Паническо разстройство - 43

• 29 310
  • 785
  •   1
Отговори
# 510
Олее от толкоз съкращения ми се зави свят.
Аз се зачетох за фобиите, всъщност нямам диагноза като ГТР и ПР ама съм си точно това като чета. Имала съм и дълги депресивни състояния, там не знам към кое обърках се хора честно.
Но реших къде на майтап къде на сериозно да си направя лек списък на фобиите, които с годините ми се задълбочават и не правя нищо градивно, та си обещавам отивам на терапия. Ако не спазя - да почвате да ми се карате и да ме натискате.
Та страх от мишки, тъмно, затворени помещения, от много хора на едно място, от това да стоя сама вкъщи, от това да излизам навън- това поотмина, фобия от чакане на опашки, от това че ще припадна, от горещини, от змии от високо, от тясно - даже от тесни дрехи ако влизат през главата хаха!, от всякакви натъпкани превозни средства и магазини и най-тежките ми от болници, лекарства, терапии, операции от болни близки, от починали хора, от луди хора - тук щото си мисля че аз ще стана такава, пък може  и да съм, от провали от всякакво естество, от шумни компании, шумна музика, от липсата на сън, от буболечки зависи обаче какви, от вода - особено по-големи водоеми като море и големи езера, от дълбока вода.
Има обаче неща които излизат сега и преди не съм ги имала, има и друго които не са ми на макс примерно в асаньор се возя, но съм си клаустрофобка.
Та фобии много, но те просто променят много гадно живота ми. А и с другото мани става една ужасна.
А иначе чували ли сте тази теза: Че нарочно се правим на болни, за да привлечем внимание, търсим внимание и съчувствие по този начин? - за мен лично това е много гадно като теза, но може да има и няккава частица малка истина, кой знае.
И винаги нещото , което ме е мъчило - ако оставя нещата така без лекарства без нищо и оставя стресът и всичко да си отмине, което ще отнеме може би и година -две дали няма да се възстановя сама? Веднъж да си призная след единия аборт и тежката ми депресия май точно така стана - бях в тежка депресия, психиатърът ми спря ривотрила по схема и не ми даде нищо друго, ходих на терапия при него, но само ревях и той по едно време вика то май няма смисъл сега от тази терапия и малко по малко се върнах към живота - налагах си да отида на работа всеки ден, ядях един сандвич по цял ден на малки хапки, ревях и малко по малко тъгата, че съм убила зародиш започна да намалява, много бавно и много трудно беше, но сега си се възхищавам на онзи момент. Сега не мога дали защото имам повече гърла за хранене или друго - годините може би, но не мога да се оставя а може би мога но не смея?

# 511
Добър психиатър, който да го е грижа за човека, можете ли да ми препоръчате ? А за фобии към какъв специалист се обръщаме ?
Принципно фобиите са в групата на психозите. Лекуват се трудно. ОКР се лекува с психолог. ПТСР се лекува с АД и Антипсихотик и т.н. Доколкото помня във ВМА има много добри психиатри с частни практики, които знаят какво правят. Елдорадо, аз няма да ти препоръчам лекарства и конкретен лекар, обаче само ксанакс е отбиване на номера от некадърен лекар. Ако се стигне до изписване на медикаменти от АД групата попитай за Коаксил или Ципралекс като подходящи. Както и за клонарекс като придружаващ до започването ефекта на АД. Но е добре възможно най бързо да направиш изследванията и след това ако е наред всичко, да се видиш с психиатър. И да помислиш за промени, които да се случват в живота ти.

Фобиите не са в групата на 'психозите'. Нямат общо. Според МКБ 10 фобиите спадат към категорията на невротичните заболявания, свързани със стрес и соматоформни разстройства.
ОКР се лекува както с медикаменти, така и с терапия.
Психозата сама по себе си не е диагноза, при различни психични заболявания може да се развие психоза.
Я кажи как се лекуват тогава Simple Smile При танатофобия примерно се изписва флуанксол или тритико по гайдлайн. При ПР с ОКР какво се изписва? И, пак флуанксол или деанксид. И т.н. И какво стана, уж са различни, а еднакви са им медикаментите. Впрочем ЗК наистина ги третират различно, но ОКР , ПТСР, фобиите и още някой разстройства се лекуват с еднакъв спектър от медикаменти. ОКР дори с терапия само, без лекарства успешно. ГТР и ПР по гайдлайн се лекуват с АД, и бета блокер метопролол или пропранолол. Но всичко общо взето влиза в спектъра на депресиите.
Анафранил са ми предписвали на мене за симптоми в обсесивно-компулсивния спектър. За гайдлайнът се очаква да е по - гъвкав предвид че става въпрос за психика. Не съм лекар за да говоря с категоричност за видовете лечения, като пациент съм видяла различни. Въпросът е, че ОКР не се лекува с психолог. Психотерапията е част от лечението, медикаментите са другата част.

# 512
Няма специфичен медикамент за ОКР. То самото разстройство е такова, че е нужна поведенческа терапия, не хапчета. Принципно самостоятелно ОКР много рядко има и не се третира с медикаменти, ако е налично. Анафранил е типичен трицикличен АД, който е сравнително стар, но ефективен. Изписва се рядко, основно при депресия. Но пък поне е сравнително лек. Лошото му е , че повишава апетита, систолите и кръвното като цяло.

# 513
  • София
А моите хапове какви се водят?
Danjelita, благодаря, че сподели!
Опелче много фобии, много нещо.
До скоро и мен ме беше страх от тъмното, но като започнаха кризите разбрах, че има и по-страшни неща. Иначе май нямам много страхове. Освен от болести и операции. Ама това май е нормално при положение, че имам 4 коремни операции, от които 3 тежки и 2 животоспасяващи. Аспирин може ли да се пие с тези лекарства?

