COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 613
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 655

Ако са я сложили под официална карантина, може да чакат да развие симптоми. В Германия така правеха. Не всички контактни се изследваха, дори в семейството, ако могат да се изолират. Караха ги да следят за симптоми и тогава ги тестваха.
При това положение всичко е наред. Важното е сега да спазва карантината! Няколко пъти се каза, и в темата се писа, че ако веднага направят тест, може да излезе фалшиво отрицателен и заразата да се разнеся. А когато поставиш контактен под карантина е по- сигурно.

Все пак трябва да я тестват своевременно, защото тя е контактувала с други хора и ако е положителна те също може да са заразени и подлежат на карантина.

# 8 656
  • София
Те на лекари не правят, май е същият лотариен принцип като при детските градини...
Инфекциозна не само, че имат ковид заразени, ами има и отделение за съмнителни. Тоест всички са отделени и дори лекарите не комуникират едни с други.

Благодаря за информацията. На какво се дължат тогава критиките към Инфекциозна, че не е от най-активните в борбата с пандемията? Явно си имат някакви търкания помежду си болниците, но кой да ти каже... А какъв е капацитетът ѝ? Повече информация би била добре дошла. Защо не казват повече подробности за болниците? Мен повече ме изнервя това шикалкавене отколкото приказките за чувалите.

# 8 657
За заведенията, статия от САЩ

Млади хора, барове и коронавирус. Какво очаквахме?
Скрит текст:
И тогава вратите се отварят.
Можете да планирате всичко, което искате, да тествате всички, което искате, да информирате и да обучавате персонала си  на всичко, което искате, но клиентите са друг въпрос, а младите клиенти съвсем друг въпрос. Коронавирусът, който продължава да се засилва страната ни, нараства почти зашеметяващо при вида на колежани, които пълнят барове или ресторанти. Готови, огнище!

Триша Райли си мислеше, че се е подготвила. Тя, съпругът й Пат и две от децата им управляват ресторант Harper's и Brew Pub в East Lansing, Мичиган, популярен ресторант на закрито 10 000 квадратни фута (ок. 900 кв.метра) с голяма открита тераса.

