НБМ- въпроси и отговори за майчинството и новите промени

• 58 278
  • 695
  •   1
Отговори
# 135
  • Откъм Варната
Здравейте! Четох, четох, главата ми пламна и нищо не открих по моя въпрос. Та работя на трудов договор на непълно работно време 4 часа, осигуряват ме на 95,00 лева. Колко майчинство ще взимам? Имам ли смисъл да си доплатя за два-три месеца, за да ме осигурават на по-висока сума, излизам в болничен по майчинство на 17 ноември - термина ми е 01 януари?

Ами не помалко от минималната работна заплата..

# 136
  • при Arctic Monkeys
За да не поставят тези промени (в КСО) в неравностойно положение децата, ненавършили 9 месечна възраст към 01.01.2007 да се издаде допълнителна наредба, според която след изтичане на срока за обезщетението за бременност и раждане, по времето на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете след 1.1.2007 г., до навършване на 9 месечна възраст на детето, да се изплаща обезщетение в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход...

Струва ми се толкова просто и логично...

==================================================================================
ИСКАМ ДА ВИ КАЖА НЕЩО ПО ВЪПРОСА ЗА ТОВА ЗАВАРЕНО ПОЛОЖЕНИЕ-ДНЕС РАЗГОВАРЯХ С МОЯ КОЛЕЖКА-ЮРИСКОНСУЛТ НА НОИ-ШУМЕН,ОТ КЪДЕТО СЪМ, ОТНОСНО ВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ НОВИТЕ ПРОМЕНИ В КСО - АЗ РОДИХ НА 01.07. ТЯ МИ ОТГОВОРИ, ЧЕ ВСЕ ОЩЕ НИЩО НЕ Е РЕШЕНО СЪС СИГУРНОСТ И СЕ ОЧАКВАТ УКАЗАНИЯ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО ОТНОСНО МАЙКИТЕ С ДЕЦА НЕНАВЪРШИЛИ 6 МЕСЕЦА КЪМ 01.01.2007 Г.!! ТАКА,ЧЕ ВСЕ ОЩЕ НИЩО НЕ Е ЗАГУБЕНО,АЗ СЪМ ГОТОВА ДА ПОДКРЕПЯ ВСЯКЯКВИ ИНИЦИАТИВИ СВЪРЗАНИ С ТОВА,ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ И НИЕ ОТ ПРОМЕНИТЕ

# 137
  • София
venush - браво, твойта формулировка е по-ясна.
Аз съм лаик в правото и законите, нека някой сопит да напише предложението, да го подписваме и да го разпратим, защото времето тече, а от МТСГ вече си тълкуват закона, както им е по-изгодно.
http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=23731

# 138
  • при Arctic Monkeys
Мисля,че наистина трябва да се задействаме, аз съм готова да помогна с каквото мога,но съм в провинцията.Трябва да се действа бързо и на място.

# 139
ще се помъча да формулирам максимално ясно предложението за завареното положение на деца, навършили 3, но ненавършили 9 месеца към 01.01.2007, само искам да прегледам новия КСО. Ще го публикувам в тази тема но моля момичетата от сдружението, (deshtovidi  моля за помощ) да ме упътят на кого да го изпратя, кой ще бъде на тази пресконференция. Все пак мисля, че положението на тези майки не трябва да се оставя така. Ако имате идеи или други предложения моля да ги споделите.
Всъщност, това което което ще предложим ще бъде нещо като проект на текст от бъдеща Наредба на МТСГ.

# 140
  • Велико Търново/Latitude: 43 ° 32 '47 "North - Longitude: 6 ° 56' 17" East
Ето моето предложение за така нареченото "заварено положение":

За да не поставят тези промени (в КСО) в неравностойно положение децата, ненавършили 9 месечна възраст към 01.01.2007 да се издаде допълнителна наредба, според която след изтичане на срока за обезщетението за бременност и раждане, по времето на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете след 1.1.2007 г., до навършване на 9 месечна възраст на детето, да се изплаща обезщетение в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход...

Струва ми се толкова просто и логично...

