причинявайки повече щети, отколкото ако я няма, да не говорим за усложнения от наранявания на трахеята и язви, неизбежни при продължителна интубация, а такава често се изисква ... Тя все пак би могла да се използва в близко бъдеще за пациентите които тежко са се влошили, за да се възстановят с помоща на това ново познание, но трябва да се създаде нов протокол за лечение, за да се прекрати досегашната практика на погрешно лечение на пациентите поради сгрешена диагноза.

През последните малко повече от 48 часа направихме огромно откритие:

COVID-19 причинява продължителна и прогресираща хипоксия (тялото ви гладува за кислород), като се свързва с хемовите групи в хемоглобина в червените ви кръвни клетки. Хората просто десатурират (губят O2 в кръвта си) и това в крайна сметка води до нарушения на органите, които именно ги увреждат, а не някаква си там форма на ARDS (Тежък Остър Респираторен Синдром) или пневмония. Цялостното увреждане на белите дробове, което виждате при CT (компютърна томография), е от отделянето на окислено желязо от хема, което преодолява естествената защита срещу белодробния оксидативен стрес и причинява тази добре видима, винаги двустранна непрозрачност наподобяваща разпръснато стъкло в белите дробове. Пациентите, които се връщат за повторна хоспитализация дни или седмици след възстановяване, страдащи от видимо забавена постхипоксична левкоенцефалопатия, засилват впечатлението, че COVID-19-пациентите страдат от хипоксия, въпреки че няма признаци на респираторен „срив“ или умора.

Червените ви кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до всички ваши органи и останалата част от тялото. Червените кръвни клетки могат да извършват това благодарение на хемоглобина, който е протеин, състоящ се от четири „хема“. Хемовете удържат специален вид железен йон, който обикновено е доста токсичен в свободната си форма, и е заключен в центъра на хема с порфирин, действащ като „контейнер“. По този начин желязният йон може да бъде "поставен в клетка" и безопасно да се носи от хемоглобина, но и да се използва за свързване с кислород, когато стигне до белите ви дробове.

Когато червената кръвна клетка стигне до алвеолите или малките торбички в белите ви дробове, където се случва цялата обмяна на газове, този специален малък железен йон може да се преобразува между Fе2 + и Fе3 + състояния чрез обмен на електрон и да се свърже с кислород, след което вече е изключена възможността да достави О2 някъде другаде.

Ето къде се намесва вирусът на COVID-19. Неговите гликопротеини се свързват с хема и по този начин специалните и токсични окислителни железни йони се „разделят“ (освобождават се). По принцип железният йон се измъква от клетката и сега свободно се скита сам. Това е лошо поради две причини:

1) Без железния йон хемоглобинът вече не може да се свързва с кислород. След като целият хемоглобин е повреден, червената кръвна клетка по същество се превръща в кабина на камион без ремарке и няма възможност да тегли товара си .. той е безполезен и просто се движи наоколо с вируса COVID-19, прикрепен към порфирина му. Всички тези безполезни еритроцити, които се движат наоколо, не доставят кислород и това започва да води до спадането на нивата на О2 в кръвта на пациента. НЕВЕРОЯТНО е да приемете всичко това за баналния ARDS и по този начин да лекувате симптома, а не реалната болест. Мислете за това състояние по-скоро като отравяне с въглероден окис, при което СО се свързва с хемоглобина, като го прави неспособен да пренася кислород. В тези случаи респираторите не лекуват първопричината; белите дробове на пациента не се "изморяват", те си изпомпват добре. Червените кръвни клетки просто не могат да пренасят О2, в крайна сметка. Само че в този случай, за разлика от отравянето с СО, при което накрая СО може да се разпадне, увреденият хемоглобин е трайно лишен от способността си да пренася О2, защото е загубил железния си йон. Тялото компенсира тази липса на пренасяща способност и доставките на О2, чрез бъбреците ви които отделят хормони като еритропоетин, а той на свой ред казва на вашите фабрики за костен мозък да увеличат производството на нови червени кръвни клетки с прясно произведен и напълно функциониращ хемоглобин. Това е причината да се считат повишеният хемоглобин и намалената сатурация с кислород в кръвта като едни от 3-те основни индикатора за това дали белодробният срив е вече настъпил за конкретен пациент или не е.

2) Този малък железен йон, заедно с милиони негови приятели, освободени от други хемове, вече плуват свободно през кръвта ви. Както споменах по-рано, този вид железен йон е силно реактивен и причинява окислително увреждане. Оказва се, че това постоянно се случва макар и в ограничена степен естествено в телата ни, поради което си имаме и естествени механизми за почистване и защита, чрез които поддържаме баланса. Белите дробове имат по-специално 3 основни защитни механизма за поддържане на нормална „ хомеостаза на железните йони“, 2 от които са в алвеолите, онези малки торбички в белите ви дробове, за които говорихме по-рано. Първият от двата защитни механизма са малки макрофаги, които бродят наоколо и почистват всички свободни радикали каквото представлява и това окислително желязо. Вторият защитен механизъм е облицовката по стените на алвеолите (наречена епителна повърхност), върху която има тънък слой течност (сърфактант), съдържаща висока концентрация на антиоксидантни молекули каквато е например аскорбиновата киселина (известна още под името витамин С), между другото. Е, това обикновено е достатъчно ефективно за естествено срещащите се окислителни железни йони , но при един разрастващ се COVID-19 тялото ви всъщност е претоварено ... просто агресивното окисляващо желязо става твърде много и започва да преодолява естествената защита в белите дробове което води до началото на процесът наричан белодробен оксидативен стрес. Той на свой ред води до увреждане и възпаление, а оттам се стига до всички онези гадни увреждания, които виждате при CT (комютърна томография) на белите дробове на пациент с COVID-19. Забелязали ли сте как винаги този процес е двустранен? (и левият и белият дроб се увреждат едновременно)

При истинска пневмония това рядко се случва, но при COVID-19 се случва ... ВСЕКИ ПЪТ.

След като тялото ви вече изчерпва контрола си, когато всичките ви кислородни камиони се движат наоколо без никакъв товар и купища от тази токсична форма на желязо заплуват в кръвообращението ви, защитни сили започват да се изчерпват. Докато дробовете ви са заети с целия този оксидативен стрес те не могат да се справят и вашите органи гладуват поради липса на кислород (О2) и без постоянния му приток осигурен от хемоглобина на червените кръвни клетки, тогава черният ви дроб се опитва да направи всичко възможно, за да изчисти желязото и да го съхранява в неговото „железно депо“. Той обаче също бива претоварен в един момент. И тогава поради тежката загуба на кислород причинена от повредения хемоглобин, който освобождава агресивните железни йони, той започва да вика: „Помощ, нанасям щети!“ като освобождава ензим, наречен аланин-аминотрансфераза (ALT). И ето, това е другият от трите основни индикатора за това дали ситуацията е на път да стане критична за конкретен пациент или не.

В крайна сметка, ако имунната система на пациента не се бори с вируса навреме, преди насищането с кислород в кръвта да падне твърде ниско, независимо дали има или няма включен респиратор, органите започват да се изключват. Без гориво те не могат да работят. Единственият начин е да се опитате да ги поддържате работещи с максимум кислороден внос, или дори хипербарна камера, ако е налична, за насищане с до 100% кислород с вариране на налягането, с цел да се даде възможност на онова, което е останало от функциониращия в кръвта хемоглобин, да пренесе достатъчно количество кислород в органите и да ги поддържа живи. Да, но ние обикновено не разполагаме с достатъчно от тези камери, така че ще трябва да се погрижим да се доставят свежи червени кръвни клетки с нормален хемоглобин под формата на трансфузия.

Основният момент в лечението на пациенти при наличие на железни йони изпуснати от хемоглобина не е чрез интубация и респиратор, което е нефункционално и до голяма степен безполезно, освен ако просто не се надявате имунната система на пациента да сътвори магията си във времето. Трябва да се стигне до коренната причина на заболяването.

Най-добрият сценарий? Да се започне протокол за лечение колкото може по-рано, преди симптомите да се развият и утежнят. Хидроксихлорохинът (повече за него след минута, обещавам) в комбинация с Азитромицин показа фантастични резултати, макар и критиците да използват думата „анекдотично“, за да опишат планината от факти, обещавам да обясня защо е така - по-нататък. Но забравете плазмата с антитела, която може да сработи ако е на достатъчно ранен етап, но ако пациентът е твърде влошен, ще трябва да се направи нещо повече. Той ще се нуждае от пълноценна кръв: антитела заедно с червени кръвни клетки. Защото никаква помощ не е да изпратиш на отряд от войници само боеприпаси, когато вече те са изпаднали в безсъзнание и кървят навън на бойното поле, а трябва да изпратите тези боеприпаси заедно с някаква мощна подкрепа на хемоглобина, за да може те да дойдат на себе си и да изстрелят тези боеприпаси по врага.

ИСТОРИЯТА С ХИДРОКСИХЛОРОКИН

Цялата тази смехотворно заблудена и контрапродуктивна критика, на която медиите подлагат хлорохина ( по чисто политически причини) като ефективно лечение, сега ще се превърне в най-голямата грешка на източниците на фалшиви новини и ще удари обратно върху тях. Медиите агресивно повишиха своята активност за борба с „лошия оранжев човек“ (алегоричен израз за хлорохина) на цената на хиляди изгубени животи. Позор за тях.

Как действа хлорохинът? По същия начин, както при маларията. Виждате ли, маларийният плазмодий е този малък паразит, който влиза в червените кръвни клетки и започва да се храни с хемоглобина като негов хранителен източник. Причината, заради която хлорохинът действа при малария, е същата причина, поради която той е ефективен и срещу COVID-19 – и макар и да не е разбрана докрай, се подозира, че поради свързването му с хемоглобина, той пречи на способността на вируса да уврежда хемоглобина. Същият механизъм, който пречи на маларийния плазмоди да достигне до хемоглобина и да го фрагментира, изглежда, се задейства и при среща с COVID-19 (който по същество представлява фрагменти от РНК в белтъчна обвивка) блокира свързването му с хемоглобина. На всичкото отгоре хидроксихлорохинът (подобрено производно на познатия ни стар хлорохин) понижава pH, което допълнително пречи на репликацията на вируса. И така, докато не станат известни пълните подробности на този механизъм, цялата идея за това потенциално лечение което може да доведе до обрат в терапията, основната цел си остава да се предотврати увреждането на хемоглобина, независимо дали се дължи на малария или на COVID-19.

Вече няма как медиите и псевдо-лекарите седящи на фотьойла в малките си кули от слонова кост и да твърдят „Какви са тези глупости, маларията е бактерия, COVID-19 е вирус, лекарството против бактерии не работи срещу вируси!“. Те никога не са получили просветлението, че не е необходимо лекарството да действа директно върху патогена, за да бъде ефективно. Понякога е достатъчно просто да попречите на патогена да направи това, което прави на хемоглобина, независимо от използваното средство.

Както и да е, достатъчно се каза по въпроса. Какви са окончателните изводи досега? Първо, спешността на респиратора трябва да бъде преразгледана отново. Ако се поставят пациенти на респиратор, защото те влизат в кома и се нуждаят от механично обдишване, за да останат живи - добре. Дайте време на имунната им система да ги спаси. Но ако са в съзнание, будни, със запазени функции – просто поддържайте повишен внос на кислород (O2). Увеличете кислорода ако трябва. Ако вентилирането е неизбежно, направете го но при ниско налягане и максимум висока кислородна концентрация . Не им разкъсвайте белите дробове с максимум PEEP, защото ще нанесете повече вреда на пациента, защото ще си мислите че лекувате, но диагнозата няма да е вярна.

В идеалния случай реално лечение в някаква степен винаги трябва да се получи когато:

1. Инхибирате вирусния растеж и размножаване. Тук най-важна е комбинацията CHQ (хидроксихлорохин) + ZPAK (азитромицин) + ZINC (цинк) или други ретровирусни терапии, които са в процес на разработване. Колкото по-малко вируси – толкова по-малко хемоглобин ще губи активния си железен йон – толкова по-малко увреждания и щети.

2. Терапии, насочени към всеки с абнормен хемоглобин или неправилно функциониращи еритроцити – просто кръвопреливане. Каквото и да е, не познавам целия спектър от възможности като ширина и обхват, защото не съм реаниматор-интезивен лекар. Но помислете в тази посока и лекувайте истинската болест. Ако решите да им дадете плазма с антитела, а те вече са в лошо състояние, помислете отново и по-добре им прелейте КРЪВ с АНТИТЕЛА или поне кръв, последвана от плазма с антитела.

3. Сега, когато знаем повече за това как работи този вирус и как влияе върху нашият организъм, пред нас ще се открие цяла гама от нови възможности."

КРАЙ

ЛИНК КЪМ ОРИГИНАЛНИЯ ИЗТОЧНИК:

WEB.ARCHIVE.ORG

# 26
 • Мнения: 2 719
Благодаря Ви за отговора Др.Симидчиев!🙏🏽
Едва ли някой друг щеше да ми го обясни толкова добре. Успокоихте една притеснена майка, бъдете здрави!

# 27
 • Мнения: 4 349
Уважаеми д-р Симидчиев,
благодаря за вниманието, което ни отделяте. Всички сме наясно колко  е  дефицитно времето Ви в тези напрегнати моменти.
Моите въпроси са свързани с хроничните белодробни заболявания в условията на тази пандемия и като пулмолог към  НОЩ, Вие сте най-точния човек, който може да ни ориентира, нас, пациентите,  в тази сложна обстановка.  Защото при нас е най-трудно да се ориентираме в симптоматиката, тъй като описаните симптоми при ковид-19,  в голяма степен  съвпадат с тези, които имаме постоянно или периодично. Моля да ни дадете и други насоки и съвети, които прецените, че е важно да знаем.
 За съжаление, не намирам никъде конкретна информация и насоки именно към пациентите с белодробни заболявания, които сме в най-рисковата група и много хора буквално живеят с мисълта, че са обречени.

1. Ако човек има няколко хронични заболявания от изброените като рискови, това увеличава ли още повече риска от зараза и по-тежко протичане, отколкото ако има само едно от тях?

2. Казвате, че кортикостероидите увеличават риска. Това важи ли и за помпичките с кортикостероиди  и бронходилататори за астматици?
При инфекция от коронавирус, тези помпички облекчават ли задуха?

3. Астмите се усложняват пролетно време. Как човек с трудна за контролиране астма, ХОББ, друга белодробна  болест или друга белодробна инфекция, особено когато има перманентен задух, може да се ориентира и да разграничи симптомите на коронавируса?  И трябва ли  да спазва указанията да отиде в болница едва след влошаване, или такива пациенти се приемат в болница още в начален етап на заразяване?
Мисля, че това е много важно, особено ако на човека не е известно да е контактувал със заразен.
От данните на самолетоносача Шарл дьо Гол прави впечатление, че половината от  заразените са без симптоми, но вероятно са заразоносители, а това е огромен процент и ние лесно може да се срещнем с ковид-19, без да разберем, колкото и да се пазим.
Има ли някаква разлика при задуха от коронавирус  и този, от някакво хронично белодробно заболяване - астма, ХОББ, по която да се ориентираме?  Например задуха от коронавирус постоянен ли е, или е на пристъпи с последващо облекчаване? За колко време се утежнява този задух? Моля, обяснете ни как и за колко време протича типично инфекцията при хората с хронични белодробни болести? Има ли описани случаи на по-бавно развитие при такива пациенти?
Скрит текст:
Вчера изживях такива съмнения, дали не е коронавирус. Преди време се установи, че имам инфекция с доста резистентна бактерия протеус мирабилис в белия дроб, от 5 месеца не бях пила антибиотици. Предполагам, че не се е изчистила. Преди 15 дни състоянието ми се влоши - кашлица с храчки, температура 37, 2-3, конюнктивит, леко разстройство, силна умора , виенен на свят, унасяше ме и много спях, главоболие понякога. ОПЛ ми изписа антибиотик. Пих 10 дни таваник, към 6, 7-ми ден имах голямо подобрение, но към 9-ти ден отново започна влошаване - изведнъж ме заболя силно гърлото, трудно преглъщах и беше зачервено, отново кашлица с храчки и силен световъртеж, много тежък задух и сърцебиене, помпичката - фостер, ме облекчи малко-  само за около 2 часа. Тази повторна поява на симптоми на фона на таваник,  ме стресна.  Зададох си въпроса, възможно ли е да е КВ или причината е друга, например гъбична инфекция заради антибиотика. Не съм излизала от дома много дълго време, но съпругът ми ходи на работа и въпреки, че спазваме всички мерки и съвети, е възможно внасяне на заразата у дома.
 Чудя се как трябва да постъпи човек на моето място, особено в почивните дни.  Ако отида на изследване, тест,  много повече рискувам да се заразя в някоя болница или лаборатория, чакайки между останалите пациенти, ако не е КВ при мен, което е възможно.
А ако развием пневмония и трябва да ни приемат в болница, какъв е протокола? Докато излязат тестовете не се знае дали е КВ. В специализирано за КВ отделение ли приемат такива пациенти, или в обикновено белодробно, което не е за ковид-19? Ако е инфекциозно отделение, а пациента се окаже, че не е заразен с КВ, то тогава е изложен на допълнителен висок риск от зараза, бил е контактен, докато излязат резултатите и вече не е удачно да бъде прехвърлен в друго отделение.  Но не е и за отделение с ковид, защото е с 2 отрицателни теста и по протокол за ковид, трябва да го изпишат. Известен  ми е такъв случай.  
Въобще има ли протокол за действие при пациенти с други пневмонии, непредизвикани от ковид-19?

