Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 май 2020, 17:04 ч.

Развитие на 18м. притеснения

 • 2 484
 • 109
 •   1
Отговори
# 60
 • Пловдив
 • Мнения: 7 449
Да, ама мойта дъщеря в същия случай (ред, ориндж и пр. и Бейби тв - не обучение от наша страна, естествено) викаше: "аз говоря Инглийски".

# 61
 • София
 • Мнения: 43 461
Какво сега я нападнахте тази майка, чието дете знаело азбуката? Нито знаете какво точно знае детето. , нито нищо. В момента припявате на авторката в злобата й към приятелката, защото детето й е напред с материала. Онази жена си е много добре, но авторката не може да го преглътне. Вместо да излива завист и злоба, а тук доста хора само да подклаждат това, вземете да я успокоите.

Леони11, не ти е виновна жената. Всеки си прави сметката как да си гледа детето. Гледай себе си и и своето си дете. Ядеш себе си, а изкарваш черна друга майка. Нещата са между теб и теб - какво искаш, как виждаш нещата. Утре друга майка и друго дете ще те дразнят. Като цяло плюенето по приятелка и друга майка само заради това, че тя има други възгледи, а детето й е по-напред от твоето е безсмислено
 Винаги ще има такива майки и деца, а ти цял живот ли ще ги плюеш, ще се дразниш и ще ги избягваш? Те са си добре, но ги какво печелиш от отношението си?

# 62
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 368
По какъв критерий реши, че онова дете е напред с материала? Да повтаряш като папагал, без да осмисляш, не е напредничевост, а болна родителска амбиция.

# 63
 • Пловдив
 • Мнения: 7 449
Ади, бе - аз, разбира се, не знам точно онази жена как се държи, но съм сигурна, че ако ни подмятат подобни неща за телевизията, членуването на думите и какво беше още там, то винаги е от невинно желание за общуване и никога-никога-никога няма за цел събеседникът да се изтъкне, нито да намекне, че гледаме децата си по-"некачествено", като ги оставяме на самотек пред телевизора или не сме в час с най-новите открития, според които телевизията влияе отрицателно на детското развитие.
Макар че за мен по-добро изтъкване е да кажеш, че твоето дете само си се е научило да чете и да членува, от нищото, ей така покрай телевизията, докато я гледа с едното око, ти изобщо не си се занимавала с него, просто то е много, много умно. Wink

Колкото до успокояването - цяла тема какво правим? Нито веднъж не сме казали на Леони, че детето и се развива съвсем нормално, или как?

# 64
 • София
 • Мнения: 43 461
По описанието, което дори наполовина да е вярно ,пак звучи добре. Естествено, че част от ученето е повтаряне като папагал, в началото така учат и стихотворение наизуст. Когато чуя "болна родителска амбиция", преводът е "завиждам, дразня се на другата майка, тя за каква се мисли, че е по-добра от мен ли". Докато обвинявате другите в болни родителски амбиции нищо няма да ви се получава. Тези с болните амбиции си живеят спокойно и без вас, на тях не им дреме.

Допълвам поста си. Има някои, които я подкокоросват в негативното отношение. А за подмятания - най-хубавото пиле. Жените, особено майките, сме доста гадни на моменти, напомня ми на индийски или турски сериал. Wink

# 65
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 368
Все ми е тая на мен кой как си гледа децата, но по- злобни ми идват точно такива амбициозни майки, които не спират да си врат децата насам- натам и да ги хвалят и представят като съборджийски мечки. Всяко дете е с различен потенциал и с различни интереси. Това, че Гошко знае азбуката на година и половина на мен, лично, нищо не ми говори и не ме впечатлява. И изобщо не значи, че е по- напред от Пешко.  В тази възраст има много други умения, които са на дневен ред да се усвоят.
Сега се сетих за едно циганè, представяно от Карбовски. Знаеше всички държави и техните столици, но не знаеше много други елементарни неща.

# 66
 • София
 • Мнения: 43 461
Ха, х, майките си врели децата! Естествено, за да ви дразнят! Кои са тези по-важни неща? Просто майките, чиито деца ти изглеждат по-напред са труден хап, защото са чуждите. Който е по-напред р по-напред и се вижда, затова дразни, майките го приемат лично, а то не е. После така се дразнят и на тържеството, когато други дете има централна роля. Старо е като света.

# 67
 • Мнения: 24 574
Какво сега я нападнахте тази майка, чието дете знаело азбуката? Нито знаете какво точно знае детето. , нито нищо. В момента припявате на авторката в злобата й към приятелката, защото детето й е напред с материала. Онази жена си е много добре, но авторката не може да го преглътне. Вместо да излива завист и злоба, а тук доста хора само да подклаждат това, вземете да я успокоите.

Не мисля, че някой е изливал злоба и завист към жената. А според теб какви може да са знанията относно азбуката на бебе на 18 месеца? Ако има нови открития в когнитивната наука, сега е моментът да ги споделиш.

# 68
 • Terra incognita
 • Мнения: 6 368
Виж, сега, Андариел. Това, което си написала е много грозно. Ако твоето дете е умничко, а ти си отдадена майка- много хубаво. Но всяко дете усвоява с различни темпове. Въпреки отдадеността на майката, някои деца се развиват с по- бавни темпове от твоето. И са си съвсем наред.
И да, наистина е пълно с майки, които не пропускат момент да изтъкнат отрочето си на гърба на твоето. И ти става болно и гадно. И тогава се раждат такива теми- всичко наред ли е с моето дете?
Има деца, които на година и половина тепърва прохождат, камо ли да рецитират азбуката. Това прави ли ги по- глупави, а майката лоша? Мислите ли какво й е на една такава майка?

