COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 4

• 1 376 375
  • 29 195
  •   1
Отговори
# 16 050
reninel, защо мислиш, се крият? Считаш, че в Бургас са повече ли? И аз се притеснявам, че може и да покриват някоя и друга бройка. Само знам, че през делнични дни чувам през половин-един час линейки (живеем на оживен столичен булевард), а преди не беше така. Работя от години вкъщи и имам наблюдения.

# 16 051
Убедена съм,че крият...няма как на това което виждам като безхаберие,масови събирания..хигиената по плажните заведения даже и не смятам да я коментирам..тези бройки са абсурдни...Във последните статии се отбелязваше ,че изследвалите се са по собств.желание.И аз тук бях качила статиии за един мъж починал и една жена-изобщо не ги обявиха в бройките.А сигурно и онзи избягалия който тъкмо го хванаха и почина от дих.недостатъчност е бил...все още в сайта за тук си стои 1 починал и 23 излекувани от над месец.А в момента инфо -никъде не можеш да извадиш нищо ,че бяха няколко дни по 11-14 човека.Аз Варна излиза повече данни-ама как те искат да доказват,че няма нищо-ами не,не им вярвам.

# 16 052
Снощи си писах с един приятел австриец. ...Цитирам „Хората са много недисциплинирани”.
Не съм съгласна с това, първо вълна по австрийски разбирания по 800 - 1000 случая на ден, както  беше - няма (виж снимката на първата вълна долу и ще видиш какво имам предвид). 1.360 са общо активно болни, а не, както беше, 14.000 едновременно.

А хората са си много дисциплинирани даже (за масата във Виена говоря, не зная как е в провинцията). Или поне по мои представи за дисциплина, него какво точно го притеснява, освен че били на почивки хората (те всъщност си ходят вкъщи, ако става дума за новите случаи- хървати, сърби, словаци..)? Най-много случаи в Горна Австрия дойдоха от румънската свободна църква, това е cluster, който се разнесе по училища и месокомбинати. Австрийци, които да почиват в чужбина, не познавам.
Скрит текст:
Всички, с които имам редовен контакт - казват например, че в офиса са един същ състав от половина или 1/3, работодателите им дори подтикват към хоум офис; има такива, които до края на годината са вкъщи. На мен например ми предложиха безплатен тест, тоест заплатен от работодателя, защото кихнах два пъти миналата седмица. За кихане става дума, дори не съм кашляла. Дезинфектантът ни е на входа, дистанция спазваме, а сме трима в офиса едновременно, не включваме климатика. Срещите ни са във видеоконференция, а не лично. На учениците им предложиха два пъти безплатно тестване.

В магазините опашки няма, а, ако има, хората си пазят дистанция. В заведенията вътре хора почти няма - излизам адски много и съм сигурна, че съм обективна - седят отвън. Когато има болно дете в приятелски кръг (!) хората от контактите остават по три дни вътре, докато тестът на приятелското дете излезе негативен (питай форумка, тя пише често и няколко пъти прави това упражнение, което в Австрия е най-нормалното нещо на света, карантина на доброволна основа).

Не са отворили дискотеките, големите фестивали се отказаха и няма излишно нажежаване на обстановката, подтиквайки към протести и контрапротести и незнамкакво (а в момента тече един огромен политически скандал). Типичният поздрав тук е две целувки по бузите - сега е махане с ръка или докосване на лактите.

Писах вчера точно за правителството - какво планират, как са се подготвили, а за това как е организирано училището писах в предни постинги. Ако това не е дисциплина и организация, не знам на ситуацията в България тогава коя дума да измислим Simple Smile

Скрит текст:

ПП Да добавя само, че не се и съмнявам, че в края на септември/октомври в Австрия ще има проблем - тогава активно болни ще са много хора едновременно и това ще е скъпо на здравните каси, просто исках да я поясня, че в момента според мен проблем няма.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 11:56 от Анонимен

# 16 053
Пациентите на Ковид 19 и дългият път на страданието.
Според едно проучване от Италия върху 143 пациенти, 87% от тях продължават да страдат от някакъв симптом на болестта 60 дена след започването на заболяването.
Най-често това са задух и изтощение.
В друго проучване питали 350 човека в Щатите 2-3 седмици след позитивния Корона тест как се чувстват. 60% от лекуваните в болница са казали, че не се чувстват добре, както и 1/3 от лекуващите се вкъщи.

