Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 8 май 2020, 17:54 ч.
 • Последно мнение: 16 юли 2020, 14:22 ч.

Скъпо ли е да си студент в София?

 • 3 838
 • 59
 •   1
Отговори
 • Мнения: 36
Здравейте. Време ми е за университет. Да кажем, че съм се ориентирала към няколко специалности, но все още се чудя в кой град да уча и да се развивам. Като, че ли много ми се учи в СУ, но ме тормози факта, че е в столицата и това го асоциирам с по-скъп живот в сравнение с провинцията. Но така ли е наистина? Аз съм скромно момиче, семейството ми е малко под средната класа, нямаме големи възможности. Не ме разбирайте погрешно, не бих искала те да ме издържат вечно, но аз все още не знам дали например лекциите ми ще бъдат съвместими с работа, дали веднага ще си намеря работа и отделно ще имам разходи, просто не знам как ще протекат нещата поне в началото, така че родителите ми ще ми помагат, колкото могат. Просто не знам дали имам шансове да оцелея в София. Малко ме съмнява само богатите деца да отиват  да учат в там, но все пак. И тук изобщо не става дума за квартира - ще съм на общежитие, ако ще и да е на много мизерно място, просто нямам избор. По нощния живот не си падам, не смятам да си давам парите по дискотеки и алкохол. Питам ви за по- елементарни неща като храна, градски транспорт, услуги, кафенета. Реално по-скъпо ли е да си студент в София, отколкото в другите градове? Дали въобще ще мога да оцелея? Другият ми вариант е ВТУ, навярно в Търново е по-евтино, близо е до града ми, но мненията за университета не са много добри. Струва ми се, че в София, ще имам повече възможности. На къде да поема?  Поздрави!

# 1
 • Мнения: 204
Здравей, pandazzrock, като майка на студент в София и семейство с неголеми възможности ще ти кажа нашите разходи: общежитията са 100лв наем и сметки. Даваме 600лв на месец-по 20лв на ден, които са за храна, кафе и т.н. Карта за целия транспорт е малко под 22лв на месец. Отделно да се прибира отвреме на време трябват пари. Най-евтино е с влак, сметни си такива разходи според това къде живееш и колко често мислиш да се прибираш. За учебници имаме около 100лв на семестър, някои преснима, други са от библиотека. Не живее лесно, но това е което можем да си позволим. Справя се някак.

# 2
 • Мнения: 764
Няма гаранция и, че във Велико Търново ще ти е лесно. Няма гаранция, че там би могла да съвместяваш университет с работа. Няма гаранция, че би могла да си намериш прилична работа там. Какво мислиш, че можеш да работиш там? В София е по-скъпо. Ако човек има желание, винаги намира начин. Ако си по-амбициозна е много по-възможно да си намериш работа още като студентка, може  да караш някой стаж и да не работиш като сервитьорка или продавач-консултант. Може пък и нищо да не си намериш. Винаги са възможни и двата варианта. И е грешка да мислиш, че едното е по-сигурно от другото. Естествено, че трябва и доза късмет,  то тая София все едно Ню Йорк, големият страшен град. Град, като град. Ако не те мързи, ако искаш да работиш ще се опарвиш. Ако стоиш и не поемаш инициатива и чакаш нещо от небето да стане, няма да стане.  Ще се оправиш. Просто това мислене, аз съм бедна, страх ме е и т.н си ги изкарай от главата. Не ти казвам да идваш революционно настроена да завладяваш света, защото и това е много неприятно като поведение, просто малко по-смело.

# 3
 • Мнения: 912
Не е страшно и въобще не е безбожно скъпо, но все пак донякъде зависи с какви доходи ще разполагаш месечно, както и какъв начин на живот ще водиш тук. Студентската карта за градски транспорт за всички линии автобуси, трамваи, тролеи и метро е 21,50 на месец. Заведения за хранене и кафенета има безброй много както на достъпни, така и на космически цени. Можеш също да се възползваш от стола на СУ, преди беше доста евтино. Работа можеш да си намериш и спрямо заетостта ти в университета. В джобс.бг например има обяви за работа, които са отбелязани като "подходящи за студенти", на непълно работно време и т.н. Част от колежките ми в университета идваха пак като теб от друг град, от семейства със средни доходи (по техни думи), бяха на общежитие и се оправяха. Според мен щом искаш да учиш в СУ и вашите могат да ти помогнат докато си стъпиш на краката, опитай.

# 4
 • Мнения: 2 182
600лв на месец... За учебници 100лв на семестър...  Справя се някак.

Оффтопикно като се сетя преди десетина години как нашите ми даваха 250-300 на месец, с които трябваше да си купувам и учебниците и билетите за вкъщи, и си мисля, че с толкова пари се справя някак си Grinning

# 5
 • Мнения: 890
Около 1000лева на месец ще те оправят,това без семестриалните такси.Цените в сравнение с провинцията са двойни.

# 6
 • София
 • Мнения: 563
Хиляди момичета и момчета от цяла България учат в София и се оправят- кой с помощ от родителите, кой с почасова или целодневна работа. Избери си университет, който е възможно най-добрият за твоята специалност, има значение къде точно си завършила висше не само като диплома, но и като знания. За другите неща ще се оправиш, човек знае две и двеста, колкото и клиширано да звучи

# 7
 • Мнения: 16 351
Около 1000лева на месец ще те оправят,това без семестриалните такси.Цените в сравнение с провинцията са двойни.

Кои цени са двойни?
Храната навсякъде е на подобни цени. Щом ще е на общежитие, ще е около 100ина лева. Карта за ГТ 20-25 лв. Ако ходи на стол, може да се вмести в 10 лв. на ден. Ако говорите за ходене по заведения, да, там е скъпо. Ресторанти, барове, дискотеки....
В София има по-големи възможности за намиране на работа, дори и в началото на следването - на смени в магазин, заведение, гледане на деца, в някой детски център.
Каква специалност искаш да учиш? Във ВТУ много добре е залегнало обучението рисуване, скулптура и най-вече иконопис. Може би там е едно от най-добрите места за това...

# 8
 • Мнения: 890
Храната само във веригите е еднаква.Във редовните магазини, пазарите,заведенията за бързо хранене,дрехите, такситата, фризьорски и козметични услуги и др. са почти двойни.Синът ми е студент в София и често ни се налага да ходим и по друга работа и правя съпоставка.

# 9
 • Мнения: 16 351
Ами, няма да си купува храна от друго място освен от големите вериги, а и както каза авторката, не ходи по заведения, няма да ползва таксита, няма да си купува често дрехи, ще се справи.
Храната в студентския стол е на символична цена, може да се храни на обяд и вечер там.
Тъпо е да напишеш - цените са двойни.....щото не са чак двойни, особено за един студент, който не ходи на ресторанти и дискотеки.

# 10
 • Мнения: 1 543
То и заплатите в някои фирми не са по 1000лв чисто, та за студент да харчи хилядарка на месец... Може, ако ходи по заведения, ресторанти  и си купува маркови дрешки. Авторката не спомена да ги прави тези неща, така че с доста по-малко би се справила. Минимумът някъде бих казала, че е 400-500лв на месец, даже и по-малко, ако живее скромно.

# 11
 • Мнения: 36
Как 1000 лв? Open Mouth Да харча 1000 лв на месец ще е абсолютно непосилно за семейството ми, а спестяванията ми ще хвръкнат за нула време. Аз и без това не съм много социална. Бих се ограничавала от много неща, дори да не ходя по кафенета, но нали все пак трябва да съм поне малко да се сближавам с бъдещите си колеги, приятели посещавайки такива места от време на време. По дискотеки и други подомни места, събития и без това не си падам, така че ще ми е лесно да не стъпвам там. Дрехи много рядко бих си купувала или като цяло пазарувала от молове и скъпи магазини. Просто се чудех дали дори да се ограничавам максимално, пак няма да е скъпо. Била съм София само 2-3 и просто ми е правело впечатление (може би, защото съм от малко градче), че цените са малко по-различни там. И все пак благодаря за отзивите. Thinking

# 12
 • Мнения: 16 351
Първо и най-важно е да решиш кой университет е най-подходящия за теб и специалността, която желаеш.
Второ, да изкараш изпитите. Въпреки голямото ти желание, няма да е лесно, понеже в София са най-много желаещи.
Трето, сигурна ли си, че ще се класираш за общежитие? Понеже не е лесно, а свободните наеми са високи /поне 400 лв за едностаен или 200 лв. за стая/
Чак след това почни да мислиш дали ще се справиш в София. Мое лично мнение е, че за студент на общежитие, който живее скромно, 500 лв. може да се живее. Освен това може да имаш и стипендия, която ще ти помага допълнително.
Трябва да сметнеш и таксите на семестър. Държавните поръчки зависят от специалността и не помня в какъв порядък бяха, плюс това са се променили с времето.... Провери си за твоята колко е точно. Ще имаш немалък разход и за учебници, но, ако си редовна на лекции, може и от това да се спести. Или пък учебникът да се снима.

ВТУ в никакъв случай не е лош, даже напротив. Зависи какво точно искаш. Цените там не са много по-ниски, само квартирите може би са... Но пък иначе градът е удивителен.

Може да започнеш работа и да помагаш на вашите в издръжката.
Не е непосилно. Има студенти, които не получават помощ от никъде и пак се справят.

# 13
 • Мнения: 103
От всички градове с университети в София има най-много общежития. Преди години една приятелка избра да следва София, а не във В.Търново, защото в София имаше много по-голям шанс да я приемат в общежитие. А ако допрем ли до квартира, разходът скача доста.
Да кажат запознатите, но мисля, че ако ще живееш на общежитие в София, ще ти е лесно и със студентските столове-в Студ.град трябва да има няколко такива.
Не съм съгласна, че в София цените са двойни в сравнение с провинцията. Малко по-високи за някои неща, като фризьор, заведения, таксита, може би и дрехи и обувки, но в никакъв случай двойни. Най-фрапанта е разликата в цените на наемите, но ти нали ще си на общежитие.
И едно предимство на София-много по-лесно можеш да си намериш почасова работа,  отколкото в другите градове с университети.

# 14
 • Мнения: 3 482
Не във всички университети е лесно да се класираш за общежитие, преди десетина години дъщеря ми, с много висок успех, не успя да се класира в първи курс, а второто класиране излизаше към Коледа. Буквално беше на улицата, добре, че една приятелка на майка ми я приюти, докато си намери квартира. Впоследствие разбрахме, че много хора, които не са студенти, живееха в общежития, а студенти с висок успех се чудеха къде да идат. Имаше приятелки, които живееха в общежитията нелегално, при приятелки, защото нямаше къде. Затова е добре да имаш и резервен вариант. Ако си на общежитие, 500 лв на месец може и да те оправят, щом казваш, че живееш скромно. Семестриалните такси отделно. В София много по–лесно можеш да си намериш работа, отколкото в Търново.

# 15
 • Мнения: 996
Около 1000лева на месец ще те оправят,това без семестриалните такси.Цените в сравнение с провинцията са двойни.

Храната само във веригите е еднаква.Във редовните магазини, пазарите,заведенията за бързо хранене,дрехите, такситата, фризьорски и козметични услуги и др. са почти двойни.Синът ми е студент в София и често ни се налага да ходим и по друга работа и правя съпоставка.

Не се заяждам, но не можах да се сдържа да не ти опонирам двата поста. Hug


Дъщеря ми учи в СУ, работи на 4 часа по специалността, която учи и се издържа сама от заплатата й. С ММ ни е забранено да й пращаме пари, кара ни се Joy
Живее на квартира.
Плаща 9 лв Виваком телевизия + интернет, 20 лв Виваком телефон, 6 лв Софийска вода, 4,50 лв Топлофикация и 87 лв наем (И искаш да ме убедиш с поста ти, че София е скъпа?!)
Огромна част от учебниците си ги имат онлайн, когато нещо се наложи да се преснима в Студентски град е пълно с копирни центрове по 0,03 стотинки двустранно.
Дрехи си купува от мола, стандартните магазини каквито има във всеки мол в страната.
Маникюристката й тук взима по-малко отколкото колежката й в родната ни Варна.
Дюнерите и пиците са по левче в Студентски град, а в стола на СУ 1,50 за първо, второ и трето (салата или супа, месо и бисквитена торта е  менюто обикновено)

Бюджетни решения има колкото искаш. От твоя син имаш едни впечатления, аз от дъщеря ми - други.
С 500 лв тя се оправя цял месец в София като излиза поне веднъж седмично с колежките й на заведение/дискотека.
Лятото взима допълнителни смени в работата й, а с парите от допълнителните смени си плаща семестриалната такса.
Не съм я чула да ми се оплаква.
Мога да ти кажа, че разходите тук (Варна) са много повече отколкото в София.

# 16
 • Мнения: 890
Да не и помага някой друг в издръжката?За 87лева в София мазе не можеш да наемеш камо ли квартира.За 1 лев пица не съм видяла,камо ли дюнер.Във Варна разходите ги виждате,а в София каквото ви каже, затова да ви се виждат по-малко.И всички учебници не можеш да ги преснимаш,защото има преподаватели,които държат да си го купиш,защото е техен.А заведение или дискотека е 30-40 лева.

Последна редакция: сб, 09 май 2020, 09:05 от bubolina73

# 17
 • Мнения: 148
Моите синове учат в СУ. На общежитие са. Храна от стола, от "Фантастико" и  "Билла". Ползват градски транспорт. Издръжката им е около 1000лв. месечно за двамата. Т.е. по около 500 лв. на човек. Не ползват никакви отстъпки от факта, че са двама (в СУ няма такава опция).

# 18
 • Мнения: 1 543
Най-вероятно за общежитие става въпрос или няколко човека си делят наема за квартира... И има пица/дюнери по лев в София или по две за 2 лв. Отделно има стол за студентите. Големите хипермаркети не са по-скъпи от тези в провинцията. Вашият син сигурно си позволява да яде навън по заведения всеки ден и да ходи по дискотеки 3 пъти в седмицата. Не може да ме убедите, че харчи по 1000лв на месец за необходими неща, по-скоро са прищевки.