съгласна съм, само внасям една корекция "след изтичане срока на обезщетението за бременност и раждане  в периода от 01.01.2007 до навършване на 9 месечна възраст на детето да се изплаща същото обезщетение вместо обезщетението за отглеждане на малко дете до двегодишна възраст на майките, за които този отпуск е започнал да тече. Иначе звучеше все едно двете обезщетения се кумулират и могат да се получават заедно, а това е недопустимо и несправедливо.

Не виждам какво толкова е изпуснато по повод тълкуването на завареното положение. Приет е само закона, а той не казва нищо друго освен, че срока на отпуска за бременност и раждане става 315 дни. Реда за получаване на обезщетението, както и това кои заварени случаи ще имат право ще се уреди с наредба на социалното министерство. Това означава, че е напълно в тяхна власт и въпрос на добра воля да разтълкуват закона в полза на повече майки. Всякакви оправдания от рода "нищо не можем да направим, такъв е закона" са прах в очите. Сигурна съм, че те пак ще направят каквото си искат и ще гледат да си минимизират разходите, но пък поне да сме направили всичко, което можем за промяна на положението.

Също така смятам, че писмото трябва да бъде до Министерски съвет или социалното министерство, президента няма нищо общо, той не пише закони и наредби и не може да нарежда на изпълнителната власт.

ЗА съм - 100%!

# 141
Ето какво сътворих:

Обезщетението по чл. 50, ал. 1 КСО, обн. ДВ бр. 68, 2006 г. се изплаща на всички осигурени за всички социални рискове майки, включително и тези които не се осигуряват за ТЗЦ, професионална болест и безработица, които отговарят на следните условия:

1.   започнали, но незавършили ползването на отпуск за бременност и раждане от 135 дни към 01.01.2007 г.;
2.   започнали и завършили ползването на този отпуск към 01.01.2007 г., но детето не е навършило 9 месечна възраст към 01.01.2007 г.

Обезщетението по т. 2 от предложението се изплаща на майките до навършване на 9 месечна възраст на детето и не може да се кумулира с други обезщетения по КСО – включително за отглеждане на малко дете до 2 годишна възраст.

За майките по т. 2, започнали ползване на отпуск за отглеждане на дете по чл. 164, ал. 1 КТ (съответно получаващи обезщетение по чл.53, ал. 1 КСО) или друг вид отпуск, този отпуск се прекъсва след подаване на молба до НОИ (или до работодателя не знам как ще бъде другата година) и започва да тече остатъка от отпуска за бременност и раждане до навършване на 9 месечна възраст на детето.

Тук смятам, че е справедливо това да става след изрична молба, а не автоматично за всички майки. Това си е голяма играчка за НОИ, ако този вариант мине, поне да не ги караме служебно да прекратяват отпуска за отглеждане на дете. А и още нещо има много майки които ползват платения си отпуск вместо този за отглеждане на малко дете (по финансови съображения) и този отпуск също се прекъсва след подоване на молбата. Има и такива които искат да се върнат рано на работа – понякога това е наложително за да останат във форма. Тогава ще имат възможност да не подават молба и да не ползват този отпуск.

Сега чакам само да ми кажете къде да го изпратим.

# 142
Вижте момичета, това е подтема на настоящи и бъдещи майки - ако ще пращате нещо някъде - трябва да се съгласува с майките, които досега полагаха усилия /в момента основно разискваме в темата за предложения за детските и СПО/, още повече, че в петък ще има пресконференция и Хриси ще говори по вашият въпрос - просто съберете предложенията, които ви се струват разумни и ги резюмирайте и пратете на лични / kleo_80/... Тя едва ли може да изчете всичко тук, а и доста от нещата просто не са аргументирани...Но да пишете и пращате нещо от името на НБМ, без да е съгласувано с останалите - няма да е добре....

# 143
b]The Sun,[/b] мисля че твоя опит би ни бил от полза за всички нас, които искаме да опитаме да променим нещата за майките в заварено положение........................

AM, много благодаря за доверието, но въобще не ми остава време да се запозная с вариантите в другата тема, а и не мисля, че имам нужният опит да давам мнение. Да, добре би било, дори прекрасно, законът да обхване всички в заварено положение, но тези, от които зависи ще се запитат откъде биха могли да измъкнат още средства -защото сега ще хване една част - тези момичета, които към 01.01.07 ще са в "старите 135 дни болнични поради бременност и раждане", но ми се струва, че за още бебенца за половин година - понеже нали това е идеята най-общо - да обхване и дечицата от 3 до 9 месеца /говоря най-общо// - едва ли ще се съгласят   Thinking  А и промените се обнародваха вчера в ДВ newsm78...много ми е съмнително, но както казваш - възможно е да се използват президентските избори, нотова ще кажат момичетата от движението Peace

# 144
Здравейте!Аз съм нова във форума.Бременна съм във 6-ти месец и за пръв път посещавам този сайт.Може ли някой да ми обясни какво майчинство ще взимам(каква сума и в продължение на колко месеца),защото не съм в час въобще.Термина за раждане ми е 28.11.2006г.От 4 месеца съм в болнични и ще продължа да бъда до края на бременността.Благодаря ви много!

Здравей и честито   bouquet
В болнични поради бременност и раждане ще влезеш от 14.10.06 година, което значи, че ще си по новото положение и ще си вземаш 90% от дохода,за предходните 6 месеца, който си вземала преди да излезеш в болничните. Но тук идва другият въпрос - сега с в болнични поради общо заболяване и вземаш 80% от дохода за предходните 6 месеца и , ако ги ПРЕКЪСНЕШ, дори и 1 ден, то веднага вместо да се вдигнат на 90%, ще паднат на 70% - ама акк го казах само ooooh! Имам предвид, че  в момента ти е изчислена база за болничните, за която е взет предвид доходът ти, койти си вземала 6-те месеца, преди да излезеш в тези болнични. Ако нямаш прекъсване между тези болнични и болничните поради бременност и раждане, то от тази същата база ще вземаш вече 90% . Но ако ИМАШ прекъсване между двата вида болнични /както ти казах, дори и 1 ден/, то базата ще трябва да ти се сметне отново и вече нявада влиза доходът ти, който е бил по-висок, а ще влезне обезщетението, което вземаш в момента. Т.е. имаш 2 варианта - или не си прекъсваш тези болнични и директно влизаш в болничните поради бременност и раждане, или се "връщаш официално" възможно най-скоро на работа, за да ти влезе в този период, който ще се вземе предвид и трудовият доход Peace

# 145
  • при Arctic Monkeys
ЗАЩО нещата да не са аргументирани?Какъв аргумент повече от това,че си родил дете на тази държава?Пък и в началото в публичното пространство точно тази постановка излагаха, а накрая...за това и толкова хора се заблудиха!

# 146
The SUN, доколкото схванах ти най вече даваш отговори на сложните ни казуси с договрите и т.н. Извинявай,че и аз ще те питам, ама четох, четох и ме заболя главата от всичките цитирани закони и не успях да си отговоря...
Та аз съм си на трудов договор, но и на граждански,по който се плащат следните данъци: за ДОО, ДЗПО(универсален пенс. фонд) и за здравно осигуряване, като процентно за сметка на фирмата е 2 пъти повече( ДОО 12.35% от фирмата, 6.65 % от мен ) Та един счетоводител ми каза че гражданския не влиза за болничния и майчинството , а пък според теб влиза - та съвсем се обърках.
Надявах се на увеличение , но след като обявих бременността си ( се разминах естественно) и помолих да ми съберат гражданския и трудовия на едно, което вече е факт-разписах си увеличението сега в началото на август, а в болничен влизам в началото на ноември, при термин 20.12.2006 и  вече съвсем се замотах...
т.е. ако примерно трудовия ми е 350, а гражданския 120 ( на който посочих какво се удържа ) какъв щв ми е болнияния и по двата договора или само по-трудовия,какво ще взимам до 9м на детето и въобще кой го изчислява това ????
Наистина съм много зле с разбирането на законите - така че ако ми го обясниш с 2 думи ще съм ти много благодарна    bouquet  bouquet  bouquet
При един и същ работодател ли  са трудовият и гражданският договор? Ако са при един ще ти ги изчисли той, ако са при отделни работодатели - би трябвало и двамата да ти ги изчислят поотделно. Сумите за гражданските договори се отнасят за месеца, в който са изплатени.

