Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Казус с пълномощно

 • 797
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 29
Здравейте,

Казуса е следният. Баща ни почина през 2019-та. Съответно аз и сестра ми сме наследници. Преди малко бях в общината, за да платя данък на автомобил, който се води на баща ни, защото в КАТ отказват да прехвърлят МПС-то на двама ни със сестра ми без пълномощно. От тази година, не могло да се плаща данък на починало лице. Изискват заверено в консулството в Германия ( там живее сестра ми) пълномощно, за да се прехвърли МПС-то, отделно има и апартамент, който прехвърлих в общината на мен и сестра ми, но за колата отказват?

Има ли вариант в който с едно ходене до консулството, което е на 300км от домът на сестра ми да се направи пълномощно за МПС-то и недвижимото имущество?

Идеята ми е и двете да си останат на мен и сестра ми, но да мога да правя каквото и да е било в бъдеще, което да е свързано с продажба, отдаване под наем и т.н. , защото в момента ръцете ми са вързани и не мога да направя нищо.
Исках да платя данък, за да направя през юли технически преглед и да продължа да плащам гражданската, както до момента, а в бъдеще да мога да оперирам каквото и да решим относно апартамента.

Какви документи са нужни да пратя към сестра ми, за да може да се състави такова пълномощно и да не се налага да се ходи по няколко пъти до консулството?
От статията тук - https://www.ruskov-law.eu/sofia/article/notarialni-sdelki-pylnom … ne-chuzhbina.html , изглежда че подобно нещо не може да бъде направено.

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 392
Може. Може да ти да даде генерално пълномощно да оперираш вместо нея. Може да направите едно генерално и едно конкретно за случая с наследството. Иди при нотариус и обясни какво искаш подробно. Те имат готови текстове за генерално пълномощно. Има и примерни текстове в интернет. После сестра ти може да го/ги завери в консулството в Германия.
Primeri:
 http://kaloianova.com/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD … 0%BD%D1%82%D0%B8/


https://www.mirela.bg/naemi/%D0%93%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B0 … 0%BE-zxi1553.html

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 2 712
може да се направи всякакво пълномощно, всеки нотариус ще ви го изготви, проблемът е че пълномощните за разпореждане с имот или МПС вървят в комплект с едни декларации, които важат само за контретната година, т.е. ако сега сестрата направи пълномощно да продадете колата, трябва това да се случи до края на 2020г., бих дала съвет да прехвърлите нейната част на вас,  по-лесно е МПС да има 1 собстевник

# 3
 • Мнения: 941
С електронен подпис не може ли да стане? Проучи въпроса доколко тук се признават германски подписи.

# 4
 • Бургас
 • Мнения: 2 712
какви електронни подписи намесвате.... защо постоянно дават акъли некомпетентни хора...
в България се признават германски и всякакви подписи, стига да са със съответната нотариална заверка и превод
просто трябва да се завери нотариално пълномощно в бъларското консулство или при немски нотариус - с поставяне на апостил
Krasimorov, мога да ви съдействам за текста на пълномощното,  юрист съм в нотариална кантора от много години

обсъдете със сестра си  какво точно ще правите, моят съвет е да ви даде пълномощно да прехвърлите колата но свое име, а имотът ако няма да се продава  няма смисъл да му се прави сега пълномощно за разпореждане
 и ми дайте мейл да който да ви пратя пълномощно, което да й препратите за заверка в Германия

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 15:40 от bur02

# 5
 • Мнения: 941
какви електронни подписи намесвате.... защо постоянно дават акъли некомпетентни хора...
Абе не знам компетентен ли съм, но ходиш при нотариус за да удостовери, че ти си подписал даден документ. Ако го подпишеш с квалифициран електронен подпис, тежестта му е същата. Така че нотариусът би могъл да завери пълномощното след като провери достоверността на подписа. Това, че във вашата кантора не правите подобно нещо не значи непременно, че не е възможно.

https://webgate.ec.europa.eu/tl-browser/#/

Последна редакция: чт, 18 юни 2020, 17:41 от BCD

# 6
 • Мнения: 454
За да си сигурен, че документите които ще завери сестра ти, ще ти свършат работа, най-добре е да ти ги подготви адвокат.
Освен пълномощното, тя трябва да завери и декл. 25, ал. 8 от ЗННД, декл. 42, ал. 2, т. 2 от ЗМИП и декл. 264, ал. 1 от ДОПК. Последната декларация важи само до края на календарната година, в която е заверена.
По отношение на генералното пълномощно - моят съвет е ако ще има разпореждане с имоти и МПС, нека са описани в пълномощното.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 2 712
BCD,  по света може и да става, но в БЪлгария нотариалната заверка изисква лично явяване пред нотариуса, всички кантори работят по един закон

# 8
 • Мнения: 413
Общо взето са ви отговорили. При нас имаше такава ситуация. Нотариус в България подготви всички необходими документи и декларации, даже бяха и попълнени pdf.Лично той ни ги изпрати по емайл. Разпечатахме ги и ги заверихме в консулството тук. Сумите не са малко, защото при пълномощното има и допълнително заплащане за заверка на съдържание. Изпратихме ги по куриер на упълномощения.
Навсякъде бяха приети. Успех.

# 9
 • Мнения: 29
Благодаря на всички за отговорите ви до момента.

Бих искал да ви попитам и за друг вариант, ако някой е минавал през подобен случай или е запознат, какво се прави и какви такси се плащат. С оглед на това, че пълномощното важи само в календарната година, когато е направено, както и по-горе в част от коментарите бях посъветван, да не го правя, ако няма да продавам...
Как се процедира, ако решим да прехвърлим всичко на мое име: мпс, апартамент и земя, която се явява наследство на майка ни, която почина през 2008. Предполагам, прехвърлянето трябва да бъде извършено с "дарение" , за да бъдат платени по-малко такси към държавата или не съм прав?

Благодаря ви!
Петър

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 2 712
да, може да се прехвърли всичко с дарение, малко по-евтино е от продажба, защото местният данък е по-малък, таксата зависи от данъчната оценка на имотите
пълномощното не важи само за годината, това важи само за декларациите
какво ще правите зависи изцяло от вас като наследници,  няма проблем имотът да стои като съсобствен години наред

Последна редакция: пн, 22 юни 2020, 11:34 от bur02

# 11
 • Мнения: 413
да, може да се прехвърли всичко с дарение, малко по-евтино е от продажба, защото местният данък е по-малък, таксата зависи от данъчната оценка на имотите
пълномощното не важи само за годината, това важи само за декларациите
какво ще правите зависи изцяло от вас като наследници,  няма проблем имотът да стои като съсобствен години наред
Да и моят опит е такъв. Пълномощното може да се впише безсрочно. За недвижимите имоти вие решавате дали е спешно. Поради голямата администрация с данъчна оценка, скици, декларации итн. сделката може и да се осъществи и при идване на роднината ви в България, когато и да е това. Успех

# 12
 • Мнения: 454
Освен това за да са Ви по-ниски таксите при дарението, трябва да докажете роднинската връзка със сестра си. Вади се удостоверение за родство и родствени връзки. А и дали сестра Ви ще е съгласна на това? Ако няма такова намерение, а идеята е да се продава на трето лице, е излишно да прехвърля имоти първо на Вас. Изяснете си какво и как и тогава ще може да се дадат по-добри насоки. И да - само декл. 264 важи за календарната година, в която е заверена. Другите са до промяна в обстоятелствата.

# 13
 • Mediterraneo
 • Мнения: 25 413
Не знам кой колко е компетентен, но знам, че в консулството изготвят и заверяват пълномощно. Не е необходимо да се влачите по нотариуси!
Аз правих отказ от наследство, сестра ми прави пълномощно, когато почина баща ни. Всичко се изготвя на място в консулството, никакви нотариуси не са необходими.
Няма "генерално пълномощно". За всяко нещо, за което упълномощавате, трябва да се изписва текст. За продажба на имот се описва точка по точка НА буквално. За опериране с банкови средства се описва банка, сметка, какво точно ще се извършва. Предполагам за МПС важи същото.

# 14
 • Мнения: 941
Няма "генерално пълномощно". За всяко нещо, за което упълномощавате, трябва да се изписва текст. За продажба на имот се описва точка по точка НА буквално. За опериране с банкови средства се описва банка, сметка, какво точно ще се извършва. Предполагам за МПС важи същото.
Те на това казват генерално пълномощно - изредени всички варианти. Естествено не генерално за абсолютно всичко, а примерно за МПС: право да ползва, продава (вкл. на себе си), подарява, дава под наем и преопълномощава. Подобни "генерални" има предполагам и за имоти и други, а при желание може да се натъпчат всякакви неща в едно пълномощно. За нотариусите е удобно - копират един готов шаблон и ти го рекламират като нещо много хубаво. А на практика често пъти не е добре да се дават повече права от нужното. Откъм срок мисля, че винаги е добре едно пълномощно да важи определено време и то не 10-15г, а примерно 1-2. За да си спокоен още при подписването, че дори да го забравиш, няма опасност от изненади след време.

Общи условия

Активация на акаунт