# 19
 • Мнения: 40
Общежитието е между 50 и 120 лв на месец - зависи от цената на стаята, както и от разходите Ви.
В студентския стол към СУ има две каси - на едната за 1,50 лв общо се предлагат супа + основно + десерт (плод, торта...) + хлебче/една филийка хляб. На другата каса имаш повече възможности откъм ястие, но всяко нещо се плаща отделно. Цените отново са символични - ризото за 1,20 примерно...
Топлата витрина на Фантастико предлага вкусни неща на достъпни цени.

Картата за градския транспорт (автобуси, тролейбуси, трамваи, метро) е 21,50 лв. Ако вземеш само за една линия, ще е само 9 лв.

Семестриалните такси в СУ не са високи. Имаш опция за стипендия при успешно завършен първи курс на обучение - при 6,00 е 150 лв/месец.
Ако смяташ, че си от семейство с много ниски доходи - има социални стипендии. Както и такива, които не са към университета - аз съм стипендиантка по тази програма: https://www.cmfnd.org/?page_id=521  Ако поддържаш висок успех (над 4,50), можеш до завършването си да взимаш по 1000 лв на семестър.

Аз и с 400 лв на месец мога да се справя в София, някои с 1000 лв се оплакват, че не им стигат. Зависи от самия теб.

# 20
 • Мнения: 36
Общежитието е между 50 и 120 лв на месец - зависи от цената на стаята, както и от разходите Ви.
В студентския стол към СУ има две каси - на едната за 1,50 лв общо се предлагат супа + основно + десерт (плод, торта...) + хлебче/една филийка хляб. На другата каса имаш повече възможности откъм ястие, но всяко нещо се плаща отделно. Цените отново са символични - ризото за 1,20 примерно...
Топлата витрина на Фантастико предлага вкусни неща на достъпни цени.

Картата за градския транспорт (автобуси, тролейбуси, трамваи, метро) е 21,50 лв. Ако вземеш само за една линия, ще е само 9 лв.

Семестриалните такси в СУ не са високи. Имаш опция за стипендия при успешно завършен първи курс на обучение - при 6,00 е 150 лв/месец.
Ако смяташ, че си от семейство с много ниски доходи - има социални стипендии. Както и такива, които не са към университета - аз съм стипендиантка по тази програма: https://www.cmfnd.org/?page_id=521  Ако поддържаш висок успех (над 4,50), можеш до завършването си да взимаш по 1000 лв на семестър.

Аз и с 400 лв на месец мога да се справя в София, някои с 1000 лв се оплакват, че не им стигат. Зависи от самия теб.
Благодаря. Ще се поинтересуван и от стипендията.

# 21
 • Мнения: 3 482
Повечето стипендии са след завършен успешно първи семестър, има социална стипендия – за студенти с ниски доходи, стипендия по успех, стипендия за приоритетни направления, която пак зависи от успеха, има и на разни организации. Отделно понякога има и разни награди за проекти. За повечето изискването е завършен успешно първи семестър и без невзети изпити. Най–добре разгледайте сайта на университета, към който сте се насочили. Някои имат и форуми, където пишат бивши, бъдещи и настоящи студенти и може да зададете въпросите си там.

# 22
 • Русе
 • Мнения: 5 493
Братовчед ми е втора година в СУ. На общежитие. Потвърждавам за 500-те лв. Скромно, според доходите кара. Взема стипендия за отличен успех от 150 лв + още толкова по някаква друга програма за приоритетна специалност. Успя да си намери почасова работа. Отделно дето лятото успя да си намери работа по специалността и си спести за таксите и нов лаптоп. За гадже още нямал пари Simple Smile

Успех на авторката

# 23
 • Мнения: 2 019
Зависи какво ти се работи и във ВТ има работа. За човек на 18 години, нямаш много избор. Аз започнах с работа по заведения, изкарват се добри пари, в Търново има много. Също, има възможност и за почасово, зависи как се уговориш.
Аз уча в Търново, до преди няколко месеца пък живях в София. В София не видях разлика в цените (напр. с Русе, значително по-малък град) дори и ако говорим за заведения, дискотеки и т.н. Навсякъде е едно и също. Единственото по-скъпи са квартирите, това е. Не мога да дам конкретен съвет относно ученето редовно като издръжка и т.н. , защото уча задочно. Причината е, че исках да работя и не исках да натоварвам нашите със семестриални такси, издръжка и т.н. Пак ходя на лекции, но 2 пъти годишно за по 15 дена. След това има изпити, но уикендите. През останалото време ходя на работа. За лекциите си пускам отпуска. Относно това, което научаваш когато си задочно, а не редовно...всичко се свежда до желанието ти за знание. Аз така се чувствам добре и не съжалявам, че не записах редовно. Относно качеството на университета, пак всичко се свежда до личните ти цели за натрупване на знания. Ако ти се учи - ще учиш. Разбира се, че ще има преподаватели, които ще ти кажат "Купи си МОЯ учебник, защото само по него ще можеш да учиш за изпита" и разни такива изцепки, но това е абсолютно навсякъде. Аз уча в НВУ и там няма такива неща, защото всичко, което са написали преподавателите като литература е свободно достъпно в университетската библиотека, но там специалностите са по-специфични. Национална сигурност, Защита на населението и инфраструктурата. Има и Стопанска логистика, Комп. системи и технологии. Успех Heart

# 24
 • Мнения: 121
Здравейте. Време ми е за университет. Да кажем, че съм се ориентирала към няколко специалности, но все още се чудя в кой град да уча и да се развивам. Като, че ли много ми се учи в СУ, но ме тормози факта, че е в столицата и това го асоциирам с по-скъп живот в сравнение с провинцията. Но така ли е наистина? Аз съм скромно момиче, семейството ми е малко под средната класа, нямаме големи възможности. Не ме разбирайте погрешно, не бих искала те да ме издържат вечно, но аз все още не знам дали например лекциите ми ще бъдат съвместими с работа, дали веднага ще си намеря работа и отделно ще имам разходи, просто не знам как ще протекат нещата поне в началото, така че родителите ми ще ми помагат, колкото могат. Просто не знам дали имам шансове да оцелея в София. Малко ме съмнява само богатите деца да отиват  да учат в там, но все пак. И тук изобщо не става дума за квартира - ще съм на общежитие, ако ще и да е на много мизерно място, просто нямам избор. По нощния живот не си падам, не смятам да си давам парите по дискотеки и алкохол. Питам ви за по- елементарни неща като храна, градски транспорт, услуги, кафенета. Реално по-скъпо ли е да си студент в София, отколкото в другите градове? Дали въобще ще мога да оцелея? Другият ми вариант е ВТУ, навярно в Търново е по-евтино, близо е до града ми, но мненията за университета не са много добри. Струва ми се, че в София, ще имам повече възможности. На къде да поема?  Поздрави!

Здравей, аз завърших в София наскоро, но съм от Велико Търново.
Търново НЕ е евтин град. Ако сега се върна там, въпреки, че вече имам добро образование, вероятно ще живея по-зле отколкото сега в София.
В София, месечните ми разходи, докато бях студентка, бяха около 80 лв за сметки, 21 лв за карта за градски и то в случай, че ти трябва за всички линии, относно джобните, ако не излизаш постоянно по кафета и не пушиш можеш да се справиш с 10тина лв на ден (ако живееш в Студентски има предостатъчно места за пазар, които са с нормални цени). Освен това, имаш огромен избор от почасова работа, ако се нуждаеш от средства. Имах колежки, които работеха на 4 часа или пък по-малко дни, но за повече часове, и взимаха към 600-700 лв заплата. Живееха си много добре. В Търново това трудно ще се случи, просто защото няма работа.
Относно университетите, не съм съгласна че ВТУ е лош университет. Пълно е с интелигентни и много уважавани преподаватели. Разбира се, че има изключения, но качеството не е по-лошо от това в София. В някои случаи дори напротив. Много зависи към какво си се насочила и според мен от там трябва да започнеш.
С две думи, студентския живот в София не е страшен и не е по-скъп. Търново ми е роден град и си го обичам, но това е място, където отивам, за да си почина и да видя семейството, за жалост друго нямам какво да правя там.
Успех каквото и да решиш!

# 25
 • Мнения: 2 141
И аз мисля, че ако си намериш работа, ще можеш да си покриваш разходите преспокойно.
Въпросът е докато това стане - нямаш ли някоя леля, вуйчо, да отседнеш за месец-два, понеже това с общежитието може да не стане толкова бързо. И пари някакви, както ти казаха по-горе, за първите месеци поне, а после, ако си трудолюбива, ще се справиш.

# 26
 • Мнения: 82
Приоритет трябва да ти е специалността и това в кой университет е по-добра, с повече възможности за кариерно развитие в това направление.
Относно София - не бих казала, че цените са по-високи от тези в останалите градове. Зависи какво, колко и къде го купуваш. Има магазини, където един обикновен хляб е 3 лв.(визирам някои денонощни такива), но ги има и Кауфланд, Лидл, Билла, Фантастико, Т Маркет, където има ежеседмични/ежемесечни промоции, следователно е напълно постижимо човек да си набавя всичко необходимо, без да дава прекалено много пари за това. Храната на стола не е най-вкусното нещо на света(най-малкото не всеки път!), но стига човек да няма някакви специфични претенции или алергии, за 1.50, 2, 3 лв. в най-скъпия случай получаваш добре засищаща порция + десерт. Не знам защо повечето споменават заведенията за бързо хранене, понякога да се храниш с такива храни излиза по-скъпо, отколкото да напазаруваш 2 пъти седмично и да си подготвиш храна за дни, но все пак ще спомена, че дюнер за 1 лв. също не съм виждала - започват от 3, 3.50 нагоре. Всеки си преценява, в крайна сметка 3 лева за дюнер е нормална средна цена на фона на страната ни.

Картата за градски транспорт за всички линии е 21.50, има възможност да се зарежда и само за 1 линия. Изгодно е и в двата случая, вече зависи какви маршрути ще се ползват.

Общежитието е осезаемо по-евтино от квартирата, тези на СУ конкретно месечно излизат 60-70 лв. максимум. Интернетът може да се дели със съквартирантките, така вместо 16, ще излиза по 8 лв.

Относно салоните и прочее - ако авторката е имала възможност да ходи всяка седмица на маникюр и фризьор, не виждам защо не би имала възможност да прави същото и в София. Цените на услугите са същите, освен това от грабо предлагат интересни оферти точно в тази сфера.

Семестриалните такси варират до максимум 600 лв., ако не се лъжа. Зависи от специалността. Има си и стипендии, друг въпрос е колко студенти реално успяват да се класират за тях. Дори и с успех 4.50 при достатъчно много отличници, тези с 4.50 не получават стипендия за успех.

Излизане на дискотека в най-добрия случай ще струва 40 лв. (ако не и повече), но след като авторката не си пада по нощния живот, дори и да се случи веднъж на 2 месеца да се събере с колегите, все ще намери как да избие тези пари.

# 27
 • Мнения: 36
И аз мисля, че ако си намериш работа, ще можеш да си покриваш разходите преспокойно.
Въпросът е докато това стане - нямаш ли някоя леля, вуйчо, да отседнеш за месец-два, понеже това с общежитието може да не стане толкова бързо. И пари някакви, както ти казаха по-горе, за първите месеци поне, а после, ако си трудолюбива, ще се справиш.
За съжаление нямам никакви познати/роднини в София.

# 28
 • Мнения: 40
Има си срокове за настаняването в общежитие, така че не се притеснявай.  Преди началото на академичната година е. Няма нужда да живееш при роднини и познати.
Проучила ли си възможностите за студентско кредитиране?

# 29
 • Мнения: 36
Има си срокове за настаняването в общежитие, така че не се притеснявай.  Преди началото на академичната година е. Няма нужда да живееш при роднини и познати.
Проучила ли си възможностите за студентско кредитиране?
Само съм го обмисляла,но за сега имам малко пари спестени. В момента само ми остава да уча и да се моля да бъда приета. 🙏 Навярно ще ми е трудно, но не искам да се отказвам. Ще намирам начини да се справям. Може би малко се притеснявам и от това, че ще съм сама. Поне наистина да имах някоя рода или приятелка там...

# 30
 • Мнения: 764
Това, че нямаш приятели, не трябва да те плаши. Ще срещнеш много нови хора. Може излизането от комфортната ти зона да си отрази по-добре от колкото си мислиш. Подготвяй се за изпитите и остави назад такъв тип негативни мисли Wink Успех!

# 31
 • Мнения: 40
Ще се справиш!
Проучи стипендия "Гипсън", за която ти пратих информация в по-ранен коментар. Кандидатства се още в началото на учебната година (някъде към ноември, мисля). Гледат се успехът ти от приемните изпити/държавите зрелостни изпити + доходът на родителите ти (евентуално твоя, ако работиш).

Към коя специалност си се насочила?

# 32
 • Мнения: 3 452
Не съм чела другите коментари, но тъй като имам приятели, дошли в София от други градове знам горе долу как стояха нещата. Попринцип тук е скъпо, но не е безбожно скъпо. Ще се уредиш почти сигурно в студентско общежитие, не е много приятно, но е доста евтин вариант. Доколкото си спомням плащаха около 50 лв. на месец заедно със сметките. Карта за градския всички линии е около 22лв. на месец. Семестриалните такси много според зависи специалността, но в СУ има евтини специалности - от сорта на 200лв на сеемстър. Това са ти фиксираните разходи. За останалите неща - аз самата като студентка живеех с около 400-500лв на месец. Скромно, но се справях и със социализация и прочие. Ако успеят вашите да ти отделят около 600лв. на месец ще се справяш. Отделно можеш да хващаш стипендии ако си отличничка или да заработваш почасово, а има и платени стажове. Знам, че сега ти се струва страшно или дори невъзможно, но в момента, в който влезнеш във въртележката щеш нещеш ще се справиш, защото няма да имаш избор. Аз като студентка работих на 4 часа, ходих почти редовно на лекции, имах и доста задачи от университета за вкъщи, които бяха трудоемки. Сега като си спомня аз самата не знам как съм се справила, ама успях. И ти ще успееш! Пък и в крайна сметка... знам, че не е най-добрият сценарий, но ако наистина ви идва нанагорно, можеш да прекъснеш за една година, да поработиш, да събереш пари и да се върнеш в университета. Има и студентски бригади, но в сегашното положение мисля, че не са опция вече.

# 33
 • Мнения: 36
Ще се справиш!
Проучи стипендия "Гипсън", за която ти пратих информация в по-ранен коментар. Кандидатства се още в началото на учебната година (някъде към ноември, мисля). Гледат се успехът ти от приемните изпити/държавите зрелостни изпити + доходът на родителите ти (евентуално твоя, ако работиш).

Към коя специалност си се насочила?
Насочила съм се към Английска филология или Скандинавистика. Благодаря за съветите.

# 34
 • Мнения: 40
Ще се справиш!
Проучи стипендия "Гипсън", за която ти пратих информация в по-ранен коментар. Кандидатства се още в началото на учебната година (някъде към ноември, мисля). Гледат се успехът ти от приемните изпити/държавите зрелостни изпити + доходът на родителите ти (евентуално твоя, ако работиш).

Към коя специалност си се насочила?
Насочила съм се към Английска филология или Скандинавистика. Благодаря за съветите.

Обмисляла ли си почасова работа в call center? Има добри възможности.

# 35
 • Мнения: 27
Ще се справиш!
Проучи стипендия "Гипсън", за която ти пратих информация в по-ранен коментар. Кандидатства се още в началото на учебната година (някъде към ноември, мисля). Гледат се успехът ти от приемните изпити/държавите зрелостни изпити + доходът на родителите ти (евентуално твоя, ако работиш).

Към коя специалност си се насочила?
Насочила съм се към Английска филология или Скандинавистика. Благодаря за съветите.

Оф-топик малко, но бих те посъветвала да запишеш Скандинавистика. Чувам добри отзиви за тази специалност. Не казвам, че АФ е зле, но там напливът е по-голям, а и в днешно време всеки знае английски - добър вариант е само ако искаш да станеш учител (да не споменавам, че в днешно време дори не е задължително да си завършил АФ, за да станеш такъв). Имам приятелка, която учи АФ (3-ти курс) във ВТУ и е недоволна - от това, което чувам, организацията не е на ниво и не вижда къде може да се реализира в бъдеще освен в педагогическата сфера, където тя реално не иска. При разговори с мои учители изводът, до който са стигнали, е, че преводачите изобщо не взимат много, че да не кажа и никакви пари. По-доходоносният ти вариант е кол център, където може да работиш и без АФ, а пък ако знаеш поне един скандинавски език, заплатата ти скача автоматично с поне 1000 лв на повечето места, тъй като не много хора знаят по-редки езици Simple Smile Мнение, за което не беше питано, но реших да споделя.

Колкото до развилата се тема - единственото, което може да те притеснява, е това дали ще се уредиш за общежитие. Имах познати приятелки, които до последно не знаеха дали ще се уредят с такова, макар и добрият им успех. Но помни, че винаги е вариант да се пробваш и за общежитията на другите университети. Например за общежитията на НАТФИЗ съм чувала, че имат доста свободни места всяка година. Ако не се лъжа и тези на УАСГ бяха така, но за това не съм сигурна. Мисълта ми е, че има вратички. Не е казано, че трябва да си в общак на СУ. Simple Smile Ако си намериш и работа, ще си още по-добре. Ще се справиш.

# 36
 • Мнения: 40
Спокойно, голяма част от първокурсниците успяват да се класират за общежитие. Минималният бал за Скандинавистика е висок - т.е. ако имаш достатъчен бал за въпросната специалност, няма как да нямаш за общежитие. (:
Обърни се към Комисията по настаняване: https://students.uni-sofia.bg/kn/ 
Можеш да си сам в стая само ако си студент със 70% (или повече) нетрудоспособност.
Погледни го от добрата страна - живеенето с друг човек, колкото и страшно да ти звучи, е начин да се социализираш и отвориш към света. (:

# 37
 • Мнения: 764
За общежитието - помня, че имаше семейни общежития, в които понякога настаняват и несемейни студенти. Там бяха по двама. Може и за това да се поинтересуваш. Но както са ти написали, живеенето с друг човек те учи на доста неща. Ако попаднеш на хора, които не ти допадат - през повечето време ще си на лекции, можеш да учиш на спокойстиве в библиотеката,  ако почнеш почасова работа, още по-малко време ще прекарваш с тях, а и  не трябва да забравяш, че това са временни неща. А и го има вариантът да са някакви готини,  знае ли човек. Имам чувството, че само най-лошият вариант си представяш, то е хубаво да си подготвен, но имай надежда и за някакви по-хубави неща. В момента трябва да си спокойна, за да ти минат гладко изпитите, не си вкарвай излишен стрес и ще наредят нещата.

# 38
 • Мнения: 1 486
Мисля,че наемите за квартира във Велико Търново са много по-ниски(знам защото синът на моята приятелка учи там). Според мен и цените  са по-ниски, дори за едно кафе в заведение има разлика. Синът на моята приятелка и тя самата много   харесват  атмосферата на Търново. Защо пък мненията за търновския универстите да не са добри? Зависи и каква е специалността. Помисли си за плюсовете - ще ти бъде по-близо за пътуване до дома. Според мен университета дава само старт, а как ще се реализираш - това вече зависи от теб - от усилията, от волята, от спсобностите, от шанса, от познанствата - има много фактори.

# 39
 • София
 • Мнения: 3 779
Здравей,
Аз завърших висшето си образование преди две години. За общежитието не мога да коментирам, защото живеех с брат ми и не съм плащала наеми. От колеги знам, че достигат до 100лв през студените месеци, но мисля, че повече варират около 80лв. Картата за градския транспорт е към 20лв за студенти. Колкото до храната - има прилични заведения и закусвални, в които можеш да хапнеш и за 4-5лв. Естествено, има много хранителни магазини и ако общежитието позволява, можеш да си готвиш прости манджи. Не се притеснявай за работата, винаги можеш да си намериш почасова. Аз съм работила като сервитьорка, в аптека на 6ч, раздавала съм и флаери. Ако имаш желание и амбиция, можеш да съчетаваш както образованието, така и по-лека откъм часове работа. Естествено, ще имаш разходи по кафета с колеги и колкото и да не си такъв тип, по дискотеки и кръчми.
Според мен в случая по-важното е да избереш специалност, която да ти харесва и удовлетворява. Мисли перспективно - какво искаш да работиш през целия си живот, доколко професията е рентабилна на пазара и, разбира се, не на последно място - какво е средното заплащане. Трябва да имаш предвид, че ако искаш да се върнеш в родния си град, професията ти трябва да е приложима и там.
Ако имаш въпроси за кандидатстването в УНСС, мога да се опитам да съдействам. Успех и попътен вятър!

