Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 104
  • 749
  •   1
Отговори
# 420
Просто семейните ще си търсят по-голямо жилище - две, три, четири стаи. Тук хора са споделяли, че точно големите се отдават доста по-трудно от малките жилища.

# 421
Не съм се задълбочавала в обявите за големи имоти, но ми беше направило впечатление, че не са много, не изглеждат добре, а наемът е съизмерим с ипотека, разликата е от порядъка на 100-150 лв, което при две заплати и вече съществуващ разход за наем определено ще ме насочи към ипотека.

# 422
Така е, но при закупуване са ти нужни поне едни 20% първоначално, което на един апартамент от 100 хил. евро са си 20 хил. Пари, с които не всеки разполага. В този случай се тегли и един потребителски кредит и вноската ти скача. Да не говорим, че в момента за 100 хил. евро трудно ще купиш тристаен или по-голям апартамент, в който да влезеш веднага и да не са нужни поне още 10-20-30 хил. за довършителни работи и/или обзавеждане.

Разбира се,  много хора действат точно така, въпреки големите вноски. И тук също много хора съветват, който има възможност да си купи свое.....

# 423
Само да кажа за паркоместата... Не може току-така да идеш в някой блок и да си купиш САМО паркоместа. Трябва да имаш друг имот, към който да се "закачат". Имаше връзка с общите части. Проучвах и аз преди време, когато цените бяха 4-5000 евро, консултирах се адвокати, май и един нотариус и казаха, че такъв тип сделка ще е доста мъглява

# 424
  • София
Не виждам проблем наемите да са равни на ипотеката.
Щом така го е обусловил пазарът, значи е реалистично.
Без да съм адвокат на нищо (аз също предпочитам купуване на личен имот при първа възможност), разходите на един имот не са само ипотека. Има данъци, има ремонти, има обзавеждане, има амортизация. За срокът на ипотеката обикновено амортизацията е 100%. Да, има остатъчна стойност, но сигурно има и причина признатата законово амортизация на апартаменти и сгради да е точно 3-4%
Има и риск!
Не всеки се захваща да купува. Много казват "Ами ако остана без работа, ами ако ми го вземе банката!"
Е, ако не искаш да купуваш, ще трябва да живееш някъде под наем. Е, има и 3ти вариант, за който всеки сам да се сеща.

Конкретно в София, масовият наемател е такъв, който временно е под наем 1-2-3г, най-често. Като се подготвя да купува.
Или е новодошъл (друг град или чужбина), или е новозавършил. През тоя период 1-2-3г, спестява пари, оглежда пазара, ориентира се, вижда дали ще му хареса работата/ученето/града/квартала/партньора.
След това си купува. И в това няма абсолютно нищо странно. Аз докато съм учил в друг град, в университет не съм си купувал жилище. Като ходя на почивка лятото, не си купувам жилище.

За броя стаи, както и да го въртите, това е! И да не ви харесва, няма да станат повече.
2ст са общо 2 стаи и точка. За да има къде да спи детето, ще трябва 3+стаен. И цената им в София е 1000+.
Това е положението.
Имало е семейства ми се обаждат на обява за 30кв студио, частни лица. Ама, аман заман, много ни харесва. 3ма-4ма сме. Казвам им, тоя апартамент е за сам човек, максимум 2ма. Не е за семейство. Няма място. "Аа, не!" ние ще се съберем! Аз: Ама то има само 1 легло-спалня! Те: Аа, ние 4мата ще спим на него (с кучето).
Казвам им: Не, не е подходящо, довиждане!
Случаи всякакви!
Защо аз да съм им виновен? Такива са условията в София. Искаш да получаваш 1500+ заплата за необразован и неквалифициран труд? Е, няма жилища по 200лв наем. Щото са ги строили работници със заплати по-високи от горната. Където и да отидеш по света, е така. Със стандарта се качват и цените.

# 425
Оф, нали ви писах, че май се бяхме разбрали с потенциалните ни наематели. сега, обаче, май не е точно така. Отказах им категорично да сваля с още 300 лв. Те предлагаха предплащане за 6 месеца, но мен пак не ме устройва.
Твърде е голяма разликата в цената.

