Рецепта за сироп от бъз?

  • 4 153
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 128
Току-що набрах половин торба цветове от бъз. Ще ми препоръчате ли рецепта за сироп? Не знам на коя да се спра... Освен това имам само 1кг захар и магазините не работят днес, та ако може (част от) захарта да се слага в последствие. Някак си не очаквах че цветовете ще стигнат за повече от литър сироп, а като гледам рецептите явно ще имам няколко литра наведнъж. Даже не знам дали ще ми стигнат тенджерите и купите за всичкия...

# 1
  • гр.София
  • Мнения: 362
Аз правя така
Изрязвам и слагам само цветчета в тенджера 3литрова, повече от половината цвят, разтварям почти 1 кг захар във 500 мл вода, колкото да се разтвори, изсипвам върху цветовете, изцеждам 5 лимона директно в тенджерата слагам, доливам вода да стигне почти до ръба на тенджерата, разбърквам всичко леко, слагам капака. След 24 е готово за консумация, слагаш в кана лед, прясна мента листенца, сипваш от сиропа и разреждаш с вода /може и газирана/ до вкус който искаш. Това е. Елементарно!

# 2
  • Мнения: 7 899
без варене
Заливате 30 цвята бъз в тенджера с един литър вода и покривате с тежка чиния. След 24 часа изхвърляте цветовете, прецеждате старателно течността и добавяте 1 кг захар или мед и 1 опаковка лимонена киселина. Бърка се до разтваряне и гъстият сироп вече се съхранява в хладилника. Разрежда се с вода или газирана вода около 1:7, че върви с лед, мента и резен лимон е ясно.
От години правя по тази елементарна рецепта, научих и колежките.

# 3
  • Мнения: 18 497
Много са рецептите.У нас не се  консумира много захар, та на 25-30 цвята слагам 4 л вода, пакет лимонтозу и  2-3 лимона нарязвам.Изхитрих се да отделям сока  и го слагам после.престоява,прецеждам и тогава захарта 1 кг на тези литри.
Престоява 24 до 40 часа ,както дойде времето да заваря,повече ако стои става лигаво.Зависи от температурата на престоя.
И понеже не правя една доза , а три поне в голяма танджера от 16 л ,вече свикнах и карам наизуст- слагам цвета, килограм захар за да си пуска по-бързо аромата ,че иначе ми е малко бледо,  3-4 пакета лимонтозу и  4-5 лимона като сока казах, накрая да не се губи  и в цвета,който се изхвърля.Доливам на око ,свикнала съм колко е 12-13 л И добавям захар на вкус,по-малко е и вече 1  кг е разтворен, та двата лесно се разтварят при бъркане.Заварявам за капачка ,няколко минути. Разреждаме едно към едно или две водата, само да се усеща.
Иначе слагат едно към едно вода е захар ,което  няма как да ни допадне.И го разреждат като едни някогашни сиропи едно към девет.Сигурно е пак същото ,но не заваряват ,риск е да кипне за мен.
Заварявам ,защото прибирам в мазето и може след месеци да се ползва-до нов сок.

# 4
  • Мнения: 128
Благодаря много! Явно наистина е пълно с рецепти и просто ще трябва да избера някоя.... Имам обаче още въпроси... нещо все повече се обърквам.

- Как прецеждате? Достатъчно ли е в цедка или ми трябва кърпа, марля или нещо друго?
- Каква е разликата дали ще сложа захарта в началото или чак след прецеждането? Еднакво време ли е нужно в двата случая?
- Колко горе-долу е едно пакетче лимонтузу? :/ Не живея в България.
- Има ли значение дали държа тенджерата за ден в хладилника или на стайна температура? Кое е по-добро и защо?
- Сиропът няма да се пие веднага, държа да го затворя в бутилки и да не са в хладилника. Трябва ли да променя нещо в рецептите в този случай? Освен че накрая ще трябва да варя сиропа/бутилките.

# 5
  • Мнения: 7 899
Аз имам новичка носна кърпа от плат, слагам я в гевгир и през нея цедя сиропа, мляко също, ако купя домашно. 1 опаковка лимонена киселина е 10 грама.

# 6
  • Мнения: 18 497
Захарта писах ,че в края двете части и една в началото за да издърпа повече от аромата и веществата, забелязах ,че бавно се извличат без захар.А не цялото количество за да не попива във цвета ,и той поема и трябва повече захар тогава.Така е  и със солта за солени неща,напримар син домат се осолява да излече горчивото..На топло извлича бързо, имало е случай за по-малко от ден да стане, за бавно и в хладилник става.За пакет лимонтозу са ти написали - 10 тр.
Не се нуждае от промяна избраната рецепта заради стерилизация.За захар ти избираш дали гъст сироп или другият начин с повече вода, но и повече амбалаж.

# 7
# 8
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
Ако се сложат във фризер пресни цветове бъз ,може ли пак да се ползват след време за сироп?

# 9
  • Мнения: 14 486
Майка ми прави по различни рецепти, но последните години по рецептата на Ивелина Иванова от книгата "Четири сезона в буркани":

15 цвята бъз се слагат в 3-литров буркан. Изцежда се сока на 4 лимона, а кората се нарязва (преди това измити със  сода). Слагат се корите върху цветовете в буркана, сипва се килограм захар и се залива с 1.5 л минерална вода и сока от лимоните. Престоява 72 часа и след това се прецежда и налива в шишета.

# 10
  • София
  • Мнения: 10 302
Не го разбирам това със стерилизацията на сиропа от бъз, след нея той се превръща във вода със захар.

Имам не стерилизиран сироп от 2018, нарочно оставих една бутилка, добре изглежда, ще я тестваме с приятели с които се чудехме дали ще оцелее Simple Smile

Моята основна пропорция е 10-15 цвята на литър вода, килограм захар и 5гр. лимонова киселина. Кисна на стайна температура 24ч., максимум 36, в огромна купа, затиснат с чиния и под капак, прецеждам през тънка материя, добавям захарта и лим.киселина, разбърквам докато не се разтвори и пълня в стъклени шишета с винтови капачки до горе, да не остава въздух. Така седи в килера на вилата повече от година, отворен в хладилник стои повече от месец.

И сега импровизацията.... ако ще го пиете в следващия месец, може да намалите захарта и да не слагате лимонтозу, така може да сложите повече лимони преди поднасяне. Ако не слагате лимони или сиропа трябва да издържи дълго увеличавате лим.киселина на 10-15гр. добавяте по 2-3гр. разреждате и пробвате, оставяте така както ви харесва. За консервирането са важни 1л.вода-1кг.захар-5гр.лим.киселина, но колкото повече увеличите захарта и лим.киселина, толково по-дълго ще ви е траен сиропа, затова бутилките които държа вкъщи на стайна температура правя с 10гр. на литър. Ако се напълнят до горе, да няма въздух, не мърдат до зимата. Не знам дали и шишета не са важни, повечето са стъклени от мин.вода на Горна Баня, които се затварят много добре, също така всичко трябва да е  чисто за да не се разваля дълго, вода използвам бутилирана, минерална или изворна.
Лим.киселина я купувам от Кауфланд, 100гр. пакет за лев и нещо.


Вчера направих първата си доза за тази година, че на вилата сега почва да цъфти. 30цвята,1л.вода, киснах 36ч. прецедих, прибавих 1/2кг. кафява захар и прибрах в хладилник, ще го пием в следващите 2 седмици.

Лимоните, предпочитам да ги добавям свежи, при престоя влияят на трайността и не запазват вкусовите си качества. Аз обичам в чаша да изцедя 1/2 или цял лайм или лимон, сироп, газ.вода и да гарнирам с листа от мента.

Миналата година направих 40бутилки, останаха 15 Simple Smile))))))

Последна редакция: пн, 25 май 2020, 19:04 от nad_tab

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
Случвало ми се е да гърми бутилка и то държана в хладилник...
И аз утре ще правя,в малки бутилки и ще ги държа във фризер,за по-сигурно.

# 12
  • Sofia
  • Мнения: 4 005
Аз се чудя не става ли да се направи концентрат и след това да се сложат на купчета във форма за лед във фризера и след това да се разрежда 1 кубче? Някой пробвал ли е?

# 13
  • София
  • Мнения: 10 302
Аз се чудя не става ли да се направи концентрат и след това да се сложат на купчета във форма за лед във фризера и след това да се разрежда 1 кубче? Някой пробвал ли е?
Всякак става, ама си е играчка. Аз правя големи количества и няма как да го съхранявам във фризер. Учудващо е, че след година в студен килер е като току що направен, има мноооооого лека утайка.

# 14
  • Мнения: 154
Аз попаднах на следната рецепта, някъде из кулинарни групи, не помня точно коя:
30 цвята бъз
1 кг захар
3 л вода
2 ч.л. лимонтузу - по желание (аз правих няколко дози и с лимонтузу ми допадна повече, а и е по-трайно, доколкото разбирам)

Сипваме водата в тенджера, добавяме захарта и слагаме на котлона, само докато се разтвори хубаво захарта, да не кипва! Става бързо, затова следете постоянно. Аз разбърквам няколко минути и свалям от котлона. Оставя се да изстине до стайна температура и се слагат почистените цветове, като трябва добре да бъдат покрити със захарния сироп. Покрива се и се слага за поне 24 часа в хладилник (аз го държа малко повече, около 36 часа). Когато отлежи нужното време, прецеждаме сиропа и се добавя лимонтузуто, разбърква се и се пресипва в стъклени бутилки, буркани. Готовия сироп съхраняваме в хладилник.
От него си правя чудна лимонада, понеже аз не обичам твърде сладко, си го разреждам с вода и слагам повечко лимони, понякога добавями джинджифил, мента. Някои го разреждат с газирана вода.
По информация от източника на рецептата пише следната забележка:"Този сироп няма трайност, но ако искате да го съхраните за по-дълго време, към прецедения сок, трябва да се добави лимонена киселина, като бутилките трябва да бъдат предварително стерилизирани. Съхранява се на хладно място"

Аз тъкмо направих 3та доза, много бързо свършва, домашните я харесаха много, поради тази причина, не знам колко време запазва най-добре качествата си.

# 15
  • гр.София
  • Мнения: 362
Благодаря много! Явно наистина е пълно с рецепти и просто ще трябва да избера някоя.... Имам обаче още въпроси... нещо все повече се обърквам.

- Как прецеждате? Достатъчно ли е в цедка или ми трябва кърпа, марля или нещо друго?
през марля цедя
- Каква е разликата дали ще сложа захарта в началото или чак след прецеждането?
Аз слагам цялата захар
Еднакво време ли е нужно в двата случая?
- Колко горе-долу е едно пакетче лимонтузу? :/ Не живея в България.
- Има ли значение дали държа тенджерата за ден в хладилника или на стайна температура? Кое е по-добро и защо?
Тенджерата я държа в стаята, но пък и моята е малко, не правя в промишлени количества
- Сиропът няма да се пие веднага, държа да го затворя в бутилки и да не са в хладилника. Трябва ли да променя нещо в рецептите в този случай? Освен че накрая ще трябва да варя сиропа/бутилките.
Рецептата е същата, но накрая заваряваш шишетата

# 16
  • София
  • Мнения: 10 302
Варене, не е нужно! Достатъчно е захарта да е килограм или повече на литър, лимоновата киселина да е над 10гр. и сиропа да е сипан в добре затварящи се шишета догоре, да няма въздух. Държи се на тъмно.

Сиропа трябва мноооооого добре да се прецеди, аз използвам от тези тънките пердета, затова и захарта се слага след прецеждането. Трудничко ще филтрирате сироп.

# 17
  • Мнения: 128
Благодаря ви много за отговорите. Имам обаче следващ въпрос...
Оставих цветовете във вода с малко захар на стайна температура, в тенджера и покрити с чиния. Чак сега стигнах до това да продължа със сиропа, тоест седели са 35-40ч така. Обаче сега са се появили балончета по повърхността и течността е станала някак слузеста, а ми се струва и кисела. Значи ли че е вкиснало и трябва да го хвърля? Sad В някои рецепти пише даже 3 дни че трябва да седи... Бях сложила и малко в затворена кутия, то не е така слузесто, но също има балончета. Sad Снощи си беше още нормално, но беше почти 12 станало като приключих с другите задачи...

# 18
  • София
  • Мнения: 10 302
Благодаря ви много за отговорите. Имам обаче следващ въпрос...
Оставих цветовете във вода с малко захар на стайна температура, в тенджера и покрити с чиния. Чак сега стигнах до това да продължа със сиропа, тоест седели са 35-40ч така. Обаче сега са се появили балончета по повърхността и течността е станала някак слузеста, а ми се струва и кисела. Значи ли че е вкиснало и трябва да го хвърля? Sad В някои рецепти пише даже 3 дни че трябва да седи... Бях сложила и малко в затворена кутия, то не е така слузесто, но също има балончета. Sad Снощи си беше още нормално, но беше почти 12 станало като приключих с другите задачи...

На стайна температура 24ч. са повече от достатъчни, след това тръгва да се разваля.... не мога да дам съвет, не съм го държала толкова много на топло, че и със захар. В студен килер и 48ч. ми се е случвало да го държа, но на топло се разваля и не знам дали ще го оправиш ако добавиш захар и киселина.