# 69
 • Варна
 • Мнения: 19 229
Е, не, да уча едногодишно на азбуката, признавам, никога не би ми хрумнало, чак ми е трудно да повярвам, че някой действително може да го направи Laughing Виж, да яде с лъжица самичко примерно - да. Да реди пъзели - приемам. Да си подрежда по някакъв начин нещата - също. Ама азбуката? Че  то идея си няма какво рецитира, горкото, ама карай. И сериозно би ми прозвучало като болна амбиция на родителя. За някое от другите неща може и да завидя, ама баш за това - не.

# 70
 • Мнения: 24 574
Анди, хайде малко по-сериозно. 18-месечното било напред с материална, защото рецитирало азбуката. Я пак?

# 71
 • Мнения: 3 161
Разбира се, че си навират „вундеркиндите” в лицата на другите майки. Бая майки го правят, не за да научат детето, а за да изтъкнат себе си колко са най. Като се почне от ходене на гърне на 6 месеца, ядене на еко-био-веган домашни пюрета, азбуки на 15 месеца, интеграли в първи клас... Просто си има такива хора, имат зор да се показват и доказват. Това също е старо като света.

# 72
 • София
 • Мнения: 43 461
тъй като досега бях на телефона и може нещо да съм се объркала или пропуснала при четенето на темата, особено на постовете на авторката, сега си направих труда да мина текста отново.

Внимателно прочетох описанието на авторката относно нейното дете. Доверявайки се на думите й, нещата са ок. Да, границите на говора са много широки и не може да се прави категоричен извод. Съвсем нормално е часи от думите да липсват, също да има и генерализация с една сричка да бъдат наричани думи със сходен контекст и детето да влага всякакъв смисъл в това КА, което казва - може да е глагол, може да е съществително, може да е ситуация. Повечето деца имат поне няколко думи активно в речника си, макар да са с "изядени" срички, звукове, изопачени, най-често съществителни, но има и глаголи (това вече е въпрос на културни особености). Дотук добре.

Проблемът започва от момента, в който на сцената на описанието й се появява другото дете, с другата майка - това за авторката става катастрофа и оттам избухва целият негативизъм. Проблемът не е колко знае или не знае личното дете на авторката, а че другото дете знае много и може много, а майка му е очевидно доволна от детето си. Главният грях на другата майка, което предизвиква и половината от бурята е, че се е изказала негативно за гледането на телевизия, което в комплект с това, че детето й е показало изключително представяне, съвсем е бръкнало в здравето на авторката. Та, проблемът е на авторката, с нейните си представи за правилно възпитание, с нагодуванието й, че все едно другата майка й е казала "аз съм по-добра от теб, възпитавам по-добре, изобщо всичко е по-добре". А другата жена едва ли е имала нещо такова предвид, авторката така го е възприела.  Оттам и цялото изригване за щастието и дъра-бъра, не било редно това, не било онова.
И това не е само авторката да е единствената майка, която реагира така - много майки реагират така.

Така, Вики Тейлър, отговарям и на твоите въпроси - проблемът не е в индивидуалното развитие на децата, а в това какво си мислят майките. Затова пак казвам, че докато човек се си изясни нещата за себе си, не преглътне хапа, че винаги ще има по-знаещи, по-можещи и изобщо по- деца от личното, ако ще същото това лично дете Нобелов лауреат да стане, пак майката ще е недоволна от чуждите, забележи, деца, и от чуждите майки - ще приема всичко като лична обида и ще смятат, че чуждите майки изтъкват децата си за сметка на нейното дете. Ето, тук е ключът за нещата. Не че Иванчо знаел азбуката на 2, а Пешо знаел три думи на 2. Винаги ще има Иванчовци и майки на Иванчовци. Всичко си е между себе си и себе си, не са виновни Иванчовците. Все същата история е - Мария се дразни от Гергана, че Гергана има повече финансови възможности и не иска да се среща с Гергана, ама Гергана излиза виновна, че била парадирала какви обувки си купила. Гергана какво, не трябва да носи нови обувки, само защото Мария не може да си ги купи ли? Трябва ли Гергана винаги да си мълчи и да се крие, защото на Мария не й харесва и се потиска? Мария трябва да си реши вътрешния конфликт, а не Гергана.

Уиш, има всякакви деца, конкретното дете няма как да зная дали е казвало азбуката. Затова писах, че дори наполовина от описанието да е вярно, пак е доста напред. Има деца, които на 2 години рецитират стихотворения, изключения са, но ги има.

# 73
 • Мнения: 24 574
това, че детето й е показало изключително представяне, съвсем е бръкнало в здравето на авторката.
Какви са критериите за изключителното представяне на 18-месечно бебе? Пропуснала съм момента, в който са включили в тях папагалското рецитиране на азбуката.

Чудесен анализ на реакциите на авторката, Анди, но няма нужда чак толкова да се идентифицираш с майката на изключителнопредставящото се бебе.

# 74
 • София
 • Мнения: 43 461
Допълних поста си горе - има деца, които на 2 години рецитират стихотворения. Потретвам - дори наполовина написаното за това дете да е вярно, пак е впечатляващо.
Стига де, за да се рецитира "папалаглски" нали трябва памет! То без памет не става, иначе къде ще го събере това количесво последователност от звукове?

не се идентифицирам с майката на изключително представящото се бебе. Между другото, моите израснаха с телевизията, още от раждането си, защото просто живеехме в една стая и телевизорът беше постоянно включен. И с компютъра израснаха също - преди да се научат да играят, гледаха нас как играем.
Виж, нищо не се получава, докато другите са виновни. В случая другата майка е виновна, че тази се почувствала зле. И как това ще помогне на детето? Никак.

Общи условия

Активация на акаунт