Хората се чувстват изоставени, защото срещат неразбиране от страна на лекарите и работодателите.
Много от тях страдат от осакатяваща умора. До 10 % от разболелите се имат все още симптоми 30 дена след разболяването.
Все още е неясно дали самият вирус предизвиква редицата разнообразни симптоми или реакцията на имунната система. При някои хора се откриват остатъци от вируса дълго време след заразяване. Все още не се знае дали могат да заразяват.

# 16 054
  • София
Скрит текст:
Здравейте, тези дни се замислих  и установих, че колкото и да е неприятен поводът, това е темата, която ме държи най-здраво свързана с България в момента. Оказа се, че вече ви приемам като едно  "виртуално семейство" и в тоя ред на мисли - отново благодаря на всички вас, че отделяте от времето си  да споделят инфо, наблюдения, опит,  статии, анализи, мнения  и коментари, (особено сега покрай обстановката в БГ с поредните протести)..Като се сетя какъв оптимист бях, че до лятото тоя мор ще се кротне... Сега вече мълчаливо си орязвам "крилцата" и си ги  правя на ветрило срещу жегите Sad А трябваше този месец да съм си при близките в България...

В Индия положението става плачевно. През 3дни подобряваме някакви антирекорди, болниците врят и кипят, постоянно връщат пациенти, някои от които умират направо в рикшите напът за следващата. Продължават да никнат нови огнища във вече (уж) веднъж обявени за безопасни зони и щати.  Има и повторно заразени.  Някои от частните болници обаче бяха хванати да лъжат, че нямат свободни легла за интензивна грижа, което наложи кметовете на големите градове (Делхи, Мумбай)  да им въведат задължителен мониторинг  и  призоваха останалите щати да направят същото. Гледам, че положението и в  Калкута , изобщо в Бенгал става страшно. Там има и мощни наводнения по това време на годината . Някой по-напред пък беше пуснал статия за щат Бихар, която е абсолютно обективна, че даже са спестили още по-мрачни подробности. Това е най-бедният, най-престъпният  и най-западналият щат в цяла Индия..  там на практика липсва образование и здравеопазване,  цари безобразна мизерия. .. за 20рупии са готови да убиват, пък доброволното "оковидване" и"омангърчване" за пари не го броя ..Там са бандитите, цялата  индустрия с човешки капитал, бизнес аферата с домашни прислужници + експлоататорите на детския труд  и  за мен  ситуацията им е напълно логичен изход след разпускането на мерките. От вчера обаче (явно са достигнали дъното)  Бихар отново е поставен в локдаун. Освен него още около 15щата върнаха карантината и цялата сага се започва отначало...........
Плажовете в Гоа тъкмо започнаха да набират сила с местни туристи и вчера отново всичко там беше затворено...Повторен локдаун въведе дори най-добре справящият се щат, тъй като случаите дори там последните няколко дни започнаха да ескалират . Същевременно в началото на юли Тадж Махал отвори врати след 4месечно прекъсване, при което моментално заваляха тълпи от индийски туристи . О,  да, и сватбените шествия продължават да заразяват наред ( това със сватбите/баловете сякаш е повсеместна треска...има си хас!)... Премиерът надава вой, че вече им трябвали минимум 1милион теста на ден за проследяване на веригата, а пък здравното министерство се бие в гърдите, че видиш ли,  процентът на оздравелите в Индия бил един от най-високите в световен мащаб. Дори да е така обаче (действително излекуваните според статистиката вървят нагоре), ситуацията в определени райони започва много да ми наподобява тази в Италия. В бедните региони например имаше случаи, когато умират по цели семейства, но не влизат в статистиката, защото няма кой да следи ситуацията в затънтените краища - т.нар "rural area". А вирусът вече стигна до тях и последиците се виждат. От друга страна здравеопазването в Индия е почти изцяло частно и тъй като хората в изостаналите райони не могат да си го позволят, те просто не ходят на лекар, самолекуват се,  влошават се и (евентуално) умират в неизвестност, след което съдбата им е -. ... в Ганга.... Sad  Положението се забатачва и от факта, че някои  лекари хиндуси не желаят да лекуват мюсюлмани и ги оставят на произвола на съдбата.  А уж хиндусите са много духовни, набожни, морални.. ала-бала... Тъжна картинка.....