"Правихме цял ден обучения. Извикахме всички служители. Получиха всички ръководства от държавата и местните власти, оставихме всички да задават въпроси и ги накарахме всички да носят маските си", каза ми Райли в петък. "Всъщност им дадохме маски, с които да се приберат вкъщи, за да свикнат."
И тогава вратите се отвориха. 8 юни. Не е изненадващо, че тълпите бяха големи. Райли и нейният персонал поддържаха мястото под половин капацитет, което означава около 225 души.
Но на терасата забелязаха, че клиентите сами събират масите. А извън ресторанта хората на опашка игнорираха маркерите, поставени за да поддържат 6 фута (1.8 м) дистанция - и повечето не носеха маски.
„Беше работа на пълен работен ден да се опитвам да наблюдавам (опашката), за да държа хората на разстояние 6 фута“, спомня си Райли. „Най-трудната част беше, че знаят, че не притежаваме тротоара. Много хора казват: „Чудесно, но това не е ваша собственост“. "
Не е изненадващо, че започнаха да се разпространяват съобщения за клъстер от положителни за COVID-19 клиенти, които са били в Harper's след като заработи наново. Първоначално отчетен като 14, този брой е нараснал до 76 (б. моя - вече има дани от други източници за 100+), тъй като хората продължават да разпространяват вируса един на друг.
Две седмици след отварянето Харпър затвори отново.
.....
След затварянето стъпките, които предприемат, са още по-бдителни. Те включват: инвестиране в нова система за филтриране на въздуха; инвестиране в технология за „виртуална" опашка (за отхвърляне на тълпите от тротоарите); заплащане на всичките им служители да бъдат тествани, многократно; проверка на всички служители при влизане в сградата; закрепване на масите на терасата към пода на разстояние от 7 фута; задължителни маски за всеки служител; да направи всички тоалетни без докосване, включително сушилни за ръце, кранове и тоалетни; затваряне на два дни в седмицата за извършване на задълбочено почистване и саниране; елиминиране на барстоловете; използване само на пластмасови прибори, чаши и менюта за еднократна употреба.
Честно казано, това е като създаване на магазин в балон за биологични опасности. И всичко това трябва да се направи с далеч по-малко приходи, отколкото преди.
Тъжното е, че може да няма значение.
Тъй като това заболяване се разпространява от човек на човек, а не от чиния на чиния. Ние сме преносителите. И следователно нашето поведение е това, което определя предаването му.
Ако продължаваме да игнорираме предупрежденията, ще продължаваме да се разболяваме. Това е особено вярно за определена възрастова група. Знаеш ли как младите хора често искат да се надпреварват напред и да водят пътя?
Когато става дума за разпространение на коронавирус, те са.
Млади и нетърпеливи
Често съм предупреждавал, че най -голямата опасност в тази пандемия ще бъде нашето нетърпение . Кой има по-малко търпение от младите хора, които искат да купонясват, да посещават, да се мотаят? По-голямата част от случаите, свързани с Харпър, са на възраст от 16 до 28 години. Носени от убеждението, че не могат да бъдат наранени - и често безсимптомни носители на заразата - младите хора са все по-отговорни за нарастването на случаите в тази страна и на други места, довеждайки дневните бройки до тревожни нови нива.
В Ню Орлиънс последните данни показват, че 50% от новите случаи са при хора под 30 години . Във Флорида новата средна възраст за хора, които тестват положително е 35 , което е по-ниско от 65 само преди три месеца. В Калифорния притокът на млади хора, които изпитват положителни резултати, подтикна губернатора Гейвин Нюзъм да каже на медиите: „Ти си млад, за да се чувстваш… непобедим, но, с уважение… това може да бъде егоистично мислене.“
Той е прав. Защото докато младостта може да намали шансовете ви да умрете от този вирус, това не прави нищо, за да намали шанса да го разпространите. И разпространяването му към някой по-уязвим - по-възрастен човек или някой с някои основни здравословни проблеми - застрашава живота.
Междувременно тежестта пада несправедливо на места като Harper's, които, честно казано, не бива да се налага да преминават през толкова много обръчи, само за да обслужват клиенти, които така или иначе могат да игнорират указанията.
Нека бъдем честни. Беше рискована идея да отворите отново баровете. Те до голяма степен са на закрито, често са тесни, с силна музика, която кара хората да крещят, и пиене и хранене, което прави маските несъстоятелни. Баровете трябваше да са абсолютните последни места за отваряне. Как така все още не можеш да отидеш в библиотека или в киносалон в Мичиган - където никой не говори и социалното дистанциране е лесно - но баровете са отворени за бизнес?
Поведенческо предаване
Междувременно това, което се случи в Харпър, трябва да накара хората, които управляват Мичиганския държавен университет, изключително нервни. И колежите навсякъде трябва да се съобразяват. Те могат да планират всичко, което искат за дистанционно сядане в класните стаи, онлайн обучение, Zoom видео конференции. Но как реално ще попречат на децата да купонясват през нощта, да се мотаят в барове, ресторанти или общежития, да споделят чаши бира, цигари или да правят секс?
Колежанските спортове като футбол, с по над 100 играчи и персонал, се шегуват, ако смятат, че спортистите ще се въздържат от контакти извън отбора. Вече видяхме няколко големи бройки на COVID-19 от големи програми за футболни колежи - а кампусите дори не са отворени.
Думата "скок" трябваше да дойде през есента, когато учените предвиждаха покачване на коронавирус заедно с грипа. Но ние нарастваме в момента, в началото на лятото, горещия сезон, който трябваше да осигури облекчение.
Правим това просто заради това как се държим. Бяхме предупредени. Казаха ни за опасността. Но желаещи да се разрушат, ние така или иначе отпускаме гарда си. Защо? Толкова ли ни липсва паметта?
Както Newsom предложи, едно е да се развие кабинна треска от дългата изолация, друго е да се развие амнезия.
И тогава вратите се отварят. Слушайте: Всички искаме думата „завръщане“ да означава „така, както бяхме“, но няма „така, както бяхме“, докато вирусът не бъде опитомен - чрез ваксина и лекарства.
Дотогава, ако продължаваме да настояваме, ще имаме повече клъстери, повече огнища, повече разпространение и повече смърт. Не гледайте по-далеч от Тексас и Флорида, два щата, които по-рано се хвалеха за бързото си отваряне. И двата отново затвориха в петък, като губернаторът на Флорида призна, "Имаше масово неспазване."
А широкото неспазване води до широко разпространение на инфекцията.
Това е просто уравнение. Но докато не го научим, докато не го вземем присърце, друго просто уравнение вероятно ще определи идните ни месеци.
Вратите се отварят.
Вратите се затварят.
https://eu.freep.com/story/sports/columnists/mitch-albom/2020/06 … virus/3270100001/

