Летни вълнения и коронни изпълнения. 206-та НЕМСКА тема

• 30 957
  • 758
  •   1
Отговори
# 90
  • Germany
Моя позната тук беше на сватба на колега и каза, че са събирали по 50евро с другите колеги. За подаръка за родителите на младоженеца си мисля, че е по добре да не носите. Не мисля, че ще очакват подарък от вас и съответно няма да са подготвени с нещо насреща. Германците са пестеливи и прагматични и гледат да не се изхвърлят, както и да не се чувстват длъжни на никого. Според мен, това е най добре да го обсъдите с племеницата си, за да няма конфузни ситуации.

# 91
Амели, подкрепям и аз мненията досега. Бяхме на 2 немски сватби миналата година, една на много близка приятелка, с по 50 евро на човек и малък подарък за спомен, и една на познати, където бяхме само на подписването и следобед на торта, кафе и шампанско, и там бяхме приготвили по 30 евро. От проучването ми и другите гости бяха около тези суми, всички подариха пари, но не в плик, а интересно опаковани, като например тези идеи
https://de.personello.com/hochzeit/geldgeschenke.htm
От години и ние правим така. За подаръка и аз съм съгласна, на нашата сватба преди години имаше подобна конфузна ситуация, защото свекърът и свекърва ми не бях подготвени и се чувстваха задължени да върнат жеста Joy

# 92
  • Германия
Ами щом сте роднини все пак, бих казал че за двама души 100€ е адекватна сума, особено щом е само подписване. Не очаквайте кой знае какво, за мен немските сватби са доста скучни. Облеклото да е официално, но нищо лъскаво, дълго, дантелено и т.н. За мъжа официален панталон и риза, или пък костюм, вратовръзка не е задължителна, жената с коктейлна рокля до коляното, или панталон и блуза примерно.

Немците много ги обичат тия парични подаръци тип Geldbаum, аз ги намирам за ужасни 🤣 но ако сте креативни и ви се занимава, защо не

# 93
Тео, и аз на моята сватба преди 14 години бях в ступор като наизвадиха едни стайни растения с банкноти панделки по тях, но явно съм претръпнала вече Joy
За облеклото - ние май винаги сме най-официално облечените, само на една турска сватба се чувствах недостатъчно официална. Обикновено съм с рокля до коляното според сезона, мъжът ми на последната сватба категорично отказа да облече костюм и беше business casual с риза и тъмни дънки.

# 94
Колежка се омъжи неотдавна и правехме колаж, в рамка, с прикачени картинки, снимки, защипани на телени въженца, с измайсторени от хартия сърчица, и др. декортивни красоти. Измежду тях закачихме и банкнотите от всеки един от нашия тийм. Някои сложиха по 10 Е, други- по 20 Е, мисля, че от 50 Е нямаше закачени. Предполагам, че по- близките на булката са дали банкноти от 50 Е по друг начин : -)

# 95
  • Германия
Тео, и аз на моята сватба преди 14 години бях в ступор като наизвадиха едни стайни растения с банкноти панделки по тях, но явно съм претръпнала вече Joy

Ей, никога няма да ги възприема като нещо нормално 🤣 и аз преди 14 години за пръв път видях такова нещо, щях да падна, гледам и не вярвям на очите си 😂 но пък съм виждала някои много свежи и оригинални идеи - примерно малък пясъчник с гребло и лопатка и в пясъка заровени монети

# 96
  • Германия
Аз какво да кажа за сватбите! На нашата сватба, която също беше преди 14 години, сестрата на мъжа ми ни подари книжка с гутшайни за различни ресторанти в NRW. НО! книжката беше от тези, които се взимаха безплатно от табакладена тогава и нямаше нито един ресторант от нашия град, в който да можем да я използваме. Брат му ни подари бутилка уиски, най-добрите му приятели ни подариха Билдцайтунг от деня на сватбата, а някои и изобщо нищо не ни подариха. Говорим за хора, които са мноого добре материално и с големи претенции. Май искаха да са оригинали. Та вече нищо не ми прави впечатление.

И сега да се оплача, че много съм набрала. Днес дадоха свидетелствата на малкия син, 5 клас гимназия. По два предмета,математика и английски, са му писали по-ниски оценки от първия срок-първи срок имаше 2, сега 3, по политика и география  са му писали 1 ! Все си мислех, че нямат право да намалят оценките сега, поне това намерих навсякъде като информация в интернет. Преди пандемията не са писали класни или конролни, та да кажеш, че те имат влияние. Много е разочарован. Ама здраве да е!

# 97
Stern,
Преди това казано ли е на детето, какви ще са му оценките? При дъщеря ми веднъж стана объркване в края на годината. Веднага е сигнализирала на класната, тя е погледнала в официалната книга и поправиха оценката на място. Издадоха и за нула време 2 свидетелство.