Онзи ден един експерт от здравната комисия категорично заяви, че смъртните случаи в Индия са много повече от обявените официално  именно поради гореспоменатите причини и че не бива да се успокояваме с факта за сравнително ниската смъртност, защото не е.
Експертите от индийския щаб са на мнение, че до септември /октомври  Индия ще претърпи няколко различни пика в различни части от страната по различно време и е възможно това да е едва първото стъпало. При нас обаче пуловото тестване се оказа доста успешно. Не знам в останалите щати как е било. Благодарна съм, че нашият щат засега не е червена зона. Въпреки това от четвъртък и ние влязохме в пореден локдаун...

Училищата в цяла Индия са затворени, дори и в щатите без карантина. Тече ДО за всички класове;  включително и в университетите. Министерството на образованието излезе с анонс на заповед  за подновяване на учебния процес от 27 юли, след което петиция  на разгневени родители срещу това решение  заля медиите повсеместно.
Оказва се, че и тук хората никак не са готови да пуснат децата си в клас, въпреки че министерството е одобрило цял протокол от мерки,( че дори е назначило и допълнително служители за контрол). Не помня всички мерки(повечето са за хигиена, дезинфекция, разделяне на класовете на групи и графици на влизане и излизане под строг часови режим ). Когато времето позволява, занятията следва да се провеждат в обособени за целта открити класни стаи. Това в Индия е доста разпространена практика. По селата масово учат така под сянката на някое огромно дърво, върху килимче за йога с по 1тетрадка, химикал и шише с вода. Маските в клас стават задължителни с изключение на времето за обяд и дезинфекция на ръце и лице. (има часови график за личната дезинфекция даже).  Но това, което ми направи впечатление, е че към всяка група се предвижда да има 2ма служители (тип фелдшери) , които да следят състоянието на децата през целия ден. Те трябва да водят нещо като здравен дневник и да отговарят за спазването на мерките, след което да се отчитат всекидневно пред съответния местен здравен орган. Също така се предвижда още на входа на училището, те да посрещат своята група и да поставят капки вит.Д на всяко от децата. Другото интересно нещо беше, че се въвеждат служители, които да разработват специално меню на децата в посока укрепване на имунитета. Всичко е супер оптимистично, но на практика дълбоко се съмнявам да се случи във всяко едно училище, предвид че образованието тук на 90% е частно и едва ли ще може да смогне с допълнителните разходи, без да увеличи отново таксите за обучение, което ще предизвика масови протести (както неведнъж досега)  и резултатът едва ли ще е положителен..

Маса политици, музиканти и актьори от Боливиуд са изпозаразиха последните дни след ВИП партита насам-натам.. . За тези, които знаят коя е Айшвария Рай- в момента цялото й семейство без  свекървата (съпруг, дете, свекър) са хоспитализирани. Айшвария и дъщеря й първоначално  бяха на домашно лечение, вчера бяха приети в болница и двете са със задух..Дъщеря й е на възрастта на мойта щерка - 8г. А децата го карали уж....нали...

Видях, че обсъждате ваксините. Индийската здравна комисия по лекарствата одобри 2 местни разработки (за едната бях писала в предния си пост). И двете компании се скъсаха да тръбят, че ще бъде готова до 15август (Денят на независимостта на Индия). Обачеее

индийските лекари и учени никак не са на същото мнение..алармират, че такава една ваксина е абсолютно нереалистична. И с право.

https://www-bbc-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.bbc.com/news/amp/ … ia-india-53304576

Напредва тестването на лекарството против сепсис. Изследванията със Сепсивак навлизат в 3та финална фаза:

https://www.firstwordpharma.com/node/1734703?tsid=7

В Мумбай са излекували 14г. дете, развило синдром на Кавазаки след инфекция с Ковид. Индийските лекари планират да публикуват статия  относно редкия случай и детайлите на лечението. Пускам линка, тъй като надолу в материала има въпроси към индийски лекари относно този синдром и усложненията от Ковид при децата
https://www.timesnownews.com/health/article/indian-doctors-who-s … e-insights/620465

Времето в Индия в момента е дъждовно. Тече мусонният сезон с пълна сила. В южните щати влажността достига до 95% при температури между 25-30градуса. В северните щати е с няколко градуса по-топло (максимум 37 в щатите край пустинята),  но влажността остава висока, около 80%. Някъде имаше проучвания, че Ковид обича влага.. Защо ли си мисля, че се оказаха прави ..

