Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 65

• 32 338
  • 733
  •   1
Отговори
# 195
Значи, това че лекарства на билкова основа могат да се пият без проблеми от бременни, е много грешно! Първо, те са още по-малко проучени като действие върху плода от колкото други лекарства. Освен това нали се сещате, че с билки може да се предизвика и аборт!? Внимавайте и не си мислете, че щом е билка а не химия значи всичко може.

Последно аз като бях бременна, но вече в 7-8ми месец и бях болна, АГто ми каза да пия витамин С и цинк ДС пресека настинката и да си повиша малко имунитета. А за кашлица каза Мукосолван или Проспан, а аз бях със ще стока кашлица седмици наред. Иначе много течности, инхалации и търпение.
Аз лекарства на билкова основа за настинка с пелин и беладона, примерно, не знам. Разбира се, че се внимава да е съвместимо с бременност. Питаш личен, АГ, четеш листовки и решаваш дали да пиеш. А моето АГ отказа да ми предпише витамин С по време на бременност, ЛЛ също не ми предписа. Изрази се, че е нещо като нож с две остриета. Пиенето на чайове по тази логика също не би било препоръчително. Мукосолван също не се препоръчва по време на бременност.

Освен да сложим един дребен шрифт след всеки пост, че тук не даваме медицински съвети, а такива на база нашия опит и че всеки си носи отговорност какво ще приема след консултация с лекар. Гледам да го уточня във всеки пост.

Аз не говоря че със сироп за кашлица ще се направи аборт, говоря за билките като цяло че не са точно безобидни.
В никоя листовка не пиеше, че лекарството се препоръчва за бременни! Няма изследвания върху бременни!

Естествено, че трябва да се направи консултация с ЛЛ или с АГ. Аз не влизам тук да питам как да се лекувам, не знам защо обаче толкова други го правят. Казвам какво на мен са ми казали, с конкретни примери. От там насетне всеки си решава какво да прави.

Не точно. Има проведени наблюдения след прием от бременни на дадени лекарства и след това има обобщени резултати.
Разбира се, че не са безобидни всички билки. Както съм уточнила, билкови препарати или такива на растителна основа са по-приемливи за прием по време на бременност, после съм конкретизирала кои са ми предписвани на мен, които в никакъв случаи не съдържат билки, предизвикващи аборт. Тоест, има някакъв преход в изложението.
За сиропа за кашлица, няма как да знаем какво може да предизвика един продължителен прием.

Така че, едно наум за прием на каквото и да е.

# 196
TeoM83, е права, че не всички билки по време на бременност са препоръчителни. Затова и трябва да се внимава какви чайове се пият.

# 197
Аз в 24 г.с пих Оксцилокопциум (не знам как се пише) и инфлуцид.
Личната лекарка ми ги изписа при съмнение за настинка. Най-добре не се лекувай сама.

Здравейте, в 15г.с. съм, обаче май взех да настивам нещо. Какво мога да пия, за да го пресека или да не правя нищо за сега?

# 198
  • Бургас
Абе то и антибиотици се пият по време на бременност, но лекар трябва да прецени.
Като бях болна ми изписаха парацетамол, биозин мама, смучех лукчета за гърлото и цедих лимони с мед.

# 199
Далеч съм от мисълта да се лекувам сама. Питах за нещо тип бабин лек по-скоро. Явно може би трябваше да уточня, а не да се получава това. Също като вас смятам, че пиенето на лекарства без консултация от лекар е безотговорна.

# 200
Здравейте момичета, някоя от вас знае ли дали в някой от болниците във Варна пускат системи с Гинапрал или негов заместител за задържане. За АГ знам, че слагат единствено Кормагнезин. В аптеките в града намирали ли сте скоро Гинапрал и ако да в коя? Благодаря предварително.

# 201
Здравейте! Преди седмица бях на унг лекар(тогава в 18 г.с), който много ме изплаши. От повече от 2 месеца имам болки в гърлото и е зачервено, като болките бяха само от време на време. 2 дни ме боли и минава, после седмица е добре. Нямала съм температура или др. симптоми. Ходих на лекар-каза хроничен фарингит. Тези 2 месеца пих и смучех билкови таблетки и ми минаваше, но си стоеше зачервено и от време на време ме наболяваше пак. Редовно пусках ПКК и CRP, СУЕ и всичко беше ок, освен много леко завишени левкоцити(12). Напоследък започна повече да ме боли сякаш повече и отидох на унг, който каза, че за него е старо възпаление, което е вирусно, но сега имало и насложена бактерия, защото имах и оскъден гноен секрет от сливиците. Сега пия Зинат и др лекарства. Това, което ме изплаши е че той каза, че било много опасно, че по-рано не съм го лекувала, защото може да е навредило на бебето. Мислите ли, че е възможно наистина само заради гърло да навреди на плода? Мислех си, че е само локално и че няма опасност за бебчо, кръвните ма изследвания бяха добре, чувствах се добре, нямах температура, хрема или кашлица. Някоя от вас имала ли е подобни проблеми или дълго боледуване или повтарящи се настинки в ранна бременност? Само да кажа, че съм изследвана скоро за CMV и е ок.

# 202
  • София
Здравей,
не е хубаво нещо фарингит по време на бременност. Хубаво е обаче, че поне не си нямала температура! Сподели бързо със следящия ти доктор и попитай дали предписаните ти от УНГ лекарства са ОК за бременност.
Втората фетална морфология не знам за коя седмица си я планирала, но най-добре иди още в 20г.с. - сиреч другата седмица. Там кажи за фарингита и огледайте хубаво, че ако има някаква беда, да вземете мерки. Фетусите са много гъвкави и могат да се третират вътреутробно, ако има нещо, така че вярвам, че всичко ще бъде наред. Много жени боледуват по време на бременност.
Стискаме палци Heart

# 203
Благодаря, но сега се изплаших още повече.
Какви могат да бъдат причинителите на фарингити и тонзилити и как да увредят плода? Явно говорим за вирус, защото нямах кръвни показатели и симптоми за бактериална инфекция толкова време.

# 204
  • София
Както всяка друга инфекция или вирус в ранна бременност.
Ама ти си си вече в 5ти месец и не си имала т-ра, така че всичко трябва да е наред. Не се плаши, просто действай хладнокръвно по задачите - лекуваш се с предписаното, споделяш с АГ и не отлагаш втората фетална.
Говори си със специалисти, не със нас. Има много мами, които са боледували по време на бременност и инфомацията е много разнопосочна.

Update: случаят ти ме замисли много и се сетих, че една приятелка беше често с болки в гърлото като беше бременна през 2016 и сега ѝ звъннах да я поразпитам. Каза ми, че точно фарингит е имала и се е лекувала цели 2 месеца през втория триместър и това е. Сега декември хубавото ѝ момче става на 4 Wink
Все пак си провери нещата!!

Последна редакция: пт, 15 май 2020, 15:54 от Dagny

# 205
Много се надявам всичко да е наред с бебчо. Чувствам се ужасно виновна, че не съм отишла по-скоро на унг. Същевременно се ядосвам на лекарите, че ме неглижираха и ми повтаряха да смуча билкови таблетки.
 Днес не мога да спра да плача цял ден и се опитвам да мисля положително, но е трудно. Все си мислех, че това са просто болки в гърлото, нямах други симтоми, ако имах нямаше да отлагам. Втората фетална ме викат дори 2 дни преди 20 г.с, защото бебчо от самото начало върви симетрично напред със седмица.

# 206
  • София
Не се тормози. Почти няма изрядни бременностти. Ето виж, че не си карала тежък фарингит, може изобщо да не се е отразило. Или пък може и да се отразило мъничко, примерно с някакво забавяне или нещо друго - много неща се наваксват и поправят вътреутробно както обясни тези дни д-р Сигридов!
Хубаво е, че ще ходиш на ФМ скоро (19+5), там ще видят кво-що. Освен това си направи и Фетална ехокардиография пак в 20 седмица, за още по-обстойно прегледане; така ще можете да изключите проблеми със сърцето. Прегледът е 70лв. 
Аз днес си записах час в МБАЛ Надежда за 21 седмица (сега съм 16+5). Ще ходя без да са ме насоличи, защото искам да пре-проверя всичко хубаво. Моят грях към бебето е, че не знаех, че съм бременна и пих алкохол в първите 2.5 седмици от бременността. След като видях двете черти прекарах няколко седмици в плач, терзания и вина. Но вече съм спокойна, защото трябва да сме спокойни и хладнокръвни, за да са ни здрави бебетата. Не можем да контролираме какво е станало, но в голяма степен можем да контролираме какво предстои. За това кураж и от утре с по-свежа глава и се оправяй скоро Heart

# 207
Много се надявам всичко да е наред с бебчо. Чувствам се ужасно виновна, че не съм отишла по-скоро на унг. Същевременно се ядосвам на лекарите, че ме неглижираха и ми повтаряха да смуча билкови таблетки.
 Днес не мога да спра да плача цял ден и се опитвам да мисля положително, но е трудно. Все си мислех, че това са просто болки в гърлото, нямах други симтоми, ако имах нямаше да отлагам. Втората фетална ме викат дори 2 дни преди 20 г.с, защото бебчо от самото начало върви симетрично напред със седмица.

Според мен, се притесняваш излишно. Да, вирусите са опасни в ранна бременност, но според много лекари, ако един вирус в ранна бременност е опасен, то бременността вероятно ще приключи още в началото и няма да се развие плод. В твоя случай, вече си прескочила най-рисковия първи триместър, органогенезата е приключила, така че едва ли има проблем.

Относно бактериалната инфекция, щом са взети мерки и пиеш АБ, то всичко ще бъде наред.

Също така, всъщност взеха ли секрет за изследване и доказа ли се бактериална инфекция?

Аз бях с бронхит в много, ама много ранна бременност, когато е най-опасно. Изписаха ми Зинат, излекувах се, след което не съм имала никави усложнения и проблеми през бременността. Simple Smile

# 208
А в тази връзка дали е удачно ,позволено да се мажа с гелове за болки в гърба ,тези които са с камфор и т.п . В 7ма седмица съм 🙄

# 209
Happy mommy, със сигурност много се притеснявам, дано да е излишно. Не са ми взели секрет, на сляпо ми изписаха АБ и аз толкова се изплаших, че го почнах веднага. След приключване на курса му ще искам да вземем и секрет. Само да кажа, че първите ми оплаквания с гърлото започнаха в 9 г.с, тогава започна да ме боли и ми повтаряха, че всичко е ок и да взимам билкови таблетки.

Общи условия

Активация на акаунт