Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 554
  • 745
  •   1
Отговори
# 180
А според вас може ли да е от спорт, по скоро от кардио упражнения. Това е единственото различно нещо което правя напоследък......но не ми звучи логично.

# 181
Mиоки, пошегувах се за суровоядството. Тъй като Невена написа да спра месото и да наблегна на повече салати, гъби и риба, заради повишения креатинин. Но аз риба не мога да ям така или иначе... и затова казах суровоядство за сега и малко млечни.

Елора, в интерес на истината, аз не съм прекалявала с червените меса през тези 25 дни. Да съм яла телешко 4,5 пъти, през останалото време - яйца (всеки ден обаче по 2,3), пуешко, пилешко, свинско веднъж ядох мисля, последните дни карам само на пилешко, например. И този креатинин днес доста ме стресна.

Ядеш ли салата с всяко ядене?
Колко вода пиеш?
А зелении?
Гъбите са наистина добър вариант.
Не съм запозната много с креатинина.
Но ето примерно с билки можеш да пробваш.
https://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD% … D0%B2%D1%82%D0%B0

Или някакви хранителни добавки.
Или пък консултация с лекар.
Въобще не мисля, че е от месото.

Здравейте момичета, не знам защо мисля че тук съм чела да коментирате за хематомите, че са симптом  на нещо. Напоследък често забелязвам по тялото си такива сини петна, без ясен спомен от удар, дори сякаш напипвам спуканата вена. На какво може да се дължи, много се притеснявам.

Синини имах преди време като бях прекалила с упсарина.
Иначе в гуглето излизат резултати, ама недей да влизаш във филми. Иди на лекар ако искаш.

# 182
Здравейте момичета, утре съм на ендокринолог и днес си изследвах захарта, личния ми даде направление за гликиран хемоглобин и креатинин. Пропусна пак да ми каже, както и при натоварването с глюкоза, че трябва да изследвам и инсулин, сега за креатинина също, добре, че аз се информирах предварително, че не трябва да ям червено месо 48 часа преди изследването, както и 24 часа преди изследването на креатинин трябва да имам намалена физическа активност.  Мислех, че резултатите ми ще бъдат много лоши защото от две седмици съм увеличила въглехидратите, а снощи съвсем прекалих, ядох  пържени тиквички и половин килограм череши към 21 ч., през деня ядох и два реда черен шоколад.  Не смея да се зарадвам, но явно имам подобрение. Гликиран хемоглобин 4.84 при реф. 3.5-6.1, креатинин 49 при реф.40-115 и кр. захар 5.15 при реф. 3.5-6.1. Освен това спах 5 часа само.Тъкмо си подреждам всички изследвания за ендокриноложката, за пръв път ще съм при нея. Ето и хронологията през последните години.

До началото на 2018 кр. захар към 4.6, имам и периоди на горна граница заради кортикостероиди

19.11.2019 кр.захар 7.5 при реф. 3.8-5.8, тогава разбрах, че имам проблем.....

20.11.2019 натоварване с глюкоза без инсулин, на гладно 7.9 при реф. 3.8-5.8, на първи час 10, на втори 7.5, креатинин 66 при реф.44-106, холестерол 4.8 при реф. до 5.2

25.11.2019  кр.захар 6.5 при реф. 3.8-5.8

03.12.2019  кр.захар 5.7 при реф. 3.8-5.8 и гликиран 5.5  при  реф. 4.5-6.3

11.12.2019 кр.захар 6.9 при реф. 3.8-5.8 и инсулин 8.16  при реф. 3-17

08.06.2020 кр.захар 5.15 при реф. 3.5-6.1 и гликиран 4.84 при  реф. 3.5-6.1, креатинин 49 при реф. 40-115

Не бях обърнала внимание, че холестерола ми е е доста висок преди да започна ниско въглехидратно хранене. Сега не знам как ще е . В чуденка съм, дали високите нива на захарта не са били заради мазането 7-8 месеца с прогестеронов крем, високи дози  селен, дали пък добавките, които вземах за захарта са ми повлияли положително, за режима на хранене не съм оставяла въглехидратите, а само силно и  средно намалени, дали свалянето на няколко килограма е повлияло, дали стреса, сега със сигурност е по-малко....Дано лекарката да е свястна и да ми даде отговор на всички тези въпроси или поне някаква насока за да мога аз да разнищвам дилемата

# 183
  • Paris, France
неша, браво! Страхотни резултати. Колко пъти да повторим, че намаляването на ВХ подобрява холестерола ако се ядат правилните мазнини? Мене вече ме болят ръцете.