# 40
 • София
 • Мнения: 281
Здравей!
Не прочетох подробно останалите мнения, а само им хвърлих по един поглед. Видях, че искаш да учиш филология в СУ. Хм...амии..как са ти го кажа, аз съм трета година в СУ с филология (не английска) и искам да ти кажа, че е много трудно и не го казвам, че да се правя на жертва, а защото за мен възможността да работя и да уча граничи с непостижимото.
Съветът ми е - живей по-скромно с парите от родителите ти и се бори за стипендия. Аз взимам 300лв стипендия на месец, което не е никак малко. Но успехът трябва да е 6,00.
И само да вметна, че първи курс бяхме 120 души и много хора подцениха филологията и започнаха работа и в момента сме под 50 души в курса. И тези, които работят, имат наистина слаб успех.
Да имаш 6,00 успех => да взимаш стипендия и да работиш ми се струва твърде утопично. И най-вече, говорим за СУ. Много хора го обвиняват, че лежи на стара слава, но университетът има защо да се нарича "Университета" без допълнителни уточнения.
А на въпросът ти дали е скъпо тук - зависи от начина ти на живот (дали си на общежитие или не, как пътуваш, къде се храниш, спортуваш ли нещо, какви дрехи и козметика си купуваш и т.н..) Казваш, че си от скромно семейство, което ме навежда на мисълта, че и ти самата си скромна и няма да обвдваш всеки ден в скъпи ресторанти. Така че мисля, че ще се справиш.Аз на месец харча около 600лв като не плащам наем, защото имам апартамент тук.
Поздрави и успех! Скромно и ученолюбиво! Hug

Последна редакция: чт, 28 май 2020, 20:54 от Anastasiya.glam

# 41
 • Sofia
 • Мнения: 18
SmileyЕдно мнение от прясна студентка:

Dollar Не бих казала, че месечните разходи на студента в София са безумно големи, но наистина зависи от човека. По моите сметки от периода, в който бях първи курс, това са условните разходи:
- общежитие: 100лв (зависи от това, в кой блок те настанят)
- сметки: 40-50лв
- учебници: В зависимост от специалността и изискванията на преподавателите, но винаги можеш да потърсиш в библиотеката.
- храна и консумативи: Ако родителите ти имат възможност да приготвят храна за седмицата, може да ограничиш разхода до 15-20лв, седмично. Ако не - в Студентски има много столове с прилична храна, в които обяд/вечеря ще ти излиза около 5-7 лв. Общо взето с 350лв, можеш да се оправиш без големи ограничения, но и без излишни харчове.
- транспорт: Студентската карта за всички линии е 21.50лв. Дори да имаш кола, това е най-изгодния вариант.
- спорт: Ако ходиш на фитнес или някакви други спортни занимания, проучи добре вариантите. В Студентски месечните карти за 8 посещения са около 40-70лв за повечето тренировки. СУ имат безплатни курсове, но базата не е очарователна.
- джобни: Тук си е до човек. Първата година ходех на кафе/ресторант веднъж на месец и оставях максимум 20лв. После започнах да работя и разходите за концерти, събития, гримове, парцалки и ресторанти рязко нарастнаха. Но за едно кино/театър и някое излизане може да си отделяш по 30-40 лева.

Wear Briefcase Доходи: Ако имаш желание е напълно възможно да започнеш работа. Много зависи от специалността, но имам доста познати, които са във филологиите на СУ, с успех над 5 и работят без проблем. Моята специалност е доста различна (СИ във ФМИ), но аз започнах да работя на 4 часа в края на първи курс. Плюсът ми беше, че знам 3 езика на високо ниво и започнах веднага в кол център. С език винаги можеш да се насочиш натам за студентските си години и ще можеш и да се упражняваш. Смея да кажа, че се заплатите са съвсем прилични и ще можеш да се издържаш съвсем сама. Допълнително има и стипендии, които не са невъзможни за достигане. Но не трябва да си изпускаш и ученето.

# 42
 • Мнения: 1 063
Също мнение от пресен студент в Студентски град - само да попитам в един от постовете имаше дюнери за 1 левче??? Много ми е интересно къде са, защото дюнер под 2,50 няма. Та факт, е че всичко поскъпна. Но ако искаш евтина храна и хубаво качество за цената си, столовете са твоите места. На мен лично стола на УНСС и НАТФИЗ/малко е далеч от ст. град/ са ми най-добри. Този на Софийски, т. нар. №4 не че нещо - ориза хрупа, кюфтаците още малко ще избягат от чинията. В крайна сметка е важно да ядеш нормална храна, защото съм наблюдавал всички около мен пълнеят, включително и аз, но вече си върнах формата с правилно хранене и ограничение на вредните храни Grinning. На мен разходите са ми долу горе 600лв - като в това се включват общежития - от 50лв до 80-90лв + карта за транспорт. Признавам си на стол не ходя- по-скоро си вземам някакви салати от фантастико или месо с гарнитури, нощни барове дискотеки и т.н.  абе горе долу на ден по 15-16 се ограничавам, като има дни, в които не харча много. Другото което трябва да имаш предвид - съквартирантките ти. Тука си е чист късмет и наистина е по-добре с някоя позната най-малкото да се разберете, защото имах случай на приятелка, която също не харесва нощния живот за сметка на останалите й две съквартирантки. Бяха скандали и чудо - не го изключвай и това като вариант. Работа - бол във София. Каквото искаш такова ще работиш. В момента университетите в България са пълен смях - та дори да не ходиш на лекции, пак минаваш. Друг е въпроса, че при мен се иска успех за общежития - не знам са СУ

ПС. Промоциите в София са много по-големи от тия в останалите градове. И има доста далавери, стига да следиш. Пък и студентския живот в общежитие е най-хубавото нещо през годините.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 01:28 от shokomen

# 43
 • Мнения: 36
Също мнение от пресен студент в Студентски град - само да попитам в един от постовете имаше дюнери за 1 левче??? Много ми е интересно къде са, защото дюнер под 2,50 няма. Та факт, е че всичко поскъпна. Но ако искаш евтина храна и хубаво качество за цената си, столовете са твоите места. На мен лично стола на УНСС и НАТФИЗ/малко е далеч от ст. град/ са ми най-добри. Този на Софийски, т. нар. №4 не че нещо - ориза хрупа, кюфтаците още малко ще избягат от чинията. В крайна сметка е важно да ядеш нормална храна, защото съм наблюдавал всички около мен пълнеят, включително и аз, но вече си върнах формата с правилно хранене и ограничение на вредните храни Grinning. На мен разходите са ми долу горе 600лв - като в това се включват общежития - от 50лв до 80-90лв + карта за транспорт. Признавам си на стол не ходя- по-скоро си вземам някакви салати от фантастико или месо с гарнитури, нощни барове дискотеки и т.н.  абе горе долу на ден по 15-16 се ограничавам, като има дни, в които не харча много. Другото което трябва да имаш предвид - съквартирантките ти. Тука си е чист късмет и наистина е по-добре с някоя позната най-малкото да се разберете, защото имах случай на приятелка, която също не харесва нощния живот за сметка на останалите й две съквартирантки. Бяха скандали и чудо - не го изключвай и това като вариант. Работа - бол във София. Каквото искаш такова ще работиш. В момента университетите в България са пълен смях - та дори да не ходиш на лекции, пак минаваш. Друг е въпроса, че при мен се иска успех за общежития - не знам са СУ

ПС. Промоциите в София са много по-големи от тия в останалите градове. И има доста далавери, стига да следиш. Пък и студентския живот в общежитие е най-хубавото нещо през годините.
Виждам, че всички сте ми написали за стол, което е много добър вариант, та ми стана любопитно - ако си студент на СУ, можеш ли да се храниш в стол на УНСС, примерно?

