Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представляват триглицеридите и какво е високия холестерол?
Какво представлява индексът HOMA и какви са нормалните стойности?
Какви са препоръките за хранене при диабет, преддиабет или гестационен диабет?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представляват триглицеридите и какво е високия холестерол?
Триглицеридите са вид мазнини, присъстващи в кръвта, които служат като енергиен източник. Високите нива на триглицериди, съчетани с висок LDL (лош холестерол), могат да бъдат проблематични. Въпреки това високият HDL (добър холестерол) обикновено не е повод за безпокойство. Важно е да наблюдавате диетата си, като ограничавате наситените мазнини и увеличавате приема на зехтин и омега-3 мастни киселини, както и да поддържате алкално pH на урината.
-
Какво представлява индексът HOMA и какви са нормалните стойности?
-
Какви са препоръките за хранене при диабет, преддиабет или гестационен диабет?
Препоръките за хранене при диабет включват консумация на храни с нисък гликемичен индекс, като зеленчуци, пълнозърнести храни и мазнини с високо съдържание на Омега-3. Ограничаването на захарите и въглехидратите е от съществено значение, както и поддържането на стабилни нива на кръвната захар. При преддиабет или диабет се препоръчва диета, богата на зеленчуци, плодове (до 3 дневно), нискомазнинни протеини като пилешко и риба и ограничено количество мед. Важно е да ограничите приема на хляб, ориз, картофи и да избягвате черен шоколад. При гестационен диабет е важно да се спазва специално предписано хранене, което обикновено включва балансирано консумиране на въглехидрати, протеини и мазнини. Важно е да се избягват бързоусвоимите въглехидрати като захар, сладкиши, бял хляб и ориз и също така да се контролира общо количество на консумираните въглехидрати. За конкретни препоръки и режим на хранене е важно да се консултират с лекар или диетолог, които ще ви предоставят персонализирани съвети за поддържане на нивата на кръвната захар по време на бременността.
-
Каква е връзката между храната и Хашимото, както и инсулиновата резистентност?
-
Какви са последствията от намаляване на калориите в диетата?
Лещата, бобовите, оризът и картофите да съм ги ядяла на обяд 
Хистидин не съм пробвала- какво изобщо е това, някакво лекарство?
Под ензими какво имаш предвид? Но не мисля, че съм приемала, нямам и не съм имала проблеми с храносмилането никога.
Та, Елора, благодаря за темата! И ще спра, че ако подпукам доФторята, пак ще ме баннат, този път завинаги.