Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 718
  • 735
  •   1
Отговори
# 165
Момичета, кажете нещо за разхлабване, но да не се привиква към него. Мисля да си взимам лактулоза днес. Ако знаете нещо друго ефикасно казвайте.
Този Хуск:

# 166
Аз за прием на Т3 не мога да взема отношение, само знам, че ТСХ пада и до там Simple Smile , за Т4 не съм чувала да се влияе толкова.
Л тироксина и преди ли беше тази доза или сега е намален? Защото  ако е същата доза е чудно той защо е паднал толкова чак под норма. Не можеш ли да направиш консулт с въпросния лекар който е изписал Т3?

# 167
  • Бургас
Радина, кога за последно и с колко увеличи?

На 21.02.2010 от 50 го вдигнах на 75.
Резултатите бяха
TSH    2,4 /0,27-4,20/
FT4    17,19 /12,00-22,00/
FT3    3,84 /3,10-6,80/

# 168
Долче, лекарството да не е това?

https://apteka.framar.bg/30072995/%D1%81%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B5 … B-3%D0%BC%D0%BB-3

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 15:32 от Lemy

# 169
  • София
Аз за прием на Т3 не мога да взема отношение, само знам, че ТСХ пада и до там Simple Smile , за Т4 не съм чувала да се влияе толкова.
Л тироксина и преди ли беше тази доза или сега е намален? Защото  ако е същата доза е чудно той защо е паднал толкова чак под норма. Не можеш ли да направиш консулт с въпросния лекар който е изписал Т3?

Ще направя, разбира се. Още утре надявам се. Л тироксина не съм го променяла. 50 мкг си пиех, просто добваих т3.

# 170
Ясно. Помислих да не би при включване на Т3 да е намалена дозата на Т4. Наистина нямам идея, чудно ми е защо така.

# 171
Радина, кога за последно и с колко увеличи?

На 21.02.2010 от 50 го вдигнах на 75.
Резултатите бяха
TSH    2,4 /0,27-4,20/
FT4    17,19 /12,00-22,00/
FT3    3,84 /3,10-6,80/
Радина, не я вдигай засега повече дозата. Поне до септември задръж. Имаш ли някакви симптоми? Фт3 е ниско, но фт4 е добре, както и тсх. Очаквано през лятото резултатите тр да се подобрят още със затоплянето на времето.

Елика, ти с каква доза т3 започна? Реверсивният т3 е мн висок, което говори за лоша до никаква конверсия. Целият т4, който пиеш, става реверсивен т3. Мисля, че в този случай с лекаря тр да обсъждате евентуално преминаване само към т3, поне докато се изчисти реверсивния и да подобриш конверсията с подобряване състоянието на ч дроб и черва. Триглицеридите са височки, което говори за затормозен ч дроб, вероятно и килца има нагоре (но не е задължително).

# 172
С тези триглицериди трябва да видиш черния дроб - АЛАТ, АСАТ, ГГТ ...хубаво е и на видеозон да се види, вероятно е омазнен. От там е и проблема с конверсията най-вероятно

# 173
  • Бургас
bongobongo, няма да я увеличавам. Чувствам се доста по-добре от преди хормона, въпреки, че преди за да започна да го пия не съм осъзнавала, че имам симптоми. Мислех си, че са от килограмите, от възрастта и т.н.

# 174
  • София

Елика, ти с каква доза т3 започна? Реверсивният т3 е мн висок, което говори за лоша до никаква конверсия. Целият т4, който пиеш, става реверсивен т3. Мисля, че в този случай с лекаря тр да обсъждате евентуално преминаване само към т3, поне докато се изчисти реверсивния и да подобриш конверсията с подобряване състоянието на ч дроб и черва. Триглицеридите са височки, което говори за затормозен ч дроб, вероятно и килца има нагоре (но не е задължително).

Да, всичкия Т4 преминава в РТ3. Но не мога да си обясня защо Т4 се е срутило така. Започнах с 12.5 мкг Т3. За триглицерите - чудя се дали да не повторя изследването, защото досега винаги са били ОК. Чернодробните показатели също, а днес ме гледаха на видеозон, няма омазняване, всичко било наред. Килограми имам 5-7 отгоре, но за мен са много.

