Летни вълнения и коронни изпълнения. 206-та НЕМСКА тема

• 30 957
  • 758
  •   1
Отговори
# 75
С новите детайли мисля, че попринцип колкото и писма да напишете, освен ако нямате писмено в договора уточнението, че точно тези костени ще ви се изваждат за в бъдеще и не ги дължите, не бих очаквала успех.

Коминът е т.нар. Gemeinschaftseigentum, както стълби, балкони и пр. и всички дължите пари за него.

Иначе и аз не ползвам детската площадка зад нашия блок, но като се правят проверки, плащам, за мое съжаление Wink.
Написано е, да. Изрично искахме да напишем всичко, че да нямаме циркове като сега. Обаче явно немец като каже нещо, чужденците нямат дума. Confused

# 76
Ох, явно масово изперкаха покрай стоенето вкъщи. Мисля, че реално нищо не могат да ви кажат нито за барбекюто, нито за цветята. Имахме и ние една дето мрънкаше в началото, че често имаме гости и правим барбекю, но тъй като това не е забранено и всички го правя,т си остана с мрънкането. Ако сте в къщи в редичка, искайте да ви дадат правилата на общността, за да видите какво и кога е позволено/забранено. Опитайте се и да говорите със съседите, може и да успеете да намерите компромисно решение. Ние когато ще палим барбекюто предупреждаваме съседите да си затворят прозорците.
И ние предупреждаваме.. Просто тези съседи стоят по цял ден вкъщи, цял живот са си на джоб центъра и през свободното си време пишат писма до всяка възможна институция и се чудят каква мизерия да ни направят.. Благодаря все пак за съветите! Hug

# 77
Kmalik22, членувате ли в Mieterverein? Това беше едно от първите неща, които направих при преместването ми тук преди 13 години, заедно с Rechtschutzversicherung. Щом е вписано в договора аз бих си търсила правата.Не всеки път помага Mieterverein, но за мен членството си изби парите при първия ни голям спор с един грък наемодател. Със сегашния немец малко трудно вървят нещата, съветът им беше да се изнесем, което и без тяхната помощ бих направила, ако можех да намеря жилище в бюджета ни...

# 78
  • München, Deutschland
кмалик22, първо, виж Мони какво ти е написала, всичко е вярно, освен ако в хаусорднунга няма изрична забрана да се грилва (което аз лично не си представям). Второ, вижте точната формулировка на договора и вече си проверете дали такава клауза, която тогава сте вписали, не е rechtswidrig.

Позволявам си да обясня по-долу и се извинявам предварително, ако досаждам - ако в договора ви пише, нещо от типа на Zahlungsaussetzung / Zahlungen nicht fällig / nicht relevant für jeweilige Immobilie da kein Nutzungsrecht des Schornsteins (има още десетки формулировки, но спирам дотук), тогава вижте възможно ли е да се спрат такива плащания. Водила съм дискусия с нашия хаусфервалтунг и от него (а те са много светната фирма) знам, че плащанията за общи разходи на блока не подлежат на "опрощаване". Единствено решение на общо събрание с определен вид мнозинство може да ти даде такова право. В противен случай просто подлежиш на общия закон, в който няма изключени множества, т.е. всеки си дължи плащанията и е възможно тази формулировка дори да не е rechtswidrig, да е нищожна.

Ако, обаче, е написано, че тези плащания (в случай, че могат да се отделят плащанията точно за поддръжка и почистване на комина) са дължими, но се компенсират и са вече включени в наема (или нещо подобно като формулировка), това би означавало, че вие реално вече ги поемате, а просто ви е направена отстъпка от наема, което си е вече Privatrecht, имам предвид - договорни отношения м/у вас и фермийтера, и няма проблем.