# 184
Necha, чакам да пишеш подробно как е минал прегледа при докторската. Надявам се всичко да е наред

# 185
Аз имам въпрос ,преди време бях заместила вечерята с протеин на прах с различен вкус,дали съм сгрешила ? Понеже искам пак ,но не знам и кой е подходящ,споделете моля.

# 186
  • Paris, France
Аз имам въпрос ,преди време бях заместила вечерята с протеин на прах с различен вкус,дали съм сгрешила ? Понеже искам пак ,но не знам и кой е подходящ,споделете моля.

Никой не е подходящ. Протеините на прах, особено ако е разграден на аминокиселини вдига ужасно инсулина. Той е ОК за активно спортуващи с висока мускулна маса, но не и за меки леки с ИР. Липсва мазнина, която да задържи черния дроб от превръщане на този боклук в глюкоза.  Липсват и зеленчуци, без които организмът се подкислява. Липсват и ензими. Разграждането на протеините започва в устата, при дъвкане, с ензими в слюнката.  Като изгълташ набързо праха, разтворен във вода, стомахът се пълни, това всичкото се излива в червата и увеличава инкретините.

Вкусът на протеиновите прахове се постига с подсладители и изкуствени овкусители и оцветители. Мирисът също има значение. Когато ни мирише на праскова стомахът се подготвя за един вид храна, когато мирише на пилешко или гъби, за съвсем друг. Протеин от мляко, което е храна за кърмачета с вкус на диня и...... става мазаница.

В природата няма живо същество, което да нагълтва чист протеин на няколко глътки, че и редовно.

Не пия протеин. Бих пила ако спортувах в зала, преди и след тежки силови упражнения, безвкусен и без подсладители.

# 187
Протеините на прах са си джънк - силно преработена "храна" въпреки усилената реклама колко са полезни.

# 188
Аз съм пила за известно време протеин на прах преди 3-4 г (много преди да разбера за ИР), моят беше без добавен вкус, аромат и подсладител. Тогава обаче бях пак на един вид нвх режим (с вгх ротация се водеше, но дните с вгх пак не бяха много въглехидратни Grinning )+ приемах протеин предимно в дните в които спортувах/имах повече движение. В смисъл, още тогава, без да подозирам за ИР и за ефектите върху инсулина, бях силно скептична към овкусени и подсладени протеини на прах!
Невена, Миоки, и моето мнение за протеините на прах и особено за масова, ежедневна употреба (от днешна гледна точка) е такова.

Последна редакция: ср, 10 юни 2020, 05:24 от dolce miele

# 189
Момичета, днес бях на преглед при новата ендокриноложка. По- внимателна и повече време ми отдели от първата, но и тя ме прати в трета глуха. И тя се хвана за първите ми изследвания - два дни с висока кръвна захар и предполага, че имам преддиабед или диабет. Първата ендокриноложка предполагаше и трети вариант- лабораторна грешка. Щом съм имала даже веднъж само захар над 7 се водело диабет, няма значение какви са останалите ми изследвания, това, че съм с поднормено тегло, нямаме диабетици в рода. Според нея няма значение дали съм била под стрес, с какво съм се хранила и какви лекарства съм вземала, при здравите хора независимо с какво се хранят и какви лекарства, стрес и др. кръвната захар винаги е в норма. Изобщо не хареса режима ми на хранене, бил неправилен, кара ми се затова, че не ям хляб, ориз, картофи, бобови и др. Препоръча ми следния режим - по  6 филии ръжен или ръжено-пшеничен хляб на ден, да съм включила ориз, картофи, бобови, били полезни въглехидрати, когато ям от тях да съм хапвала само по една филия хляб към тях. Зеленчуци можело всякакви в неограничени количества, плодове до 3 на ден, нетлъсто месо, риба, пиле, мед можело по 1 супена лъжица на ден, а черен шоколад не можело...... Вие си направете изводи......... Не ям хляб от години, какви са тези 6 филии на ден, меда съм го ограничила до 1/5 чаена лъжичка на ден, а тя ми казва, че няма да ми навреди по 1 супена лъжица на ден.