# 19
  • Мнения: 18 497
Оставяла съм за консумация  или ми е много за съда ,дори прецедено става така,писах ти и не знам,да кажат другите ,но за бъз си правя сметка и за заваряването.24 чаас е оптимума да престои.Дори да няма захар ,пак става слузесто и  остава от прашеца ,та и мътно.Малки количества са ми оставали и дори не са консумирани.Другите да кажат.
Също ти писах ,че от топлината зависи престоя.Понякога и 24 часа са били много ако е на слънце.Слагам  по някое време днеси  утре заварявам.Захарта е за бързина, акто преценя времето.

# 20
  • Мнения: 128
Благодаря ви... явно ще пробвам пак другата седмица... поне вече знам каква ще е рецептата и няма да се обърквам комбинирайки всички възможни.

# 21
  • Русе
  • Мнения: 5 201
Скрит текст:
Благодаря ви... явно ще пробвам пак другата седмица... поне вече знам каква ще е рецептата и няма да се обърквам комбинирайки всички възможни.

Не слагайте захар във водата при цветовете. След 24 часа на топло започва ферментация и течността не е годна за сироп.

# 22
  • София
  • Мнения: 10 302
Благодаря ви... явно ще пробвам пак другата седмица... поне вече знам каква ще е рецептата и няма да се обърквам комбинирайки всички възможни.

Основната рецепта е една 10-15цвята вода, 24ч. мнооооооого добре прецедени, 1кг.захар, 5 гр. лим.киселина.

От тук насетне си играеш със захарта и киселината както искаш, по-малко за по-кратко съхранение и повече за по-дълго или съхранение на топло. Приятелка слага 20гр. лим.киселина за да разрежда направо без да добавя лимон.

# 23
  • гр.София
  • Мнения: 362
Аз правя така:
Изрязвам и слагам само цветчета в тенджера 3 литрова, повече от половината цвят, разтварям почти 1 кг захар във 500 мл вода, колкото да се разтвори, изсипвам върху цветовете, изцеждам 5 лимона директно в тенджерата слагам, доливам вода да стигне почти до ръба на тенджерата, разбърквам всичко леко, слагам капака. След 24 прецеждам през тензух и е готово за консумация.

# 24
  • Sofia
  • Мнения: 26 340
С кафява захар правил ли е някой?
Променя ли се много вкуса  и цвета?
Имам някаква като небет шекер
Скрит текст:

# 25
  • София
  • Мнения: 10 302
Първата за тази година доза ми е с кафява захар, само цвета е различен, вкуса е същия.
Още се чудя има ли смисъл да правя целия с кафява захар.

Имам хубав мед, май ще забъркам няколко бутилки с мед за проба Simple Smile

# 26
  • Русе
  • Мнения: 5 201
Скрит текст:
Първата за тази година доза ми е с кафява захар, само цвета е различен, вкуса е същия.
Още се чудя има ли смисъл да правя целия с кафява захар.

Имам хубав мед, май ще забъркам няколко бутилки с мед за проба Simple Smile

В комбинация с акациев мед се получава нещо вълшебно. Правил съм го за бърза консумация.

# 27
  • Русе
  • Мнения: 761
Ако към цвета от бъз се добави цвят от акация, също става много хубаво, но акацията цъфти преди бъза и трудно се уцелва момента да се набере едновременно цвят и от двете. Hands Ok Hand

# 28
  • Мнения: 18 497
Днес правих малко от листа на смокиня ,било полезно но не помня за какво и  мента малко.Също няколко компота от ягоди.То плодове няма тази година, та вода да затворя малко.Защото доста литри са заварявам за капачка ,че къде иначе да съхраня, а и  топло е мазето, има студени помещения дето става да стои концентрат.И малко череши скоро, после малини малко, колкото има.И чак като изкарат на пазара нещо.

# 29
  • Мнения: 2
Здравейте,
понеже наближава сезона на бъзака,някой може ли да сподели дали е правил сироп в сокоизстиквачка и дали се е получил като първо зрънцата минат през уреда и после се добави захар Simple Smile

# 30
  • София
  • Мнения: 10 302
Ако към цвета от бъз се добави цвят от акация, също става много хубаво, но акацията цъфти преди бъза и трудно се уцелва момента да се набере едновременно цвят и от двете. Hands Ok Hand

Добавих, но явно бъза е много по-силен и не се усеща....

Днес набрах май последната доза бъз, при нас почти прецъфтя Sad

Общи условия

Активация на акаунт