Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 086
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
Оф, нали ви писах, че май се бяхме разбрали с потенциалните ни наематели. сега, обаче, май не е точно така. Отказах им категорично да сваля с още 300 лв. Те предлагаха предплащане за 6 месеца, но мен пак не ме устройва.
Твърде е голяма разликата в цената.

Това в подкрепа на твърдението, че големите се отдават по-трудно.

Но, пак ще си намеря "моето" семейство Wink
Какъв е наема ако не е тайна? Приближава ли 2000 лева?

# 436
Някой има ли личен или споделен от познати,опит,с ф-ма,която отдава под наем вместо собственика и се грижи за платени сметки,подръжка и каквото трябва?Срещу процент от наема,разбира се.

# 437
    Ние преди доста години търсихме такава фирма в голям областен град и не намерихме. Сега , мисля, че има такива. Ние не сме в България и даваме под наем апартамент в София и стая в провинцията. Няма никакъв проблем да си хазяин от разстояние, ако са ти точни наемателите. Превежда се наема на сметка до определена дата. Сметките ги получаваме онлайн и ги препращаме. Проблеми никакви не сме имали, но са коректни хора. Ако не са такива, трябва да имаш близки, които да се разправят с тях, за да напуснат.Фирмите съм чувала, че вземат 10% от наема. Вероятно в малките фирми ще се заемат , но не знам колко са полезни, ако онези спрат да плащат.Вероятно и разправията с изгонването се заплаща. Че си е главоболие.

# 438
Всички агенции за недв.имоти го предлагат като услуга - събират наема.

# 439
  • София
Събирането на наема е най-лесно и безпроблемно.
Интересно е как процедират подобни фирми при проблем, забавено плащане на сметки или повреда на нещо.

# 440
Както се договориш.

За забавеното плащане си имаш клауза в договора - действаш си по него.

# 441
Някой има ли личен или споделен от познати,опит,с ф-ма,която отдава под наем вместо собственика и се грижи за платени сметки,подръжка и каквото трябва?Срещу процент от наема,разбира се.
Да, моя приятелка си дава апартамента във Варна чрез фирма, която го стопанисва. Събира наема, реагира при нужда от ремонт по общи части, следи за неплатени сметки, намира и нови наематели при напускане. Мисля, че и взимат 10% от наема всеки месец.

# 442

Аз. Питай.

# 443
Аз самата се занимавам с това вече 5 години. Правя го за близък приятел, който живее в чужбина. По-добре се довери на някой познат с/у заплащане отколкото на фирма. Така поне си сигурна, че се обръща нужното внимание.

# 444
и мой близък ги ползваше. аз съм писала тук. които са големи фирми, само гледат да подпишат с теб договор, и после не смогват да обикалят и проверяват. оставят на самотек.

единият му ап. беше добре - защото хората бяха свестни.
обаче в другия - такъв погром, какъвто не сте виждали. Свестният приятел към момента на наемането, заменен с пияндурник с голямо куче. всичко опикано, вратите унищожени, мебелите за изхвърляне. Пълен погром.  В резултат - след като ги изведоха поради неплащане - сложиха от най-евтините врати и отказаха да правят други подобрения - макар че им беше записано точно това в договора. Че е по тяхна вина, защото не са обикаляли да видят, с месеци.

това беше. казаха си сбогом след този случай, но моят близък хвърли сума ти пари за ремонт след това. Предимството е, че ти гарантират, че няма да стоиш празен. и ако не намерят наемател, те ти плащат липсващия наем. Недостъткът е, че винаги те натискат да дадеш малко по-евтино, за да не стои празен, и да не ти плащат те - и наемателите да не се сменят често.

тъй че, то пак опира до това колко са свестни наемателите.

# 445
Благодаря на всички споделили.Flowers Hibiscus С точни наематели всеки може и няма нужда от посредници с/у %.Щом с неточните и мърлячите не се справят,значи са излишни.

# 446
Я да ви попитам - има ли някой да отдава под наем гаражи/парко места? Ако да къде се намират и какви пари им търсите.
Като цяло бихте ли инвестирали в подобен имот, ако имате пари да закупите дирекно 1-2 места или бихте теглили още пари от банка, че да купите апартамент направо?

Давам за 100 лв. подземен гараж, но си е отделен , има си врата, нормално широк и за джип.
 Не е паркомясто.

# 447
Не виждам проблем наемите да са равни на ипотеката.

Имало е семейства ми се обаждат на обява за 30кв студио, частни лица.
И аз не виждам проблем да са равни, че и по-високи да са, на който не му харесва, да си купи и след това да си го продаде. Наемите трябва да се определят единствено от пазара.

Не пречи в обявата да пише, за колко лица се отдава студиото и всякакви други ограничения, напр. животни, пушачи. В някои страни даже има норми  в колко кв.м. за колко хора да живеят.

# 448
  • София
Аз пиша, че жилището е малък двустаен за сам човек или двойка. Без деца, имам предвид, последното не го уточнявам но го казвам при първи контакти с хората. Просто няма място в спалнята за друго легло, детско. Тясно е. Не настаняваме хора с деца, нито ги викаме на оглед. Защото знам че не става, просто е компромисно. Някои се чудят, но им обяснявам любезно. Затова бройката хора ми е важна, няма що да бягат на 5тия месец. Знам от опит, че е за максимум двама души.

# 449
вярно ли е, че с деца е по-трудно да ги изгониш, ако не плащат?

Общи условия

Активация на акаунт