Последна редакция: пн, 29 юни 2020, 13:22 от crow

# 8 658
Напълно несериозно и безотговорно е да се твърди, че дискотеките и ресторантите щели да генерират безработни. Те си бяха такива и по време на карантината сега кое е по-различното, че да се притесняваме за тях? А че самите те събират групово безработни лица  с какво толкова генерират ползи за държавата освен рискова среда? Щетите може да са много повече от ползите, това е логиката на нещата особено щом лицата не подлежат на проследяване.

# 8 659
  • Другата България
Ще ви кажа нещо, което ме втрещи мен. Не мога да гарантирам за 100 % достоверност, но вярвам на човека.
 Разговарям днес с мой близък приятел, който от вчера е под своеобразна карантина, която той си е наложил, тъй като съпругът на колежката му, с която са в една стая е с положителен тест. Колежката му казва, че се обаждала в РЗИ,в здравния инспекторат, навсякъде, където се е сетила и са и отказали да я тестват. Не знам дали е истина, но не звучи нормално, не мога да повярвам, ако е така.
По закон излиза, че не са длъжни да я тестват, а само да я поставят под карантина. Поне аз така разбрах от написаното.
13. Всички близки контактни на потвърден случай на COVID-19, съгласно Приложение № 4, се поставят под карантина в дома или на друго място, на което лицето е посочило, че ще пребивава с предписание по образец съгласно Приложение № 5 на директора на съответната регионална здравна инспекция или на оправомощено от него длъжностно лице за срок от 14 дни, считано от последния контакт със заболялото лице.
16. Медицинското наблюдение на лицата поставени под карантина се осъществява от общопрактикуващия им лекар, а когато нямат такъв от съответната регионална здравна инспекция.
17. Ако до изтичане на определения с предписанието срок не се появят симптоми за COVID-19, съгласно актуалната дефиниция за случай, карантината се преустановява.
18. При поява на симптоми за COVID-19 (повишена температура, кашлица, затруднено дишане, загуба на обонянието, нарушение или загуба на вкуса и други) или при влошаване на здравословното им състояние по друга причина, лицата се свързват по телефон с общопрактикуващия си лекар или със съответната регионална здравна инспекция, откъдето да получат указания според случая.

от ТУК
Точно това е процедурата.
А някой наясно ли е дали наложената 14-дневна официална карантина на контактните се заплаща от НОИ като болничен?
Засега да.

# 8 660
  • София
Те на лекари не правят, май е същият лотариен принцип като при детските градини...
Инфекциозна не само, че имат ковид заразени, ами има и отделение за съмнителни. Тоест всички са отделени и дори лекарите не комуникират едни с други.

Благодаря за информацията. На какво се дължат тогава критиките към Инфекциозна, че не е от най-активните в борбата с пандемията? Явно си имат някакви търкания помежду си болниците, но кой да ти каже... А какъв е капацитетът ѝ? Повече информация би била добре дошла. Защо не казват повече подробности за болниците? Мен повече ме изнервя това шикалкавене отколкото приказките за чувалите.
Бях пускала тук линк към статия по въпроса - не гарантирам за истинността на нищо, писано в нея.
Просто за информация:
Кой превърна Инфекциозна болница в селска лечебница?

