Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 6
Желанието на всеки нов родител е да осигури най-доброто за новороденото си.
Вашето бебе ще преминава през важни етапи, които включват не само физическото му развитие, но също така и познавателното, емоционалното и социалното развитие.

Aptamil има удоволствието да ви представи своя съвместен проект с BG-Mamma

Основният фокус след раждането е несъмнено храненето. Това е едно ново изживяване за родителите и детето и често минава известно време, преди да се почувствате сигурни, че правите всичко по правилния начин. През първите няколко месеца от своя живот бебето се нуждае от необходимите хранителни вещества за оптимално наддаване на тегло, но също така и от експертна подкрепа за преодоляване на леки здравословни проблеми като колики, запек, никнене на зъбки или външни дразнители.

В настоящата консултативна тема ще откриете всичко за здравето на вашето мъниче, неговото благосъстояние и адаптацията към живота извън тялото на майката. Очаквайте всеки месец нашите полезни и образователни материали, както и интересни активации, изненади и награди.

С цел да бъдем максимално полезни за успешното развитие на вашето новородено и малко дете, поканихме водещи здравни експерти, които ще отговорят на всичките ви въпроси, свързани с:

• Кърмене
• Кърмачески колики и запек
• Регургитации – митове и факти
• Захранване на кърмачето
• Заместващо хранене на кърмачето и малкото дете
• Алергии
• Грижи за недоносеното бебе
• Съвети за справяне със злоядо дете
• Съвети за справяне по време на извънредни обстоятелства
• Занимания и силен имунитет
• Съвети за хранене на кърмещата майка


Абонирайте се за темата, за да не пропускате нашите полезни материали, статии, експертни съвети и консултации със специалистите, които се присъединяват към съвместния ни проект.
Очаквайте датите за консултации и полезни съвети от:
д-р Донка Узунова, проф. Боряна Слънчева, д-р Марияна Свещникова, д-р Златко Димитров, д-р Елена Лазарова, д-р Гроздева , доц. Меги Георгиева, д-р Жана Тодорова, д-р Нина Конова, д-р Детелина Стоичкова, д-р Сани Хитрова, д-р Слава Денева.


Правила на консултативните теми във форума
Темата ще бъде активна до 24.01.2021 г.

Последна редакция: пн, 22 юни 2020, 10:20 от Редактор**

# 1
  • Мнения: 6
Консултациите ни ще започнат с темата "Как да се грижим за недоносените бебета?"
От 22 юни до 22 юли 2020 г. на вашите въпроси, свързани с преждевременно родените деца, тяхното пълноценно развитие и възстановяване, ще отговаря д-р Донка Узунова.
Д-р Донка Узунова е началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ „Шейново” от август 2013 г. Работи като неонатолог от 2007 г. Придобива своя опит в СБАЛАГ„Майчин дом”, гр. София. Работи в Групова практика и Отделението по Неонатология към МБАЛ „Хаджи Димитър“, гр. Сливен и МБАЛ „Черноморска”, гр. Бургас. Д-р Узунова е специализирала курсове по ехографски и по генетични изследвания в неонатологията, интензивна терапия и апаратна вентилация. Председател е на Контролния съвет на Българската Асоциация по Неонатология.

Очаквайте отговорите на д-р Узунова всеки вторник и петък.

Последна редакция: пт, 19 юни 2020, 17:23 от Редактор***

# 2
  • Лясковец
  • Мнения: 487
Здравейте,колко време е нужно на едно недоносено бебе да настигне останалите деца в развитието си.Моето първо  момче се роди в 32 г.с. и имаше проблеми със стомаха до 6г. възраст,сега второто ми момче се роди в 36 г.с. и се боя да не има същите проблеми като батко си.Лекарите от неонатологията ни казаха,че не се води първото ми дете недоносено,а недоразвито защото беше 3 кг. и ще е нужно време за да се оправи.Възможно ли е и с второто да е така.

# 3
  • Мнения: 6
Здравейте,колко време е нужно на едно недоносено бебе да настигне останалите деца в развитието си.Моето първо  момче се роди в 32 г.с. и имаше проблеми със стомаха до 6г. възраст,сега второто ми момче се роди в 36 г.с. и се боя да не има същите проблеми като батко си.Лекарите от неонатологията ни казаха,че не се води първото ми дете недоносено,а недоразвито защото беше 3 кг. и ще е нужно време за да се оправи.Възможно ли е и с второто да е така.

Здравейте, приятно ми е, и Ви благодаря за въпроса.

Всяко дете, родено по-рано прекъсва в този момент развитието си във вътрематочната среда и в неонатологичните отделения, то продължава да се отглежда в условия, наподобяващи на тези, при които би трябвало да бъде, но все пак, изкуствено създадени. Затова продължаването на развитието на всяко дете, родено по-рано, не може да се изчисли със сигурност и да се програмира.
Това кога ще настигне връстниците си, приблизително се изчислява, както вероятно вече знаете, по вероятния термин на раждане, така наречената коригирана възраст.
Т.е. всяко нещо, което сравнявате като признак за развитие - тегло, обиколка на главата и гърдите, поведението му и уменията, които проявява, трябва да се сравняват спрямо възрастта, на която детето би било, ако беше родено на термин, или близо до него.

Вие във въпроса си, обаче, съобщавате по-скоро за болестно състояние, свързано с храносмилателната система, което може да е свързано с евентуалната недоносеност, но може и да бъде самостоятелно заболяване, както ми се струва че е.

Второто Ви детенце е 36 г.с., което е на границата на недоносеността. Това би създало някои проблеми веднага след раждането, при неговата адаптация, но рядко след изписването от болницата те биха продължили.
Връзка между заболяването на първото Ви дете и евентуално проявление при второто от медицинска гледна точка, свързано с по-ранното раждане, не съществува.

Желая ви успех!
Оставам на разположение за по-нататъшни дискусии,

Д-р Узунова

# 4
  • София
  • Мнения: 64
Каква е разликата между Aptamil Sensavia и Aptamil ProFutura?

# 5
  • Мнения: 6
Каква е разликата между Aptamil Sensavia и Aptamil ProFutura?
Здравейте!

Продуктите на Aptamil са с най-високо качество и са резултат на 120-годишни проучвания.
Към настоящия моменти нито един от двата продукта не се предлагат на българския пазар и за наше голямо съжаление не можем да Ви отговорим на въпроса.

Поздрави,
Екипът на Aptamil Bulgaria

# 6
  • Мнения: 22 165
В Англия продават готово мляко (течно) в магазините. В България предлага ли се такъв вид? 

# 7
  • Мнения: 6


Бебетата са недоносени или преждевременно родени, когато са родени преди 37-та седмица от бременността. Всички недоносени бебета се нуждаят от допълнителни грижи, а повечето от тях трябва да бъдат наблюдавани в инкубатор в неонаталното отделение, докато дихателната и другите им системи не са достатъчно зрели, за да си бъдат изписани вкъщи.

Как да засилим връзката на майката с бебето, какво е развитието при недоносените бебета и как протича кърменето? Вижте повече тук.

Общи условия

Активация на акаунт