Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Ние броим врабчетата

 • 9 999
 • 35
 •   1
Отговори
 • 1
 • 2
 • 3
 • Всички
 • Мнения: 8
"Ние броим врабчетата" е кампания, която се провежда веднъж годишно. Поводът Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) да постави началото на кампанията "Ние броим врабчетата", бе известният факт, че врабчетата намаляват.
По данни на организацията за последните 15 години врабчетата са с 30% по-малко. Данните, на които БДЗП се позовава, са събирани от доброволци, участвали в друга дългогодишна кампания.

Тъй като все по-често и отвсякъде се чува въпросът „Къде изчезнаха врабчетата“, преди четири години БДЗП реши да търси отговора. За да бъде даден такъв, е необходимо да се проследят тенденциите в числеността на любимите градски птици и да се направят предположения, базирани на реални данни.
Така беше поставено началото на "Ние броим врабчетата".

Кампанията разчита изцяло на доброволци, които искат да броят врабчета веднъж в годината, само за 10 минути, и след това да споделят резултатите си с БДЗП.
Броенето на врабчета ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези "градски разбойници", местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабчета преобладава у нас.
Герои на кампанията "Ние броим врабчетата" са домашното, полското и испанското врабче. От тях само испанското е скитник по света и се завръща по родните места в края на април – началото на май.

Как да се включа в "Ние броим врабчетата"?
Лесно. Отидете на сайта vrabcheta.bg и натиснете бутона „ВКЛЮЧИ СЕ“. Необходимо е да си направите регистрация – става много бързо. От картата избирате локацията, на която ще броите. Това може да е всяко място, което е удобно за вас за посещение в почивния ден – 16 май 2020 г., събота.

Как да броим врабчета?
Ето стъпките, които трябва да следвате и нещата, които трябва да знаете:
-   На 16 май, събота, отидете на избраното от вас място само за 10 минути.
-   Бъдете там между 9:00 и 12:00 ч. В този времеви интервал е отворена формата за подаване на резултатите от преброяването на платформата vrabcheta.bg.
-   Само за 10 минути пребройте колкото врабчета видите… или не видите – това също е много важно.
-   Влезте в профила си през „Вход“ на vrabcheta.bg и запишете броя на наблюдаваните врабчета под снимката на всеки от трите вида – домашно, полско или испанско. Може по желание да отбележите и особеностите на мястото на броене (парк с дървета, междублоково пространство, булевард, улица и др.);
-   Стойте само 10 минути!
-   Може да преброите повече от едно място, но разстоянието между отделните места трябва да е повече от 300 метра и да е в интервала от 9:00 до 12:00 ч.

Какво знаем до сега?
-   Най-много от регистрираните врабчета са домашни;
-   Всяка година се увеличава броят на местата за броене, в които не са установени врабчета;
-   София запазва челното място като градът, в който има най-висок брой локации без отчетени в тях врабчета;
-   Предпочитани локации от хората, които броят, са: къща с двор и парк с дървета и храсти, следвани от тиха улица и междублоково пространство.

Какво сме подготвили тази година?
В четвъртото издание на кампанията "Ние броим врабчетата" са подготвени предложения за полезни и приятни занимания за цялото семейство, които могат да бъдат осъществени на закрито, на терасата или в двора, във фокуса на които са врабчетата. Ще може да играете и да учите с птиците, да разберете къде врабчето го стяга обувчицата, кой и какъв е домът на различните видове врабчета, ще намерите рецепта за вкусни меденки с джинджифил и още много любопитна информация за "градските разбойници".

Всички ресурси са безплатни на vrabcheta.bg и достъпни чрез събитието "Ние броим врабчетата" във Facebook.

Последна редакция: пн, 04 май 2020, 12:46 от Редактор*

# 1
 • Мнения: 8
Една идея за приготвяне на бисквити с мед, джинджифил и канела, а защо не и с форма на врабче, за да е по темата - https://www.vrabcheta.bg/bg/za-uchiteli/medeni-sladki-s-dzhindzhifil.html

# 2
 • Мнения: 6 946
Не съм специалист и едва ли мнението ми е от съществено значение, но... Наскоро си мислех точно за врабчетата. И друг път съм виждала тази инициатива с преброяването и съм забелязала, че врабчетата сякаш изчезнаха от градския пейзаж за сметка на гълъбите.
През изминалите два месеца аз и семейството ми се бяхме оттеглили в изолация на вилата ни - в малко селце, в Североизточна България.
Направи ми впечатление, че има много врабчета. И няма гълъби!!!

