Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 053
  • 749
  •   1
Отговори
# 480
Съжалявам, че нямам снимки на ония диван, за който стана дума. С нов апарат съм и са затрити снимките. Собственичката прецени, че е по изгодно да го подари отколкото да претапицира, след професионално пране приличаше на съсипия. Та хора всякакви, но наемателите не им идва от вътре да пазят чуждите вещи...

Някой по назад писа, че било на късмет. Така е. И тото 6 от 49 е на късмет, съгласна съм. Аз обаче предпочитам да не поемам риск. Имам си у дома детенце на 2 и половина и виждам на какво са способни сладките малчугани.  Моето е момиче и кротичко,  и пак стените не са каквито бяха, ламината не е както преди 2 години. За дивана няма какво да кажа, още не рисуваме, само разливаме храна и напитки...
Писахте, че едно боядисване било 200лв, и това не е точно така. Майсторите взимат по 5лв на м2, за една ръка боя, материалите отделно, шпакловане тук и там отделно. Време, логистика и нерви не го калкулирам в цената.

# 481
  • София
А  някой няма ли и добър опит с наематели с деца или с животно? Не се заяждам, и аз съм потресена от споделените истории. Но все си мисля, че не може всички да са толкова зле? Аз наистина имам ограничен кръг позанти, но все пак край мен повечето са били читави наематели преди и след децата, както и преди и след кучето. Та не може всичко да е чак толкова зле, моля ви кажете ми, че не живея в някакво съвсем изолирано балонче?
Не виждам логиката в твоето питане. И да има И добър опит, това не омаловажава лошия.

Все едно да поставяш под съмнение ограничението с 30км/ч пред училища.
И да питаш: А някой няма ли и добър опит с минаване с 200 покрай училището?
Ами и да има, това какъв аргумент е!?
Нали на 10 минавания, 5 ще са успешни, и други 5 ще отнесат по едно дете.
Това е игра на числа и вероятности. Въпросът не е дали, а кога!
Колкото повече си слагаш таралеж в гащите, толкова повече.

Пак нещо се нахъса, не разбирам защо. И ми даваш сравнения, които нямат нищо общо с въпроса ми - за скоростта и катастрофите се води статистика, правят се анализи, пък се взимат решения; да не говорим, че става дума за човешки животи, не за поправими с пари проблеми. По логиката на твоя пример, все едно да ми кажеш, че от утре трябва целокупно да слезем от колите, защото дори и с ограничения на скоростта, пак се случват катастрофи. Защото "Въпросът не е дали, а кога!" Simple Smile
А аз даже не казвам, че не си прав - ако съм наемодател съвсем логично би било да си избирам наемателите, па ако искам даже и по възраст. Но в конкретния случай зададох въпрос, защото няма как да знам средно статистически кое надделява - добър или лош опит. Не проумявам това с какво предизвика такова сътресение у теб, но явно двамата така ще си общуваме в този форум Simple Smile 
А за депозитите отдавна се установи, че сме на едно мнение и един е малко, освен ако жилището не е някоя стара съборетина.

# 482
  • София
А  някой няма ли и добър опит с наематели с деца или с животно? Не се заяждам, и аз съм потресена от споделените истории. Но все си мисля, че не може всички да са толкова зле? Аз наистина имам ограничен кръг позанти, но все пак край мен повечето са били читави наематели преди и след децата, както и преди и след кучето. Та не може всичко да е чак толкова зле, моля ви кажете ми, че не живея в някакво съвсем изолирано балонче?
Не виждам логиката в твоето питане. И да има И добър опит, това не омаловажава лошия.

Все едно да поставяш под съмнение ограничението с 30км/ч пред училища.
И да питаш: А някой няма ли и добър опит с минаване с 200 покрай училището?
Ами и да има, това какъв аргумент е!?
Нали на 10 минавания, 5 ще са успешни, и други 5 ще отнесат по едно дете.
Това е игра на числа и вероятности. Въпросът не е дали, а кога!
Колкото повече си слагаш таралеж в гащите, толкова повече.