Ето и малко статистика от брифинга на здравния министър вчера:
по-малко от  2% са пациентите с Ковид в интензивните отделения; от тях 0.35% на респиратор ; на 2.81% им е подаван кислород в някакъв етап от лечението ; 63.33% са излекуваните; 99 медицински лица са починали, над1300 са заразените лекари към момента.

@Тесла, яяяяя  се завръщай бързо! Може и нищо да не разбирам от статистика, но коментарите и разсъжденията ти са ми безкрайно интересни и полезни.

Пожелавам на съфорумките/ците с каквито и да било Ковидо-подобни симптоми спокойствие и преминаване на неразположението  по възможно най-лекия начин!

На всички останали: по-малко нерви и повече позитивни мисли! Пазете се!
Ужас! С тъга научавам, че шеговитите пошляпвания на полицаите с пръчка на неспазващите карантина, шеговитите клякания и лицеви опори вече хич не са шеговити в тъмня Индия. Като разправях преди месеци на познати това, което разказвахте тук - колко добре се справя Индия, те клатеха невярващо глави и казваха, че точно там ще е най-големия погром, дори повече и от Бразилия.
Уви, явно ще е така. Индия е уникална страна, с много таланти, умни хора, богати, състоятелни, чудесни медици, но и ужасно много мизерия, без да искам да засегна никого.
Има ли причина да не се приберете поне за година в България, изключая логистиката?

# 16 055
  • София
По принцип далеч не всички заболели от коронавирус се нуждаят от линейка, за да е това някакъв показател за заболеваемостта.

# 16 056
По принцип далеч не всички заболели от коронавирус се нуждаят от линейка, за да е това някакъв показател за заболеваемостта.
Разбира се, че не е. Просто констатирам. Пък и в НСИ са отчели 166 повече починали за първата седмица на юли, сравнено със същата седмица за миналата година. Разбира се, 166 (под 10% увеличение) не са много, но ако и през втората и следващите седмици се забележи подобна тенденция, мисля, че е редно да се търсят причините.

# 16 057
  • София
Какво нещо е човешката глупост - интервюирани на границата с Гърция, имало някакво натрупване на опашки и нашите полицаи казали, че гърците се бавят за смяна на служителите. Обаче нашенските туристи изведнъж започват да обясняват как нашите са виновни, и всичко било, за да ги накарат да ходят на нашенското море, обаче те напук нямало да ходят, щели да чакат на границата колкото е нужно.

# 16 058
  • София
Какво нещо е човешката глупост - интервюирани на границата с Гърция, имало някакво натрупване на опашки и нашите полицаи казали, че гърците се бавят за смяна на служителите. Обаче нашенските туристи изведнъж започват да обясняват как нашите са виновни, и всичко било, за да ги накарат да ходят на нашенското море, обаче те напук нямало да ходят, щели да чакат на границата колкото е нужно.
Може да прибавиш е себе си в заключенията, които правиш. Опашката е почнала още през нощта 3-4ч (не ми се рови за точния час) и изобщо не е заради смяна на служители.

# 16 059
Добре де, като всички ни е страх, но пък икономиката трябва да върви - как предлагате да се реши проблема? Ама сериозни предложения, не ами затваряме всичко, щото ако затвориме всичко едни хора ще се опазят от короната, ама ще умрат от глад, други ще останат трайно безработни, трети ще са се побъркали...какво предлагате вие? Щото чета само а-у, шЪ умрем, толкова е страшно, опасно, идиоти по улиците сеят зараза. Страшно е, да, можем да умрем, да, идиоти има винаги и навсякъде, ама някакво конструктивно предложение? Затваряме всичко -и? Какво после?