# 44
 • София
 • Мнения: 3 779
Да, поне преди 4-5 години беше така. Даже не помня да са ми искали студентска книжка или друг документ, удостоверяващ, че съм учаща.
Имам някакъв спомен, че в столовете могат да се хранят и хора, които не са студенти, но на по-висока цена.

# 45
 • Мнения: 764
Като ученичка и аз съм яла в стол в Студентски 😅, никой не те отразява дали си студент изобщо, дават ти манджицата и това е. Помня, че в единият стол имаше котки, които се разхождаха 😂 Но това беше преди доста години, вече сигурно не пускат котки.

# 46
 • Мнения: 3 452
Също мнение от пресен студент в Студентски град - само да попитам в един от постовете имаше дюнери за 1 левче??? Много ми е интересно къде са, защото дюнер под 2,50 няма. Та факт, е че всичко поскъпна. Но ако искаш евтина храна и хубаво качество за цената си, столовете са твоите места. На мен лично стола на УНСС и НАТФИЗ/малко е далеч от ст. град/ са ми най-добри. Този на Софийски, т. нар. №4 не че нещо - ориза хрупа, кюфтаците още малко ще избягат от чинията. В крайна сметка е важно да ядеш нормална храна, защото съм наблюдавал всички около мен пълнеят, включително и аз, но вече си върнах формата с правилно хранене и ограничение на вредните храни Grinning. На мен разходите са ми долу горе 600лв - като в това се включват общежития - от 50лв до 80-90лв + карта за транспорт. Признавам си на стол не ходя- по-скоро си вземам някакви салати от фантастико или месо с гарнитури, нощни барове дискотеки и т.н.  абе горе долу на ден по 15-16 се ограничавам, като има дни, в които не харча много. Другото което трябва да имаш предвид - съквартирантките ти. Тука си е чист късмет и наистина е по-добре с някоя позната най-малкото да се разберете, защото имах случай на приятелка, която също не харесва нощния живот за сметка на останалите й две съквартирантки. Бяха скандали и чудо - не го изключвай и това като вариант. Работа - бол във София. Каквото искаш такова ще работиш. В момента университетите в България са пълен смях - та дори да не ходиш на лекции, пак минаваш. Друг е въпроса, че при мен се иска успех за общежития - не знам са СУ

ПС. Промоциите в София са много по-големи от тия в останалите градове. И има доста далавери, стига да следиш. Пък и студентския живот в общежитие е най-хубавото нещо през годините.
Виждам, че всички сте ми написали за стол, което е много добър вариант, та ми стана любопитно - ако си студент на СУ, можеш ли да се храниш в стол на УНСС, примерно?
Можеш, да. Ние се хранехме в стола на НАТФИЗ, нищо че бяхме от друг университет. Подкрепям, че там е по-хубаво от този на Софийския.

# 47
 • Мнения: 16 351
Ако си студент, можеш да се храниш във всеки студентски стол. Ако не изглеждаш като студент, може и да ти поискат документ, но едва ли. Там могат да се хранят също и докторанти например...

# 48
 • София
 • Мнения: 3 779
Ех, върнахте ме в спомени за студентските години. В стола имаше същия аромат като в детската градина. Joy

# 49
 • София
 • Мнения: 281
Като ученичка и аз съм яла в стол в Студентски 😅, никой не те отразява дали си студент изобщо, дават ти манджицата и това е. Помня, че в единият стол имаше котки, които се разхождаха 😂 Но това беше преди доста години, вече сигурно не пускат котки.
Котки може и да няма, но хлебарки има дори и в солниците.
Един път опитах, но излязох гладна, защото не пробвах нито едно от нещата.
В повечето общежития имало кухня /не знам, никога не съм била на такова; така съм чувала от колеги/ та...няма ли да ти е по изгодно да си готвиш? Една супа във Фантастико ти е 5лв. За 5лв ще си купя продукти като за 4 панички супа.

# 50
 • Мнения: 1 063
Веднага ти казвам менюто в столовете - като условието е само по обяд има супи, най-често пилешка
УНСС - 33 : за 2 лева - филии хляб, колкото искаш + супа + основно/там са еднообразни/ - мусака, боб яхния с наденица, шницел със салата зеле и пюре и някви манджи с ориз и месо. + десерт най-често ябълка
Софийско - №4 : за 1,50 - 2 филии хляб + супа + основно/по-голямо разнообразие/ - всякакви манджи, не ти препоръчвам с ориз, както споменах, но останалите биват + десерти, само заради тях ходя/пастички, мляко с ориз, на най-често грис и кремчета някви - покъртителни са/ Grinning Главно ако има пастички и мляко с ориз съм си вземал
НАТФИЗ - няма какво да коментирам - разнообразие бол, но тук нямаш фиксирана цена ами, каквото си вземеш и долу горе за 3-4 лева се наяждаш. Другия кусур, е че е далеч, но ти си преценяваш времето.

Общо взето - ядеш от УНСС стола - като ти омръзне това еднообразие, в Софийски да пробваш и каквото ти хареса. Общаците на СУ не са кой знае какво - в момента най-хубави са на УНСС, а в семейните, както някой спомена трябва да се тикне някой лев на главния на общежитията за СУ съответно, за да те вкара там.
В общи линии това е.

П.С. Да можеш да ядеш от който си искаш стол - за останалите цената е по-висока. Като цяло столовете са поддържани, не са първа хубост, но не са и като изоставени.

# 51
 • Мнения: 36
Веднага ти казвам менюто в столовете - като условието е само по обяд има супи, най-често пилешка
УНСС - 33 : за 2 лева - филии хляб, колкото искаш + супа + основно/там са еднообразни/ - мусака, боб яхния с наденица, шницел със салата зеле и пюре и някви манджи с ориз и месо. + десерт най-често ябълка
Софийско - №4 : за 1,50 - 2 филии хляб + супа + основно/по-голямо разнообразие/ - всякакви манджи, не ти препоръчвам с ориз, както споменах, но останалите биват + десерти, само заради тях ходя/пастички, мляко с ориз, на най-често грис и кремчета някви - покъртителни са/ Grinning Главно ако има пастички и мляко с ориз съм си вземал
НАТФИЗ - няма какво да коментирам - разнообразие бол, но тук нямаш фиксирана цена ами, каквото си вземеш и долу горе за 3-4 лева се наяждаш. Другия кусур, е че е далеч, но ти си преценяваш времето.

Общо взето - ядеш от УНСС стола - като ти омръзне това еднообразие, в Софийски да пробваш и каквото ти хареса. Общаците на СУ не са кой знае какво - в момента най-хубави са на УНСС, а в семейните, както някой спомена трябва да се тикне някой лев на главния на общежитията за СУ съответно, за да те вкара там.
В общи линии това е.

П.С. Да можеш да ядеш от който си искаш стол - за останалите цената е по-висока. Като цяло столовете са поддържани, не са първа хубост, но не са и като изоставени.
И за общежитията ли можеш да кандидатстваш, в което искаш? Вероятно трябва да не си класиран в общежитие на твоя университет, за да кандидатстваш за друго?

