Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 11 133
  • 219
  •   2
Отговори
# 210
  • Мнения: 434
Щастливка  можеш ли да ми кажеш малките козуначета с колко грама тесто ги правиш ? И линка там който си дала не се отваря .

# 211
  • Мнения: 6 815
Аз имам въпрос отностно твърдия квас. Общото му количвство в рецепта е 180гр с 50% хидратация. Разбрах че мога да си ползвам от моя си квас (100% хидратация) като за направата на твърдия смесвам 50гр квас, 100 брашно и 50мл вода. Това нещо меси ли се или се смесва само? Ако искам да го захраня 2-3 пъти как се процедира? От него предполагам вземам , но колко? То вече ще е твърдо.

# 212
  • София
  • Мнения: 6 557
vici75, можеш да бъркаш с лъжица. Ето ти схема, по която да работиш:

Първото захранване е нормално: 1:3:3 - 8-10ч.
След това продължаваш така: 20 г закваска + 20 гвода + 40 г брашно - 6-8ч.
40 г закваска + 20 г вода + 45 г брашно - 6-8ч.
30 г закваска + 15 г вода 30 г брашно - 5-6ч.

# 213
  • Мнения: 6 815
Ооо много благодаря Ванче 🥰🥰🥰 Чакай че не мога да вдяна 1:3:3 какво е? Моя си ми квас го захранвам със 100гр квас, 100гр брашно, 100гр вода. Тези часове от схемата са предполагам часовете които трябва да престои след всяко захранване? Значи ще отнеме поне два дни. Аз мислех утре вечер да се занимавам.

# 214
  • София
  • Мнения: 6 557
Може и с по-малко квас. Та единицата се отнася за него. И да, това са часовете престой след захранването. И да не вземеш да изхвърляш остатъците от захранването! Вкарай ги в употреба - събираш сместа в хладилника до 10 дни и можеш да използваш за палачинки, кекс и др. Hug

# 215
  • Мнения: 434
Здравейте , след като взех квасза вчерашния сладък стартер ми остана много малко квас . Сложих му първо 1:1:1 , и като се вдигна , сложих 1:1,5:1,5 . Но днес след вече 12 часа хич не мърда . Според вас може ли да се вдигне , какво да правя ?

# 216
  • София
  • Мнения: 4 150
Моят козунак се оказа изпечен без нищо отгоре - голо тесто. Освен с пудра захар има ли друг начин да подобря външния му вид?

# 217
  • София-Младост
  • Мнения: 19 819
Моят козунак се оказа изпечен без нищо отгоре - голо тесто. Освен с пудра захар има ли друг начин да подобря външния му вид?
Да намажеш със захарна вода и да поръсиш захар на кристали...ода му направиш и шоколадова заливка и да  поръсиш отгоре с натрошени ядки.

# 218
  • София
  • Мнения: 6 557
Христос воскресе!

Правих куличи със закваска:





Скрит текст:

# 219
  • Мнения: 6 815
Ето ги моите творения. Понеже ще ходим на гости, и ще нося там, та за това толкова много. Не знам на вкус как са, дано приличат на нещо. Обаче аз с плетките се изложих. Обърках, че разплитах, че плетох пак. Въобще акъла ми на никъде. Тука са втасали на половина:

Първия изпечен:


Дано не са клисави отвътре, че с тия газови печки друга мъка при мен.

Общи условия

Активация на акаунт