Бихте ли ни дали някакъв алгоритъм за поведение  в такава ситуация на нас, хронично болните с белодробни заболявания. Защото за нас е най-трудно да разграничим симптомите. В голяма степен, симптомите на нашите заболявания,  съвпадат с тези на коронавирус.

4. Рентгеновата снимка достатъчна ли е за разпознаване  на коронавирус, или е необходим и скенер, други изследвания, освен тест?

5.  Алергиите предпоставка ли са за по-тежко протичане на КВ инфекция и увеличават ли вероятността за развитие на цитокинна буря, особено такива, с  много по-високи показания на IgE ?  При мен IgE е 1316, при горна граница 87.
По-слабата( срината) имунна  система "помага" ли  в случая? Например да не се развие цитокинна буря?

6. Има ли описани случаи, при които  заразата е   протекла по-леко при хора с описаните хронични белодробни болести?

7. В интервю казвате, че ковид-19 разширява най-фините кръвоносни съдчета на алвеолите в белите дробове и се образуват малки тромби в тях. В този смисъл, пациенти на антикоагулантна терапия, по-предпазени ли са от опасност от зараза и тежко протичане или обратното - и те са в рисковата група? Има ли значение вида на антикоагуланта - синтром/ фраксипарин/ ксарелто?
А пациенти с повишени нива на хомоцистеин, който е рисков фактор за тромбози и ССИ?

И два по-общи въпроса:
* Знае ли се вече какви щамове на вируса циркулират в България и от кой тип са те  - по-агресивни или по-малко агресивни?  И може ли да се предположи, че хората с по-леко протичане, са заразени с по-слабо агресивен щам?

** Как ще коментирате достоверността на PCR тестовете?  Случаят Домусчиев, който стана публичен - от 4-членно семейство, само неговият тест беше положителен. Съпругата му също е била с пневмония, но отрицателен тест. Това навежда на мисълта, че и PCR тестовете също имат голям процент недостоверност.
Тогава как се процедира с хора, които на КТ имат типичната за ковид-19 пневмония, но отрицателен тест?

Отново се извинявам за многото въпроси.

Благодаря предварително, желая Ви светли празници!

Последна редакция: нд, 19 апр 2020, 15:15 от Diorela

# 28
 • Мнения: 3 924
Д-р Симидчиев в кратко интервю за вируса по bgonair:
https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/191117-d-r-simidchiev-pikat- … nasheto-povedenie

# 29
 • Мнения: 7 916
Здравейте!

Видях отговорите относно автоимунните заболявания. Хора с автоимунни и на имуносупресия са по-застрашени. Но тук има доста условности.
Има хора в активен стадий на болестта и на силна имуносупресия. Има такива, които са в ремисия и на поддържаща терапия без имуносупресанти.
Въпрос: всички ли са под един знаменател заради наличието на увреждания, предизвикани от болестта, или все пак индивидуалното състояние в момента е решаващо за евентуално протичане на тази зараза?
Още един въпрос: ревматични заболявания, които не се лекуват активно с медикаменти пораждат ли същата опасност, или може да се квалифицират като по-малко опасни при поява на зараза с ковид 19?

Изобщо въпросите ми са насочени към това дали наличие на някакво заболяване автоматично причислява човека към потенциално силно застрашените, или има много други условия, които влияят?

# 30
 • Мнения: 13
Здравейте!

При наличие след тестуване само на IgG и при отсъствие на IgM антитела подлежат ли лицата на 28 дневна карантина?
Поради малкото данни дали IgG е израз на траен имунитет, хората с данни, че са реагирали имунно към коронавируса е добре да се изследват и с PCR, а тези, които са отрицателни, няма нужда да бъдат поставени под карантина.

При прием на Renovia могат ли да се приемат противовирусни препарати?
Реновия не бива да се комбинира с лекарства, инхибитори на метаболизма на черния дроб. Някои от противовирусните медикаменти са такива (Ритонавир), други не са (Занамивир). Консултирайте се с кратката характеристика на предписания Ви медикамент и, ако има неяснотии, се консултирайте и с лекаря, който Ви е назначил терапията и/или с фармацевта в аптеката.

Смятате ли, че е належащо да се разрешат детските имунизации точно в този момент?
Зависи. Има такива, които предотвратяват заболяване, което е много по смъртоносно за децата от КОВИД (морбили, полиомиелит), има други, при които спокойно може да се отложи ваксинирането за по-дълъг период.