# 52
 • Мнения: 40
Веднага ти казвам менюто в столовете - като условието е само по обяд има супи, най-често пилешка
УНСС - 33 : за 2 лева - филии хляб, колкото искаш + супа + основно/там са еднообразни/ - мусака, боб яхния с наденица, шницел със салата зеле и пюре и някви манджи с ориз и месо. + десерт най-често ябълка
Софийско - №4 : за 1,50 - 2 филии хляб + супа + основно/по-голямо разнообразие/ - всякакви манджи, не ти препоръчвам с ориз, както споменах, но останалите биват + десерти, само заради тях ходя/пастички, мляко с ориз, на най-често грис и кремчета някви - покъртителни са/ Grinning Главно ако има пастички и мляко с ориз съм си вземал
НАТФИЗ - няма какво да коментирам - разнообразие бол, но тук нямаш фиксирана цена ами, каквото си вземеш и долу горе за 3-4 лева се наяждаш. Другия кусур, е че е далеч, но ти си преценяваш времето.

Общо взето - ядеш от УНСС стола - като ти омръзне това еднообразие, в Софийски да пробваш и каквото ти хареса. Общаците на СУ не са кой знае какво - в момента най-хубави са на УНСС, а в семейните, както някой спомена трябва да се тикне някой лев на главния на общежитията за СУ съответно, за да те вкара там.
В общи линии това е.

П.С. Да можеш да ядеш от който си искаш стол - за останалите цената е по-висока. Като цяло столовете са поддържани, не са първа хубост, но не са и като изоставени.
И за общежитията ли можеш да кандидатстваш, в което искаш? Вероятно трябва да не си класиран в общежитие на твоя университет, за да кандидатстваш за друго?

Ако нямаш връзки - настаняването е на случаен принцип. Не можеш да избираш сам/а блока, в който ще живееш.
https://students.uni-sofia.bg/kn/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0% … %D0%B5-2019-2020/ - за повече информация

# 53
 • Мнения: 1 063
Веднага ти казвам менюто в столовете - като условието е само по обяд има супи, най-често пилешка
УНСС - 33 : за 2 лева - филии хляб, колкото искаш + супа + основно/там са еднообразни/ - мусака, боб яхния с наденица, шницел със салата зеле и пюре и някви манджи с ориз и месо. + десерт най-често ябълка
Софийско - №4 : за 1,50 - 2 филии хляб + супа + основно/по-голямо разнообразие/ - всякакви манджи, не ти препоръчвам с ориз, както споменах, но останалите биват + десерти, само заради тях ходя/пастички, мляко с ориз, на най-често грис и кремчета някви - покъртителни са/ Grinning Главно ако има пастички и мляко с ориз съм си вземал
НАТФИЗ - няма какво да коментирам - разнообразие бол, но тук нямаш фиксирана цена ами, каквото си вземеш и долу горе за 3-4 лева се наяждаш. Другия кусур, е че е далеч, но ти си преценяваш времето.

Общо взето - ядеш от УНСС стола - като ти омръзне това еднообразие, в Софийски да пробваш и каквото ти хареса. Общаците на СУ не са кой знае какво - в момента най-хубави са на УНСС, а в семейните, както някой спомена трябва да се тикне някой лев на главния на общежитията за СУ съответно, за да те вкара там.
В общи линии това е.

П.С. Да можеш да ядеш от който си искаш стол - за останалите цената е по-висока. Като цяло столовете са поддържани, не са първа хубост, но не са и като изоставени.
И за общежитията ли можеш да кандидатстваш, в което искаш? Вероятно трябва да не си класиран в общежитие на твоя университет, за да кандидатстваш за друго?

За тях по принцип си кандидатстваш за съответния университет общежитията. Ако си от СУ, но искаш в УНСС трябва с разменно писмо. Нямам идея как става но знам, че университетите трябва по някакъв начин да са обвързани, за да може да се настаниш в друго общежитие. Чист пример - студент на УНСС може да бъде в общежитие на СУ, съответно и обратното

# 54
 • 8500
 • Мнения: 25
Здравейте.
Наблегна се на храната,та да попитам.
 Има ли вегетарианци и как се справят те?

# 55
 • Мнения: 40
Здравейте.
Наблегна се на храната,та да попитам.
 Има ли вегетарианци и как се справят те?

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/samostoyate … tudentski_stolove
Има и вегетариански ястия - постни супи/таратор, ориз (не го препоръчвам), ястия с картофи и т.н.
На втората каса (където всеки продукт се таксува отделно) има още по-голямо разнообразие.

# 56
 • Sofia
 • Мнения: 18
Здравейте.
Наблегна се на храната,та да попитам.
 Има ли вегетарианци и как се справят те?
Аз съм вегетарианец. Не живея на общежитие, но и не готвя. В първи курс ми беше трудничко докато свикна. На обяд основно салати хапвах, след това свикнах по столове и ресторантчета. Нямам проблем - понякога поръчвам, понякога си правя салатка.
Обаче ако си веган става тегаво ако не можеш да си приготвяш сам храната.

# 57
 • Мнения: 29
Здравей,
Майка съм на две момичета, които учат в Му - София и поради това, че е трудна специалността засега нямат възможност да работят. Ние сме си направо под средната класа и нямаме почти никакви възможности/добре, че са бабите да могат поне малко / И двете живеят на общежитие. Изпращаме им всеки месец 900 лв. всяка се оправя със своите 450 лв месечно и с тях си покриват, общежитието, интернета, картата и каквото им остане с това живеят. Осъзнавам, че им е трудно, защото не могат да си позволят никъде да излизат, но не са се оплакали. Така че може и с малка сума да се живее. Важна е мотивацията и просто няколко години стискаш зъби и учиш. После ще живееш добре. Успех!

# 58
 • София
 • Мнения: 66
Храната само във веригите е еднаква.Във редовните магазини, пазарите,заведенията за бързо хранене,дрехите, такситата, фризьорски и козметични услуги и др. са почти двойни.Синът ми е студент в София и често ни се налага да ходим и по друга работа и правя съпоставка.
За таксита съм съгласен, ама всичко друго е свободно съчинение. Дрехите са по-скъпи на Витошка в някои магазини - да, в мола нормалните дрехи са с нормални цени и винаги има промоции и някои дрехи дори са доста евтини. Редовните магазини - нямам представа какво се визира тук, ако са хранителните - не са по-скъпи, ако са биомагазините - може и четворна да е разликата даже. Фризьорски и козметини услуги - ами пак има голямо значение къде ги използвате.
В София не е по-скъпо от останалите градове, единствено имаш градски транспорт, за който трябва да се изкара карта.
А относно 600-те лева на месец и някак се справял - горкия, жив да го ожалиш. Аз съм живял с 200 лева за общежитие, ядене, градски трансорт и т.н. Е не съм ял на ресторанти, но и гладен не останах. И работа си намерих и си завърших. Не плашете момичет с такива цифри.

# 59
 • Мнения: 2 019
Живях около 2 години в София и от личен опит мога да кажа, че единственото по-скъпо са цените на квартирите. В последно време, обаче, не съм много сигурна. Навсякъде цените на квартирите почти се изравниха, като изключим някои много малки градове. Специално в Студентски град е пълно със заведения, които имат добри промоции на храна. Ходихме на кафе и да хапваме там, ами честно да ви кажа няма абсолютно никаква разлика в цените и с Велико Търново, Русе, Пловдив и т.н. За фризьорски и такива подобни услуги е същото.

Общи условия

Активация на акаунт