Здравейте, Родители,

Бихте ли отделили от времето си да участвате в онлайн изследване, което ще ни помогне да съставим препоръки за това как да организираме ежедневието на децата по начин, който ще подпомогне тяхното развитие при бъдещи ситуации на карантина и налагане на ограничителни мерки?

За да участвате, последвайте този линк: https://forms.gle/ZPQjD39cga6HTEr19

Темата е съгласувана с администратор на форума.

Цел на изследването:
Първите 3 години от живота на детето са период на големи промени. Част от тях са свързани със способността му да общува. Изследвания показват, че през втората и третата година децата научават средно по 40 думи на ден! Броят на думите, които децата научават е свързан и със средата на детето.  Целта на изследването е да разберем как мерките за социално дистанциране, т.е., това че децата сега прекарват цялото си време вкъщи с близки, вместо на ясла и детска градина, повлияват на тяхното езиково развитие.

Кой може да се включи?
Родители и настойници на деца на възраст между 8 и 36 месеца.

Изследването се извършва под формата на онлайн въпросници на този линк: https://forms.gle/ZPQjD39cga6HTEr19 .

Какво ще покаже проучването?
На базата на това проучване, екипът, който го организира, включителни и ние от бълграска страна ще можем да съставим препоръки как родителите да организират ежедневието на децата си при бъдещо ситуации на карантина и налагане на ограничителни мерки. И по-общо от резултатите могат да се направят изводи относно как различните ежедневни дейности на детето (пр. игра с играчки, игра с родители и братя и сестри, игра на компютър или телефон, физическа активност) се отразяват/са свързани с неговото езиково развитие.

Ангажираме се след приключване на изследването и обработката на резултатите да публикуваме в темата кратко резюме за резултатите и направените изводи.

До момента участие в анкетата са взели над 2500 семейства.


Идеята за проучването е на Наталия Картушина и Жулиен Майор от Университета в Осло, Норвегия (BabyLing). Към тях се присъединяват психолози от САЩ, Великобритания, Канада, Швейцария, Германия, Франция, Испания, Турция, Нидерландия, Израел, Полша, Русия, Саудитска Арабия и България.

Екипът в България се ръководи от доц. д-р Елена Андонова -  ръководител на департамента по Когнитивна наука и психология в НБУ. В организацията се включва и Михаела Барокова - докторант по психология на развитието от Boston University.