Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 740
  • 735
  •   1
Отговори
# 255
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Хахаха и аз влизам да поискам снимка....

# 256
Сина ми също имаше лека "гушка" , която обаче сега изчезна.
А аз нямам Simple Smile . Когато ми откриха като дете проблема и бях с хиперфункция, тогава имах леко изпъкване при преглъщане, така ме видя позната мед.сестра. Но след това изчезна и никога вече не съм имала.

Мале Бонго тсх 55 Sad , аз съм стигала до 24 . На хормон ли е?

# 257
Аз преглъщам трудно- особено сутрин първите час-два като пия вит. Ц или друго и трудничко го гълтам. И като се ядосам имам едно стягане пак там+ подпухване на лице и клепачи (нетипично за мен в такива мащаби).

Последна редакция: чт, 11 юни 2020, 14:56 от dolce miele

# 258
Е да то стягането си и е типичен симптом. Аз при силни нервни състояния съм стигала до там едвам да преглъщам и трудно дишам.

При сина ми тогава лекарката каза, че изпъкването което виждах е от истмуса (средната част на жлезата) и наистина по размер му беше малко увеличен...но после той ли порасна, истмуса ли спадна но не се забелязва визуално.

# 259
2.При липсата на Хашимото се вижда колко отчетлив е гръкляна дори и при по-пълни хора. 1.При Хашимото обикновено има равен врат, без отчетливи гънки, особено в края на врата и началото на ключиците, резултат от промяната на структурата на жлезата и уголемяването й, мъчейки се да компенсира увредените си части. Това е масовата част, но може да има и изключения, разбира се.

# 260
dolce miele, по-дебелият врат е много вероятно да се дължи и на напълняване. При мен съм убедена, че е от това, а не от Хашимото-то, защото като почна да отслабвам, веднага първо лицето и вратлето тръгват да стават по-фини. Представям си, ако успея да сваля повечко килограми. Но аз напълнях безобразно последните години - не знам дали в темата има дами, качили чак толкова много. Буквално двойна станах.

# 261
Мибобо, да, на хормон е. При децата такова високо тсх крие опасност от перикарден излив. Затова и ендото веднага ни изпрати на детски кардиолог и, Слава Богу, всичко беше наред. Веднъж годишно тр да го посещаваме. Хормон, вит Д, омега 3 и понякога мултивитамини й давам.

# 262
Да, и нашата ендо ни прати на кардиолог и каза, че веднъж годишно трябва да ходим. Детската кардиоложка каза, че е по-проблемна хиперфункцията, че тя товари сърцето основно.

# 263
И ние посещаваме кардиолог редовно.

# 264
Не се оприличавам на нито една от двете снимки аз...Може и от кг да е (дано); уж антитела нямам. Ще споделя след ехографията какво ще ми кажат. Blush

# 265
  • София
Леле, направо ме наплашихте:(. Милите дечица...
Ами ще трябва да събера смелост, макар, че хич не ми се иска да “дърпам дявол за опашката”. А щом и при момчетата го има, ще трябва да подложа и големия пубер на изследвания:(. И двамата плющят захар (най-вече от домашни сиропи и сладка) и са слаби. Но както се вижда теглото не е критерий за здраве...

# 266
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Шията ми е като на Нефертити, ( колко съм скромна само 🤪), обаче съм с Хаши.
Отивам да гледам детето....

# 267
Skiorche то не е "дърпане за опашката" , ако нещо има по-добре да се знае и да се вземат мерки от рано. Ако няма нищо още по-добре,  поне ще си наясно и само ще проследяваш 1 път годишно примерно.

# 268
Здравейте,момичета!
От 14-15-годишна се боря с Хашимото, сега съм на 23.
С ММ се опитваме за бебе и направих консултация при д-р Яначкова (клиника Щерев), като тя ми каза, че за да се случи чудото тсх трябва да ми е под 2, а моето тогава беше 3,17. Дотогава винаги съм пиела Л-тироксин 50 и се лекувах при доц. Катя Тодорова, но честно казано имах чувството,че само си давам парите и постоянно едно и също ми повтаряше,че всичко е наред и постоянно се тъпчех с витамини.
Тааааа, след консултацията с д-р Яначкова тя ми повиши дозата 4 дни да приемам 50, а останалите дни-по 75. На контролното излседване ТСХ беше доста ниско и понеже нямах възможност да отида на преглед, реших сама да си намаля дозата на два дни прием на Л-тироксин 75. След около две седмици направих отново изследване-ПАК НИСКО. Моля ви за съвет какво да правя и мнения за д-р Яначкова, ако може да споделите и при кого се лекувате Вие. Много благодаря!
 Прилагам Ви снимки от изследванията ми:

# 269
Първо - за да се отрази промяна в доза се очаква да минат поне 30-40 дни, 2 седмици е малко за да се каже как е дозата. Отделно, че не виждам Т4 (това е синтетичния хормон който приемаме) за да се каже как ти е дозата, не се гледа ТСХ
Второ - изследвала си в различни лаборатории, мерните единици са различни, реактиви...и така сравнението е некоректно. Отделно, че Рамус хич не са за предпочитане по множество мнения.

Относно лекар ако си от София, тук момичетата хвалят др. Димитрова мисля беше.

Общи условия

Активация на акаунт