Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 099
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
Много зависи.
Как е обособен? Голямото жилище е разделено и всичко се дава под наем? Или - заключени са другите 3 стаи и се дава само спалнята с кухнята с право на ползване на заключеното от собственика? Има ли отделни партиди за ток и вода?
От отговорите на въпросите зависи дали става дума за обособена (почти) нормална гарсониера, която все още има общ вход с другата част, или просто за отделени стаи, които са с вид на гарсониера, но са си просто стаи. Цената може да се различава двойно.

Ако е за ОК1, вероятно става дума за блоковете около Фантастико на Монтевидео и метрото на НБУ. НБУ малко вдига цената и дори да е по-височка от нормалното, все някой ще се излъже, но няма да се задържи като се запознае с пазара, а предполагам не искаш текучество.
Между другото, приятелски съвет. Метро в ОК в момента няма. Не го включвай при ценообразуването, щото за същите пари кандидатите ще намерят в Люлин, Обеля и Надежда, където си има метро.

# 121
  • София
Според мен, ако преди сте го давали за 400, опитайте пак за толкова.
Макар че, лично според мен, сега наемите са с една идея по-ниски. И 350 е вероятно реалната цена.
550лв за гарсониера беше цена преди кризата.
Сега има повече апартаменти предлагане, и студентите се изнесоха за лятото.
Август може и да има други цени.

# 122
Как е положението за сметките - водомер и електромер  отделни  ли  са или се  дели от общ?
Личното ми мнение е да пробвате на 450 и ако не намерите наемател, тогава пробвайте на по-ниско.

# 123
  • София
Ако студентите ги няма, не виждам кой ще се натресе точно в ОК.

На мен ми се освободиха 2 гарсониери, които без проблем се даваха на 600. Т.е. явно са хубави и на хубаво място, големи тераси.
Дадох ги на 450.
Единия наемател се изнесе  точно след един месец. Скарал се нещо със съседите, не знам какво си. Като пушел през аспиратора, му бил много шумен. Брокерите за 2 дена ми намериха нови хора, пак на 450 лева. Но си беше драма. Настоящият наемател беше тръгнал да се изнася. Една двойка капарираха, но в последствие се отказаха, че и капарото си поискаха. А настоящият наемател беше платил за нов месец, но след капарото се бяхме разбрали да се изнася, и че му връщам наема.
Вдигнахме скандал на брокерите, и направиха 20 огледа за 2 дена. Съответно го дадохме за ден и половина.
Но въпреки ниския наем, е криво сега.
И както се каза, на "пазаруване" са излезли по-кофтите наематели.
Тези, които малко търсят "под вола теле". Разбира се, има и такива, които просто сега им е дошъл момента. Но масата просто се местят от една квартира на друга, и то след като е ясно, че след 2 месеца ще се нормализира пазара. Но държат да направят (направим) оборот на брокерите, и да се пренасят едни багажи и куфари напред-назад.

# 124
Танграта, в кой квартал са 2-те гарсониери?

# 125
  • София
студентски Simple Smile

# 126
И аз давам там, но е по-скоро студио, няма отделна кухня.
Не мога да повярвам, че ги даваш за 450 лв.....Преди седмица звънях на брокер, да си сверя часовника и се интересувах от цени за наем. Каза, че под 500 лв. няма.

# 127
Във ФБ-групите последните дни видях няколко едностайни за по 450 в Студентски. Вероятно след месец-два ще се отдават на съвсвм тазлична цена.

Моя апартамент го дадох без проблем за същите пари. От 3 огледа, имах 3-ма желаещи, единият дори искаше да капарира за година напред.

# 128
Тъкмо с ММ мислехме за дългосрочно отдаване на нашето АирБнб, и се появи едно семейство, което го нае за 34-35 дни. Засега, явно, тъй ще сме.

# 129
  • София
Това беше в началото на този месец. Може за 2 седмици нещата да са се променили. Но и аз горе долу имам усет и по кандидатите мога да усетя пазара. Не са ме метнали брокерите. Просто има много свободни апартаменти. Даже, покрай огледите, няколко пъти пред блока засичах хора с куфари, напред-назад. Вярно, че е смяна на сезона, но май и много хора се местят и "подбират".
И моите са без отделна кухня.
Едната от тези, седя празна целия април. И беше ми писнало от огледи. Бях се изнервил. И повечето - неподходящи. Единици имаше готини, но не харесаха. Тогава и още цената беше към 550.

Макар че, явно все повече кандидати има, и цените пълзят нагоре. Може да са стигнали и 500.
Но при цялата драма (1 празен месец с огледи на 1 апт, после един наемател, изнесъл се точно след месец), нямах нерви и време за повече разтакаване. Отделно и кандидатите все повече изнагляват, и огледите ги искат в най-удобното за тях време 10, 11, 14, 15ч. Имат по 10 огледа (очевидно много свободни апартаменти) и си ги стекират. Да, ама аз имам сериозна работа, от която на ден изкарвам почти колкото 1 наем. Съответно приоритета ми е друг. И бях започнал много да се дразня, защото ми се отразяваше на работата да ме викат в 14ч на оглед.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 08:56 от Танграта

# 130
  • София
И ние отдадохме трудно, доста трудно, Заинатихме се за цената обаче, Може би за това. НС, двустаен, беше 600, сега  на 550. Ама всеки с фасони, с любимци, с искане за 400 лева наем. Бяхме решили че не е момента, до есента щеше да е празно. Без брокер търсихме , та бавно, но успешно накрая. Да видим. Поне до септември да са там, после смятам че по-лесно ще бъде. След есента.

# 131
Добре, де, вече всичко работи, на какво основание се иска намаляване на наема? Да не говорим и че сега цените в магазините и заведенията са скочили от преди изолацията....
400 лв. за двустаен, НС не ми се струва адекватно искане. Гледам по групите във Фейсбук, 300 лв. е стая от апартамент.

# 132
  • София
SoulFree, хората освен че са уплашени (сигурно всеки си има едно наум финансово), най-вероятно са и поопразнили сметките. Ако човек е бил без работа или със силно намлен доход последните 3 месеца, и ако цените в магазина са по-високи сега, според мен няма логика да сменя квартира. Но пък ако се наложи по някаква причина (някакво неразбирателство с хазяина), вероятно ще опита да свали размера на този си разход... Или, ако тъкмо идва в по-голям град, за да се възстанови финансово, ще пробва да наеме нещо по-евтино. Човещина е, няма как - приоритизираш си разходите по важност... 

# 133
  • София
Мисля, че единствената причина е, че някакъв малък % от апартаментите са празни. Примерно 5%.
Дали са Airbnb, дали са от студенти, които са се изнесли (някои студенти си държат квартирите и си ги плащат дистанционно) И тези 5% създават домино ефект. А кривите на търсене и предлагане не са прави, криви са.
И 5% освобождаване и 5% по-високо предлагане не означава непременно 5% спад в цената. Може да е 15%.
Разбира се, промяната в цената е краткосрочна мярка за регулация. Още повече, изкуственото ѝ създаване.

А това че искат 400 за двустаен ... ми, искат си.
То и аз чух оферти за 400, не една. Както споменах, изнагляли са, и са излезли на "лов" по-кофти наемателите.
Не са всички такива. Просто тези са се активизирали. И изглеждат много.

# 134
  • София
Аз пък си мисля, че има голямо предлагане сега . ФСБ групите са пълни с оферти, ама всякакви. Каква част са истински, или набирателни, или само за обявата цената е ниска, после искат повече. Не знам.
Но има много оферти. Затова
Съвпадна, корона криза и доста хора си загубиха работата, съответно се прибраха по родните места, Други студенти и те освобождават за лятото. Дори семейства с ученици няма за какво да стоят в София , ако училищата са дистанционни. Пък и airbnb жилища минаха в графа дългосрочно отдаване. Последно някои недоволни от наем и условия, решиха че точно сега е момента за нещо по-добро.
Съответно натискат за нисък наем и правят фасони
Много движение тези месеци.
Аз смятам все пак , че ако човек е сериозен и има работа, дали ще плаща 500 или 550 лева не е голяма разлика.
Ако няма работа или е несигурен и 500 лева няма да може да плати. та какво? тези 50 лева не спасяват безработни

Общи условия

Активация на акаунт