COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 379 926
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 8 670
Не са само чалготеките, и навън да се надвикваш с тълпата не е по различно. Видяхме откъде пламна  Западна Европа и пак...

То си е казано, когато Бог иска да погуби някого, първо му взема ума.

# 8 671
На работа над 80% от колегите са във възрастовата граница 20-30 години. Не можеш да ги спреш да се веселят, група колеги точно насред най-големия пик щяха да ходят в Милано. Добре, че им отмениха екскурзията.
За тях всичко е шега, никой не мисли че може да изпозарази родители или баби.
Единственото решение е затваряне на нощните заведения. Човек на 20г е още дете, изобщо не мисли.

# 8 672
Според СЗО, ако от бройката тестове под 10% са положителни, то тестовете са ОК като брой. Над 10% положителни са ясен знак, че тестовете трябва да се увеличат.
До тук не помня, дали сме преминали десетте процента, но на няколко пъти бяха доближени.
Всеки 14-ти тест е положителен. Мисля, че отдавна сме ги превишили.

# 8 673
Елица, в Италия всички професии, които не са жизнено важно бяха спрени с месеци.
В Ню Йорк и други градове в Америка са пусни-спри от март месец насам.
Бройки заболели се сравняват на милион население. На Китай не вярвам за нищо.
Но има достатъчно информация вече от независими лаборатории навсякъде по света.
Равносметката
Смъртност в страните, които успяват да овладеят (най ярък пример е Германия) 0,68%
Смъртност там където не е овладяно 1,1% (Ню Йорк, Италия, Испания)
Смъртност от грип 0,02-0,05% Най-високата смъртност изчислена за грипен щам(изключваме испанският със 10%) е 0,5% за свински грип. Това са изчисления на базата на математически модели. Смъртност на свински грип, ако се сравни само периода от 6 месеца(защото короната тепърва вилнее) е 0,09%.
Човешкия папилома вирус се предава единствено и само по полов път. Ако някой е достатъчно неразумен да прави секс без презерватив със много партньори/ рискови партньори то той не може да се сърди на другите.
Същото е и с рак на белия дроб (аз съм пушач), инфаркти и инсулти причинени от наднормено тегло(имам диагноза ИР, и съм със затлъстяване), СПИН (като изключим заразените по кръвен път).
Ако утре умра от инфаркт, заради вируса, който някой ми е предал по въздушен път, то да не е честно. Ако умра заради моето затлъстяване, няма на кой да се сърдя.
Несравними неща сравняваме, но все пак.
Едно е вирус, който се предава по въздушнокапков път и може да се контролира, друго са заболявания, които (с изключения) си причиняваме сами със поведението си. Не сме животни, че да не разбираме рисковете във действията си.
Новите нормални неща са дистанция и мерки за овладяване на инфекция, която оставена на самотек ще убие от 35 000 000 до 70 000 000.
Това е половин до един процент от населението на земята. Това не включва допълнителната смъртност от всичко друго, която ще се вдигне естествено със запълване на болниците (между 10-20% с нужда от болнично лечение.)
На местата, където болестта се остави да гори общата смъртност е увеличена с 10-4000%.
В София за цялата минала година са починали 17 000. Увеличение от 10% означава допълнителни 1700 човека. При запълнени болници, смъртността във всяка една категория ще се вдига все повече и повече, в зависимост от времето, в което болниците не могат да поемат болните. Т.е. минимум 1700 човека допълнително. Колкото по-дълго продължава, толкова повече хора ще умират, не само от корона, но и от всичко останало. Защото някой не иска да спазва дистанция.

# 8 674
]Отново МРРБ

Служител на Агенцията по геодезия, картография и кадастър в столицата е заразен с коронавирус. Сградата ще бъде затворена за дезинфекция на работните помещения. Това съобщават от Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ).

https://blitz.bg/obshtestvo/izvnredno-koronavirus-zatvori-i-regi … o_news754967.html

# 8 675
  • София
Сигурно са му вярни сметките на академика, но защо намесвате думите "отпускане и наслаждаване"? Аз бих сложила "реалност" - "коня толкова отиде в реката", че вече е все тая кръчмата, стадиона или каквото и да е там ще работят. Заразени изскачат отвсякъде, пазиш се от едни места, хоп заразени от някакво друго.

