Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Булчинската рокля след сватбата

 • 1 779
 • 25
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 566
Аз ли?
Изобщо!
Но вярвам, че са вярвали.

# 16
 • Мнения: 1 057
Няма значение в какво вярваме сега. Поне не особено.
Едно време нашите предци са вярвали във всичко, типично за нашите ширини.
Моята рокля беше една семпла, купена мин.година в афект, когато ММ, тогава МП, ми заяви категорично че "няма да се препъва в шлейфове като принц"(?!)  Та купих първата изпречила ми се бяла рокля, в която честно казано се влюбих от първи поглед, но така и не я показах....(Ама му казах, и той се възползва гадината 🤭🤭🤭)
Всъщност единственото суеверие което исках да спазя бе той да не  види роклята. И не я видя до последно 🤭 Другото което спазихме, бе водата с монетки поръсена пред нашата двойка на излизане от брачното....

# 17
 • София
 • Мнения: 5 534
И аз пазих моята да не я види ММ.За целта отидох и си я купих от Плевен (родния ми град) ,придружена от сестра ми и бившата ми вуйна(май такава ми се води жената на вуйчо).После я оставих у баба ми и я взех 2 дни преди сватбата(тя пък беше в Севлиево,щото в София щеше да ни излезе златна,а и за бутикова сватба-около 50 човека,това бе най-удачния вариант,а и много по-близо за гостите ни).Към днешна дата я пазя в един плик прибрана зад куфарите ни за пътуване,почти 13 години вече...

# 18
 • Мнения: 106
"Традициите не са това, което бяха" имаше някога такъв слоган, та съвсем на място е и в случая. Повечето традиции са имали своето обяснение за времето си, сега обаче времената са други, а с тях и нуждите и битът ни.
 
Аз не знаех за поверието да не се вижда и пипа роклята 1 година след сватбата, но имахме толкова изтощителна организация, че после наистина близо година не ми се занимаваше с нищо сватбено и съответно роклята си стоеше с калъфа в гардероба до онзи ден, когато реших, че е крайно време да взема да я дам на химическо Grinning  Та, можете ли да ми препоръчате някое доверено химическо чистене в София?

# 19
 • Мнения: 2 200
Няма никакъв смисъл в този обичай, ако изобщо някъде го има. Какво ще я прави майката, ше я пази за внучката?
Не съм чувала и ако бях, ми се вижда супер зле.
Аз мойта рокля си я преправих и носих - идеята още от началото беше да нямам идиотски неща в гардероба, които не влизат в работа.

# 20
 • Мнения: 6 571
Моите не са тип истинска булчинска рокля, прибрала съм си ги в гардероба и си ги обличам от време на време. Не ми заемат място.

# 21
 • Мнения: 1 760
Нищо излишно не пазя, ненавиждам излишни и неизползваеми дрехи, обувки и вещи. И нито ги пазя, нито заривам чужда къща с тях. Продаваш или подаряваш, аз моята я дадох, не ме бива за търговия.

# 22
 • Мнения: 3 457
Майка ми е дала роклята на свекърва си да я пази. А, сега де? През целия ми съзнателен живот тази рокля стоеше в гардероба на бабината ми къща. Интересното е, че е валяло по време на сватбата и роклята се е изкаляла. Стоеше си прибрана и кална. Чак сега като се сетих се чудя защо не са я изпрали? Трябва да питам майка ми, трябва да има някакъв обичай, защото и мама, и баба не са някакви мърлячки

# 23
 • