Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 61

• 24 758
  • 735
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте!
Днес си правих изследвания за глюкоза, но забравих и изпих сутринта еутерокса си. Резултатите ми са добри, но се зачудих може ли изпития еутерокса да влияе на нивата на захарта или не?

# 211
Не съм на 100% сигурна, но мисля, че не би трябвало да влияе.

И от една ФБ група , жена била на преглед...звучи като виц...

-От какво се оплаквате?
-Имам Хашимото и хипофункция.
-От кога имате гуша?
-Нямам гуша, имам Хашимото.
-Други роднини болни от гуша?
-Нямаме болни от гуша, имаме с Хашимото...
-Все тая...Какво пиете за гушата?
Отчаях се...Сигурно имам гуша.

# 212
Здравейте,
Писала съм и преди,става въпрос за дъщеря ми.С дефицит на б12 и желязо е.
На своя глава пуснах TSH -3.038 и FT 4 10.54 pmol/l .За 1 месец пи Имунотрофина
След месец TSH беше падноло на 2.5, FT 4 и ФТ 3 малко над долна граница(не са пред мен изследванията ) ,ТАТ и МАТ в норма.Преписаха и euthyrox 25 мкг 1/2 таблетка.Изрично попитах за премахване на глутен и козеин,отговора беше,че тази стъпка се предпирема ако TAT и МАт не са в норма.
2 м. по-късно направихме контрола TSH- 0.582, FT 4- 0,86, FT 3 -2.56
Изследванията са правени при тежък възпалителен процес в организма на детето (CRP 160),така и не уточнихме от какво е .Изследвах желязото ,което беше паднало на 2.2 (преди 2 м. беше 5.6)Б 12 беше доста над нормата,което е нормално,защото не е правила пауза за да се видят нормалните нива.
Вчера едва успях да се свържа с докторката и онлайн и тя и вдигна дозата на 25мкг.
Тази сутрин за първи път дадох на детето новата доза,след 40 мин. след това бяхме на вън тя беше с къс ръкав и шушлеково яке,а устните и бяха почти сини и твърдеше ,че и е студено,носа и ръцете също бяха студени.Това състояние на детето съм го виждала 2-3 пъти от както е родена.(Аз бях облечена по същия начин и ми беше топло,а съм от зиморничевите хора)
Преди малко си дадох сметка обаче,че сутрин давам еутирокса 30 мин преди хранене и по инерция 15 мин. след него под формата на спрей Б12 и желязо.
Въпросите ми следните: при положение ,че TSH е паднало толкова,нормално ли е да се увеличи дозата?(Може в бързината докторката да се е объркала,това ми е главното притеснение и дали да се опитвам да се свържа с нея).Възможно ли е това посиняване на устните и втрисане да е от новата доза?
Знам,че при боледуване е нормално желязото да падне още,но възможно ли е начина по-който давам всичко да не позволява желязото да се видгне,съответно и FT 4,FT 3?

# 213
При лечение с големи дози В12, желязото се качва трудно, даже понякога пада...така, че при даване на двете едновременно и двете бавно се покачват, защото се "неутрализират" така да го кажем. Неправилно давате всичко сутрин Еутирокса, В12 поне след 4 часа т.е. към обяд и вечерта желязото. Давайте и вит.С за по-добро усвояване на желязото. А и зависи каква доза желязо давате?

При това ТСХ не е нужно вдигане на доза и то така направо двойно, но Т4 и Т3 не ми е ясно как са какви са границите? Ако и те са добре, не е нужно вдигане. Относно това втрисане, нямам идея от какво е, чак от дозата не ми се струва да е, но може от всичките добавки комплексно да се е получило нещо.

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 15:16 от mibobo

# 214
При лечение с големи дози В12, желязото се качва трудно, даже понякога пада...така, че при даване на двете едновременно и двете бавно се покачват, защото се "неутрализират" така да го кажем. Неправилно давате всичко сутрин Еутирокса, В12 поне след 4 часа т.е. към обяд и вечерта желязото. Давайте и вит.С за по-добро усвояване на желязото. А и зависи каква доза желязо давате?

