Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Казахте ми в предварителния разговор за Ваш колега, който е правил определен брой цитонамазки и профилактични прегледи преди коронавируса и какво става сега. Може ли само да повторите тази много мъничка статистика, която четем през практиката на един лекар и да направим изводи от нея?

Д-р Кацаров:
Да, той е патоанатом, казва се д-р Стоян Алексов. Той ми казва: “Аз правя обичайно по 50-100 натривки, гледам цитонамазки казва, на ден. Те пристигат от много акушер-гинеколози, те ги гледат и поставят съответните диагнози. Сега, от тези два месеца, от 15 март нататък, нямам и по една на ден, няма прегледи, не се взимат цитонамазки.“

Анна Цолова:
Колко неоткрити, на фона на заболеваемостта в гинекологичната област, лоши болести може да има?

Д-р Кацаров:
Ракът? Точно за гинекологията в момента не мога да възпроизведа, но мога да Ви кажа общо за онкологичните. По около 3000 са новооткритите случаи месечно. Значи за два месеца 6000. От тях най-голям дял е на рака на гърдата при жените. Сега да не спекулирам с цифрите, но общата бройка е 6000 на недиагностицираните карциноми с отложено лечение.

Анна Цолова:
Знаем, че при късно откриване или забавено откриване, може да има и…

Д-р Кацаров:
Може да има фатални последици, да.

# 16
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Какви сигнали стигат до Вас? Хора с тежки диагнози, нелекувани, необгрижвани от лекарска помощ, има ли такива? Или хората са толкова уплашени от коронавируса, че не смеят и да си потърсят правата, когато за съжаление имат други заболявания?

Д-р Кацаров:
Хората, понеже не търсят медицинска помощ в момента, отказали са се да посещават лекаря си, болницата, да се грижат за здравето си, те нямат причина да се оплакват, да речем, от това, че не приемат или че не ги обслужват качествено и че не ги лекуват по най-добрия начин, тъй като те на практика не ползват медицинска помощ в момента. Най-честите оплаквания в последните един или два месеца са за липсата на едно или друго лекарство. Има проблем със снабдяването. Значи тези блокади, които станаха в цяла Европа и в цял свят, затрудниха в някаква степен и доставката на част от лекарствата и се появиха такива проблеми с различни медикаменти. Слава богу, не е имало някакъв грандиозен срив, намират се някакви начини. И другото, което имаше като сигнали в началото, е за липсата на предпазни средства, на спирт и на такива неща, но то мина.

# 17
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Стигат ли до Вас оплаквания и от лекари, че не са им осигурени предпазни средства? И към този момент ли продължава това?

Д-р Кацаров:
Да. В началото бяха много, но вече не. Сега се сещам и за една друга серия. В края на март бяха много. Бяха свързани с ТЕЛК решенията. Тъй като изтичаха ТЕЛК решения по време на това и хората не бяха разбрали, че са удължени сроковете, че няма нужда в момента нищо да правят. Имаше много такива обаждания да питат какво да правят, тъй като им изтича и да не останат без пенсия в тази тежка ситуация. Но сега не. Сега като че ли разбраха всичко.

# 18
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Трябва ли да се притесняваме като пациенти, че има болници, в които има немалък процент заразени лекари, медицински работници и служители?

Д-р Кацаров:
Трябва да се притесняваме. Това е показател за лоша организация. Имах възможност много пъти да кажа, че хората, които трябва да се тестват най-много, са лекарите и сестрите. Особено тези, които са в риск да се срещнат с пациенти с коронавирус. Правилото, което се възприе в много страни, е да се тестват веднъж или два пъти дори седмично. Нашите тук на много места не са изобщо тествани или пък най-много веднъж да са тествани. Много показателно е това, което се случи във Видин. Не знам доколко са го проследили хората, но там имаше отказ дори. След констатиран случай на болен с коронавирус, изпратени проби на 24 души (повечето от тях от персонала и други на пациенти в същото отделение) и отказ Националният център по заразни и паразитни болести да изследва 21 от тези 24 проби, защото са без симптоми. И всъщност това стана причина за този епидемичен взрив, който последва във Видин. Тези хора не бяха диагностицирани, не бяха изолирани, не бяха поставени под карантина, не бяха издирени контактните им и това доведе до няколко огнища във Видин и в самата болница.

Анна Цолова:
Значи Вашия съвет е лекарите, медицинските работници, които преглеждат и работят, да бъдат изследвани един път в седмицата поне? 

Д-р Кацаров:
Да, поне един път седмично трябва, защото те могат всеки момент да се заразят по две причини. Ако ние с Вас се заразим, ще се заразим ние с Вас. Но ако се зарази лекарят или сестрата, която работи с такива пациенти, загубата за нас е двойна. Освен че имаме един болен повече, имаме и един медик по-малко. Загубата за системата е двойна в случая. Освен това, те могат да се превърнат в огнище на зараза. В Спешна помощ София казват, че от 700 души 260 са с положителен имунологичен тест за коронавирус. 260 са прекарали коронавирусна инфекция, работейки, те не са знаели за това нещо.

