Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 107
  • 749
  •   1
Отговори
# 360
Като не искате да плащате комисионна, твърдо дръжте да не плащате. Как така накрая клякате. Ми, в такъв случай, брокерите ще сават още по-нагли ..до клякане.

# 361
  • In the land of Never Never
Плащам си като поп комисинонната 50% на брокера, който ми доведе наематели, защото смятам, че така спестявам време и съответно пари. Ако ми стои апартамента един месец незает, ще загубя повече.
Обаче има такъв момент, че вместо да са безпристрастни посредници, те повече играят на страната на наемателя, и се опитват винаги да свалят цената.
Преди десетина години нямаше пазарлъци - ако те устройва цената и жилището, гледаш и наемаш, ако не, търсиш друго.Сега всички се пазарят задължително, и вече започнах да надувам с 50 евро отгоре, защото така имам място за сваляне. Защото все едно ще го поискат. Но не ми е приятно, защото от друга страна, това може да отблъсне потенциални наематели, които да смятат, че това е крайната цена. Не всички смятат, че трябва да се пазарят, но ми се струва, че брокерите го предлагат на наемателите, за да им се харесат.

# 362
Това много ме развесели. Аз съм от наемателската страна и съм убедена, че брокерите пошушват на собствениците да надуват цените, за да се вдигне и комисионната.

# 363
Aз бих платила с удоволствие на брокер който ми намери наемател/ продаде жилище на цена която аз съм поискала в обявата. Сега някои ще кажат - ами ти може и да си поискала колкото за апартамент в Манхатън ! На тях ще отговоря че почти всички наематели и продавачи не си позволяват своеволието и глезотията да надценяват имотите си спрямо средната пазарска цена защото знаят че нито ще продадат някога/нито ще отдадат. Брокерът обаче има личен интерес от сделка на всяка цена за да не му се изплъзне жертвата. Продавачът има интерес да получи оптималното. Каква файда ако ме убедят да сключа сделка например за продажба с 10% под моята цена ? Като добавим и комисионната на брокера нещо ми се губи смисъла от него въобще изцяло Yum

# 364
Като казах пошушване, нямах предвид буквално - казал-направил. Надценяването на имотите е много по-дълга верига.
Между другото, дори тук колчем пита някой колко пари може да вземе на имот Х, поне трима му казват да обяви цена с 50-100 лв над средното, че да има някъде да сваля. После се сърдите, че се пазарели хората.

# 365

Между другото, дори тук колчем пита някой колко пари може да вземе на имот Х, поне трима му казват да обяви цена с 50-100 лв над средното, че да има някъде да сваля. После се сърдите, че се пазарели хората.
Повярвай ми, за наемите не съм много в час, но за продажбите и под средното да свалиш пак задължително ще се пазарят.

# 366
  • София
Гал, ако очакваш пазарлък, няма как да не сложиш по-висока цена, за да постигнеш желаната. Изцяло в брокерите е проблемът, според мен. Цялата идея едно лице да обслужва интересите на двете страни по сделка, за мен е абсолютно нелогична. Особено в ерата на Интернет и социалните мрежи.

# 367
  • In the land of Never Never
Това много ме развесели. Аз съм от наемателската страна и съм убедена, че брокерите пошушват на собствениците да надуват цените, за да се вдигне и комисионната.
Разликата е 50 евро,  за брокера е по-важно да вземе 700 евро, по 350 от всяка страна, което си е доста пари накуп. Апартамента е тристаен с гараж, тиха улица, нов блок, висок етаж с изглед към Витоша, луксозно обзаведен, в Лозенец. Обикновено го наемат чужденци.
Обикновено пазаренето започва в по-късен момент, като се види, че има склонност и от двете страни да се наеме апратамента, тогава почват усуквания.

# 368
Ами аз не се пазаря.
Но ми е странно да се каже цена над средната и после ма те що се пазарят. Ми щото съвсем примерно са огледали 3 други апартамента на пазарната цена и са им ги взели под носа. Съвсем примерно казвам.
В нормално време няма приличен пазарен и подпазарен апартамент, останал ненает повече от ден. Отвисяват надценените и дупките.

# 369
  • София
Ако трябва да съм честна, и аз не съм се пазарила никога. Но ми се е случвало боркер да ме води в апартамент над определния бюджет и да ми го обясни с "всичко се договаря" (не знам какво казва на наемодателя по въпроса). Не се е случвало да наема такъв апартамент, за мен това би било кофти старт на отношенията. Но и да наема нещо надценено също не се е случвало, точно по причината, която си описала - винаги се е намирал читав имот на пазарна цена, без да се налага да плащам за нечий лични виждания и оценки (срещала съм хазяйка, която искаше висок наем, защото всичко било направено с цената на много труд и лишения от дъщеря й, която живее в Германия).
Оставам с впечатление, че явно към момента се е случила някаква промяна и вече и двете страни си очакват пазарлък, та всеки трябва предварително да съобразява този момент. Мисля, че преди време (последно наех преди 8 години) нямаше такова нещо, а сега явно е првърнато в част от процеса. На мен не ми харесва - защо трябва да се занимават хората с глупости... май само брокерите знаят Simple Smile

# 370
Не обичам пазарлъци за каквото и да било....

Добре, че не съм ходила на пазар в Турция. Там било задължително да се пазариш, иначе се приемало като обида....хахаха /поне така са ми разказвали/

# 371
  • plovdiv
Драго, виж там в договора да има ЕИК на фирмата. ЕИК-а се вписва задължително в данъчните декларации, които попълваш, нищо че няма да плащаш ДОД-то, пак трябва да подаваш декларации. Като отдаваш на човек, а не на фирма, не е нужно да пишеш имената и ЕГН-то. Предполагам, че НАП сигурно засича дали фирмата е внесла ДОД-то върху наема.
От 2019г. информацията в НАП се предава от юридическите лица и се попълва автоматично в декларацията. Може да направите справка със служебната бележка за годината. Има възможност фирмата да внася и данъка за четвъртото тримесечие, ако наемодателят е  заявил, че желае.

# 372
Попълва се автоматично, ако е онлайн. Ако декларацията е на хартия и така се подава, няма как да се провери.

# 373
  • plovdiv
Попълва се автоматично, ако е онлайн. Ако декларацията е на хартия и така се подава, няма как да се провери.
Да, това не го уточних.

# 374
Я кажете как протичат пазарлъците при нсем или продажба? Кусури ли се изтъкват, пазар ли се сравнява, криза ли се предвижда?
През брокера ли минава пазарлъка или директно?

Общи условия

Активация на акаунт