# 175
Не, че не е възможно да е грешка. Но причини за високи триглицериди има доста - едната е хипотиреоидизъм, не знам при теб дали би могло да е  да е заради ниското Т4 . Иначе друга причина ИР, диабет имаш ли такива проблеми? Както и доста лекарства, нещо да си почнала наскоро да пиеш ново?
Ето тук ги има причините синтезирани
Скрит текст:

# 176
Елика, т4 не се е срутило, а организмът се мъчи да превърне резервите т4, които пиеш отвън, в т3 и ги е изчерпал. За това говори този висок реверсивен. Организмът превръща Т4 в анти-щитовиден метаболит. Реверсивният Т3 директно се конкурира за клетъчно свързване с T3, блокира достъпа на Т3 до клетките. Реверсивен T3 трябва да бъде възможно най-нисък, съотношението свободен Т3 към реверсивен Т3 трябва да е повече от 20. Причина за ниски нива на T3 е наднорменото тегло. Пациентите, с наднормено тегло имат по-ниски нива на свободен Т3 и по-високи нива на реверсен T3. Много лекарства също могат да намалят конверсията на T4 в T3 включително: лекарства за кръвно налягане, диабет, болкоуспокоителни, антидепресанти. При 12,5 мкгр т3, т4 не тр да е повече от 50 мкгр. Ако много се потисне тсх с такава доза, но не ти достига т3 и тр да се вдига, на всеки 5 мкгр т3 тр да сваляш с 25 мкгр т4 (напр 37,5 т4/17,5 т3). Сложно е дозирането на т3, защото тр обезателно да се следят и трите хормона, но щом се е наел някой да го изпише, явно знае какво прави.

# 177
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте,

Влизам с молба за коментар на последните ми изследвания. С Хашимото съм от години и пия Л-тироксин. По-принцип изследвам само TSH, два-три пъти в годината, но този път пуснах пълния пакет за ЩЗ, четейки последните теми.
Скрит текст:
Конверсията определено може да бъде и по-добра, особено пък с това фт4, много препоръчително е да увеличиш витамин д над 40, нещата може да се подобрят.
Момичета, бях на преглед, та идвам за отчет.
От 50 еутирокс, минавам на 75, за 45 дни, после изследвания и евентуално увеличение на 100.
Лекарят ме предупреди, че иска да стане плавно увеличението, за да нямам сърцебиене и виене на свят.
Предписа ми Вигантол, по 4 капки на ден за един месец и магнезий с б-комплекс.
Иска след 20тина дни да направя обременяване, понеже се притеснява от високата кръвна захар, при положение, че е на гладно. Моля, които е правил да ми разясни какво трябва да направя.
Лекарствата са въз основа на тези изследвания(съжалявам, не успявам да скрия снимката).
Естествено няма как да намаля антителата с медикаменти. Заради високия интекс на телесна маса се водя затласняла (ИТМ е 33). Посъветва ме да мина на режим и ми каза за някакви прахчета, не им започних името обаче, но се притеснява да ми ги предпише, заради чувствителния ми стомах.
В общи линии, с това итм и тази кръвна захар със сигурност имаш ир, изследването би показало дали е само ир или по-сериозно, и вече въз основа на него може да ти изпишат препарат, задължително ако ще се прави обременяване с глюкоза освен кръвна захар се изследва и инсулин, вигантола е прекалено ниска доза за стойността на витамин д, трябват поне 10 капки дневно и то за поне 3 месеца, магнезия ако е от сорта на онея с б6 е не ок, за б12 е обяснено, но макар, че е ясно ще наблегна на това, че основния приоритет трябва да е свалянето на кг, без нормализиране на теглото никакви интервенции и хапчета няма да помогнат в дългосрочен план на здравето.
Бях на ендокринолог. С много смесени чувства съм- ТСХ 4,160, Т3 и Т4 твърдо под средата на референтните, разни неприятни симптоми- чудесна ми била функцията на ЩЗ, ниското ми желязо (съвсем в дъното на референтните) и феритин под норма били "много добре"?! Да бе да... Rage Вместо това ми изписа някакво лекарство за отслабване което струва по около 235 лв на месец?! Действало на апетита- казвам и, че аз нямам проблем с апетита. Да не съм ядяла огромни салати (не ям такива отдавна), да съм намаляла порциите (те и сега не са огромни), ала-бала...Иначе според нея съм нямала никакви проблеми с холестероли, бъбреци, черен дроб (всъщност, всички изследвания свързани с тези неща+ някои други наистина са много добре), Б 12 241 pmol бил "добре"...Нямало нужда да ми се прави ехография на ЩЗ (а аз исках), защото и само от хормоните се виждало как проблемът ми не бил в ЩЗ...Сега ще трябва да търся друг ендо който да ми направи все пак ехография  (пък нека са ми "чудесни" хормоните...). Изобщо не ми обърна внимание, че имам неприятни симптоми- било от много кг, не от ЩЗ. Но не се чувствам така само от кг, аз разликата я правя. Сега нямам никаква представа какво да правя, знам само, че нямам намерение да купувам никакво лекарство за отслабване за над 200 лв/месец. Bowtie
П. С. Не настоях за ехография, защото поведението на ендото беше все едно съм някаква маниачка която няма проблем, но иска да си го измисли едва ли не...по-добре при друг лекар да е. А и ми каза, че "не било възможно" да има проблем с ЩЗ щом изследванията ми  били ок...а и да  имало възли или друго, то това едва ли щяло да оказва чак такова въздействие... Close
Много пъти съм казвал, че лекарите обръщат внимание на даден проблем, когато е станал тотално очеваден, а не когато само има наченки, но като цяло те се ръководят от пациентите си, защото голямата част от хората отиват при лекар с целта да им предпише чудодейното хапче, а не да им каже как да си подобрят здравето, вече за изписване на толкова скъпо лекарство е съмнително, дали и лекаря няма финансова изгода. Поне е споменала, че има проблеми заради кг, защото повечето и това не казват (разбира се това за салатите е смехотворно), на мен никой не ми каза с итм, като на горецитираната потребителка, че трябва да взема мерки в това отношение, а навремето обиколих доста ендокринолози включително и със стаж повече от годините на демокрация. Но и много хора (всъщност такива от женски пол) биха се обидили ако лекаря в прав текст им каже, че са с наднормено тегло и трябва да свалят излишните килограми, защото без това няма как да си подобрят здравето.
Момичета, кажете нещо за разхлабване, но да не се привиква към него. Мисля да си взимам лактулоза днес. Ако знаете нещо друго ефикасно казвайте.
Кивито е един от най-редовните ми плодове (след грейпфрута, основно зимно време), и определено много помага за сутрешното изчистване на стомашно чревния тракт. Друг вариант е преварена вода на гладно (особено с лъжичка мед резултата е категоричен, вече за меда съм коментирал, че не е ок заради високия ги). Изкуствени способи изобщо не са препоръчителни за дълъг период от време освен инцидентно, тъй като повече ще навредят отколкото да помогнат. И все пак евентуално зърнастец (по-непристрастяващ в сравнение със сената).
Такаа, шах и мат съм. На 01.05 започнах прием на Т3, изписан от лекар. Паралелно с Л-тироксина (50мг). Днес пуснах контролни изследвания: ТСХ - 0,08 (0,27-4,2); Т4 - 8,85 (9,30-17); Т3 - 2,33 (2-4,4). Т3 не е мръднало, а Т4 е паднало под норма. ТСХ беше ясно че ще е ниско.
За сравнение - изследванията от април:
TSH   S                    2.36 µIU/ml     0.27 - 4.20     
Free Т4 (fT4)   S     13.61 ng/l     9.30 - 17     
Free T3 (fT3)   S     2.34 ng/l     2 - 4.40   
RТ3 - 118, при горна граница 120