Как, според вас, ще се гарантира, че педиатъра, родителите и децата не са безсимптомни преносители на вируса и как би се гарантирала стерилността на коридора, който води до кабинета, а и тази на самият кабинет?
Нищо не може да се гарантира на 100%, както и не може да се твърди, че има кой знае каква опасност. Спазването на дистанция от 2 метра, носенето на маски върху носа и устата, както и ръкавици и дезинфекция, намаляват риска от заразяване с над 95%. Кабинетите и коридорите се измиват с дезинфекциращ разтвор. Ако спазваме личната хигиена и мием ръце, коридорът не е опасно място.

Вие бихте ли поставили ваксина от календара на вашето дете в условията на пандемия?
По-горе отговорих на подобен въпрос. Изключително много зависи от съотношението на риск (от заразяване и последици), който към момента е нисък за децата, към ползата (предпазване от заболявания, които за децата са с много по-значими последици от КОВИД - морбили, полиомиелит).

# 31
 • Мнения: 13
В някои научни публикации се твърди, че всяка страна трябва да се стреми към R0 около 0.6% Конкретния ми въпрос е, това реално ли е да се случи? Говоря глобално не само за България. Защото ние и да се преборим винаги можем отново да го привнесем.
R0 зависи от възможността вируса да си намира годен гостоприемник. Преболедуването създава имунитет, с което се намаляват възможните гостоприемници. Дистанцирането прави невъзможно намирането на гостоприемник. Естествено, че след ликвидиране, ако има незаразени, те ще са рискови отново, но това не значи, че не трябва да правим необходимото да ограничим разпространението с въвеждане на подходящи противоепидемични мерки.


Толкова ли е наистина факторът R0, около 0.6% и възможно ли е по този начин да се преборим с него вместо с така популярния колективен имунитет, но даващ много повече жертви?
R0 е математическо описание на епидемичния процес. Под 1 не дава възможност на вируса да поддържа епидемия и тя угасва. Колективният имунитет намалява възможността за намиране на гостоприемник, поради което R0 се снижава. Например при 70% групов имунитет има само 30% валидни гостоприемници. Това значи, че шансът вируса да попадне на такъв е 30/100, или при обичайно R0 от 2.4 (⅓=0.Sunglasses и епидемията ще угасне.


И последно, сега сме R0 1.1% но съм чел, че от 2.5/3.0 лесно се стига до 1/1.5, по-трудното е да се сведе до около 0.6% (или колкото е необходимо за да го победим). При тези мерки в момента + все пак предстоящото лято за Европа, какви са вашите очаквания за срок в който да стигнем до това спасение?
Пълна карантина може да сведе R0 под единица, но при много висока социална цена. При сегашната обстановка, нямам очакване за скорошно справяне с епидемичния процес, защото все още нивото на невъзприемчивост след населението е ниско.

# 32
 • Мнения: 13
Задържа ли се вируса върху продукти за хранене и върху дрехи и представляват ли те опасност?
Вирусът би могъл да се задържа върху продукти и дрехи, но (лично мнение), това не е основният вектор на зараза.


Необходимо ли е пълно дезинфекциране на абсолютно всички продукти и опаковки, които се внасят отвън, моментално сваляне и пране/дезинфекция на дрехите, които сме носили навън, както и накисване за по-дълго време във вода на всички плодове и зеленчуци?
Дръжки, бутони на асансьори са важните горещи точки, а миенето на ръце се справя ефективно с тях. Добре е да се измиват плодове и зеленчуци, но дезинфекцирането на дрехи е само, ако живеете с болен. Иначе е малко пресилено предвид относително ниското ниво на разпространение на заразоносители сред населението.


Как човек с леко затруднено дишане и болки в гърба може да провери дали дробовете му работят нормално в домашни условия освен с оксиметър?
С една дълга линийка (80 см) и една свещ. Палите свещта и следите от какво разстояние можете да я загасите с духане. Също така, надуване на балон с еднократно дълбоко вдишване и измерване на обема му (като се потопи в кофа с вода, и се види колко литра от кофата ще прелеят. Тези мерки са много груби, но при липса на спирометър, дават ориентир за обемите и скоростите на белодробната функция.

# 33
 • Мнения: 13
Бихте ли могли да коментирате информацията, споделена по-долу, звучи много логично и обнадеждаващо за евентуалното лечение, което трябва да се прилага.
Източник: https://chemrxiv.org/articles/COVID-19_Disease_ORF8_and_Surface_ … sbGkXE1ma08cuVBrY

Според мен това притежава доста характеристики на лъжлива новина. Разпространява се във ФБ но не и по официалните медицински канали, твърди се че има нещо скрито/тайно, което някой случаен/обикновен човек е открил, а огромни институти/институции не се интересуват. От патофизиологична гледна точка е много лесно да се докаже това от незвисим източник, и фактът че не е направено, ме кара да бъда предпазлив с изводите.