Чл. 5. (1) Среднодневното брутно възнаграждение, от което се изчислява дневното парично обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, се определя, като сборът от сумите на среднодневното брутно трудово възнаграждение и/или от среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, и/или среднодневната минимална работна заплата и/или среднодневното обезщетение за временна неработоспособност или за бременност и раждане, умножени по броя на работните дни, за които се отнасят, се раздели на общия брой на работните дни за 6-месечния период, предхождащ месеца на настъпване на неработоспособността.

Колкото до това , че всеки осигурител сам за себе си изчислява обезщетенията:

Относно определянето на болнични при работа по трудов и по граждански договор

Вестник "Седмичен законник", бр. 22, 29 май - 4 юни 2000 г., 8 стр.

чл. 40 КЗОО

В отговор на читателски въпрос Венета Георгиева, старши експерт в МТСП, изяснява начина на изчисляване на обезщетенията за временна неработоспособност за лице, работещо и осигурявано по трудов и по граждански договор. Тя посочва, че за лицата, осигурени за всички осигурени социални рискове или за всички рискове без трудова злополука и професионална болест, паричните обезщетения се изчисляват поотделно за всеки от договорите и се плащат чрез отделните осигурители. Тази разпоредба се прилага и когато за определен доход лицето се е осигурявало за своя сметка.

# 147
Предварително се извинявам ако моят въпрос не е за тук(изтрийте ми темата) но просто вече не знам какво да правя. От никъде не мога да получа точен отговор. Значи аз съм майка на две деца-породени първото е родено 2004г., второто 2005г. ,година и 4-ри месеца им е разликата, работя в ЕТ като продавач-консултавнт(абе продавачка). От 2004 април месец съм по майчинство 2005 август родих второ и доколкото разбрах второто майчинство прекъсва първото автоматично но за второ майчинсво се полагало само 1 година платено и една неплатено вторият ми син навърши година и ми изтече платеното майчинство а шефа ми не ми дава едната неплатена. Принуждава ме да напусна или да се върна на работа ама аз не мога да се върна няма кой да ми гледа децата. Незнам какво да правя. Моля дайте компетентен съвет. Предварително благодаря.  bouquet

Имаш право на 50% от майчинството от първото дете и обезщетение за болнични поради бременност и раждане за второто /онези 135 дни/, след което като свършат тия болнични оставаш само с второто майчинство - така е, за съжаление.

2. В случай, че по време на ползването на платения отпуск за отглеждане на първото дете се представят болнични листове поради бременност и раждане за второ дете в размер 135 календарни дни и ако са изпълнени посочените по-горе изисквания, освен паричното обезщетение при бременност и раждане лицето има право и на парично обезщетение в размер 50 на сто от минималната работна заплата, установена за страната.
След използването на отпуска поради бременност и раждане лицето има право на допълнителен отпуск за отглеждане на второ дете по реда на чл. 164 от Кодекса на труда до навършване на 2-годишната му възраст.
Когато майката през време на ползването на допълнителния отпуск по чл. 164 от Кодекса на труда придобие право на друг такъв отпуск за гледане на новородено дете, тъй като двете отпуски се застъпват, тя ползва само този отпуск, който изтича по-късно.

Колкото до съкращение -- ето:

Закрила при уволнение

Чл. 333. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 17 декември 1999 г., бр. 25 от 2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:

1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;

...........................................................................................................................................

Конкретно за ал.1, т.1  - майка на дете до 3-годишна възраст може да бъде уволнена РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ИТ в случаите :

С ПРЕДИЗВЕСТИЕ

2. при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;

3. при намаляване на обема на работата;

5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;

11. при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;

БЕЗ ПРЕДИЗВЕСТИЕ

6. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна т. 5, бр. 83 от 1998 г.) работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;

# 148
Здравейте! Четох, четох, главата ми пламна и нищо не открих по моя въпрос. Та работя на трудов договор на непълно работно време 4 часа, осигуряват ме на 95,00 лева. Колко майчинство ще взимам? Имам ли смисъл да си доплатя за два-три месеца, за да ме осигурават на по-висока сума, излизам в болничен по майчинство на 17 ноември - термина ми е 01 януари?