Това в подкрепа на твърдението, че големите се отдават по-трудно.

Но, пак ще си намеря "моето" семейство Wink

# 426
Абе Румка, тоя имот 2000 ли ку е наемът, че искат да чупиш още 300?
За размера и разпределението на жилището, и друг път съм писала, че за мен там, където е кухнята, не бива да се брои за стая, ако ще да е 50кв хале с холна и трапезарна част. Ама строителното лоби не мисли така Simple Smile
По принцип на 30кв може да живее 4членно семейство. Има цели предавания, канали и блогове за минималистичен начин на живот, НО за това се изисква голямо вложение в проект и мебели. Наследствената бабина гарсониера с усвоена тераса, превърната в бокс, и кингсайз легло, едвам натикано в бившата кухня, просто не става за 4 човека.

# 427
Румка, апартаментът в Люлин ли? Май беше намалила със 100 лв., още 300 ще е вече прекалено.

# 428
в центъра е. до сега беше АирБНБ.
Те са семейство, които имат и бизнес. Жената дава уроци по нещо си. и иска едната стая да е приемна за частните й уроци.
затова локацията и всичко много ги устройва.
Но, пусто, не щат да плащат.

Ама, квото. като не са те, други ще са.
Аз толкова чак няма да отстъпя.

защото между другото виждам, че АирБНБ потръгва, започваме да получаваме запитвания. Предвид факта, че доста АирБНБ отпаднаха, може би това да ни е било писано Wink

# 429
  • София
в центъра е. до сега беше АирБНБ.
Те са семейство, които имат и бизнес. Жената дава уроци по нещо си. и иска едната стая да е приемна за частните й уроци.
затова локацията и всичко много ги устройва.
Но, пусто, не щат да плащат.

Ама, квото. като не са те, други ще са.
Аз толкова чак няма да отстъпя.

защото между другото виждам, че АирБНБ потръгва, започваме да получаваме запитвания. Предвид факта, че доста АирБНБ отпаднаха, може би това да ни е било писано Wink

Е сега, бизнес имат, уроци ще дават, дейност ще развиват , но не искат да плащат
Има он-лайн уроци тогава, там да наблегнат. Ти какво си виновна? На есен, ако пак мине всичко в дистанционна форма и хоп, ще напуснат.

# 430
те и е живеят, и ще ползват за уроци. Искат 2-в-1, на цената на 1
Wink

# 431
Да не говорим и това, че наемите вече са си горе-долу с нивата от преди ковид. Направена е 100 лв. отстъпка, което не знам от колко, но си е 100 лв. Да искат още 300 лв. си е наглост.
При моите познати отишла една жена - много ѝ харесало, точно, каквото търсела, с хубава локация и т.н., и т.н., обаче ѝ било скъпо. Човекът беше решил да не прави компромиси за наема, обаче рекъл, хайде нека малка отстъпка - около 4-5% надолу. На госпожата обаче малко ѝ се видяло, искала поне 10%, даже 15%.....
И той така каза - като не е тая, друг ще е.

# 432
те и е живеят, и ще ползват за уроци. Искат 2-в-1, на цената на 1
Wink

И си приспадат наема като разход, сигурно?

# 433
не знам подробности, ние този ще го даваме като от частно лице, но би могло да се приспадне, да. защото и мъжът имал фирма. дали и той иска да ползва едната стая като офис, не знам.
Но за тази цел, едната от стаите е особено подходяща, защото от входа, през коридорчето, отиваш точно в нея стая. не минаваш през жилищната част

а в блока, даже на етажа, са все офиси.

та, така. както дойде Wink

# 434
Е то коментарът ми беше за наемателите - хем се ц--.----, пардон, преговарят за наема, хем вероятно ще приспадат наема - част или целия, като разход. И реално за живеене на практика разходът ще е минимален. Както и да е, дано са читави и не ти правят проблеми!

Общи условия

Активация на акаунт