Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 65

• 32 238
  • 733
  •   1
Отговори
# 435
Може ли да ви попитам с направление ли ходите на БХС и ако не колко плащате

# 436
Вероника, да не те лъжа, но мисля че БХС не е задължително изследване и не се поема от здравната каса. Като под БХС аз разбиам преглед с ултразвук + кръвен профил.
При мен АГ, който следи бременността по касата е и специалист по фетална морфология. Платих 80лв за прегледа + 40лв за кръвните изследвания. Значи общо 120лв.
Това е за Стара Загора обаче.
Правих същият преглед при др. Сигридов в София в “Св. Петка” и мисля, че там ни излезна около 170лв.
Общо взето трябва да видиш при избрания от теб специалист как са цените.

# 437
Колкото повече обсъждаме БХС, толкова повече се колебая. Имам склонност да се филмирам дори да ми казват, че всичко е наред и мисля, че много стрес ще си докарам от него.. Само че при моята гинеколожката било задължително да се прави. Срещу 155лв. Четох много информация и май всеобщото мнение е, че това е безсмислено изследване. Дали да го правя се чудя, или да чакам за ФМ? Не е до парите, а по-скоро стреса.. Кога се прави ФМ, защото навсякъде пише различно..
Искам да попитам и колко често се ходи на гинеколог? В 8г.с съм и не знам кога да ходя следващият път.. И какво следва оттук нататък като изследвания?

# 438
Yan, за ФМ трябва гинекологът да прецени кога те иска. Моето следящо АГ ми казва кога да ходя при него за всяко изследане. Попринцип се ходи м/у 11-13гс.
Аз бях в 12гс на фетална и БХС.
За редовните посещения, пак трябва да се реши от лекаря.
Ако бременността ти върви нормално се ходи веднъж в месеца майче. Аз съм с рискова бременност и моят АГ ме преглежда на 2 седмици.
По описанието ти не разбирам дали си се записала да ве следиш по здравна каса?
Ако си, АГ което ще те седи ще прецени какви изследвания да ти пусне.

Общи взето, намери си доктор за проследяване и той ще ти обяснява кое, как и защо. Simple Smile

# 439
Имам доктор, но е на платено и не знам защо ме задължава да ходя на БХС. Всичко е наред засега. Но може и да откажа скрининга, при положение, че 1-2 седмици след него е ФМ.

# 440
Yan, според мен твоят лекар под БХС визира фетална морфология + кръвен профил. Иначе няма смисъл да е 155лв. И явно ако искаш да те проследява той, задължително трябва да си ги направиш при него.
Иначе никой не може да те задължи за тези изследвания ако ти не желаеш.

# 441
  • София
Нито за БХМ, нито за ФМ бих отишла при следящия АГ, освен ако не е специалист по фетална медицина. А и да ми твърди, че е задължително и струва X пари на мен ми е много съмнително. Никога не са ме задължавали да правя нещо в конкретната болница при конкретен лекар, а ми посочваха 1-2 специалисти в съответната област.

БХС се прави между 11-13г.с., а ранната фетална морфология - 16 - 18 г.с.

Проследяващият Аг ще ти каже колко често иска да те вижда, като обикновено, ако бремеността не е проблемна е веднъж месечно.

# 442
В самата клиника е задължително-в Щерев. Задължават всички бременни, иначе си има отделен специалист, не АГто. Точно скрининг плюс ултразвук има предвид, не ФМ. Самата клиника си е скъпа... Стискам палци всичко да е наред до 3 месец и може би ще се местя..
Честно казано голям стрес ще ми е. Дори да излезе риск 1:10000, аз ще мисля, че съм този 1 човек.. Не искам да си го причинявам, но пък ако има проблем после може да ми е гузно.. Макар че не бих предприела нищо може би..

# 443
Azidaa, ранната ФМ се прави 11-13гс. и най-често резултатите от нея се комбинират с БХС за пълна картина.
Втората ФМ е 19-21гс.

Yan, може би ултразвукът ще ти бъде направен от специалист фетална морфолофия. То самата ФМ представлява по-обстоен преглед на всички органи и структури от лекар специлизиран в това.

# 444
  • София
Менажирай си стреса от сега, че няма да става по-лесно.
Отиди на БХС и не го мисли повече, особено ако е в Щерев, щото там оценяват и риска от прееклапсия.

# 445
Да попитам винаги ли шийката трябва да се мери вагинално?
През корема било неточно, но в какъв смисъл- по-голяма дължина излиза през корема или по-малка?

През корема в повечето пъти излиза по-дълга. Казвам го от личен опит- бяха ми я измерили 4.3см през корема и 2.6см през вагинален. Със скъсена шийка съм и коремните ехографи не са надеждни. Все пак всеки АГ си има свое разбиране дали да мери шийка или не и как да я мери.

# 446
  • София
Galeona, може би се бъркаш. При БХС се взема кръв и изследването й се комбинира с ултразвуковите измервания.

Вече при ФМ, която споменах 16 - 18 г.с. кръв не се взима, а е само ултразвуково изследване. Simple Smile

Yan, в Щерев има страхотни специалисти по ФМ, а доколкото съм запозната в пакетите им за проследяване наистина са включени като задължителни и БХС и морфологиите след това.

# 447
Най-добрите специалисти по фетална медицина се занимават само с това, а не и с проследяване на бременност.

Най-важната ФМ е тази, която се прави между 19-22г.с., като най-добре е да е около 20 + седмици(т.е. в 21г.с.)

Следващата ФМ се прави между 30-32г.с.

А тази ранната между 16-18г.с., за която писа Azidaa, доколкото знам я препоръчват само в Надежда, т.е. там препоръките са за една допълнителна. Иначе, по препоръките на Майчин дом, които са възприети в цялата страна, се правят БХС и двете ФМ, за които писах. Тези прегледи са препоръчителни и разбира се, никой никъде не може да ви задължи да ги правите. Но са възприети, като абсолютно необходими при съвременното проследяване на бременност и затова реално повечето бременни ги приемат за задължителни за себе си (не буквално).

А относно БХС, аз не бих го пропуснала и то най-вече заради ехографския преглед. Важно е какво ще каже лекаря за него. И за да не стане излишно филмиране, трябва да се има предвид, че ако възрастта на бременната е по-напреднала, то ще излезе висок риск накрая при изчислението, което е само статистика и нищо повече.

Последна редакция: ср, 03 юни 2020, 22:03 от Happy_mommy

# 448
  • Пловдив
За мен най-важното при направата на КБХС беше че се огледаха органите на плода. Отдели се внимание на риска от прееклампсия. Съотношение на риска относно синдромите е чиста статистика.
Отделно че апаратурата на един специалист по фетална морфология е на светлинни години от на повечето АГ и дори толкова малко колкото е човечето в 11-12г.с. се вижда прекрасно.

# 449
Пренатален тест къде правите? Ще се консултирам с АГ, но оставам с впечатление, че всеки сам си избира някой тест и го организира и прави на своя глава.
Аз правих миналата седмица във сряда при Cells4life .Вчера ми се обадиха ,че са излезли,слава Богу всичко е наред . До седмица излизат . https://cellgenetics.bg/

Общи условия

Активация на акаунт