# 3
 • Мнения: 8
Не е нужно да сте специалист, за да направите тези наблюдения и да видите връзката. До голяма степен сте права. Но за съжаление не гълъбите са сериозната причина за намаляване на врабчетата, особено в големите градове. Те са по-приспособими и затова и в по-голяма численост. Разбира се, има и нещо друго, по-конкурентно способни при намирането на храна. Сигурно сте ставали свидетел, как на място на което има лесно достъпна храна гълъбите прогонват врабчетата, само защото са по-едри. Точно, защото намаляват врабчетата се опитваме с тази кампания да съберем повече данни за тях. Все още има места, дори и в София, където се срещат. И ние искаме да разберем кои са те.

# 4
 • Мнения: 612
Врабчета има в кв. Гео Милев - близо до Фантастикото на ул. Н. Коперник (в зелената площ зад детската градин)

# 5
 • Мнения: 4 939
В моя град доста са намалели врабчетата. Много харесвам врабчетата и сутрин е много приятно, когато чуруликат. Липсват ми. Увеличава се броя на свраките. Прекалено много станаха.

# 6
 • Мнения: 8
Явно намаляването на числеността на врабчетата е на много места. Поне такива са резултатите от преброяването през последните три години, макар да не можем да го твърдим категорично. Като биолог ще си позволя да кажа, че няма нещо, което да е става "прекалено много" в природата. Тя има съвършенни механизми за саморегулиране. Неприятно е намесата на човека, която пообърква баланса.

# 7
 • Мнения: X
Като биолог ще си позволя да кажа, че няма нещо, което да е става "прекалено много" в природата. Тя има съвършенни механизми за саморегулиране.
2020: Има прекалено много хора.
Поздравления за инциативата. Очевидно гълъбите са по-доминантни от врабчетата.

# 8
 • Мнения: 5 312
При нас има мног врабчета, а преди бяха поизчезнали. Утре ще се опитам да броя.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 415
В моя квартал врабчета изобщо няма от много години. Най-много са гълъбите, после свраките и гаргите, и синигери и косове се мяркат. Обикновени врабчета едно време имаше много.

Голямо ято врабчета съм виждала в градинката пред спешното на болница ИСУЛ последно в София. И от време на време по някое в Заимовската градинка.

Преброяване не съм способна да им направя.

Някога имаше и гугутки. В София такива не съм виждала от много години. По малките селски пътища в община Горна Малина видях. И в центъра на Хасково също.

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 8 072
Зимата редовно храня врабчетата,като им слагам хляб на перваза.
Свикнаха,като чуят,че се отваря комарника и се събираха на дървото, пред терасата ми.
Имаше дни,когато покрай други задължения,не ми е останало време да им доставя рум сървиса и те ми чуруликаха на дървото,за да ме подсетят.
Сега на перваза имам цветя и като ги чуя,че са се събрали на дървото им хвърлям хляб на земята,но при нас има много нахални гларуси и гледам да не ги допускам до хляба.
Трудна задача се оказа!
Обмислям да им направя една хранилка и да я сложа на дървото.
Лошото е,че има и свраки,които гонят врабченцата.....
А,как хубаво ми чуруликат.....

# 11
 • Мнения: 442
При нас има мног врабчета, а преди бяха поизчезнали. Утре ще се опитам да броя.
+1
И при нас тази година са повече. Това също е нормално с оглед на факта, че при животни от такъв ранг има бум и спад на популацията. Причините като цяло да намаляват обаче са другаде. В основата е урбанизацията.

# 12
 • Мнения: 267
Аз храня врабчета и синигери цяла зима със сурови слънчогледови семки, слагам им на терасата и те си знаят и идват да проверяват постоянно. Майка ми също им слага на перваза на прозореца в тях. Изяли са килограми семки Grinning При нея идват и други видове птички, например зеленики. В най-студените дни, особено като имаше сняг,  при мен са идвали десетки наведнъж. Откакто се стопли времето идват доста по-малко. Става въпрос за София, живея на доста зелено място с много дървета, но все пак близо до голям булевард.
Утре ще се включа в преброяването, обожавам малките птички!

# 13
 • Мнения: 8

Някога имаше и гугутки. В София такива не съм виждала от много години. По малките селски пътища в община Горна Малина видях. И в центъра на Хасково също.
Гугутки в София все още има. Две посещават терасата ми всеки ден прз зимата - храня ги. Сега гнездят и не са ни посещавали от известно време.

# 14
 • Мнения: 2 166
Последните години заедно с децата се включваме в тази инициатива. Прави ми впечатление, че при нас врабчетата се увеличават, докато преди 5 години съвсем бяха изчезнали.
В нашият дом хляб не се изхвърля. Всяка сутрин се грижим за закуската на гълъби и врабченца, като последните ни благодарят със своето жизнерадостно чирикане Smile

# 15
 • Мнения: 2 026
При нас се забелязват повече лястовички и гълъби, но за щастие има и врабченца. Много се радвам че едни гогутчици са си избрали съседния покрив за любимо място и си ги гледам всеки ден.

# 16
 • Niagara Falls, NY
 • Мнения: 2 098
Аз Ви следя изкъсо и във ФБ поне от година време и всякакви инициативи свързани с опазване на природата са добре дошли.

От мен имате 2 броя семейство, което има гнездо до кухненския ни балкон - София, Идеален център.
Утре мога да помоля майка да брои, предполагам, че бебетата вече са излюпени.

Миналото лято си бях у дома и успях да снимам 2 поколения от същото това гнездо. Направена им е хранилка, грижа има целогодишно.

# 17
 • Мнения: 6 946
Като биолог ще си позволя да кажа, че няма нещо, което да е става "прекалено много" в природата. Тя има съвършенни механизми за саморегулиране.
2020: Има прекалено много хора.
Поздравления за инциативата. Очевидно гълъбите са по-доминантни от врабчетата.

Коронавирусът ще се погрижи за това!

Забравих да отбележа, че моят град е Добрич. Наблюдава се намаляване броя на врабчетата. Наистина синигерчетата пък се увеличават, също и гълъбите и гаргите.

Но пък за сметка на това извън града по селата забялязвам много врабчета - десетки наведнъж.

# 18
 • Мнения: 8
Благодарим за подкрепата. Хубаво е, че им осигурявате храна целогодишно. Сега, особено, в периода на отглеждане на малките, въпреки че има насекоми, това е изключително важно за птиците. Огромна помощ е за тях в ежедневното набавяне на храна и големия разход на енергия при възрастните птици.

# 19
 • Мнения: 5 312
Охх, при нас е много сложно -враните изяждат храната, която им слагам, колкото и да ги гоня. Sad

# 20
 • Мнения: 2 166
И при мен идват две врани, но не съм забелязала да пречат на врабченцата и гълъбите да ядат.
Културна работа Smile
Даже наскоро една врана ми остави на балкона черупка от орех. Мъжът ми каза, че така ми благодаряла. Незнам дали е вярно, но ми стана приятно.

# 21
 • Мнения: 5 312
При мен са повече 7-8, ужасни са и изяждат всичко.

# 22
 • Мнения: 8
Даже наскоро една врана ми остави на балкона черупка от орех. Мъжът ми каза, че така ми благодаряла. Незнам дали е вярно, но ми стана приятно.
Сигурни ли сте, че от врана? Сойките и свраките имат навика да мъкнат и крият орехи, жълъди и други ядки. Понякога ги крият и така си правят складове. Аз има дъбче в саксия от един такъв скрит жълъд от семейството сойки в близост.

# 23
 • Мнения: 8
При мен са повече 7-8, ужасни са и изяждат всичко.
На балкон ли кацат или в някакво свободно пространство?

# 24
 • Мнения: 5 312
При мен са повече 7-8, ужасни са и изяждат всичко.
На балкон ли кацат или в някакво свободно пространство?

Свободно пространство.Живеем в къща с двор. Крадат и храната на съседското куче и на котките.

# 25
 • Мнения: 2 166
Даже наскоро една врана ми остави на балкона черупка от орех. Мъжът ми каза, че така ми благодаряла. Незнам дали е вярно, но ми стана приятно.
Сигурни ли сте, че от врана? Сойките и свраките имат навика да мъкнат и крият орехи, жълъди и други ядки. Понякога ги крият и така си правят складове. Аз има дъбче в саксия от един такъв скрит жълъд от семейството сойки в близост.
Сега ме накарахте да се замисля. Проверих  в гугъл/разгледах снимки/, със сигурност не са сойки.
Чисто черни са и затова реших, че са врани, макар, че пък клюнът им е дълъг, като на сврака.
Сега при нас вали и всичко живо се е изпокрило, но утре ще се загледам по-обстойно.Ако не си изясня за мен въпроса, ще снимам и  ще прибегна до вашата помощ.
Дори и да съм сгрешила, простено ще ми е, градско чедо съм:smiles:

# 26
 • Варна-София
 • Мнения: 427
По мое мнение за врабчетата има "жилищна криза". В градовете се събарят старите къщи с покриви покрити с "турски керемиди". Тях врабчетата лесно разместваха и си правеха гнездата. Сегашните керемиди и ново строителство не предлагат лесни места за гнездене. Затова в градовете намаляват врабчетата, колкото и да ги храним, основният им проблем е този. Ако на пазара се предлагат керемиди, подобни на тези, които покриват отдушниците, но плътни отдолу, вярвам, че веднага ще се харесат на врабчетата да гнездят в тях. Тази идея, едно сериозно дружество като вашето, може да я разработи, предложи на производителите и популяризира широко.


Усмивчица, провери дали не е косе босе (черен кос).

Последна редакция: чт, 20 авг 2020, 12:54 от amica1

# 27
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 29 400
Продават се и в България. Те са за сечене на снега когато започна да се хлъзга по покрива.
На море сме, до басейна има посаден бамбук, вечер в бамбуковата горичка се събират стотици врабчета. Simple Smile истински концерт.
Хората Изобщо не им пречат.

# 28
 • Варна-София
 • Мнения: 427
Добри, весело прекарване на морето.
Вече ще трябва да уточняваме кои врабчета броим. Появи се нов американски вид, вчера ме изненадаха на вилата - white-crowned sparrow. Движеха с обичайната банда от местни врабчета и синигери. Отначало ги помислих за стърчиопашки, защото са с по-дълги опашки. Като им видях белите такенца на главите - съвсем се обърках и започнах да проучвам. Оказа се, че колонизацията на Европа е започнала преди няколко години. Явно са добре приспособими и към нашите условия.

# 29
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 29 400
морето мина и замина.
сега ни събуждат кълвачи в ореха, приспиват ни щурци, а през целия ден безчет "дживгари" църкат из дърветата и храстите. Simple Smile
видяхме сойка, косове, врабчоподобни, но доста светли дребосъци, може би синигери...
Simple Smile миналата година от буренясалия двор до нас се смееше и кашляше лисица. Simple Smile от "тубата" разбрахме, че с този звук обявява, че си търси партньор. Simple Smile

# 30
 • Мнения: 442
Добри, весело прекарване на морето.
Вече ще трябва да уточняваме кои врабчета броим. Появи се нов американски вид, вчера ме изненадаха на вилата - white-crowned sparrow. Движеха с обичайната банда от местни врабчета и синигери. Отначало ги помислих за стърчиопашки, защото са с по-дълги опашки. Като им видях белите такенца на главите - съвсем се обърках и започнах да проучвам. Оказа се, че колонизацията на Европа е започнала преди няколко години. Явно са добре приспособими и към нашите условия.
Как са стигнали до Европа? И дали представляват риск за тукашните популации от дребни врабчоподобни птички?

# 31
 • Мнения: 3 754
В покрайнините на столицата . Освен врабчета имаме гугутки, синигери, кълвачи, разни шарени пеещи пилета, които нямам честта да познавам, соколи, прилепи, диви патици.
 Някои са си почти питомни, защото ги подхранваме целогодишно с меню, съобразено с предпочитанията за вида.
Забелязахме, че след като се нахранят гугутките стоят на хранилката, която е неподвижна върху единия кол на портата и не допускат малките цветни птички. Прочетохме, че за целта се прави втора люлееща се хранилка на поне метър и седемдесет над земята и ето:

с белени семки.

Одеве ги нямаше гугутките и не можах да ви ги покажа как пазят паничката.
Те са на по-различна диета. Не знам как се казва смеската, но е асорти.Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 16:18 от mamamari

# 32
 • Мнения: 2 166
Ехоо, днес включихте ли се в преброяването Smile

# 33
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 29 400
излизам на дълга разходка, ако нещо забележа ще пиша. Simple Smile

# 34
 • Бургас
 • Мнения: 8 072
При нас,окастриха сливата пред терасата ми.
Напоследък не идват редовно врабчовците!
Сега ще огледам дърветата отпред.

# 35
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 29 400
нито едно! Sad

а направих голяма обиколка и минах през всичките селени площи и мали градинки, където зимата имаше много.

дали няма някаква вертикална миграция и при тях?
зимата в града, заради храната, лятото пак в полето и планината?

Общи условия

Активация на акаунт