В момента ти е гарантирана МРЗ, която за 2006 година е 160 лв. Да, има смисъл, да се осигуряваш на по-голяма и РадоМит го е написал перфектно:

“…..ако се самоосиг. 6 м. в/у 500 лв .. или по 160 лв/месечно 160*6=960 лв … ще имам право на обезщетение за майчинство в размер на 21.43 лв /дневно .. или 315дни * 21.43 = 6750.45 лв !!!!!!!!!!!!!!”
така .. от тук се заражда адекватния въпрос .. КАК ДА СТАНА САМООСИГУРЯВАЩ СЕ ????????? … и най логичния .. поне според мен отговор .. като свободна професия ..
или четейки "Закона за регистър БУЛСТАТ” разбираме .. че всяко лице .. което упражнява свободна професия .. следва да се регистрира в регистър БУЛСТАТ към Агенция по вписванията .. http://www.registryagency.bg/bg/Services/bulstat/f223.html .. това са необходимите документи за целта .. само да вметна тук .. че таксата от 15 лв се заплаща предварително по банкова сметка на АВп .. след това от там ще получите временно удостоверение ..
… С копие от личната си карта + копие от това временно удостоверение ще Ви се наложи да посетите офиса на НАП по местожителство /адрес на лична карта/ .. там ще попълните формуляр “Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице” или ОКд-5 .. ще го намерите в стаята в която се подават “.. уведомленията за трудови договори … “ за това попитайте .. или тук > http://www.nap.bg/useful/docs_new/Okd5.xls
.. и това е .. вие вече сте самоосигуряваща се ..

Сега това са принципно нещата .. препоръчвам Ви да се обърнете към колега .. който да Ви консултира за самите регистрации .. както и да поеме след това писането на платежните нареждания за внасяне на осигуровките .. и най важното … да Ви подготвя декларациите Обр.1 и Обр.6 .. които се подават ежемесечно ..

.. Това е което исках да Ви споделя .. за първи път .. “откакто ни се стовари демокрацията .. “ държавата дава такава преференция .. безпрецедентно е в най новата ни история .. ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ .. 

Ето и темата:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=122192.0

# 149
Аз самата мисля да мина като самоосигуряваща се...Още преди бях написала в темата, че това е добър вариант за жените, работещи на граждански договор, често сменящи работодатели и оставащи периодично за по месец-два без работа... За сега не съм задвижила процедурата, но имам въпроси - всеки ли може да се води като човек със свб професия и самоосигуряващ се или има конкретни професии, посочени като позволени?тоет само актриси, музиканти, писатели, журналисти, дейци на културата и прочие ли спадат в графата или всеки, който заяви, че иска да се самоосигурява и се впише като човек със свб професия...   bouquet до колкото знам се ходи с диплома за образование, придобити умения и всякакви сертификати /ако си занаятчия да речем/  в Агенцията по вписванията, която е по места в регионалните съдилища и сблед като си вече вписан отиваш в НАП и подписваш въпросната декларация...Другият ми въпрос - ти ли решаваш на каква сума да се осигуряваш или има конкретни изисквания? И в частност - да речем - разбирам, че съм бременна или планувам забременяване и 6 месеца се осигурявам на по-висока сума, след което като родя минавам на минималната да речем или нещо подобно, ако не искам да внасям по-висока сума или нямам възможност... Другото - като самоосигуряваща се в момента, в който отивам при социалните или в НОИ, за да попълвам декларациите за получаване на майчинството - проверява ли се водя ли се на някаква работа в момента на трудав или ГД - -тоест - може ли да не съм работеща към момента на забременяването и пак да си получавам майчинство 90% от осигурителната ми сума, тъй като съм самоосигуряваща се....   newsm78    bouquet

Общи условия

Активация на акаунт