Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 104
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Смайвам се колко всеки гледа от собствената си камбанария и собствените си интереси Simple Smile

Както всички казвате в една друга тема - това в пазара, какво може да направите? Защо се нервите и ядосвате?

Купувачите може да мрънкат за цени, но не се нервят и ядосват.

И друго, нали нямало криза, нали всичко е отворило и работи и бълва пари и продукция, какъв е проблема?

# 136
Смайвам се колко всеки гледа от собствената си камбанария и собствените си интереси Simple Smile

А чии интереси да гледа?

Няма нищо лошо или чудно в това. Нито пък за смайване. Откакто свят светува, всеки гледа себе си.

# 137
  • София

Както всички казвате в една друга тема - това в пазара, какво може да направите? Защо се нервите и ядосвате?

Купувачите може да мрънкат за цени, но не се нервят и ядосват.

И друго, нали нямало криза, нали всичко е отворило и работи и бълва пари и продукция, какъв е проблема?
Аз се нервя и се ядосвам, защото ми се губи времето. А не заради намаления наем. Написах го съвсем ясно.
Дали аз гледам от моята камбанария, или "туристи", които нямат голямо намерение да наемат, а са решили да "обикалят" и да разглеждат. Те и брокерите много пропищяха през последните 2 месеца.
Трябва ли да пиша колко апартамента давам, за да доказвам, че "няма криза"? На 2 са се сменили наемателите, но други 20 си стоят, а на повечето няма и промяна в наема. Само на 3, освен опразнените, намалих със 100лв наема.
2 по моя инициатива, и при един гръцки студент, където се пазариха "за спорта".
Освен това, съм стоял 1 месец празен, а ми е платено за месец и половина в повече от едната изнасяща се наемателка. Така че пак съм над 100% заетост. А при заплатата ми, която е по-съществена от наемите (или поне равна), там си няма промяна.

# 138
За мен пазаренето при вече наето жилище може и би трябвало наистина да е приключило, понеже хората би трябвало да работят вече. Тези, които сега наемат... Ами, те могат да си се пазарят, ако ще и за спорта. А явно не е само за спорта щом се намаляват наеми и се отбелязват трудности в отдаването. Нещо е станало, пък дали е криза, дали свръхпредлагане, дали малко наематели, все нещо се случва, за да разбуни пазара.
Защо бързате да отдавате сега с компромиси, ако смятате, че след два месеца ще се нормализират нещата и ще се върнат в старото положение? Какъв е смисълът да се обвържете с договор 100-150 лева надолу за цяла година, вместо няколко седмици да седи празно?

# 139
При нас намалихме на едното място, което е за бизнес цел. За 3 месеца, с 40 процента. Но този бизнес е от онези, които доста пострадаха, така че, считам за разумно.
За живеещите, които имаха забавяне, сега платиха 2 наема, тъй като всички са си почнали или намерили нова работа. И 2 сметки за тока си платиха даже, същите хора.

# 140
50 лв. отбивка от 550 лв. прави един наем и малко отгоре за 12 месеца. Поне на мен ми е разбираемо защо се пазарят - и наемателите, и наемодателите.

# 141
  • София
Въпросният пазарлък беше от хора, които притежават няколко хотела в Гърция.
От няколко години са, на приличен наем, абсолютно изрядни и точни. Понякога се случва няколко месеца да не платят, понякога се случва да платят няколко месеца напред (преди лятото).
В случая 3 месеца не бяха плащали и не се бяха обаждали. Предполагах, че момчето е в Гърция.
Обадих им се накрая аз, да питам за наема. И тогава се пазариха. Така и така, ситуацията, при нас, при вас, знаем, че и при вас се намалят цените. Не го ползваме жилището. Та склоних за 6 месеца при -100лв. от април до септември. Все пак, наистина не живеят хората там. Точни са. Държат чисто. А и без това наемът си е на добро ниво. Разбрахме се в следващите седмици да платят 3те месеца назад и 3 месеца напред.

Другите намалени, едните имаха проблеми с работата, после казаха че са си намерили. Другите са студентки, които не живеят там през последните месеци, а и лятото. И 2та бяха на завишен наем, с около 70-100лв над стандартното. Просто им го нормализирах, и за тяхно удобство, а и за моя сигурност. Другите наематели, които са на нормални наеми и си работят всички, които са масовия случай, няма промяна.

# 142

Аз се нервя и се ядосвам, защото ми се губи времето. А не заради намаления наем. Написах го съвсем ясно.
Дали аз гледам от моята камбанария, или "туристи", които нямат голямо намерение да наемат, а са решили да "обикалят" и да разглеждат. Те и брокерите много пропищяха през последните 2 месеца.

Да ! Мислим да пуснем отново в продажба жилище, и попитах позната брокерка как стоят нещата, има ли търсене - каза че и е писнало да развежда оглеждачи/съгледвачи/туристи/сеирджии/потенциални разбивачи и крадци  или просто бадеваджии без работа, които само обхождат, цъкат с език и казват че ще си "помислят" Dizzy Face .Всеки ден огледи, огледи и никакви сделки. Дори няма ясно заявени намерения за закупуване, та въобще да се стигне към някакъв пазарлък . Просто обходи.

# 143
Велт, това, че хората са на работа от 2 седмици, не значи, че нещата им са ок финансово. Поне още 2 месеца са нужни, за да се стабилизира горе-долу положението при хора с високи доходи. При другите може да отнеме година даже да си стъпят на краката.
Тангра, даваш на завишени цени, а не пазарни. Не разбрах последно от кои чупиш - от завишените или от пазарните. След като даваш по-скъпо, аз поне не виждам защо се сърдиш, хората са огледали другото и затова се пазарят. Като не се навиеш да свалиш до нормални цени, ще напуснат и пак ще имаш огледи. Пазарлъкът при теб не е само от кризата.

