Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 724
  • 735
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, искам да ви попитам как сваляте ТАТ и МАТ? Аз днес ги изследвах и двете ми са над 400

# 151
  • София
Бях на преглед при д-р Димитрова.
Хепи, благодаря за препоръката.

П.С Не правя реклама, просто споделям, ако на някой ще му бъде полезно 😊
Бенчита, Happy, моля за координати на д-р Димитрова. Може и на лични. Аз не мога да открия “моя” ендокринолог. Къде приема? Извинявам се, ако сте споменали вече, върнах се назад в темата, но не намерих повече информация.
Не искам повече да ме гледат като полезно изкопаемо като кажа, че спазвам хранителен режим.
Някой от вас посещавал ли е ендокринолози от ВМА и, ако да, какво ви е мнението и с какви впечатления сте останали?
Nesinka, за ТАТ и МАТ пише само няколко страници по-назад. Безглутенов и безмлечен хранителен режим и прием на селен и магнезии за 3 месеца при мен свалиха антителата с по 50 единици. Дано да продължи тази тенденция. Иначе се търсят и хронични възпалителни процеси, които трябва да се лекуват - бактерии, кандида, паразити и т.н.

# 152
Бях на ендокринолог. С много смесени чувства съм- ТСХ 4,160, Т3 и Т4 твърдо под средата на референтните, разни неприятни симптоми- чудесна ми била функцията на ЩЗ, ниското ми желязо (съвсем в дъното на референтните) и феритин под норма били "много добре"?! Да бе да... Rage Вместо това ми изписа някакво лекарство за отслабване което струва по около 235 лв на месец?! Действало на апетита- казвам и, че аз нямам проблем с апетита. Да не съм ядяла огромни салати (не ям такива отдавна), да съм намаляла порциите (те и сега не са огромни), ала-бала...Иначе според нея съм нямала никакви проблеми с холестероли, бъбреци, черен дроб (всъщност, всички изследвания свързани с тези неща+ някои други наистина са много добре), Б 12 241 pmol бил "добре"...Нямало нужда да ми се прави ехография на ЩЗ (а аз исках), защото и само от хормоните се виждало как проблемът ми не бил в ЩЗ...Сега ще трябва да търся друг ендо който да ми направи все пак ехография  (пък нека са ми "чудесни" хормоните...). Изобщо не ми обърна внимание, че имам неприятни симптоми- било от много кг, не от ЩЗ. Но не се чувствам така само от кг, аз разликата я правя. Сега нямам никаква представа какво да правя, знам само, че нямам намерение да купувам никакво лекарство за отслабване за над 200 лв/месец. Bowtie
П. С. Не настоях за ехография, защото поведението на ендото беше все едно съм някаква маниачка която няма проблем, но иска да си го измисли едва ли не...по-добре при друг лекар да е. А и ми каза, че "не било възможно" да има проблем с ЩЗ щом изследванията ми  били ок...а и да  имало възли или друго, то това едва ли щяло да оказва чак такова въздействие... Close

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 18:32 от dolce miele

# 153
Ееее.. Долче 😐😐 Падам просто!! Както се каза по-горе точно на ехограф се вижда структурата на жлезата, дори да имаш добри изследвания. За минералната вода ме каза, че не може хормона да се усвои добре.

Скиорче, д-р Димитрова работи в Софиямед бл. 1, приема и с направление, а платения прием е 40 лв. Аз бях така и тя вика ама защооо, другия път си вземи направление 😀 Иначе запазих през супердок, но предполагам, че може да звъннеш и в болницата.

Последна редакция: чт, 04 юни 2020, 09:59 от Бенчита

# 154
Ох, без думи съм Долче, но даа такива са 90% от лекарите за съжаление Sad .

Аз съм имала такива изцепки в годините. Когато ми започна хипофункцията навремето и съм с ТСХ около 3,5 и тази лекарка уж "адекватна" защото въпреки, че е в норма ми изписва хормон, защото казва не трябва да е над 3. Но как го изписва - 1м по 50мг и после 2м по 100мг...след 3м правя контрола ТСХ 0,05...отговор - Спокойно, то така се прави лечението като се подтисне ТСХ. Ами излекувана сте, спирате хормона и се следите 1 път годишно Simple Smile . Друга с ниските ми антитела й казвам, може ли да имам Хашимото въпреки че нямам антитела, защото майка ми е с Хашимото. Отговор - О не, няма начин. Тогава тя самата на видеозон беше видяла леко намален размер на жлезата и намалено кръвоснабвядане. Питам ами защо е така жлезата - Ами то като "боледува" дълги години и така става... Simple Smile

# 155
Момичета, кажете нещо за разхлабване, но да не се привиква към него. Мисля да си взимам лактулоза днес. Ако знаете нещо друго ефикасно казвайте.

# 156
През супердок е удобно, часовете,които дават от болницата, са същите, но супердок праща и напомняне

# 157
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Бебок, пробвала ли си с киви на гладно? Чаша топла вода на гладно?
Аз ям доста накисната чия или ленено семе, помагат доста.

# 158
Dolce miele, би ли споделила кое е скъпото лекарство за отслабване?

# 159
Бебок, пробвала ли си с киви на гладно? Чаша топла вода на гладно?
Аз ям доста накисната чия или ленено семе, помагат доста.
Нищо от изброените не помага. Имах период от седмица може би, през който ядох доста овесени ядки и пак нямаше ефект. Сладките въглехидрати ми вършат най-добра работа, но ги избягвам вече.

# 160
Аз като бременна с тежък запек се оправях точно с киви на гладно.

bebok_86 пиеш ли достатъчно вода, но наистина достатъчно. Казват, че хората със запек, трябва да пият поне 2,5л вода.

# 161
  • Бургас
Миналата година на 15.08 правих за първи път изследвания на ЩЖ и бяха:
TSH      5,93 /0,27-4,20/
FT4      14,69 /12,00-22,00/
FT3      3,76 /3,10-6,80/
Anti-tg /TAT/      168,80 /до 115/
Anti-TPO /MAT/      19,49 /до 34/

Тогава ми изписаха хормон - 25. Постепенно през няколко месеца се изследвах и увеличавах дозата, докато стигнах до Л тироксин 75.
Вчерашните ми изследвания са:
TSH    0,91 /0,27-4,20/
FT4    18,50 /12,00-22,00/
FT3    3,49 /3,10-6,80/
Според вас трябва ли да пипам дозата?

# 162
Вода пия около 2.5 литра поне всеки ден.
Трябва да взема киви да пробвам, след хормона и преди закуска нали така.

# 163
Радина, кога за последно и с колко увеличи?

# 164
  • София
Такаа, шах и мат съм. На 01.05 започнах прием на Т3, изписан от лекар. Паралелно с Л-тироксина (50мг). Днес пуснах контролни изследвания: ТСХ - 0,08 (0,27-4,2); Т4 - 8,85 (9,30-17); Т3 - 2,33 (2-4,4). Т3 не е мръднало, а Т4 е паднало под норма. ТСХ беше ясно че ще е ниско.
За сравнение - изследванията от април:
TSH   S                    2.36 µIU/ml     0.27 - 4.20    
Free Т4 (fT4)   S     13.61 ng/l     9.30 - 17    
Free T3 (fT3)   S     2.34 ng/l     2 - 4.40    
RТ3 - 118, при горна граница 120

Моля ви, помагайте, как да тълкувам тези изследвания?

Бррр, току що ми излезе и липидния профил. Триглицериди - 1,73 (0,6-2,2), при 0,51 през октомври 2018.

Общи условия

Активация на акаунт