Последна редакция: ср, 27 май 2020, 22:49 от Елдорадо

# 514
Аз имам Клинофобия от десет месеца. Едва наскоро разбрах, че има такова нещо, мислех че полудявам. Простил съм и съм приел причината, която ми го е причинила - не мисля, че психолог (психоаналитик) ще ми помогне. Пише и, че след шест месеца като минат, става по-трудничко да се оправи човек. Към Ривотрил се насочвам, че Лексотана вече не ми действа. Или Клонарекс беше, забравих... нали били едно и също, май Ривотрила е спрян и се казва Клонарекс вече....

# 515
Анонимен и аз имам страх от заспиване. И то от 10г, който туширам с лекарства.  Изразява се в това, че си мисля, че ако не спя ще полудея и умра. Всяка сутрин си броя часовете, които съм спала и ако са по-малко от 4,5 изпадам в паника. Адски гадно и мъчително е, знам.
Опелче,  от твоите фобии аз имам от високо, от това да стоя сама вкъщи, насекоми, луди хора - защото и аз ще стана😃 и лекарства - главно ад и успокоителни.

# 516
  • София
Това със разстройството мислех, че е само при мен Confused
Близнаци съм аз.

# 517
За разстройството да кажа аз. Преди като имах сериозни ПА, веднага ме избиваше на разстройство, ама за секунди. Беше много неприятно, защото винаги получавах ПА при пътуване, съответно и разстройство и постоянно се притеснявах от това. То колкото ми беше лошо и напрегнато от самото пътуване, ами и допълнително страх да не направя белята. Даже с брат ми се шегувахме като тръгвахме на път дали ще спираме по храстите пак. Никога няма да забравя едно пътуване до Царево. Заспала съм в колата, събуждам се някъде след Бургас и веднага ПА. В същия момент усетих как ми изкъркори стомахът, преряза ме, обляха ме едни горещи вълни, абе ужас. И казвам на брат ми веднага да спира. Ама разбира се баш там няма къде, трафик ужасен, никъде отбивка. Аз вече съм права в колата, горещи вълни. След малко ми размина и той ме пита да спира ли, имаше вече къде. Аз отговарям, че ми е минало. След 10 минути втори рунд. И аз на фалцет " Спираааай!". И пак няма къде. Накрая вече кво да прави човекът, спира, ама едно голо поле и до пътя само едно " дръвче" с дебелината на градински маркуч. Ама де ще ходиш. Слизам от колата и в тоя момент някакъв бие мигача и спира зад нас. От колата слизат 4 момчета, аз псувайки мислено се връщам в колата, а брат ми вече умира от смях. Та така с моите тоалетни премеждия. Заради тези проблеми мразех да пътувам по магистрали, всичко е заградено с мрежа. Joy

# 518
Миамим, аз съм си все разстроена Simple Smile От всичко получавам и с часове! Напрежение, храна...
Картинка съм като тръгна с група на преход Simple Smile
Ривотрилът и клонарексът са с една и съща активна съставка, различни производители!
Но вървете на лекар за тях, трябва Ви схема! Не е шега с тях!

# 519
  • София
И аз напоследък съм си все с разстройство. В този ред на мисли българският пробиотик - Провиотик е чудесен. Много добре ми действа. Иначе да се похваля, другия петък ще ме приемат в ендокринологията за пълни изследвания - за 3 или за 5 дни. Според зависи. Можело да е от 4-5 неща каза доктора. Много мила и симпатична жена. За мен е напредък това. Ако някой знае, дали е удачно в този точно период да си махам татуировка? Че нали там нещо лазер, едно, друго. Сигурно обезболяват. 🤔

# 520
И аз напоследък съм си все с разстройство. В този ред на мисли българският пробиотик - Провиотик е чудесен. Много добре ми действа. Иначе да се похваля, другия петък ще ме приемат в ендокринологията за пълни изследвания - за 3 или за 5 дни. Според зависи. Можело да е от 4-5 неща каза доктора. Много мила и симпатична жена. За мен е напредък това. Ако някой знае, дали е удачно в този точно период да си махам татуировка? Че нали там нещо лазер, едно, друго. Сигурно обезболяват. 🤔
Няма страшно да махаш татус, ама по-добре изчакай да минат изследванията. И аз имам да махам една, ама нещо все ме дострашава, че на млади години не мислех много, ама сега вече ще си е страшно.

# 521
  • София
Прав си, ще изчакам да минат изследванията. Иначе утре ще ходя да проверя какво ще ми струва. И след това като се захвана ще споделя как е. Загнездило ми се е в главата, че трябва да я махна и се опитвам да слушам "вътрешния си глас". Както и две грешки спрямо други хора от миналото и сега търся начин да се извиня и да помоля за прошка. Изглежда е важно, щом ми чоплят съзнанието. Малко звучи смахнато, ама....

# 522
Ривотрилът и клонарексът са с една и съща активна съставка, различни производители!

Трябва ми постоянно да съм спокоен за известно време. Сутрин, обед, вечер предполагам. Ако има превъртяли го, ще се радвам на мнения. Simple Smile

# 523
  • София
Елдорадо, успех с изследванията. Дано те видят и на ехо, че при мен на хормони и антитела нищо не показа. Имам предвид - изследванията бяха супер, а ехото - не.

# 524

Трябва ми постоянно да съм спокоен за известно време. Сутрин, обед, вечер предполагам. Ако има превъртяли го, ще се радвам на мнения. Simple Smile
Не става с хапчета бе, човек! И с клонарекс може да те отпере мощна паника. Приеми интензивния прием на бензо като язовир. Спира водата и като го спреш, взе едно го изпускаш с всички шлюзове. Връхлита те на вълни.

Общи условия

Активация на акаунт