# 98
  • софия
Изключително сте ми полезни! Благодаря ви много, много, много!
Вече знам и какво ще направим с подаръка и как ще сме облечени!
Правилна ми е била и посоката на разсъждение относно подаръка за родителите. Имаме желание за такъв, но точно вероятността повече да смутим отколкото да зарадваме, ме притесняваше. Може да вземем красив букет за свекрвата, защото зная, че ще бъдем на гости у тях.

Страхотни сте! Още веднъж много ви благодаря!

# 99
В последните 2 години бяхме на 5 сватби, между 150 € и 200 € сме давали общо за двамата. Повечето ни приятели, с които си сверявахме часовниците, също се движеха с този диапазон. Говоря обаче за близки приятели. За подписването около 100 € общо от двама ви мисля е повече от достатъчно. Между другото такова кичозно поднасяне на парите каквото описват останалите на нито една от сватбите не съм видяла. Навсякъде имаше кутии, в които пускахме пликовете с пари и картичка. Но и всички сватби бяха елегантно направени, каквито са и самите младоженци. За подаръци на семейството на младоженеца бих се въздържала. За облеклото много зависи от мястото на което ще сте, но с коктейла рокля не би сбъркала, за мъжа ти панталон и риза без вратовръзка, евентуално сако, ако е хладно. 
Ние сме в подобна на племенницата ти ситуация. След 2 седмици е подписването ни, след това ще имаме сватбен обяд с най-близките ни приятели, които живеят тук. Пък догодина или когато положението с ковид се успокои ще направим голяма сватба с всички приятели от цял свят. Кога е сватбата на племенницата, ако не е тайна?

# 100
  • Germany
Може да вземем красив букет за свекрвата, защото зная, че ще бъдем на гости у тях.

Помислете по скоро за кошница с цветя или цвете в саксия. Мисля, че букетите също не са популярни тук. Аз поне никога не съм виждала на празник да си подаряват букети.

Stern, не се ядосвай. Правят ги тия номера. Оценките от 5ти клас нямат никакво значение. Обясни на детето, че учителите понякога са несправедливи и че са важни неговите знания, върху които ще стъпи догодина. Хубава ваканция! Simple Smile

# 101
  • софия
Emelie, за миг си помислих, че си племеницата ми Flushed
защото и те ще подписват след  две седмици.
Ние ще сме цялото семейство и сме предвидили 500Е. (ние сме много близки с племеницата ми и ми се струва нормално да е малко повечко от покриването на куверта)
Бихме подарили по-голяма сума, но разходите ни по отиването и прстоят там не са малко и това ни кара да съобразяваме по-внимателно всичко. Отделно и облеклото си е средства...

Мони, добре е да знам това за букетите. Цвете за засаждане ми се струва наистина по-добре. на мен ми подариха минлата година за завършването на голямата ми дъщеря разкошно цвете за засаждане и сега му се любувам в градината.  Добра поправка е това за букета, благодаря!

Сетих се още нещо:
Дъщеря ми ще е кума. има ли нещо специално според техните обичаи, което тя трябва да прави?
За сватбата тук е ясно, ще се справим, но за подписването там?
А моминските пратита какво представляват? Дъщеря ми беше планирала пътуване в чужбина за булката и две нейни приятелки (изненада от дъщеря ми и приятелките), но уви всичко се провали покрай ковид19. И не смеят да планират нищо ново. Та ще е добре да помислим за някаква нова идея....дано не прекалявам с питането Kissing Face

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 16:06 от Амели

# 102
Аз за момински партита веднага се сетих за група момичета обикалящи и подпийнали по центъра с една кошница с дребни боклучета задяващи момците, еднакво облечени Simple Smile))
Всичко може да се организира съобразено с интересите на булката, но заради ситуацията не всичко е реалистично.

# 103
  • в сърцето на един мъж...
Тукашната кума не е като при българските сватби Simple Smile Общо взето кумата е само свидетел при подписването на сватбата. Или поне такава ми беше ролята, когато бях кума Simple Smile Но понеже съм и най-близката приятелка на булката - помогнах й да се приготви. Иначе не знам да има нещо специално. Но може би самата ви племеница ще каже ако има нещо.

# 104
Мисля, че букетите също не са популярни тук. Аз поне никога не съм виждала на празник да си подаряват букети.

За сватба и училищни празници не са популярни, но за рожденни дни май са. Или поне шефът на всеки рожден ден на колежка подарява голям букет цветя, поръчва обяд за всички и рожденникът получава пари в пликче. То май по-скъпо от сватба като чета тук. 😂

Аз съм съм виждала доста официално натруфени сватбари пред църкви, но по немски официални. Падала съм от смях и даже не мога да си представя откъде намират да си купят такива боклуци.

Последна редакция: чт, 25 юни 2020, 20:40 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт