Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 29

• 32 501
  • 745
  •   1
Отговори
# 90
Necha, че колко си висока? Теглото ти въобще не е много... То и аз съм в същото не видение-в едната лаборатория инсулин 15,а друга след 2 месеца-4....Което практически е невъзможно и съм сигурна, че едното е грешка, но не знам кое....

# 91
Скоро не съм писала в темата, но в последно време изтървах положението с ИР и сега ще се опитвам да влизам в норма. Не обичам особено месо и от известно време съм на тема омлети- всеки ден различни си приготвям, не ми омръзват и са ми вкусни. Правя ги с 2 яйца, проблем ли е, че ям твърде много яйца?
И другият ми въпрос е някой правил ли е сироп или чай от смокинови листа? Четох, че били много полезни като регулирали нуждите на тялото от инсулин.

# 92
Няма проблем с яйцата, яж си ги спокойно щом са ти всукни, не ти писват и нямаш непоносимости някакви.

Не вярвам чай, още по-малко сироп от смокинови листа да регулира нуждите от инсулин. Под сироп обикновено се има предвид нещо с добавена глюкоза/фруктоза/подсладител, а това със сигурност ще регулира нуждите, но в посока много инсулин.
Иначе може и да има някакъв компонент, който евентуално би имал някакъв ефект, но аз лично не съм чувала за такъв.
Проблемът на всички тези билки и отвари е, че действат като лекарствата - ефектът им е върху симптомите, не основната причина за съответния проблем.

# 93
the_demon, висока съм 160 см. До 33 годишна възраст бях 40-41 кг. насила съм се тъпчела за да кача малко, но не ми се получаваше, даже свекито започна да ми бие инжекции, мисля че бяха Б12 и пак не качих. След първата ми бременност на 34 г. стигнах до 60 кг, успях да сваля за 2-3 години и стигнах 45 кг. Най-много се харесвам с тези килограми защото съм с много тясна конструкция и всичко над тях ми се трупа на бедра, дупе и коремче. След това почти на 43 години родих второто си дете и се въртях около 50 кг. зимата до 52 съм стигала. Моите близки постоянно ми повтаряха, че е нормално да съм с тези килограми на моята възраст в момента- почти 50 години. но аз не се чувствах комфортно и реших да си взема една добавка Либрамед за тлъстинките, но тъй като пише, че сваля кръвната захар, реших да я изследвам и тогава дойде голямата изненада.  По принцип захарта ми е около 4.6, имала съм моменти с до максимум  6.01 заради кортикостероиди, но за кратко. Последно 4.6 ми беше януари 2018 г. и изведнъж ноември 2019 г. 7.5. Личния лекар ми даде направление за натоварване с глюкоза, на следващия ден го направих -кр. захар 7.9 на гладно, на първи час 10, на втори 7.5 при референтни стойности до 5.8. Направо изпаднах в шок, много изведнъж ми дойде. Само в тези два дни свалих по 1 кг. Започнах да се чудя от къде и как съм стигнала толкова бързо до това положение. Нямаме диабетици в рода, нямаме с наднормено тегло, повечето сме все миньони до 60 кг. максимум за жените и 70 за мъжете и то при възрастните над 65 г. Чудех се дали не е от стреса, много чувствителен човек съм, но пък винаги съм си била такава. После си мислех дали резултатите не бяха такива от високо въглехидратното хранене обед и вечер по половин кг. картофена салата само, сутрин 3- 4 бразилски ореха, супена лъжица тахан и чай с 1 супена лъжица мед и през деня черен шоколад доста. Иначе не ядях  хляб, боб, леща и тестени храни. Намерих темата тук и започнах да ви чета, почти махнах въглехидратите, но не напълно, 1/5 чаена лъжичка мед сутрин в чая със супена лъжица пчелен прашец и клеева тинктура, през деня изпивам около 2 литра чай от ройбос. Вечер малко плод. Не съм била на стриктен кето режим, имам камъни в жлъчката и трябва и с това да се съобразявам, не свалих почти нищо. Невена беше писала за нюкасълската диета, от нея са ми постиженията- по 0.500 грама на ден свалях. Другото което направих е да проверя дали захарта ми не е толкова висока заради добавки или др. Правех си маски на косата с прогестеронов крем 2 пъти седмично в продължение на 7-8 месеца и търсейки информация в чужди сайтове разбрах, че високия прогестерон вкарва тялото в ИР, повишава кръвната захар и инсулина с цел да има за изхранване на плода, но тъй като аз не съм бременна, високата захар и инсулин циркулират в кръвта. Другото, което набедих е  твърде много селен и спрях бразилските орехи, а 2 години ги хапвах по 3-4  сутрин.

# 94
Да, това щях да ти кажа и аз относно половите хормони-особено ако има и мено/пременопауза, почват да играе и захарта. От кортизол също... Абе, ще видим, като отидеш на преглед какво ще ти кажат.. Иначе със щитовидната как си?

# 95
По 500 гр картофена салата 2 пъти дневно (1кг?)+ шоколад и мед (може би и плодове) си е направо рецепта за висок инсулин, а също и за висока КЗ...

