Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 20

• 33 082
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Моето мнение е, че в общия случай за наемодателя е по-добре да дава необзаведен апартамент, ако таргетът са семейства с деца.

# 466
Моето мнение е, че в общия случай за наемодателя е по-добре да дава необзаведен апартамент, ако таргетът са семейства с деца.
Точно семействата с деца пък имат най големи изисквания. Пералня, климатик, голям хладилник и прочее...

# 467
Точно семействата с деца пък имат най големи изисквания. Пералня, климатик, голям хладилник и прочее...

Ами всеки си прави сметката дали и колко да рискува с техника и обзавеждане. Както писах - в масовия български случай за наемодателя е по-добре да е необзаведен - като изключвам истории от рода "за да не изхвърлям старата ми печка, ще я сложа на наемателите."

# 468

Ами всеки си прави сметката дали и колко да рискува с техника и обзавеждане. Както писах - в масовия български случай за наемодателя е по-добре да е необзаведен - като изключвам истории от рода "за да не изхвърлям старата ми печка, ще я сложа на наемателите."
Да, разбирам, но от опит казвам, че семействата с деца имат по големи изисквания за обзавеждане и оборудване.
А пък аз стара печка нямам, всичките ми уреди са вградени, и ако някой от тях се повреди ще ходи на казаните, не при наемателя...

Искам друго да ви питам. Ако наемател не се обажда от както е влязъл, вие звъните ли да питате дали всичко е наред. Откакто предадох ключа, не се е обаждал за нищо. Аз платих сметките за предходния месец, сега да се обадя ли да питам дали водата е засечена, всичко наред ли е...Или е много нахално, да притесявам човека...

# 469
  • София
О да., звънни , попитай, с най- загрижения и любезен глас. Как е положението, нанесе ли се вече? Всичко наред ли е? Иска ли да се запознае с домоуправителя ?
Или си измисли повод за обаждането. Звъниш да кажеш, че вчера си платила последната сметка за нещо....
( например)...

# 470
  • София
Не се обаждам, но наистина е малко особено чувството първия месец, като си оставил обзаведен апартамент на някой непознат. Било то и с договор.

Бтв, аз също не взимам наематели с деца. Поне тук в София не, където са нови и с ново обзавеждане. Освен това, най-големият е двустаен.
При големи, 3-4 стайни няма много избор, тъй като рядко ще се наемат от 1-2 човека.

# 471
О да., звънни , попитай, с най- загрижения и любезен глас. Как е положението, нанесе ли се вече? Всичко наред ли е? Иска ли да се запознае с домоуправителя ?
Или си измисли повод за обаждането. Звъниш да кажеш, че вчера си платила последната сметка за нещо....
( например)...
Благодаря.
Всичко е наред.

# 472
  • София
А  някой няма ли и добър опит с наематели с деца или с животно? Не се заяждам, и аз съм потресена от споделените истории. Но все си мисля, че не може всички да са толкова зле? Аз наистина имам ограничен кръг позанти, но все пак край мен повечето са били читави наематели преди и след децата, както и преди и след кучето. Та не може всичко да е чак толкова зле, моля ви кажете ми, че не живея в някакво съвсем изолирано балонче?

# 473
Аз имам и добър опит, просто тук стана дума за проблемни наематели.

# 474
  • София
Не знам дали се брои, ние бяхме наематели 2 години без дете + 3 години с дете (на едно и също място). Мебелите си бяха наши, но синът ми никога, изобщо, не е рисувал по стена, мебел, дамаска или нещо такова.
Разбира се че имаше нужда от освежаване като се изнесохме, все пак 5 години, имаше и пукнатини от слягането. Оставихме депозита (без неплатени сметки), все е стигнал за пребоядисване. Можехме и ние да го свършим, но хазяите предпочетоха те да си го организират.
Направо се чудя какви бъдещи творци се описват във форума, новата школа в изкуството ще да е много силна.

# 475
Нелка, значи си случила с кротко дете Laughing Дори и в апартамента (собствен),  в който живея, стените са за пребоядисване, тук-там за леко запълване на дупки. Салвадор Дали ряпа да яде пред възможностите на моето дете Laughing Колкото и салфетки да слагам на детето, както и подвижни възглавници на стола (той е с тапицерия), пак вече има петна от мръсни детски пръстчета. Ще го преживея, естествено, още някоя и друга година.
Та все си мисля, че е нормално да има известни поражения в жилище с малки деца. С 2 депозита вероятно нещата могат да се оправят.
По-големият проблем за наемодателя би бил искане за адресна регистрация в жилището, именно заради детето/децата - за детска градина и училище. Обсъждали сме го това няколко пъти.

Последна редакция: пн, 27 юли 2020, 16:52 от man_darin_ka

# 476
  • София
А  някой няма ли и добър опит с наематели с деца или с животно? Не се заяждам, и аз съм потресена от споделените истории. Но все си мисля, че не може всички да са толкова зле? Аз наистина имам ограничен кръг позанти, но все пак край мен повечето са били читави наематели преди и след децата, както и преди и след кучето. Та не може всичко да е чак толкова зле, моля ви кажете ми, че не живея в някакво съвсем изолирано балонче?
Не виждам логиката в твоето питане. И да има И добър опит, това не омаловажава лошия.