Моля ви, помагайте, как да тълкувам тези изследвания?

Бррр, току що ми излезе и липидния профил. Триглицериди - 1,73 (0,6-2,2), при 0,51 през октомври 2018.
Тези резултати с този прием на т3 са напълно естествени, само че със сигурност ще ми е трудно да го обясня, дозата хем е прекалено висока, в сравнение с това, което произвежда жлезата, и заради това тсх пада и т4 се конвертира в реверсивен т3,  хем обаче прекалено ниска за да вдигне достатъчно нивата на фт3 в кръвта, отделно реверсивния т3 интерферира с т3 рецепторите и още повече влошава картинката. Евентуално може да се изследва кортизол, тъй като високите му нива също вдигат рт3 (но тук надали е такъв случая, а по-скоро заради приема на т3. За триглицеридите е ясно, че трябва да се вземат мерки, защото както много пъти съм казвал, основната конверсия на т4 в т3 се случва в черния дроб.

# 178
Dolce miele, би ли споделила кое е скъпото лекарство за отслабване?
Mysimba  е лекарството.
Леми, не е това. "По-евтино" е... Wink
Джерами, лекарката даже ми каза от коя аптека мога да си го поръчам това лекарство... Grinning Съгласна съм, че трябва да се намаляват излишните кг. Аз изобщо не бих се обидила да ми го каже лекар- най-малкото си го знам и сама и няма нужда някой друг да ми го казва. Но си прав, че има хора които се засягат, мъже включително  (била съм свидетел на оправдания от типа "това е задържана вода, не излишни мазнини"). Grinning Там е работата, че обикновено когато ми се подобри здравето и кг започват да падат лесно- а на сегашното положение (ниско желязо/феритин, високо ТСХ/неоптимални Тз и Т4) отслабването е много по-трудно. Че и не се чувствам добре.
А нещо което не ме гложди от доста време- след като основната конверсия на Т4 в Т3 става в черния дроб- дали приемът на метформин се отразява И на това? Оказа се, че има ефект върху Б 12, фолиева киселина, желязо...

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 21:48 от dolce miele

# 179
Леле какво зловещо лекарство Sad

Чудя се, защо пращат за хормони в Бодимед? Изключително недоволна съм- много дълго чакане, ниска хигиена, лошо обслужване и за капак болезнено бодене на двете ръце, за съвсем обикновено взимане на кръв. На фона на това пък да имат някакви супер реактиви или лаборанти? Хормоните все пак са рутинни изследвания, останалите нормални лаборатории не са ли адекватни и задължително ли трябва там?

Общи условия

Активация на акаунт