Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 14

 • 33 366
 • 745
 •   1
Отговори
# 615
 • Мнения: 528
А на мен това"ще има семинари и други сбирки в университета за първокурсниците и би било хубаво да бъде в Ахен " ми звучи бланкетно. Търсене на повод и оправдание за стоенето в.града. Би било хубаво, значи ли че не е задължително ? Ако има общежитие, иди-дойди ,но хотел,хостел,квартира (трудна работа) за семинари и сбирки чат-пат ...

# 616
 • София
 • Мнения: 13 359
И медицината (2 курс) в Аахен  няма да е изцяло онлайн. Координаторът на випуска им е писал специално, че онлайн ще са лекциите, семинарите и упражненията ще са присъствени. Това май го бях споделяла назад. За 1 курс предполагам, че ще е същото. Разликата е само, че групите за 1 курс ги формират от унито, а на втори са предоставили възможността да се групират сами (все пак въпреки короната преди това са се поопознали). Не знам принципно в минали години по колко човека са били групите във втори курс, сега тази на дъщеря ми е с 9 човека.

Не мисля, че им трябва оправдание на RWTH, с което да карат хората да стоят в Аахен. Ако беше така, на  всеки мераклия поне щяха да дават общежитие, за да го "вържат" да плаща, а случаят не е такъв, както знаем. Отделно, дали си тук или си там, семестър тикета ще си го платиш, за да си редовен студент с права,  няма къде да ходиш...Какво толкова тогава печелят от присъствието ти там?

# 617
 • Мнения: 528
Русалка, не става въпрос за пари. Поне не точно цена на семестър билет или нещо подобно. По-скоро , като мотивация (не необходимост) от пребиваването на място. Те знаят, че за първи курс е сложно и без това. Търси се мотив от университета. Въпросът е ползи/не, необходимост/не  при решението от страна на студента.
PS
  всеки мераклия поне щяха да дават общежитие, за да го "вържат" да плаща, а
Ако има реално свободни стаи, но изглежда - няма.

# 618
 • София
 • Мнения: 3 128
Liani твоят син каква специалност ще учи? Може да си писала, но ми е убягнало. Моят информатика и специално пита дали изцяло ще е он лайн. Отговориха му от университета /каза,че бил отговорник на специалността/, че ще има семинари и други сбирки в университета за първокурсниците и би било хубаво да бъде в Ахен , а не да си остане в Бг. Така,че ние вече обмисляме варианти за квартири, след като отказа стая в общежитието.

Молекулярна биотехнология ще учи. Аз писах вече, че сме наели хостел за него, за седмица, но в обща стая за 4 човека, което малко ме притеснява, но другите варианти идват доста скъпи. Надявам се горещо до 2 седмици да има някакво развитие по въпроса с общежитието, ако не за тази една седмица там ще трябва да се справя, но ще е сам и неориентиран, та не знам до колко големи са шансовете му.

# 619
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 224
Liani, тази година си мисля, че ще е по-лесно с общежития заради ковид, понеже много хора ще се зачудят дали изобщо да плащат за общежитие на място, каквато дискусия имаше и тук преди няколко поста, или да пътуват регулярно (примерно 1х седмично) от родните си места.

Направо завиждам за специалността. 😃 Звучи много интересно, има много бъдеще, добре платена е, със сигурност ще има добри бази тук... Всичко, каквото може да иска човек. Пожелавам да я учи и практикува с кеф. 😃

# 620
 • Варна
 • Мнения: 2 802
И ние взехме Коледните билети, но може и да има промени в полетите. Първо бях взела за Дортмунд - Варна от Уиз, че по-удобните ни полети Кьолн-Варна бяха изчезнали за периода след 23.10. Оня ден получавам писмо, че е променен полетът за връщане и ми предлагат на 1.01 в 6ч. сутринта Astonished Междувременно полетите от Кьолн  се  бяха появили и успях да сменя с такива на същата цена, но с по-удобни часове.  Дано да няма повече промени! Взела съм и флекс за всеки случай де Simple Smile

# 621
 • Мнения: 189
Направо завиждам за специалността. 😃 Звучи много интересно, има много бъдеще, добре платена е, със сигурност ще има добри бази тук... Всичко, каквото може да иска човек. Пожелавам да я учи и практикува с кеф. 😃

Криси, био специалностите наистина са много интересни и Германия предлага чудесна база за развитие. Пътят обаче до добре платената работа е доста дълъг и несигурен. За да си конкурентноспособен се изисква да имаш бакалавър + магистът + докторантура, според приоритетите за по-нататъчно развитие (индустрия или академична среда) , естествено и научни публикации. Говорим за един първоначален период от 7-10 години, в който си все със статут на студент (въпреки че по време на докторантура получаваш и заплата), а стресът от цялото това нещо не е за пренебрегване. Освен това има и известна доза несигурност, особено в университите по отношение на срочността на договорите. Преди и аз имах впечатлението, че е добър начин за печелене на пари, но в последствие чрез контакти от бранша получавам доста негативни отзиви.