При това ТСХ не е нужно вдигане на доза и то така направо двойно, но Т4 и Т3 не ми е ясно как са какви са границите? Ако и те са добре, не е нужно вдигане. Относно това втрисане, нямам идея от какво е, чак от дозата не ми се струва да е, но може от всичките добавки комплексно да се е получило нещо.
FT 3 реф 2.79-4.42
FT 4 реф  0.93-1.45
Реално и 2те са под долна граница
Желязото е по 5 мг,Б 12 е 1200мг. Давам ги сутрин на гладно всички.За Еутирокса задължително интервал 30 мин от храна.Б 12 знам,че дава енергия,която трябва да се изразходи и то е сутрин при възможност на гладно,желязото обаче ми се губи.Няма как да давам на обяд,зради детската градина.Остава да изместя желязото в 18 ч

# 215
Да на фона на тези ниски ФТ3 и ФТ4 би трябвало да се вдигне дозата.

Колко е голямо детето и какъв дефицит на В12 има, 1200 не е малка доза. В смисъл аз в повечето случаи вземам по 1000. Понякога когато започна прием и съм с голям дефицит и при първите дни прием на В12 имам малко реакции на тялото - леко лошо ми става, получавам едно не точно като втрисане, но все едно ти нахлува кръв в тялото...трудно ми е да обясня.

И как не може да открият какво е възпалението? Sad С това тежко възпаление почти сигурно се е изчерпал и вит.Д , проверете го и него.

# 216
Да на фона на тези ниски ФТ3 и ФТ4 би трябвало да се вдигне дозата.

Колко е голямо детето и какъв дефицит на В12 има, 1200 не е малка доза. В смисъл аз в повечето случаи вземам по 1000. Понякога когато започна прием и съм с голям дефицит и при първите дни прием на В12 имам малко реакции на тялото - леко лошо ми става, получавам едно не точно като втрисане, но все едно ти нахлува кръв в тялото...трудно ми е да обясня.

И как не може да открият какво е възпалението? Sad С това тежко възпаление почти сигурно се е изчерпал и вит.Д , проверете го и него.

Пуснах и вит. Д -28.7 е.Кръвните изследвания показват по-скоро бактериална инфекция,като се съмняват в уро инфекцияно стерилната урина е чиста,обикновенната е с левкоцити над норма,но не достатъчно за уро инфекция.Бъбеците са идеални,пикучен мехур също.Преди месец пак направи подобен номер.Всъшност детето вдига 39.1-39.4 Т.Гърдите са чисти,гърло също,без хрема,кашлица,.Следващата стъпка ми е ревматолог,но искам да мине поне седмица,за да се успокойм и 2те,а и да намеря добър такъв.Тя е на 3г.С дефицита се борим от една година и 10 м.Започна от 224,преди 2 месеца след пауза от месец и половина беше около 330 ,отхвърлихме да е генетичен проблема.

# 217
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте,
Писала съм и преди,става въпрос за дъщеря ми.С дефицит на б12 и желязо е.
На своя глава пуснах TSH -3.038 и FT 4 10.54 pmol/l .За 1 месец пи Имунотрофина
След месец TSH беше падноло на 2.5, FT 4 и ФТ 3 малко над долна граница(не са пред мен изследванията ) ,ТАТ и МАТ в норма.Преписаха и euthyrox 25 мкг 1/2 таблетка.Изрично попитах за премахване на глутен и козеин,отговора беше,че тази стъпка се предпирема ако TAT и МАт не са в норма.
2 м. по-късно направихме контрола TSH- 0.582, FT 4- 0,86, FT 3 -2.56
Изследванията са правени при тежък възпалителен процес в организма на детето (CRP 160),така и не уточнихме от какво е .Изследвах желязото ,което беше паднало на 2.2 (преди 2 м. беше 5.6)Б 12 беше доста над нормата,което е нормално,защото не е правила пауза за да се видят нормалните нива.
Вчера едва успях да се свържа с докторката и онлайн и тя и вдигна дозата на 25мкг.
Тази сутрин за първи път дадох на детето новата доза,след 40 мин. след това бяхме на вън тя беше с къс ръкав и шушлеково яке,а устните и бяха почти сини и твърдеше ,че и е студено,носа и ръцете също бяха студени.Това състояние на детето съм го виждала 2-3 пъти от както е родена.(Аз бях облечена по същия начин и ми беше топло,а съм от зиморничевите хора)
Преди малко си дадох сметка обаче,че сутрин давам еутирокса 30 мин преди хранене и по инерция 15 мин. след него под формата на спрей Б12 и желязо.
Въпросите ми следните: при положение ,че TSH е паднало толкова,нормално ли е да се увеличи дозата?(Може в бързината докторката да се е объркала,това ми е главното притеснение и дали да се опитвам да се свържа с нея).Възможно ли е това посиняване на устните и втрисане да е от новата доза?
Знам,че при боледуване е нормално желязото да падне още,но възможно ли е начина по-който давам всичко да не позволява желязото да се видгне,съответно и FT 4,FT 3?
Желязото е паднало в опасно ниски граници, заради това са се получили тези симптоми, прочети много внимателно в какъв часови интервал се приемат различните добавки, защото в момента не само, че не помагат ами и вредят, а малките деца реагират много бързо на такива промени, глутен и казеин е препоръчително да се изключват винаги без значение дали има антитела или не, и съответно поради горната причина положителните ефекти, ще се видят по-бързо отколкото при възрастен човек.

# 218
Дано скоро откриете причината за възпалението. Според мен този дефицит на В12 е от проблем с черва, щом е отхвърлен генетичен такъв. Така , че в този случай спиране на глутен и млечни само ще помогне в тази посока. Ако трябва спрете В12 за седмица - две, нека качи желязото, че то си е доста важно а е наистина много ниско.

# 219
Дано скоро откриете причината за възпалението. Според мен този дефицит на В12 е от проблем с черва, щом е отхвърлен генетичен такъв. Така , че в този случай спиране на глутен и млечни само ще помогне в тази посока. Ако трябва спрете В12 за седмица - две, нека качи желязото, че то си е доста важно а е наистина много ниско.
Както казах една от следващите ми стъпки е ревматолог,а другата е точно да открия проблема в стомаха,защото и аз мисля,че идва от там.Дори на места за щитовидната жлеза при малки деца пише ,че може пак от там да идва проблема(в никой от родовете няма проблеми с жлезата).Знам горе-долу какви изследвания се пускат,насочила съм се до някъде и за лаборатория,но не искам да правя всичко това без лекар до мен,защото после разчитането и лечението няма как да го направя аз,а за топлова малко дете,не ми се правят експерименти.Опитах се да убедя нейната докорка да направим тези стъпки, в някакъв момент това ще е първото ,което ще направим,но не сега.От въпросната докторка съм супер доволна и не ми се иска да я сменям или да правя нещо зад гърба и ,защото последните 2 години е единствения лекар на който имам доверие и ни е измъквала от огромни кризи(аз също съм с дефицит на Б12,открих го преди 7-8 месеца),но е претрупана от работа и... незнам всъшност защо се дърпа при положение,че всичко това се плаща.

# 220
Да изключете ревматологичен проблем. За стомашен проблем може да направите тест за хр.непоносимости, но си е скъпичко. Но там излязат ли много неща, има проблем. Другото е да проверите от фецес за бактерии, паразити и т.н. А когато нещо излезе винаги може да се консултирате с гастро. Аз така направих, търсейки причина за завишени антитела при детето, изследвах каквото знам, че трябва когато намерих проблем (множество хр.непоносимости) и детския ендокринолог ни изпрати в гастро отделение.

# 221
Мибобо, а има ли разлика между хранителни алергии и хранителни непоносимости? Че много ми е объркващо това... Thinking

# 222
До колкото съм чела има разлика хранителната алергия е отговор на имунната система,а непоносимоста влиае на на първия слой на тънките черва,за този проблем може да се чете под термин "пропускливи черва",книгата GAPS  Синдром на храносмилателната система и психиката e добра.
mibobo скъпи са да,но ако това е ключа към бараката ....аз съм се насочила към една детокс клиника в София,рботят с немска лаборатория.Препоръчват ми я от доста места.

# 223
Мерси. Понеже по ценоразписите на лабораториите ги виждам и двете и често непоносимостите са си сложени заедно с алергиите и се чудех. Grinning
Скоро ще ходя на ехография на ЩЗ- да попитам, каква блуза да предвидя, че да е удобен прегледът? Blush

# 224
....аз съм се насочила към една детокс клиника в София,рботят с немска лаборатория.Препоръчват ми я от доста места.

А коя е тя?

Общи условия

Активация на акаунт