# 96
Забравих да напиша, че докато се мажех с прогестеронов крем цикъла ми стана много обилен и със съсиреци, сега
вече е нормален. Веднъж годишно правя пълна ехография, казват щитовидната е добре. Преди няколко години правих и щитовидни хормони, бяха малко над долната граница. Иска ми се и с тях да разбера какво става, кортизол не съм изследвала. Иначе с възрастта лека полека всичко започва да дава фира и трябва човек да усеща повече тялото си,  да обръща внимание и да взема мерки при необходимост Smiley

# 97
dolce miele, права си, това остана вече в миналото, внимавам с какво се храня, може да е еднообразно, но да не ми вреди. Дано не се окаже, че съм си нанесла непоправими вреди, ще пиша как е минал прегледа и какви изследвания съм направила. Да, пропуснала съм и плодовете вечер, сега пак хапвам, но внимавам какви и в малко количество.

# 98
Здравейте! Преди изследването “натоварване с глюкоза” ядът ли се въглехидрати предния ден? Благодаря предварително!

# 99
Здравейте! Преди изследването “натоварване с глюкоза” ядът ли се въглехидрати предния ден? Благодаря предварително!
Дори е желателно да се ядът няколко дни преди изследването.

# 100
Да споделя едни мои разсъждения. Не знам вие на какво мнение сте, но според мен, натоварването с глюкоза е адекватно само при хора, които не са на режим с ниски ВХ. Започне ли се режим, това изследване става безсмислено и е твърде възможно да дава грешни резултати. Количеството глюкоза е изчислена за хора ядящи много ВХ както е в традиционното ни хранене последните 50-тина години.
Струва ли си да си прецакваш храненето за дни, че дори и седмици наред, само и само да се натровиш с огромно количество глюкоза и да не си сигурендали резултатите са адекватни. Тези няколко дни ядене на повече ВХ дали наистина са достатъчни? Ами ако не са? А после какво се случва? Връщаш се дни и седмици назад в прогреса, а за човек който не яде известно време големи количеста ВХ, това си е сериозен стрес върху организма.

Ако си съвсем в началото или на гладно изследването не показва проблем, а има налични симптоми, тогава да, но иначе аз лично не бих си го причинила.

Ще се радвам да прочета други мнения по темата.

# 101
  • София
Моето мнение е малко по-различно. Моите резултати съм ги поствала тук, но ще коментирам разултатите на мъж от близкото ми обкръжение  (на първа страница в примера е под кода Y). Той и при ОГТ преди повече от година, и сега преди седмица има чудесни показатели на КЗ и инсулин на нулева минута  (сега инсулинът в 9.5 а КЗ е 5.3), и ако не се беше  направило натоварване да се види "ефектният" 294 инсулин на 60та минута, е нямало как да се разбере, че има сериозен проблем. Външни симптоми и белези на ИР няма. Единствената причина да го "прилъжа" за ОГТ тогава беше генетична предразположеност. Смятам, че след година лечение е добре пак да се направи контролно засичане колко се е подобрила ИР, но още не съм успяла да го убедя.

# 102
Благодаря. Казуса е такъв- юни миналата година ендокринолог ми назначи това изследване поради куп причини, показа леко завишен инсулин на 60та мин. От тогава пия глюкофаж, от известно време съм на балансиран режим, предписан от диетолог. Чудех се да не съм сгрешила с въглехидратите днес и да се покажат грешни резултати..

# 103
Моето мнение е малко по-различно. Моите резултати съм ги поствала тук, но ще коментирам разултатите на мъж от близкото ми обкръжение  (на първа страница в примера е под кода Y). Той и при ОГТ преди повече от година, и сега преди седмица има чудесни показатели на КЗ и инсулин на нулева минута  (сега инсулинът в 9.5 а КЗ е 5.3), и ако не се беше  направило натоварване да се види "ефектният" 294 инсулин на 60та минута, е нямало как да се разбере, че има сериозен проблем. Външни симптоми и белези на ИР няма. Единствената причина да го "прилъжа" за ОГТ тогава беше генетична предразположеност. Смятам, че след година лечение е добре пак да се направи контролно засичане колко се е подобрила ИР, но още не съм успяла да го убедя.
Инсулин 9,5 на гладно или след обременяване не разбрах.
Натоварване пак правил ли е?

Казвам, че в началото преди да се мине на режим е ОК, но ако вече си започнал и си месец-два, три на режим, натоварването е ненужно и може да даде погрешни резултати. Този въпросен мъж е направил обременявенто преди да мине на режимно хранене или не разбирам правилно?

# 104
  • София
Правил е обременяване само веднъж, през януари 2019, след това е минал на режим (доста либерален, но с  глюкофаж, който е спрян преди два месеца), второ обременяване не е правено. Резултатите от преди седмица са само  КЗ и инсулин в 8 сутринта. Свалени 10 кг, от които 3 са се върнали обратно тази зима.

Общи условия

Активация на акаунт