# 622
 • София
 • Мнения: 3 128
Grant, благодаря за другата гледна точка, предадох мнението на бъдещия студент. Simple Smile

Да пиша и тук за някой в бъдеще, който се интересува. Получи младежът оферта от Катценшпрунг във Ваалс, по-скъпо частно общежитие, което ни се стори сравнително приемлив вариант за началото, но се разровихме днес из нета за отзиви и попаднахме на доста полезна информация, която до голяма степен ни отказа. Та съветът ми е към желаещите да се възползват, първо да прочетат, за да няма неприятни изненади. Не, че е нещо супер страшно, просто се оказва, че освен нормалните за общежитие неудобства, има и доста допълнителни такси и сумата се явява различна от първоначално обявената.

# 623
 • Мнения: 189
Liani, първо честито за приема! Дано не ви стреснах. Ако се замисли човек, всяка специалност изисква дълго специализиране, за да си добър в съответната сфера. Написаното беше по-скоро за намаляне на нереалните очаквания от лесното намиране на добро работно място, в случай, че четат хора, които все още не са разучили специалността.

# 624
 • София
 • Мнения: 3 128
Благодаря, той едва ли е проучвал в дълбочина специалността, така че му беше полезно да прочете тази гледна точка. Не мисля, че има супер амбиции да се развива в научната сфера, по-скоро му е интересна материята и би му харесвала работа в тази насока, но нищо не се знае.

# 625
 • München, Deutschland
 • Мнения: 4 224
Grant, то в никоя специалност не е лесно да намериш добра реализация и да отидеш в една от, примерно, топ 3 фирмите. Ясно, че отнема години.

Преди някъде 10 години (малко по-малко), когато аз завършвах, докторантите в различните специализации Машиностроене в Карлсруе, взимаха годишна заплата от 55+к евро за не особено стресираща работа. Отделно, понеже в сравнение с един студент печелеха доста повече, нямаха проблем да грабнат добрите жилища близо до университета в град, тогава notoriously известен с липсата си на жилища. Заплатите им се вдигаха всяка година, да кажем толкова, че да си покриват инфлацията и да остане.

Дори и днес ако разгледаш такава годишна заплата, ще се окаже, че освен в самата индустрия, малко са местата, на които ще взимаш толкова, да не говорим ако си с друга (неиндустриална) професия. Та в тази връзка казвам аз, че не са лошо платени специалностите, без да претендирам ни най-малко да познавам повече микробиолози, отколкото ти. 😃

# 626
 • Мнения: 189
Проблемът не е изцяло, че местата са зле заплатени, а че местата като цяло (индустрия + академия) са относително малко при много голям pool от кандидати. Звучи вероятно странно, като имаш предвид, че в Европа има много фармацевтични и биотех компании. Но университетите предлагат  супер много "различни" биотех специалности (молекулярни биотехнологии, биология, химия, фармация, молекулярна/биомедицина и т.н, и т.н..), които накрая отиват на един пазар. А за да достигнеш индустрията, в повечето случаи първоначално трябва да прекараш няколко години в уни, където условията, според какъвто ти е късмета, може да са покъртителни.

Edit: До момента имам наблюдението, че биолозите (и прозиводни) с IT опит, най-вече в кодирането, са много търсени и необходими. Все повече навлизат експериментални методи, за чието приложение и оценяване се изискват умения от сферата на информатиката.  В този ред на мисли, такъв тип подспециализиране би бил добра алтернатива за по-добра конкурентноспособност.

Последна редакция: сб, 19 сеп 2020, 16:51 от Grant

# 627
 • Пловдив
 • Мнения: 83
Момичета, не съм влизала от доста време, че е лудница покрай мен, но малко новини и от нас: след много четене, разговори със стари студенти и т.н., дъщеричка все пак се спря на манхаймския факултет на уни Хайделберг, така че не пожела да си изчака приема в самия Хайделберг, макар че беше много близо. Главният довод е начинът на преподаване. Та, сега сме в процес на записване Simple Smile
Има си вече общежитие и ще летим на 02.10. Душичката ми е свита, честно си казвам...

Имам два бързи въпроса и ще съм благодарна ако някой ми отговори Flowers Bouquet:

1. Може ли да си ползва мобилния телефон в Германия и има ли някакви условия (колко дълго може да отсъства от България и да е в роуминг)? Или е по-добре на място да си вземе немска карта? И ако да, кой оператор бихте препоръчали? Сега ще разгледам и стари постове в групата, че ми се върти в главата, че го бяхте коментирали неотдавна.

2. И един въпрос към Русалка, ако е удобно - може ли съвет, моля, в коя банка е най-добре да си отворим немска сметка?

Благодаря предварително! Hearts

# 628
 • Мнения: 7
Здравейте,
Искам да попитам майки, чиито деца за приети в ТУ Берлин. Стига ли да се изпрати копие на европейската здравноосигурителна карта или трябва да пиша до АОК например за Bescheinigung, че съм осигурена, защото в сайта на ТУ не пише нищо конкретно. Благодаря предварително за отговора Simple Smile

# 629
 • Мнения: 1 646
Тани, честито вече официално Flowers Four Leaf Clover
Предварителните курсове присъствени ли ще бъдат? В Бохум ще бъдат дистанционни и дъщеря ми няма да бърза. Има общежитие,към 25-26 ще е там...все си казвам, че има време.

Общи условия

Активация на акаунт