Ако човек има няколко хронични заболявания от изброените като рискови, това увеличава ли още повече риска от зараза и по-тежко протичане, отколкото ако има само едно от тях?
Рискът от разболяване не се увеличава (той се увеличава от мръсни ръце и концентрация на хора), но се увеличава рискът от по тежко/неблагоприятно протичане (защото организмът ни е много по-нестабилен, когато има много заболявания).


Казвате, че кортикостероидите увеличават риска. Това важи ли и за помпичките с кортикостероиди  и бронходилататори за астматици?
Категорично рискът за живота и здравето от една неконтролирана астма е по-висок от риска инхалаторните стероиди да намалят защитата на белия дроб. Няма данни че ИКС увеличават честотата на коронавирози. Бронходилататорите нямат отношение към заболеваемостта.


При инфекция от коронавирус тези помпички облекчават ли задуха?
Задух се облекчава бързо основно от бронходилататорите (Салбутамол, Тербуталин), инхалаторните кортикостероиди предотвратяват появата, но не го облекчават бързо и затова се ползват като поддържащо лечение, а не като облекчаващо лечение.

# 34
 • Мнения: 13
Как човек с трудна за контролиране астма, ХОББ, друга белодробна  болест или друга белодробна инфекция, особено когато има перманентен задух, може да се ориентира и да разграничи симптомите на коронавируса?  Има ли някаква разлика при задуха от коронавирус  и този, от някакво хронично белодробно заболяване - астма, ХОББ, по която да се ориентираме?
Високата температура, обща отпадналост, болки по мускулите (симптомите на настинка) са характерни за КОВИД19. Задухът е твърде неспецифичен и не може да се разграничи задух от КОВИД от други причини, освен донякъде по пристъпността при астма.


Трябва ли  да спазва указанията да отиде в болница едва след влошаване, или такива пациенти се приемат в болница още в начален етап на заразяване?
Тъй като няма специфично лечение, болниците се справят с усложненията, но не и с вирусната инфекция. Поради това няма полза да се ходи в болница, ако състоянието не е усложнено. Там нищо повече не може да се направи.


Рентгеновата снимка достатъчна ли е за разпознаване  на коронавирус, или е необходим и скенер, други изследвания, освен тест?
Рентгеновата снимка не винаги е диагностична. Скенерът винаги дава правилна насока, ако има изменения.


Алергиите предпоставка ли са за по-тежко протичане на КВ инфекция и увеличават ли вероятността за развитие на цитокинна буря, особено такива, с  много по-високи показания на IgE ?  При мен IgE е 1316, при горна граница 87.
По-слабата( срината) имунна  система "помага" ли  в случая? Например да не се развие цитокинна буря?

Цитокиновата буря е РЯДКО усложнение на КОВИД19 и причините за появата ѝ не са напълно изяснени, като има няколко теории. Алергията не е сред основните теории.


Има ли описани случаи, при които  заразата е протекла по-леко при хора с хронични белодробни болести (астма/ХОББ)?
Има, най-често (в около 80% от случаите) заболяването протича като настинка или сезонен грип.

# 35
 • Мнения: 13
В интервю казвате, че ковид-19 разширява най-фините кръвоносни съдчета на алвеолите в белите дробове и се образуват малки тромби в тях. В този смисъл, пациенти на антикоагулантна терапия, по-предпазени ли са от опасност от зараза и тежко протичане или обратното - и те са в рисковата група? Има ли значение вида на антикоагуланта - синтром/ фраксипарин/ ксарелто?
Все повече информация се събира, че вирусът предизвиква възпаление на малките кръвоносни съдове (васкулит), който води до тромбози. Засега успешен подход за лечение е прилагането на хепарин в лечебни дози. Фраксипарин не е най-предпочитаният медикамент, а с Ксарелто няма достатъчно данни.


А пациенти с повишени нива на хомоцистеин, който е рисков фактор за тромбози и ССИ?
Нивата на хомоцистеин в кръвта пряко корелират с плазмените нива на фолиева киселина, витамин Б12 и вит. Б6. При високи нива най-често се касае за блок на ензимните пътища, водещи до деметилирането на метионина. Нямам даннни, за да мога да отговоря категорично на този въпрос.


