Филми с възпитателен характер

  • 10 801
  • 96
  •   1
Отговори
# 90
  • Мнения: 10 775
Някой гледа ли 'Диада' ?

# 91
  • Мнения: 2 079
Аз! Страхотен е, обаче краят не ми допадна.

# 92
# 93
  • Мнения: 19 002
Могат стига да са правилните.
от анимационните филми се сещам за

 Ледена епоха - първата част - глутницата/семейството те пази и ти си част от голямото.
Балто 1 и 3 - трябва да даваш всичко от себе си когато трябва да спасиш човешки живот
Братът на мечката и цар Лъв също са страшно полезни -  учат те да поемаш отговорности. в Цар Лъв по прекрасен начин са представени отоншенията баща-син, а в братът на мечката  между двама братя. Във втория филм става ясно и че пътят на отмъщението не е най-добрият.
Навремето имаше три филмчета за Аладин на Дисни. И трите са много хубави, но особено второто, където става ясно че и най-закоравелият грешник (папагала Яго) има шанс да се поправи.
Играта на играчките също е много хубава анимация - във всичките си серии тя поставя на преден въпрос идеята за приятелството-

Иначе - от филмите препоръчвам Белият зъб 2 - Надпреварата

П.С. сега се сещам, че преди едно двадесетина години имаше една уникална анимация с динозаври - Д[инотопия или нещо от тоя род. И там ставашже ясно, че в глутница имаш много по-голям шанс дори да си слаб, отколокото ако си силен самотник. Тироназавърът накрая уби водача който бе алфа мъжкар, а останалите които бяха "слаби" се обединиха и се спасиха.

За малко по-големи  препоръчвам "Острието" и "Инстинкт" с Антъни Хопкинс. И в двата филма е наблегнато на отношението на човека с дивата природа. Но докато в първия филм темата е оцеляването на човека, то вторият е много по-антропологически - за обществото на горилите.

Последна редакция: вт, 14 ное 2023, 13:56 от Лорд Сняг

# 94
  • Мнения: 9 467
Заблудата,че филмите,тоест изкуството може да възпитава,се ширеше преди "10-ти". Гледахме "възпитателния" и романтичен сериал "Синьо лято",но след това като излезехме на улицата да си играем,невъзпитаните деца пак се държаха невъзпитано.

# 95
  • Мнения: 19 002
Дийф, категорично може да възпитава киното, а и не само киното. Друг е въпросът, че винаги има изключения.  Ред учени - например френският социолог Емил Дюркем/Дюркайм са писали по тази тема. Но Изкуството само по себе не е панацея, имаш родители, учители, обществени инстуции (църква, университет, медии).
Няма как по всички медии да ти бълват риалита в които мъже оценяват полуголи мацки, да се рекламира хазарт на всяка крачка, да те пълнят с лоши новини , родители да занемаряват възпитанието на децата си, учители да са превърнати в гувернантки и филмите да имат възпитателен елемент

Нещата трябва да са комплексни. Но въпроса беше друг - не дали, а кои филми имат възпитателен елемент.

Лично аз бих препоръчал филмчетата на Nat Geo WIld, Nature и Еxplorer. Прексрасни са на тема дива природа и кръговрат на живота. И отново всичко е строго индивидуално, за сестра ми навремето на 10 г. не бе проблем че животните се  ядат едно друго има хора на 16-17 години не могат да гледат.

# 96
  • На топло в неговото сърце.
  • Мнения: 3 464
Пробуждане/2019/ Break trough
Историята на едно момче, което се е удавило и почти един час е бил мъртъв.Силата на вярата на майка му обаче... Финалът е хубав.

Общи условия

Активация на акаунт