Последна редакция: вт, 09 юни 2020, 18:08 от necha

# 190
На мен от такива препоръки колко са полезни хляб, ориз, картофи и т. н. ми свети цял гирлянд от лампички... Grinning Аз и затова не казвам с подробности какво точно ям, не се обяснявам много. За моята ендокриноложка да не ям по много плодове на ден означаваше не повече от 2-3 плода дневно...Но поне не ми е обяснявала, че задължително трябва да ям хляб, ориз, картофи и плодове. И ВМ-НВХ не отричаше-  можела съм да си го "позволя", защото изследванията ми не показвали проблем с мазнините. Нищо, че ме води с диагноза мкб Е 66.0- затлъстяване поради увеличен прием на калории Joy
Ще видим новата ендокриноложка как ще е...

# 191
Благодаря за отговорите ,трудно се настройвам какво да ям още...Ако не ям сладко ми става лошо,главоболие.

# 192
Свикнали са при тях да ходят пациенти, ядящи от всичко по много. А не такива, които вече са на диета.  Свекърва ми например се жалваше точно за хляба. Не можела без, и за това яде черен. Според нея всичко е ок с него.

# 193
  • Paris, France
Скрит текст:
Момичета, днес бях на преглед при новата ендокринология. По- внимателна и повече време ми отдели от първата, но и тя ме прати в трета глуха. И тя се хвана за първите ми изследвания - два дни с висока кръвна захар и предполага, че имам преддиабед или диабет. Първата ендокриноложка предполагаше и трети вариант- лабораторна грешка. Щом съм имала даже веднъж само захар над 7 се водело диабет, няма значение какви са останалите ми изследвания, това, че съм с поднормено тегло, нямаме диабетици в рода. Според нея нямазначение дали съм била под стрес, с какво съм се хранила и какви лекарства съм вземала, при здравите хора независимо с какво се хранят и какви лекарства, стрес и др. кръвната захар винаги е в норма. Изобщо не хареса режима ми на хранене, бил неправилен, кара ми се затова, че не ям хляб, ориз, картофи, бобови и др. Препоръча ми следния режим - по  6 филии ръжен или ръжено-пшеничен хляб на ден, да съм включила ориз, картофи, бобови, били полезни въглехидрати, когато ям от тях да съм хапвала само по една филия хляб към тях. Зеленчуци можело всякакви в неограничени количества, плодове до 3 на ден, нетлъсто месо, риба, пиле, мед можело по 1 супена лъжица на ден, а черен шоколад не можело...... Вие си направете изводи......... Не ям хляб от години, какви са тези 6 филии на ден, меда съм го ограничила до 1/5 чаена лъжичка на ден, а тя ми казва, че няма да ми навреди по 1 супена лъжица на ден.

Удебеленото е вярно. Режимът, който ти е предложила, ако е с пълнозърнест хляб и ориз, бобови, но без мазнини и без животински продукти може да помогне при слаби хора с проблем с КЗ, но само ако се съчетае със кардио със средно темпо веднага след нахранване. И без мед. риба и пиле или да се ограничат силно. Този режим е по-труден за спазване  от НВте режими и изисква дисциплина и спорт. Няма я и перманентната липса на глад.

Ръженият хляб, ако не е пълнозърнест, също ме е полезен. Пшениченият Е полезен при такъв режим, но само ако е от цяло зърно и се изгаря веднага.

Благодаря за отговорите ,трудно се настройвам какво да ям още...Ако не ям сладко ми става лошо,главоболие.

На първа страница има графика, която обяснява защо ти става лошо и ти се яде сладко. Хиляда пъти сме писали какво да се прави, няма да го повторя още веднъж. Има и добавките. Докато не си поправиш недостига на разни нещица, включва кетони ще ти става лошо и ще ти се яде сладко.

# 194
Да, вярно е, че за всеки пациент "малко" плод/ориз/мед/картофи/хляб или др. е различно понятие. Някои "не могат без сладичко", за други да ядеш без хляб= глад...Всъщност, преди години и аз се чувствах странно да ям без хляб, но това си беше въпрос на навик, а не точно на глад. Сигурно ендокринолозите са се нагледали на дебели хора които твърдят, че "не ядат много", а всъщност не е така. Ама е неприятно за хората които наистина имат проблем и внимават какво и по колко ядат да им се казва "намали калориите/спортувай повече".
Невена, то и в ръжения хляб (дори и пълнозърнест) едва ли има кой знае колко ръж...Като в Италия- по тв реклама на кроасани "с пз брашно и 5 зърна". А в съдържанието им 5-10% са въпросните съставки, другото бяло брашно... Joy

Общи условия

Активация на акаунт