Знае ли се вече какви щамове на вируса циркулират в България и от кой тип са те  - по-агресивни или по-малко агресивни?  И може ли да се предположи, че хората с по-леко протичане, са заразени с по-слабо агресивен щам?
За съжаление у нас не се прави масов генетичен епидемиологичен скрининг, с който да мога да отговоря на този въпрос.

# 36
 • Мнения: 15
Здравейте,

Какви са рисковете за хора, които имат хронични кожни заболявания с ранички по ръцете например? Непрекъснатото миене и дезинфекциране на ръцете е невъзможно за тях. Какво става, когато вирусът попадне на рана евентуално?
Благодаря.

# 37
 • Мнения: 354
Здравейте, д-р Симидчиев,
При компютърна томография на 65-годишен хипертоник  с миастения гравис НЕ е установен тимом, но при белите дробове се наблюдава "нарушена бронхиална и съдова архитектоника, както при фиброза. Единични пристенни нодули с неравни контури двустранно. Най-големият е частично вкалцен, с д=4 мм и е разположен на 9-ти сегмент вдясно. Възможно е да се касае за стари постинфламаторни грануломи. Фиброзни повлекла в лингула. Хиповентилация на дорзалните сегменти двустранно базално"

Препоръката е за повторение на скенера след 3месеца т.е. през юни. Заради миастенията използването на контрастно вещество не е препоръчително.Първият път беше използвано такова -без влошаване.
1)Консултация с пулмолог НЕ е правена т.к. изследването беше с друга цел. В настоящата ситуация къде би могло да бъде направена безопасно такава? Доколко спешно е  проследяването на състоянието на пациента - може ли да се отложи с месеци или години?
2) Може ли по друг начин /с други изследвания/да бъде установено наличието и развитието на фиброза или е наложително първо да бъде повторен скенерът?
3) Същят човек е хетерозиготен носител на фактор V Лайден? При евентуална зараза по-голям ли е рискът за тежко протичане и трябва ли да се включи превантивно антикоагулантна терапия?

# 38
 • Мнения: 962
Здравейте, д - р Симидчиев! През февруари месец изкарах бронхит, по лична преценка на лекаря без да ми е правена снимка. Беше нещо кошмарно, имах жестока кашлица седмици наред. От тогава досега, чувствам тежест и болки в гърдите, както и затруднено дишане. Да вмъкна и че съм пушач. Трябва ли да се притеснявам, трябва ли да отида да си направя снимка или някакви други изследвания и какви?

# 39
 • Мнения: 5
Здравейте, синът ми през октомври 2019 г. , тогава на 5 години,  беше с бактериална пневмония. Лежа в детското отделение на болница Пирогов. В края на месец октомври навърши 6 години, но ваксината беше отложена. Дълго време, не можа да се доизлекува. Ходихме за второ мнение в детското отделение на болница Лозенец, където след като се запознаха с епикризата ни казаха да отложим ваксината за края на лятото и да я направим при тях. В момента детето е със здравословен проблем–най–вероятно глисти или не знам, но ни предстой да ходим при лекарката и записахме час. Тя обаче настоява, като отидем да направим ваксината, тъй като според нея, детето дори и да е болно, ще се доизлекува. питането ми е да изчакам ли или може и сега да се направи? (Детето е здраво, поне според мен–не съм лекар, освен сърбежа по дупето, за който ще ходим при педиатърката)
Колко време след преболедуване на бактериална пневмония може да се прави ваксина?
Необходимо ли е да се прави снимка на дробчетата, за да се провери дали са се изчистили?
Да вмъкна, че отлагане и направа на снимка на белия дроб на детето ни препоръча след запознаване с епикризата и направената снимка преди приемането в болница Пирогов, педиатър в Медицински център "Медива".
Предварително благодаря!

# 40
 • Мнения: 4
Здравейте, Д-р Симидчиев!

Преди 9г. изкарах едностранна пневмония с усложнения и се наложи хоспитализиране. Имах плеврален излив в дясно. След изписването и направени няколко изследвания се оказа, че е било микоплазмена пневмония. Искам да попитам до колко се възстановява дроба след такова преболедуване? Има ли причина да се притеснявам, че съм в по-рискова група от Covid-19, на 32г. съм. Предварително благодаря!

# 41
 • Мнения: 506
Здравейте д-р Симдчиев! Нормално ли е да св загуби вкус и обоняние на 10 ден от положителния тест и с каква терапия мога да го лекувам, както и колко ще продължи горе-долу?
Благодаря Ви, предварително!

Общи условия

Активация на акаунт