Анна Цолова:
Съответно са заразявали?

Д-р Кацаров:
Те са заразявали най-вероятно други хора. Значи, ти търсиш лекаря да ти помогне или сестрата, те пристигат и вместо да ти помогнат, те могат да ти навредят, да те заразят. Ето още една много сериозна причина. Тези хора от Спешна помощ даже би трябвало 2 пъти седмично да ги изследват.

Анна Цолова:
А защо не се прави това?

Д-р Кацаров:
Не знам защо не се прави. Аз не разбирам защо не го правят. Това не е нещо сложно и не струва кой знае колко пари, дори от тази гледна точка да го погледнем. А е толкова важно, защото това е ключов въпрос на борбата с епидемията.

# 19
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Масовото тестване. Препоръчвате ли към днешна дата? Колкото повече хора, толкова по-добре. Нали имаше едно обещание, че ще влезем във фазата на масовото тестване, когато добием тестове, които имат висока степен на достоверност и сигурност в резултатите? Нали ги имаме вече тези тестове? Има ли яснота?

Д-р Кацаров:
Така казват. Че ги имаме. Но продължават да не го правят. Нямам представа защо. Успешните модели за справяне с коронавирусната зараза и разпространение на заболяването са Германия и Южна Корея и така приемат повечето хора. Има привърженици, знаете, на това, което правят в Швеция и Беларус, и прочие, но изглежда, че добрия подход приложиха в Германия и в Южна Корея и той се основава на масово тестване. Имаше един много показателен пример, наскоро публикуван, за Южна Корея. В сграда, в която откриват  коронавирусна инфекция, в центъра на Сеул, в която живеят и работят 1400 души общо, голяма сграда очевидно, тестват всички до един. Откриват 95 души, които са заразени, след което издирват всичките им контактни и ги тестват и тях и откриват още 17 души. 110 души са открити с тестове и всички те са поставени под карантина и всъщност огнището е ликвидирано. След 20 дни там няма нито един болен – нито в сградата, нито сред контактните. Това е много показателен пример за това как трябва да се действа и как да се справиш. Ако не ги тестваш, ти няма как да разбереш и ги оставяш, и те продължават да разпространяват заразата. Няма как да спреш така, но не мога да разбера защо продължават да не го правят след толкова приказки за това, че трябва да се тестват не просто хората със симптоми, ами всички контактни.

# 20
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Надяваме се, че някой ще зададе тези въпроси на представителите на Националния оперативен щаб и изобщо на управляващите, които вземат решенията за начина и философията за справяне с тази криза. Нали знаете за разделението “почитатели на Мутафчийски” - “почитатели на Мангъров”? Вие от кои сте? Ще ми е интересно лекар специалист като Вас да ни каже кого да следваме. Тоест шведския модел или българския модел с неговите особености?

Д-р Кацаров:
Аз съм последовател на немския и южнокорейския модел. Хайде да открием днес трета линия. BG-Mamma линия да открием днес и да кажем, че ние сме почитатели на южнокорейския и на немския модел, който съчетава може би най-добрите страни, да кажем, на подхода на Мангъров и на Мутафчийски. 

Анна Цолова:
И масовото тестване?

Д-р Кацаров:
Да, той е осъществим само при масово тестване, да.

# 21
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Сега един въпрос, който не е свързан с коронавируса. „Кога ние, пита потребител на BG-Mamma, здравно осигурените ще получаваме адекватна помощ и диагностика на заболяване? За един ядрено-магнитен резонанс чаках два месеца, за да ми се постави диагноза. През това време ме лекуваха, за да спре непоносимото главоболие, по системата проба-грешка. Прави ми впечатление, че малко лекари поставят диагноза след изследвания. Сама плащам и сама си правя изследването, за да се насоча към точния специалист.“ Сега, това е огромна и много голяма тема, защото Вие по-добре знаете за чакане за изследване за ядрено магнитен резонанс по Здравна каса, за да не платиш, мисля, към 500 лева е сумата, за да можеш да си осигуриш това важно изследване. Тук има ли справяне с проблема?

Д-р Кацаров:
СК: Има, да, има. Това е въпрос за организацията на медицинската помощ и качеството на медицинското обслужване. Това е генералният въпрос за състоянието на нашата здравна система, което казахте преди малко с други думи. Моят отговор е много кратък – когато премахнем монопола на Здравната каса. Аз дълго време си мислех, че това може да стане така или иначе, променете пътеките, променете еди-кое си... Нищо не може да се промени. Трябва да се премахне монополът и конкуренцията между отделните осигурители ще даде тези резултати, които всички очакваме. Очевидно е, че не можем да разчитаме на управление в ситуацията на монопол, защото те, каквото и да направят, няма никакво значение, те не губят, дори и да вземат грешни решения. Ще загубят, ако са в състояние на конкуренция. Само това може да ги накара. Затова нямаме електронно здравеопазване.

