COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 675
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 3 240
А хремавият да не е врачка също? Т.е вади по стотарка и отгоре да си изследва хремата? Всеки път?
Щом е отишъл на лекар значи го е страх да не умре от "настинка", т.е. предполага се че стотачката е подготвена малко преди парите за погребение.

# 3 241
Преминаването през Кулата е почти блокирано заради проблеми от гръцка страна

Влизането в Гърция при Кулата е не просто затруднено, а дори напълно блокирано, сигнализира читател на "Дневник". Той уточнява, че се намира на 3-4 километра от границата, а за почти три часа колоната се е придвижила с по-малко от километър.
Забавянето идвало от няколко фактора. Най-сериозният е, че докато от българска страна има 10 гранични служители, от гръцка те са трима.
Колоната върви бавно и защото се проверяват данните на всички пътуващи, като често се инспектират и багажниците на автомобилите. От външно министерство допълват, че се извършва 100% граничен контрол от гръцката страна, като електронно се въвеждат данните на всички пътуващи.
Забавяне имало и заради факта, че на всички сръбски граждани се записват данни за адреса и телефона за връзка в Гърция, каза още от Лора Любенова. На част от тях се правили и тестове за коронавирус.

https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2020/06/17/4079838_preminavaneto_p … blokirano_zaradi/

Гърците взимат много сериозни мерки, без да им дреме на кого създават "проблеми". Важното е техните жители да нямат проблеми и да си развиват туризма на спокойствие. Те доста усилия положиха и изтърпяха тежка карантина и едва ли ще зачеркнат всичко постигнато досега с лека ръка.

# 3 242
  • София
Да, мои близки току що минаха границата след точно 10 часа чакане.

# 3 243
  • София
Когато официално вируса се настани сред нас положението с неразположението и диагнозата беше следното.

Звъниш на ОПЛ и казваш какви  са ти симптомите, той те разпитва за евентуални доказани  контакти със заразен. Пита за температура и съответно други симптоми, все пак той си познава пациентите и тяхното хронично състояние. Дава болничен до 5 дни, като всеки ден са чувате за да провери дали има промяна в състоянието.
 В случай, че се влошиш или вече има съмнение за вируса ОПЛ звъни на 112 и ти праща линейка с която те водят в инфекциозна болница където те преслушват, мерят сатурация и правят тест.
 В началото  не беше необходим престой в болница докато ти излязат резултатите, ако си положителен те уведомяват и слагат под карантина. От този момент насетне, разговорите относно състоянието ти се провеждат с лекар от болницата и при нужда те вземат в болница.
Това беше пътя в началото на епидемията. Моя приятелка мина по него, аз бях в карантина 14 дни като контактно лице 1 ред.
Моята ОПЛ ми се обаждаше всеки ден за да ме пита имам ли някакви оплаквания и температура. На 15 ден отидох в кабинета да ме прегледа - слушалка, мери ми сатурация, гърло, кръвно и ме пусна на работа.

# 3 244
Каквото и да говорим, чака ни нервен сезон на настинки, защото наистина не може при всяко подсмърчане да ходим на тест за 120 лв. Отделно и как ще ни гледат в офиса, че сме "със симптоми", пък нямаме тест....Дано излязат надеждни бързи тестове, поне да не са по стотарка, до 20-30 лв е разумно да дадеш според мен.

# 3 245
Теста не знам дали изобщо ще покаже нещо при първите симптоми, май няма много смисъл да се прави на етап лека хрема.
Болничен за хрема също няма да дават, гаранция - съвсем скоро работодателите пискаха, че се злоупотребява с болнични.

Много ми е интересно, хората не ги ли обмислиха тия неща, преди ентусиазирано да прегърнат нечии мантри "Да живеем с вируса нормално".
Нормалното живеене е да си ходиш хремав зимата. Даже още от есента. Че и сега, с лошото време бая подсмърчащи има.
Да обсъдим, ако искате и болничните при други симптоми - леко разстройство, драскане в гърлото...

# 3 246
  • София
Довечера при Ризова пак Чорбанов ще обяснява колко всичко е точно.

# 3 247
  • София
Теста не знам дали изобщо ще покаже нещо при първите симптоми, май няма много смисъл да се прави на етап лека хрема.
Болничен за хрема същи няма да дават, гаранция - съвсем скоро работодателите пискаха, че се злоупотребява с болнични.

Много и е интересно, хората не ги ли обмислиха тия неща, преди ентусиазирано да прегърнат нечии мантри "Да живеем с вируса нормално".
Нормалното живеене е да си ходиш хремав зимата.

Това въобще не се вписва в идеята за "нормално живеене" в редица държави. В скандинавските държави например при леки грипни симптоми и/ или неразположение хората си остават у дома.
Да, "живот с вируса" включва здравна реформа на места като България, и не само. Освен това включва и надеждата да бъдат разработени по-бързи, евтини и надеждни тестове, защото 120 лева за PCR са ужасно много за доста хора.
Дотогава действаме с това, с което разполагаме.

# 3 248
  • София
Довечера при Ризова пак Чорбанов ще обяснява колко всичко е точно.
И как ваксината ма БАН, срещу иначе не особено опасния вирус, е почти готова.

# 3 249
Изобщо не е вярно, не само, че ходят болни, ами и децата им се мъкнат в детските заведения с разноцветни сополи без на никого да прави впечатление.

А и няма много касателство какво правят някъде си. Аз знам какво се прави у нас.

# 3 250
  • София
Каквото и да говорим, чака ни нервен сезон на настинки, защото наистина не може при всяко подсмърчане да ходим на тест за 120 лв. Отделно и как ще ни гледат в офиса, че сме "със симптоми", пък нямаме тест....Дано излязат надеждни бързи тестове, поне да не са по стотарка, до 20-30 лв е разумно да дадеш според мен.
Не съм лекар и е хубаво да потърсим мнение на такъв, но доколкото знам при ковид има завишено ЦРП и левкоцити под нормата. Ако е така това е някакъв вариант поне да се знае нещо без всеки път да се дават 120 лв, а и кръвната картина често излиза за час.

# 3 251
По протокол докато си с леки симптоми се лекуваш вкъщи.
Отиваш в болница, когато се влошиш. 

# 3 252
В какви филми се вкарвате не разбирам. Ще ги тестват за антитела най-вероятно, защото са работили на Пампорово и има голяма вероятност и там да е имало коронавирус. Една съфорумка сподели, че се е разболяла след почивка там и тестът ѝ за антитела е положителен. А, тази жена може да е отказала по много причини, току виж ѝ предложат 2000 лв. да я запишат като болна от ковид или я „чипират”.
Да, за антитела са ги тествали. Съгласилият се няма.

# 3 253
  • София
СРП може при всякаква инфекция да е завишено, мисля. Същото важи и за левкоцитите, надали ще са някакъв ориентир подобни изследвания.

# 3 254
По протокол докато си с леки симптоми се лекуваш вкъщи.
Отиваш в болница, когато се влошиш. 
Въпросът е какво се прави, докато установят, че си положителен. Нито НОИ, нито работодателите ще прегърнат идеята за болничен при всяко дращене на гърлото и протичане на носа, нито пък РЗИтата ще правят тестове във всяка такава ситуация. Това е просто утопия.

Общи условия

Активация на акаунт