Пак нещо се нахъса, не разбирам защо. И ми даваш сравнения, които нямат нищо общо с въпроса ми - за скоростта и катастрофите се води статистика, правят се анализи, пък се взимат решения; да не говорим, че става дума за човешки животи, не за поправими с пари проблеми. По логиката на твоя пример, все едно да ми кажеш, че от утре трябва целокупно да слезем от колите, защото дори и с ограничения на скоростта, пак се случват катастрофи. Защото "Въпросът не е дали, а кога!" Simple Smile
А аз даже не казвам, че не си прав - ако съм наемодател съвсем логично би било да си избирам наемателите, па ако искам даже и по възраст. Но в конкретния случай зададох въпрос, защото няма как да знам средно статистически кое надделява - добър или лош опит. Не проумявам това с какво предизвика такова сътресение у теб, но явно двамата така ще си общуваме в този форум Simple Smile 
А за депозитите отдавна се установи, че сме на едно мнение и един е малко, освен ако жилището не е някоя стара съборетина.
Няма сътресение. Просто се старая да съм обективен и илюстративен.
За мен паралела с ограничението на скоростта е достатъчно адекватен.
Статистика имам доста добра. Наскоро си подреждах актуалните и миналите договори за наеми. Много са. Наистина много. Само за последните 4г са към 40. А давам под наем от 25 години.
Имам и разговори с други наемодатели, съседи, брокери.
Човек с каквото и да се занимава, информацията е жизененоважна за адекватно решение.
Нормално е да търся активно, и да разполагам с повече информация и опит, личен и споделен, отколкото някой, който не се занимава.
Като споделяш мнение, нормално е да има отговори. Дали ти харесват или не, и дали ги признаваш за валидни или не, ... отделен въпрос.

# 483
Преди 18 години продадох жилището си, бях се включила да строя ново. И известно време бях под наем срещу ресторант Крим. Преди да се нанеса под наем извиках майстори да пребоядисат, изциклих и лакирах паркета, префугирах банята. Наема беше нисък и жилището необзаведено. Само попитах хазяите дали мога да освежа по този начин, без са искам приспадане.
Странното е, че хазяите не дойдоха нито веднъж. Само като им върнах ключа Simple Smile Бяха очаровани от вида на жилището си, въпреки че бях живяла почти 2 години в него.
И аз не ходя в апартамента, който давам под наем, надявам се да го поддържат.Пък и не съм включвала клауза в договора за посещаване...
как префугира банята? По какъв начин махна старите фуги?

И едно друго нещо ме интересува - тези, които взимат по 3 наема депозит, не се ли оказва после, че един ви е бил достатъчен? т. е. каква част от тях връщате средно? Аз лично взимам само 1 депозит и даже от него връщам голямата част и не знам дали си струва да пазя тия чужди пари?

# 484
  • София
Аз не го приемам като пазене на чужди пари, а като застраховка, ако изчезнат наемателите да платя поне сметките. То иначе ясно, че ако са направили зулуми и един депoзит не стига.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 11:18 от miamim

# 485
Аз не го приемам като пазене на чужди пари, а като застраховка, ако изчезнат наемателите да платя поне сметките. То иначе ясно, че ако са направили зулуми и един депизит не стига.
но от опит питам , кое е повече - върнати жилища без използване на депозита или такива, в които ви трябват 3 депозита за щетите?

# 486
как префугира банята? По какъв начин махна старите фуги?

И едно друго нещо ме интересува - тези, които взимат по 3 наема депозит, не се ли оказва после, че един ви е бил достатъчен? т. е. каква част от тях връщате средно? Аз лично взимам само 1 депозит и даже от него връщам голямата част и не знам дали си струва да пазя тия чужди пари?
Майстор свърши всичко и оттогава знам колко променя едно основно почистване и префугиране. Тази година извиках майстор за банята на майка ми, поиска 100 лв. за труда, отделно за фугиращата смес. Сега ще потърся снимка.
Намерих на стената към душа, мисля че за 12 годишна баня стана супер.

Последна редакция: вт, 28 юли 2020, 08:00 от bubkab

# 487
  • София
Аз не го приемам като пазене на чужди пари, а като застраховка, ако изчезнат наемателите да платя поне сметките. То иначе ясно, че ако са направили зулуми и един депизит не стига.
но от опит питам , кое е повече - върнати жилища без използване на депозита или такива, в които ви трябват 3 депозита за щетите?
Аз казвам, че БИ трябвало да се взимат по 3, но уточних, че взимам по 1, защото "трудно събирали парите" кандидатите.
Противопоставянето какъв % има нужда от депозит е напълно същия принцип, като "какъв % от децата или животните правят поразии".
И 20% да е, това са ти 20% в които 100% си прецакан. Никой няма да извади пари над депозита, за да ти плати допълнително за щетите. Напротив, от него ще си приспаднат и неплатените етажни такси, и тока, па и изнасянето в деня на новия наем. По принцип трябва да е 1 месец предварително.
Но имат ли "мегдан" да те порежат, ще ти натоварят по всички параграфи. Без да се свенят. Имам последно и невърнати ключове и чипове на същата схема. А един чип е 15 лева, и се вади само при домоуправител. Като в кода му фигурира номерът на апартамента. Като ще "оставят депозита", държат да си го изкарат 5орно.

А ако има за връщане, и 3ен, и 10ен депозит да е, ще си го върна до стотинка. Така че загубата е 0ла, за наемателя. Ако трябва, и лихва ще му плащам. Ако ви се виждат много 500лв. Аз съм замразил 100евра в тоя апартамент. И плащам лихва за ипотеките. Колко му е да платя и лихва на едни 2х500лв.

# 488
аз нямам предвид конкретно вас, аз към всички съм задала въпроса.  Какви лихви, не разбрах, ако е лихви върху депозита, естествено,не дължите.
Имам предвид какво правите с един троен депозит, харчите ли го,  инвестирате ли го, или просто го слагате в една кутия - и така години, докато дойде времето?
bubkap
много хубаво се е получило. Каква е технологията? С какво се премахва старата фуга? След префугиране изглежда по-хигиенично, просто светва.

# 489
Депозита е в личната ми банкова сметка. Кой на днешно време държи пари в дома си. Харча си нормално и не го мисля вообще този депозит. Разбирасе като всеки нормално мислещ човек, който си следи финансите, винаги имам няколко хиляди твърд резерв за извънредни ситуации - дали за личното ми жилище или затова което давам под наем, за колата, за лекари и т.н. Както се казва пари за черни дни. Съответно ако ми кажат напускаме, мога без проблеми да им върна депозита.

# 490
По въпроса с депозита - вероятност много малка, но се случи. Един наем депозит, наемателят, възрастен мъж към 60 годишен, наемодателят - възрастен мъж към 70 годишен. Хазяинът отива при наемателя да направят сметките и да му върне остатъка от депозита. Носи цялата папка с документите (договор, опис, разписки, таблица с разходите) и целия депозит. Наемателят се ядосал, че хазяинът иска да задържи една дребна сума между 50 и 100 лв. заради изравнителната сметка за парното, и удря с бокс хазяина, събаря го на земята, дръпва му парите и документите и се изнася. И не, наемателят не е бил бачкатор.

# 491
Ужас, такива са за затвора....

Да ви кажа, отказахме се взаимно с онези, потенциалните, които се пазариха. Щото уж тъй, пък после още искаха. Мерси, и за тях ще е по-правилно да си намерят нещо по джоба им. А, междувременно, на хоризонта май изгря друг човек, който знае какво търси, и не се пазари. Което само показва, че почнат ли отрано и отдалеч, значи не сме били едни за други 😃

# 492
  • София, Bulgaria
Предупредете наемателите си този вид измама, която е близка до сериал:

Цитат
Ето накратко и хронологията:

1. В края на м. юни беше сключен договор за наем, с наематели, които бяха представлявани от лицето Х представящо се за брокер.
2. През м. юли същата се свързва с клиентите си наематели, представяйки им история, която звучи доста добре обмислена:
- Разбрала е, че наемодателите имат проблеми по между си;
- Необходимо е да плати сумата на трето лице, което е представено като роднина на единия съсобственик;
- Не трябва наемателят да се свързва със собственичката, тъй като телефонът й се подслушва от съпруга;
- Не трябва да звъни на брокера на наемодателя, тъй като контактът му е със съпругът;
- Трябва да се свърже с мнимата братовчедка, за да вземе от нея банкова сметка и да преведе сумата в размер на 6000 лв., което представлява наем до края на 2020 година.
3. Наемателят се свързва с посочената братовчедка, която от своя страна потвърждава версията и сумата е преведена.
4. Скоро след това, след запитване от страна на наемодателите, става ясно за извършената измама.

Лицето Х се е представила за брокер от агенция, в която никога не е била брокер. Парите все още не са върнати. Предприети са всички мерки.

# 493
Ееее, ужас! Ама и как се превеждат 6 хил. лв. на някой си без дори да се обадиш на собственика?

Какво мислите за тази обява?

# 494
Ееее, ужас! Ама и как се превеждат 6 хил. лв. на някой си без дори да се обадиш на собственика?

Какво мислите за тази обява?

Обявата ми звучи резонно.

Общи условия

Активация на акаунт