Все едно да поставяш под съмнение ограничението с 30км/ч пред училища.
И да питаш: А някой няма ли и добър опит с минаване с 200 покрай училището?
Ами и да има, това какъв аргумент е!?
Нали на 10 минавания, 5 ще са успешни, и други 5 ще отнесат по едно дете.
Това е игра на числа и вероятности. Въпросът не е дали, а кога!
Колкото повече си слагаш таралеж в гащите, толкова повече.
В единия случай на 10 години правиш 10 ремонта. В другия случай 1 ремонт.
1 депозит е компромис и реверанс откъм наемодателя, към наемателя. Защото "трудно" се събират пари.
Но никой не е питал наемодателя колко му е било лесно да събере едни 100к + още 10-20 за обзавеждане и още 10-20 за довършителни работи, паркет, шпакловка, боя, теракот.
Реално, обзаведените апартаменти (не тия със соц мебели) трябва да имат по 3 депозита.

Освен това, да повторя казано от друг. При някои наематели (особено с кучета и деца) понятието "естествено износване" драстично е изкривено. Дал си ново нещо, купено, чисто, лъскаво. И ти се връща омърлявено, ликьосано, надрано, разпаянтено и скъсано. И следва "ама то така си беше" "ама вие какво очаквате за 6 месеца" А то си е за "тотал" и за приспадане от депозита. Да, ама 1 депозит е само колкото дивана. А кухненската маса, столовете, стените, хладилника?

# 477
Всеки казва "ама това е просто захабено" и подобни. И всеки си мисли, 'Ей го тука за 200лв. ще пребоядиса и да идват следващите, да събират пари."
Ама никой не си дава сметка, колко нерви ти струва да се занимаваш да оправяш. То хубаво ще дадеш Х пари да се боядиса, да се смени някоя мебел или нещо друго, ама нали първо трябва да намериш читав майстор. Обаче нали се сещатате, че никой не ме чака точно аз да му звъна и да дойде на другия ден. Почваш да се уговаряш, да го чакаш, пък не върви да предлагаш апартамента с някакви "дефекти" и в крайна сметка апартамента ти може да стой празен. Ако сменяш нещо мебел примерно, трябва да се погрижиш къде да извърлиш старата - дали тия дето ти носят новата ще вземат старата, ще я свалят ли, аз ли да я свалям, къде да я изхвърля (не на кофата като селяните). Та ето пак си е разправия и още пари. Но повечето хора само си мислят "еи го тоя диван е Х лв.", но не си дават сметка за другите разходи и нерви.
Освен за освежаване, тия апартаменти си имат и други разходи, които си вървят, но наемателите много рядко си дават сметка за тях. Общи ремонти на сградата, данъци (на апартамента+наем), застрахови и т.н. Само последните 2 са ми над 1000лв.

Аз също съм твърдо за да се дават 2 депозита, защото както се каза, щетите може да се достаааа повече от 2 наема. В същото време разбирам, че 2 депозита си е сериозна сума за много хора и проявявам някакво разбиране, та им искам 1,5 депозит.

Относно сметките - точно защото съм чел не 1 или 2 случая за неплатени сметки, от ден първи съм им казал, че сметките ги плащам само аз. И с тази цел ходя 1 път месечно да взема пари за тях, тъкмо и да се видиме, да кажат имат ли някакви проблеми и т.н. Отначалото се уговарях и да влзена да огледам жилището, но след първите 6 месеца, като видях, че са ОК като хора почнах по-рядко (един път на 3-4 месеца).

Просто човек трябва да се грижи за интересите си, защото няма кой друг да го прово вместо него. Трябва постоянно да си следиш нещата и да държиш изкъсо всичко, иначе рискуваш да ти се качат на главата, както бяха писали по-нагоре.

# 478
Това наемателите са с куче, без куче, с деца, без деца няма никакво значение. Зависи какви ЧОВЕЦИ са. Бях писала за квартирант, който продал телевизора на съквартиранта си/бяха две момчета/ и изчезнал, като беше завлякъл и мен бая пари. Писах и за семейство при което ходих един два месеца и после след две години и половина на вратата ме посрещна малкото им детенце/ама въобще и не подозирах за появяването му/ а  жилището беше все така подредено и чисто . Та въпроса е на чист късмет и усет с какви хора ще си имаш "вземане-даване"

# 479
Преди 18 години продадох жилището си, бях се включила да строя ново. И известно време бях под наем срещу ресторант Крим. Преди да се нанеса под наем извиках майстори да пребоядисат, изциклих и лакирах паркета, префугирах банята. Наема беше нисък и жилището необзаведено. Само попитах хазяите дали мога да освежа по този начин, без са искам приспадане.
Странното е, че хазяите не дойдоха нито веднъж. Само като им върнах ключа Simple Smile Бяха очаровани от вида на жилището си, въпреки че бях живяла почти 2 години в него.
И аз не ходя в апартамента, който давам под наем, надявам се да го поддържат.Пък и не съм включвала клауза в договора за посещаване...

Общи условия

Активация на акаунт