Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 24 736
  • 697
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас / UK
  • Мнения: 1 107
Здравейте! От няколко години, благодарение на тази тема, започнах и аз да меся козунаци. Получават ми се и се харесват от консумиращите. Понеже , повечето Велик ден-и, не съм в България , от наученото тук за високо съдържание на белтъци , търся точно такива брашна и винаги се получават хубави козунаци.
Радвам се, че темичката се раздвижи и започва да “мирише” на козунаци. Скоро ще загрея и аз предВеликденско.

# 676
  • Мнения: 4 001
В нашия филиал на Лидл има отскоро брашно за баница на РС, стои при другите брашна, на най-долния рафт. Погледнах етикета, има 13гр. белтъчини.

# 677
  • Мнения: 2 869
Аз останах с впечатление, че има други марки ,или някои вносни ползвате.?

# 678
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
Аз останах с впечатление, че има други марки ,или някои вносни ползвате.?
Има, но тези вносните (за които писахме вече) се ползват отскоро, та за българските брашна имаме повече опит.
Щом си останала с такова впечатление, значи си чела, пък ако е нужно виж пак предните няколко страници.

# 679
  • Мнения: 2 869
Аз останах с впечатление, че има други марки ,или някои вносни ползвате.?
Има, но тези вносните (за които писахме вече) се ползват отскоро, та за българските брашна имаме повече опит.
Щом си останала с такова впечатление, значи си чела, пък ако е нужно виж пак предните няколко страници.
Морена мъж съм от миналогодишния празник съм в темата даже поствах снимка на козунака по твоя рецепта беше по спомен.Благодаря за насоките да правих с СМ за баница.

# 680
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
Е, тази подробност няма откъде да я знам, но пък и няма значение де... полът.  Simple Smile

# 681
  • Мнения: 4 001
Морена, защо на начинаещите препоръчваш брашно СМ Екстра, а не за баница?

# 682
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
Защото с повечето белтъчини е по-жилаво тестото, което може да затрудни начинаещите, според мен.
А СМ Екстра е достатъчно добро, след като всички го ползвахме дълго време, преди да се появи баничното брашно. 
Ето сега пък се появи "за пица" на СМ (пак с много белтък), с което още нямаме опит.  Макар да допсукам да няма особена разлика с баничното им. Wink

# 683
  • Мнения: 4 001
Благодаря, Морена, за отговора. Забравих аз с кое брашно започнах, или със СМ Екстра или със Суворово (когато започнах да правя козунак, активно правех хляб в хлебопекарната и купувах от това брашно в торби по 5кг). И с двете брашна ми се получаваха нелоши козунаци (е, не перфектни). За баница на СМ ползвам от година, две. Аз за Великден меся на ръка, доставя ми удоволствие. Simple Smile
Днешното козуначе (по рецепта на Mikkey "Великденска козуначена плитка, малката доза направих). Месих и втасвах в хлебопекарната, пекох във фурната. Ползвах брашно тип 650 от Лидл, Balbake.
Mikkey, благодаря за рецептата! 🌹 Много хубав се получи, вкусен, на конци.


Разчупих го горещ

# 684
  • In transit
  • Мнения: 6 496
Fortuna, супер е! Ако ти залежи някое парченце прати насам. Hug

cia_maritima, от вносните са хубави италианските. Търсиш такива за пица или манитоба. Което и да вземеш няма да сгрешиш.
Немските за мен не струват. Миналата година бях взела няколко за проба от Била. Едното уж беше силно, ала бала...отвратително брашно. Даже и за хляб едва го изхарчих. Повече няма да се набутам. Единствено на ДМ харесвах, но май и техните са ги развалили. Виждам разлика. Единствено ръженото ми харесва, но то не е за козунак. Simple Smile
От българските Морена ти е казала.
Скрит текст:
btw, и аз си мислех, че си жена. Grinning Вече ще знам.

# 685
  • Мнения: 3 527
Благодаря за съветите. Досега съм използвала София мел класик и Arriva бяло пшенично брашно. И с двете ми харесва как ми се получава хляб и тестени. За козунаците сега навлизам още.
Fortuna, страхотно ти се е получил!

# 686
  • Sofia
  • Мнения: 14 919
Прекрасен козунак, Фортуна, нищо че не е мойто! Simple Smile

# 687
  • Мнения: 385
ЗДравейте , сутринта замесих тестото за козунак по рецептата на Морена , но стана меко и лепкаво. Оставих го да втасва бавно и сега като се прибера ще видя как е .
Въпросът ми е , има ли проблем като е така меко тестото и какво да направя , за да не става така ?

# 688
  • Мнения: 6 530
И при мен тестото по тази рецепта стана меко и нищо не направих. То май аз съм единствената на която не ѝ се получи козунака. Вероятно има разлика в брашната. Да подчертая че не виня рецептата.

# 689
  • София
  • Мнения: 8 630
Ако се ползва Брашно за Баница на СМ, би трябвало да стане.

С козунаците се водя от максимата, колкото по-малко "утежняващи" продукти при месенето, токова по-добре, тестото трябва да е меко и еластично, да прави балони. Количеството захар в рецептите винаги намалявам и слагам подсладител.

И една хитринка от миналата година, ако разточите кора от тестото, намажете с масло и тогава посипете с плънка, козунака остава пресен по-дълго. Няма разлика във вкуса първия и втори ден, но след това е осезателна.

И една мая, която е уникално добра, има я на био щанда във Фантастико, преди това действах най-често с прясна, но откакто открих тази, друга не използвам.
https://www.ebag.bg/maia-doves-farm-zhiva/532858

Общи условия

Активация на акаунт