Анна Цолова:
Това звучи като бъдеще предстоящо. Звучи като “ще ти купя колело, ама друг път”.

Д-р Кацаров:
Когато, тогава. Докато го търпим, така ще продължава да бъде. Защото вижте колко е простичко. Ето сега чудесна възможност имахме в рамките на тази изолация да пуснат електронни рецепти, електронни направления като противоепидемична мярка. Защото най-лесно е: “Блокираме ви, никой никъде няма да мърда”. Добре де, предприемете действия, които ще позволят да не ходим до лекаря, да избегнем част от срещите и контактите. Защо не го направят? Това е проста работа. Всяка банка го е направила за своите клиенти - банкови карти, интернет банкиране и прочие. Не е нищо сложно от гледна точка на разработката. Здравната каса има достатъчно софтуер. Лекарите всички са с компютри, те се отчитат електронно. Това е според мен въпрос на два-три дни да го пуснат, ако желаят. Не са го пуснали, защото са монопол. В крайна сметка стигаме пак до това. Ако си в конкурентна среда, ти ще се опиташ да изпревариш конкурентите, за да привлечеш повече осигурени при себе си. Казваш: “Ето, аз сега Ви предлагам веднага това”. В случая ние с Вас няма къде да отидем освен там, така че той няма нужда да се грижи за нас. Може да си караме, както си е сега. Аз така виждам. Там е генералният проблем.

# 22
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Потребител на BG-Mamma пише така: “Преди няколко седмици, разглеждайки с ПИК на НАП здравното си досие в Здравната каса, установих, че имам регистриран преглед преди няколко години по повод кардиологичен проблем, който проблем никога не съм имала, в здравно заведение, което никога не съм посещавала, при лекар, чието име чувам за пръв път. Има ли смисъл да уведомявам Здравната каса за тази явна злоупотреба?”.

Д-р Кацаров:
Да, има смисъл, макар че ако е преди няколко години, реални действия едва ли ще има. Здравната каса може да проверява дейността на лечебните заведения една година назад. А и общо взето, да кажеш, че преди 10 години нещо се е случило или не се е случило, когато всякакви давностни срокове са изтекли... Така че по-скоро е добре да гледаме тези записи своевременно и ако открием нещо, да реагираме. Тогава вече ще има и последици. Освен смисъл да ги информираме, ще има и последици за този, който е злоупотребил.

Анна Цолова:
Защото това, ако се е случило по начина, по който е описано, а нямаме причина да не вярваме, се нарича “точене” на Здравната каса.

Д-р Кацаров:
Точно така е, да. Това е хубавото, че сега имаме възможност, след 20 години близо, имаме възможността да видим какво има в нашите записи. Преди нямахме. Колко години сме говорили за това, че това нещо хората могат да го видят и за това, че контролът ще стане ефективен, само ако участват хората. Той няма как да е ефективен иначе, ако не включиш хората в този контрол те да сигнализират за тези неща, няма как. Не може на всяко лечебно заведение, на всеки лекар и сестра да сложиш контрольор. Ето го начинът, ползвайте тези кодове, гледайте и сигнализирайте своевременно.

Анна Цолова:
Още един призив, който излезе от днешния ни разговор – проверете! Поне ще знаете за какво да внимавате.

Д-р Кацаров:
Проверете, да. Ще ви отнеме няколко минути.

# 23
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 382
Анна Цолова:
Има въпрос към Вас: “Какво става с програмите за рехабилитация по здравна каса? За доста хора рехабилитацията е изключително важна част от лечението след инсулти, инциденти, счупвания и неизменна част от профилактиката на заболяването, така че човек да е в кондиция. Санаториумите функционират като хотели. Те в момента работят ли, не работят ли?” - пита човек, очевидно който  има нужда от такава профилактика.

Д-р Кацаров:
Аз доколкото знам, не работят в момента. Но очаквам да започнат да работят, след като беше отменена забраната за планови дейности в лечебните заведения, защото това е планова дейност, тя не е по спешност. Мисля, че с отпадането на извънредното положение би трябвало да работят напълно. А според мен вече и трябва да са започнали, тъй като Ананиев отмени заповедта си за забрана на плановите дейности преди една седмица може би, така че могат спокойно да се обърнат за направление и да се поинтересуват, все пак възможно е някои от лечебните заведения да не работят в момента, но възможно е да има и такива, които работят. Не мога да кажа кои от тях и кои не. Но няма пречка административна да се осъществява такава дейност. Те не са хотели. Лечебни заведения са, слава богу.

Общи условия

Активация на акаунт