# 16 060
  • София
Къде да прибавя себе си? Аз не смятам да ходя никъде - ни на гръцко, ни на нашенско, ни на никакво. Каквото и да е ставало, едва ли идеята е да откажат нашенци да ходят в Гърция и да ги пренасочват към Черноморието.

Предпазни мерки. Най-малката и най-изпълнима е тази с маските на закрито. Навсякъде на закрито и като при гърците - щом нямаш маска, значи имаш едни 150 евро за глоба. Може три мерки да са, но да се следи да се спазват, а не на принципа "малко бременна". А като слушам как днес отговорните в ЕС се опъват и не искат да дават пари на такива като нашата държава, скоро може и да се приключи с протестите по обективни причини и малко ще се кротне населението, поне да не се разнася вирусът сред хората на протестите.

# 16 061
  • София
О, да, правителството ни е натиснало Гърция да ни изискват тестове и т.н., много ясно. Ангелкова лично стои да запречва пътя и да спира колоните на Кулата. Joy

Iseis, сто пъти се даваха конструктивни предложения, които не пречат на икономиката. Елементарни лични мерки, организация на обществените места за дистанция и дезинфекция, тестване и карантиниране. Не е нужно да откриваме топлата вода, просто да почерпим малко чужд опит пак стига.

# 16 062
Потвърждавам постовете за линейките в Бургас. И на мен ми прави впечатление, че се чуват много често. За протокола - ходя на работа и не съм "диванна паника".
Аз също не вярвам, че бройките са толкова малко.

# 16 063
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Това звучи оптимистично:
https://www.zdrave.net/%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%20%D … 0%B8%D1%8F/j13918

# 16 064
  • София
О, да, правителството ни е натиснало Гърция да ни изискват тестове и т.н., много ясно. Ангелкова лично стои да запречва пътя и да спира колоните на Кулата. Joy

Iseis, сто пъти се даваха конструктивни предложения, които не пречат на икономиката. Елементарни лични мерки, организация на обществените места за дистанция и дезинфекция, тестване и карантиниране. Не е нужно да откриваме топлата вода, просто да почерпим малко чужд опит пак стига.

Това с карантинирането може и да не работи дълго, защото НОИ със сигурност няма да може да обезщети всички които би трябвало да бъдат под карантина.  В същото време, ще има наистина болни, които се нуждаят от болничен и лечение и за тях няма да има.

От друга страна има напълно реална възможност някои хора да започнат да работят " под карантина", при толкова много заразени, все от някъде ти изкача познат, който те слага под карантина.

И не на последно място, ако всеки път се затварят разни бизнеси за по две седмици, защото служителите са под карантина, този бизнес колко дълго ще издържи?

Тук идва проблемът с тестове, първо са платени и не всеки може да си ги позволи, а и се доказа, че в първите 3 дни пср тестовете не винаги хващат заразата. И така проблемът си остава.

Работодателите биха могли да поемат едно тестване на служителите, могат и две, ама на всеки две - три седмици не мисля, че ще го правят, така че и това отпада като вариант.

В един момент много хора ще трябва да избират дали са умрат от ковид или от глад. Идва сезон в който сметките за топло се увеличават, започват разни сезонни болести и трябват лекарства. Слагат те под карантина и НОИ няма пари, какво правиш ??

Как точно ще се организира градския транспорт за да може да се спазва дистанция?

Има вариант работното време в различни институции да започва по -различно време, а не стандартно от 9,00 до 18,00 / аз работя на 12 часови смени и не зная точно какво е раб. време, моля да ме извинете ако греша в часовете/, но трябва да се отчете, че деня през зимата е по-кратък, децата масово са в детски заведения и училище, не могат на кажат на някой ти си на работа от 7,00. Този човек къде да си остави детето докато започне училище ?Не може да го заведеш в 6,15 и то да чака до 8,00 когато му започва първия час.Така, че варианта са промяна в работното време според мен не е възможна.

Тестването както видяхме е скъпо удоволствие. Ако цените на станат поносими, а те едва ли ще станат, много хора нямат никакъв шанс да го направят.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 13:57 от Алекс :)

Общи условия

Активация на акаунт