Разбира се, това са по-скоро юридически тълкувания, до които обикновено се стига ако се съдите. Не съм сигурна дали се изразих достатъчно ясно и дали разбра разликата м/у двете формулировки, но ти пожелавам  да оправите въпроса по по-лесен и по-човешки начин. Wink

Мога и още да пиша, но да не ставам досадна. Simple Smile

# 79
Kmalik22, членувате ли в Mieterverein? Това беше едно от първите неща, които направих при преместването ми тук преди 13 години, заедно с Rechtschutzversicherung. Щом е вписано в договора аз бих си търсила правата.Не всеки път помага Mieterverein, но за мен членството си изби парите при първия ни голям спор с един грък наемодател. Със сегашния немец малко трудно вървят нещата, съветът им беше да се изнесем, което и без тяхната помощ бих направила, ако можех да намеря жилище в бюджета ни...
Не, не членуваме, за жалост.
Иначе,  Chrissy , благодаря много за разясненията - като се прибера ще видя как точно беше формулирано изречението в договора. Иначе хаусорднунг нямаме, никога не сме имали. За това всеки си прави каквото иска и няма ред. Дори нямаме график за хвърляне на боклука, чистене на общите части и т.н. Абе, пълна анархия. Joy
Благодаря на всички, които се отзоваха и смятам да приключим тази тема, за да не занимавам всички ви с нашите истории. Hug

# 80
  • München, Deutschland
Последно да ти кажа, че съм виждала преди за някакви членства от по 30-50 евро. Ако наистина се стигне до по-сериозни разправии, може да са полезни, та да си знаеш.

# 81
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
А, то е полезно да се споделят такива неща.
Криси, благодаря за споделеното, много важно. Все забравям, че немците са Korinthenkacker 🤣

Говорих с хазяйката за земните пчели. Аз й се обадих не защото децата бяха ужилени, а защото вадят изолацията, ерго трябва да я информирам за това.
Звънна ми в поделник, говорила тук и там и подхвърли, че преместването на гнездото щяло да е към 300€+😨
Възможно ли е да ни натресе сметката на нас?

Аз й казах, че на мен не са ми проблемни, ама тази изолация дето я вадят, може да докара по-големи проблеми...

# 82
Здравейте, искам да попитам ако някой е попадал в подобна ситуация и може да ми помогне със съвет : мъжът ми беше на договор в Германия до 31.03 след това се прибра тук и беше под карантина 2 седмици и от 19.05 е на работа вече тук( България).Но когато си е тръгвал от Германия не се е отписал от АОК, нито си е прекратил адресната регистрация и сега от АОК има писмо че му търсят доход за месец април .И има ощейяколко листа в които искат той да опише сега каква е заетостта муТой си плати здравните осигуровки тук за месец април ,но за АОК това има ли значение.Той ще се втъща там  в края на август , но и това не зная дали има значение за АОК.Разбрах за формуляр Е104 , но ще подадем заявление за такъв другата седмица.Ще съм много благодарна ако някой сподели опит.Благодаря предварително.

# 83
  • The QC to be!!!
Здравейте, искам да попитам ако някой е попадал в подобна ситуация и може да ми помогне със съвет : мъжът ми беше на договор в Германия до 31.03 след това се прибра тук и беше под карантина 2 седмици и от 19.05 е на работа вече тук( България).Но когато си е тръгвал от Германия не се е отписал от АОК, нито си е прекратил адресната регистрация и сега от АОК има писмо че му търсят доход за месец април .И има ощейяколко листа в които искат той да опише сега каква е заетостта муТой си плати здравните осигуровки тук за месец април ,но за АОК това има ли значение.Той ще се втъща там  в края на август , но и това не зная дали има значение за АОК.Разбрах за формуляр Е104 , но ще подадем заявление за такъв другата седмица.Ще съм много благодарна ако някой сподели опит.Благодаря предварително.
Да, той е трябвало да уведоми АОК, че е напуснал и, че напуска страната и си прекратява задравните застраховки в герм., и от 01Апр ще поднови застраховката си в Бг. Ако имате доказателство, че от 01Април си плаща здравните в Бг, го пратете на АОК и те със задна дата би трябвало да могат да го отпишат. В Бг не са ли му пойскали Е104?  И адресната регистрация е трябвало да си прекрати в Германия! Не е късно и сега да го направи. Но той пък ще се връща там... малко обърано е, нека се обади в общината където е регистриран и да ги попита тях дали е проблематично да се води там, а да не е там защото е временно в Бг до Август.