# 144
  • София
Ами има пазарни и пазарни.
Едните са малко по-народно пазарни, другите са малко по-средно пазарни. Които са най-високите, тях намалих. Примерно едните са с голяма тераса, другите с малка тераса, а третите без тераса.
Е, спокойно можеш да сложиш различна цена с 10% на 3те варианта. Това не е "скубане", а просто отразяване на реалността. Платил съм за тая тераса по цена на квадрат. Съответно трябва да се отрази и в наема.
За 3път пиша. Не се сърдя на хора, които знаят какво искат, и знаят какво ще искат 3-6 и повече месеца напред.
Сърдя се на хора, които целенасочено губят моето, своето и на брокера време. Не знам защо изкривявате думите ми.

Дали са завишени, или другите са били занижени, и аз не знам. Ето, че хората споделят, 600лв за гарсониера като стандарт. Та може и моите да са били ниски.
Дори и да ми бяха известни всички нюанси на всяко едно жилище, което се дава под наем, и така занапред, динамичната му промяна във времето, аз пак няма как да опиша всичко в рамките на 1 постинг. Хващате се за една дума, изкривявате я, вадите я от контекста и започвате да го усуквате. Все пак, необходимо е и малко приемане и разбиране на общия контекст.

# 145
Гал, така е, но и от наемодателите на вече отдадено жилище е трудно някой да чака друг още да се възстановява. За мен е най-логично да се търси нова квартира в тази ситуация.
Има и продавачки, които смятат, че им губиш времето и им досаждаш, ако ги накараш да смъкнат три сервиза чинии от стелажа, а не купиш, но това им е работата. Брокерите от това ли се оплакват - от имане на работа и че трябва да си размърдат четирибуквието? Бяха много големи неотдавна с фалшивите обяви и телефонен тормоз.
Най-хубавото нещо на този свят е да имаш време и избор - ще обиколиш, ще видиш, ще проучиш, пък като не те натиска краен срок ще вземеш решение, което е по-добро за теб. Наемодателите да се сърдят на това просто право на наемателя е все едно наемателят да се сърди, че са предпочели друг пред него.

# 146
Не им знам квадратурите, коментирам това, че ти неколкократно сподели, че си намалил, а накрая отбеляза, че наемите на твоите жилища и без това били леко завишени, та сега са се нормализирали.
600 за гарсониера? Честито, мин.година беше 500 по това време. Това са пак 20% разлика. Ако някой каже, че цените се покачват с едноцифрени проценти (долна половина на едноцифрени), пратете ми го, имам калкулатор,а ако не поема - и бухалка, и тиган.

# 147
  • София
Аз цените не съм ги сменял. Въпросните апартаменти са си на тая цена още от влизането им в експлоатация (между 2 и 4 години)
Даже при над половината, наемателите са същите от 1 я ден на жилището.

# 148
Е, сега...600 лв. за гарсониера. Може и 1000 лв. да е, ако е на пъпа на София и направена като за Airbnb..... Ако има кой да ги даде, няма лошо.
Ако е на баба ти гарсониерата с легло и гардероб от преди 40 години в Бусманци, надали ще ѝ вземеш повече от 300 лв.

Това е като с колите - и на мен ми харесва чисто нова кола за Х лева, ама карам на 10 години за У лева. Това не значи, че друг не може да си позволи първата.

# 149
  • София
Танграта, само да ти напомня, че в реалността не си бог, а просто човек с имоти. Не си ти този, който ще определя дали масово хората са "изнагляли". Мен ако питаш, да се вдига наем, защото жилището имало тераса, от гледна точка на наемателите е наемодателска наглост - за масата хора жилище с тераса е нормалност, не е бонус; и 5 пари не дават как точно си я плащал ти тази тераса. За съжаление, светът не се вълнува особено от личните ни разбирания - движи се по разбиранията на мнозинството.
Като ти се струва наглост хората да ти оглеждат имота и да не го наемат, можеш да инвестираш в друго, никой не те спира. Ако аз съм ти един потенциален наемател изобщо няма да ме вълнува колко ти е важна и доходоносна работата и с какво време разполагаш. Аз също ходя на работа и от там ми идва дохода; ще ходя на огледи когато мога, ако трябва ще пусна един ден отпуск и ще си ги наглася всичките в този ден.
Пък това с по-народно пазарни и по-средно пазарни - не знам какво да кажа. Има някакви отделни имотни пазари за народа и за (кого още, че не разбирам)?

Честно, хора, прочетете си мненията и опитайте да ги осмислите безпристрастно; доста едностранчиви са. По някаква непонятна причина, голяма част от наемодателите в темата считат наемателите за някакви нещастници, които служат за избиване на инвестициите ви. Може да ви изненадам, но това не е реалност - хората ги интересува да живеят нормално в имота ви, при взаимно изгодни и равнопоставени условия. Не се вълнуват от вашите инвестиционни планове.
Какво толкова ви пречи да се замислите и за чуждата гледна точка, не знам. Но ситуацията е такава, че колкото и да ви е криво, хората нямат същия финансов ресурс като преди ИП. Освен това са уплашени и по-предпазливи с дългосроните ангажименти. За тези хора това е правилно и вашите наемодателски неволи не са им важни.

Последна редакция: ср, 17 юни 2020, 14:34 от ToniShu

Общи условия

Активация на акаунт