# 8 661
  • Шумен
Франсоаз, толкова ли е трудно да се разбере, че като имаш много заразени, престава да функционира всякакъв бизнес? Ето сега, в Смолян има прекъсване на работата.  Тия 60 човека ще са в карантина 14 дни. Заводът ще може ли да работи нормално? От есента, като отворят училищата и всеки ден се разпуска някой клас, заради един с положителна проба - родителите ще трябва спешно да се прибират да си гледат децата , същото важи и за ДГ. Дали това е по-добре за икономиката от затваряне на заведенията засега? Другият вариант е никаква карантина, заразяване на воля и който оцелее. Само че като умре 46-годишният ти колега или още по-лошо - двамата ти родители над 70 г. , които сам си заразил, дали ще си ходиш спокойно на работа? Ей това са въпросите.
Къде по света и за колко време спря да функционира всякакъв бизнес? И могат ли бройките, които изкарват тук да се се сравняват с тези в Китай, които също са под въпрос как са давани. Крайно време е   "назависимата" СЗО  да  каже тази инфекция колко е животозастрашаваща като процент летален изход и да се спрат тия манипулации. Както и що е то безсимптомен, ама вирусоносител, сеещ опасна зараза. Ми то и HPV  е същата работа - нямаш симптоми, ама ръсиш. Който се заразил, заразил. Който оцелял, оцелял. Да не говорим за опасните щамове на  HPV.   СЗО е тотално дискредитирана, но препоръки и нареждания оттам идват. Половин година мина вече. Колко време още - 1, 2, 10, 50? Как си представяш да функционира една държава във всякакъв план - икономически, социален оттук нататък? Щото от всичко става ясно, че "новите нормални "неща са на ход.

# 8 662
Добре, младежите във Варна са е заразили от ходене по заведения. Тук доста хора казват, че няма проблем да е отворено заведението, но закритите са проблем. Хубаво, ама във Варна не се сещам за функциониращо в момента закрито нощно заведение. Значи тези младежи са го лепнали от някоя открита дискотека по плажа.
И за да илюстрирам как е станало това, ето ви една снимка:

ДИСТАНЦИЯ, а?

# 8 663
  • София
От години НЗОК и частните медицински институции като болници и лаборатории намират начин да си делят разходите по редица манипулации - от лапароскопии, през ортопедични операции и раждане до изследвания. Февруари месец съвсем спокойно можеше някой да помисли как поне част от PCR тестовете в частните лаборатории да се поемат от касата, защото 100-160 лева са сериозна сума дори и за така наречената "средна класа" в България. Вместо това се въртеше тотално излишен диалог грип ли е, не е ли грип, по-страшно ли е, по-леко ли е, като Италия ли ще е, няма ли да е...
Ако този вирус е бил в Барселона още през март 2019 г. (не виждам причина Лабораторията по ентеровируси към Университета на Барселона да лъже) - това показва две новини, една добра и една лоша. Лошата е, че вирусът е доста издръжлив и циркулира по света спокойно от доста време. Добрата е, че с добре подготвена здравна система се преминава през неговите вълни, пикове и прочее.
Колкото до заведенията - освен Тесла да пише петиция, не виждам какво друго може да се направи. Щабът е категоричен - затваряне няма да има. В последните дни Кантарджиев и Кунчев го казаха няколко пъти в прав текст. Освен това е по-притеснително, че в работните колективи ситуацията се неглижира сериозно. Защото се говори "дискотеки, балове, барове..." и в следващият момент "изгърмява" поредният завод с хора на средна възраст и минимални заплати, които гледат дискотеки само на картинка.

# 8 664
  • Бургас
и аз мисля, че на всички стана ясно, че тотално затвяране на всички бизнеси е практически невъзможно за големи държави и особено за дълъг период, вижте какво става по света, никъде вирусът не изчезна тотално след никакви мерки - леки или тежки,  и да се затвори всичко за малко, след отваряне - пак се увеличават случаите, коя държава може да издържи финансово не знам... в момента са заразени официално 10 милиона, неофициално - говори се за 10 пъти повече, усещам, че волю-неволю всички държави ще се помангърчат  и рано или късно през голяма часст от населениета вирусът ще премине, дано с развитето на пандемията намяляват тежките случаи и броя на смъртните

# 8 665
  • гр.Видин
За заведенията, статия от САЩ

Млади хора, барове и коронавирус. Какво очаквахме?

Ама стига с това... Никой не е казал, че не се разболяват. А , че го карат леко или безсимптомно...

# 8 666
WhatHapppenedToMonday, по повод недостатъчния брой на тестовете в началото

„Тестовете също са проблем за снабдяване, ние никога не сме го крили, както и маските, както и защитните облекла, както и лекарствените продукти. Това е един глобален проблем, който в момента все още не е решен“.

Към момента у нас капацитетът е за максимум 1300 PCR изследвания за денонощие, посочи Мутафчийски.

https://www.bnr.bg/post/101250817/mutafchiiski-vse-oshte-ne-moje … ostta-ot-covid-19
Темата бе дали увеличената заболеваемост се дължи на увеличения брой направени тестове. Аз не отричам, че в началото на пандемията имаше по-малко тестове и лаборатории от сега. Какво е значението, че тогава е имало 25 случая с налични 1300 теста или 5300 теста, след като за тези 25 човека+контактите им са нужни да кажем 500.

Добре де, аз разбирам, че все пак говорим за България, но България не е остров. В другите страни, където се е увеличило тестването на ден, броят на болните намалява заради взетите мерки.
Защо точно в България ще е различно?
Много хубаво си бяха взети мерки в началото, но тук дървените философи от сто кладенеца вода ще ви извадят да си докажат тезата. Пък че тезата им издиша, Мноу важну.

# 8 667
Аз не мога да им простя, че отвориха дискотеките, честно. И аз съм млад човек и аз често не пропускам дискотека в събота вечер, но не мога да си представя, че ще седя в затворено помещение, ще се надвиквам с някого в лицето и ще очаквам да няма заразени.

# 8 668
  • София
и аз мисля, че на всички стана ясно, че тотално затвяране на всички бизнеси е практически невъзможно за големи държави и особено за дълъг период, вижте какво става по света, никъде вирусът не изчезна тотално след никакви мерки - леки или тежки,  и да се затвори всичко за малко, след отваряне - пак се увеличават случаите, коя държава може да издържи финансово не знам... в момента са заразени официално 10 милиона, неофициално - говори се за 10 пъти повече, усещам, че волю-неволю всички държави ще се помангърчат  и рано или късно през голяма часст от населениета вирусът ще премине, дано с развитето на пандемията намяляват тежките случаи и броя на смъртните
Викаш - колко му е да се отпуснем и да се наслаждаваме?
От интервюто на академик Богдан Петрунов пред Нова тв:
Правят се биостатистики - математическо моделиране на процесите. Не по-малко от 70-80 на 100 от хората ще бъдат заразени. За размерите на България това означава над 4 млн. души. Не повече от 15% ще боледуват - което са около 720 000 души. Според естествения ход на епидемията - 2-3% от тях ще починат в следствие на усложнения след коронавирус. Това са 21 хиляди души - смъртност. Сметките направиха водещият Виктор Николаев и академикът, който подчерта, че този план е "ако оставим епидемията без да я ограничим", каза той.
21 хиляди българи - какво пък толкова? Нали аз няма да съм между тях, що пък да не отида на чалготека?

# 8 669
  • София
Интересна информация, изнесена от РЗИ Смолян - 76% от установените заразени са безсимптомни, 10 % са развили симптоми след положителния тест и 14 % са имали оплаквания.
В последния месец около 26% (не запомних числото, но там някъде беше) се нуждаят от болнично лечение.

Общи условия

Активация на акаунт