# 84
Да трябвало е да се отпише и от адреса и от АОК,но не е проблем .Просто да им прати доказателства ,че не е в страната от съответната дата или още по добре ,че е в БГ и че плаща там осигуровки.
Ще му ги признаят тези неща и няма да му искат плащания за съответния период.

# 85
Ама идната седмица ще заяви формуляр Е104 от тук за да се види че е плащал здравни в България и ще го изпрати ,дано го признаят.

# 86
С Е104 ще му ги махнат задълженията от АОК, няма страшно.

# 87
  • софия
Привет момичета,
навестявам ви защото имам нужда от помощ и мисля, че вие най-добре ще можете да ми отговорите на въпроса Simple Smile
Следващият месец сме на сватбата на племеницата ни в Германия. Там ще е подписване и обяд след това, а следващата година ще има сватба в България. Младоженците искат да уважат и двете култури и по този начин да сплотят и родовете си Simple Smile
Въпросът ми е свързан основно с подаръка. Той смята, че пари е по-добре. Тя -подаръци. Мисля, че просто и е неудобно да каже пари, но с нея вече ичговорихме, че той може би има право. Тоест нямаме проблем с даването на пари, а освен това сме измислили малко допълнение към плика с пари, което да придаде емоционален спомен от нас. (другата ни идея- вместо пари е - робот прахосмукачка или парен център, но май клоним към парите)
Въпросът е каква е приличната сума за подарък? Питам защото съм с идеята, че немците са доста съобразителни и допускам съществуването на определени норми.  Знам, че на пръв поглед е "колкото имате и клкото искате", но не искам да изпадам в никаква крайност -нито ние да дадем по-малко от приетото като етикет, нито пък повече, че да сме някакви грубияни, дето се изхвърлят.
Също стои и въпросът с облеклото. Със сигурност няма да сме като на бал и оскари, защото натурите ни са други, но все пак ще сме празнични за повода. Но когато е обяд колко официално се изисква да бъде облеклото. Нямаме посочен дрес код в поканата, та ако може да разкажете вашите наблюдения и информация по въпроса ще е много ценно за мен!
Иска ни се да занесем някакъв малък подарък на родителите на младоженеца. Той има и брат и и сестра, може би и на тях? Идеи? Изобщо това прави ли се? Да не ги смутим, че ние имаме подарък за тях а пък те не (не мисля, че нещо са предвидели)
как минават немските сватби-подписвания?  Много ще съм ви благодарна ако ми разкажете! Благодаря ви предварително!

# 88
  • München, Deutschland
Амели, сватбите, за които аз знам, са 50 евро на човек, ако не сте много близки и 100 евро на човек, ако сте близки приятели, роднини и т.н. Има някакви изключения, например ако те канят само за подписването и после ще има само кафе и сладкиши или просеко / дребен коктейл за гостите.Тогава е към 20-25 на човек.

Това са сумите, които съм чувала многократно от моето обкръжение, не претендирам да са каквито и да е, не се смятам за последна инстанция. Wink

Идеята е, че плащаш поне толкова, че да покриеш собствения си куверт и може би 10 евро отгоре, така съм чувала/чела като ориентация.

Все пак вие сте от България, така че стандартът е друг и няма да се приеме лошо ако дадете по-малко. Може да го поднесете по интересен начин, да, но може и в хубав плик с хубава картичка. Масово подаръкът е пари, освен ако младоженците нямат специален списък с желания, който да се разпределя м/у гостите, но щом питаш, явно не е такъв случаят. Wink

# 89
  • софия
chrissy,  изключително съм ти благодарна! точно от това имах нужда! Сега съм една идея по-спокойна! Ще се радвам и на другите, които биха споделили наблюдения!

Общи условия

Активация на акаунт