# 8 676
Elhitsa,от данните за обща смъртност в най-засегнатите региони се вижда най-добре колко е смъртоносен вирусът. Вече давах примера с Ню Йорк - 4 пъти по-висока, при това при предприети мерки на даден етап. Аз не знам кой си представя хората като зомбита да си ходят чинно на работа, да си живеят както преди, когато нещата стигнат нива като в Ню Йорк, Бергамо и т.н.  И каква икономика ще развиваме тогава.  Ясно е, че в един определен момент чувството за самосъхранение ще надделее. Въобще не коментирам последствията за здравната система и за пациентите, които Neko fukakai e описала.

# 8 677
Казахстанския футболен отбор Кайсар има 25 заразени футболисти . Треньор на отбора е Стойчо Младенов , който е дал отрицателна проба . Самия той казва , че заразените са без симптоми с изключение на 5-6 футболисти които са на легло , но не могат да влезнат в болница , защото няма места .
Иначе вчера се върнахме от морето , бяхме на един от курортите . Ами беше си фул всичко . Не можахме да хванем шезлонг , защото всичко беше заето , имаме си 2-3 заведения на които ходим винаги там вечер , ами бяха заети сега всяка вечер . Дано все пак няма проблеми по черноморието със заразени .

# 8 678
  • Другата България
Сигурно са му вярни сметките на академика, но защо намесвате думите "отпускане и наслаждаване"? Аз бих сложила "реалност" - "коня толкова отиде в реката", че вече е все тая кръчмата, стадиона или каквото и да е там ще работят. Заразени изскачат отвсякъде, пазиш се от едни места, хоп заразени от някакво друго.
Именно.
И да, реалност. Обективно интерпретиране на всичко, което се случва навсякъде.
Защото дори и да си затваряме очите за едно, акцентирайки върху друго, това няма да промени общата картинка.
Поне в близките два месеца.

# 8 679
Аз апелирам, да се затворят театрите, преди стадионите, защото са на закрито!

Не мисля, че емоцията за феновете е Пи-малко ценна, от тази на театралната публика.
Трябва да има някакъв критерий, защото така всеки ще се чувства ощетен.

На първо място е това, дали събитието е на закрити или на открито.
Мислиш ли, че поведението в/след театър е еднакво с поведението на/след мача!
На едно от двете не си ходила. Това са две несравними неща. Също така, много от театрите и оперите правят представления на открито, като се съблюдава спазването на дистанция на публиката.
Критериите са повече от ясни, но по удобно е да си затварят очите и да се издребнява за детайли, които не вършат работа.

# 8 680
На въпрос на Светльо Иванов към Кунчев вчера "Дали не сме вече в шведския сценарий, без никой да ни е казал" Кунчев категорично отрече. Същевременно не разбрах някой ще се потруди ли да контролира поне тези мижави мерки в момента или ще си го караме на съзнание и съвест.

# 8 681
  • София
Това с "отпускане и наслаждаване" беше малко мрачен хумор - нали ни обясняват, че заразяването няма да ни се размине? Е, имаше един стар виц за това какво да правиш при изнасилване, срещу което не можеш да се съпротивляваш.
В случая, обаче, има какво да се направи. Ако го искаме. Само че вместо трите "Д" при нас се практикуват четирите "Б" - без маска, без дезинфекция, без дистанция и четвъртото - без контрол. Не съм го измислила аз, но е добре казано.

# 8 682
Хващам се за предни постове. Защо затваряне? При затварянето заводите работеха. Ако сложим КПП на Смолян, какво печелим? Фирми пак ще работят вътре в града. Ако стане вик авария ще искате да ви я оправят. Т.е. прави са, че засега затваряне не трябва.  А и в доста области има по 20 активни случая в момента.

# 8 683
Ами не е все едно - от  трудовите колективи при желание за няколко дена се ограничават всички  контактни. От  стадиона, бара, дискотеката, върви ги търси. Даже и от абитуриентските балове могат да издирят свързани лица.

Това е някакво масово безхаберие и лудост, поне да го наричаме с коректните имена. Като се съберат на едно място хиляди хора в период на активна зараза видяхме какво става. Явно много искаме да го видим и у нас, та да се убедим.

# 8 684
На въпрос на Светльо Иванов към Кунчев вчера "Дали не сме вече в шведския сценарий, без никой да ни е казал" Кунчев категорично отрече. Същевременно не разбрах някой ще се потруди ли да контролира поне тези мижави мерки в момента или ще си го караме на съзнание и съвест.
Не знам защо обаче водещият не задълба в това какви са реалните разлики в момента в мерките тук и там, защото ние даже сме по-зле. Там сега правят много интензивно тестове и има някаква защита за рисковите групи.

Общи условия

Активация на акаунт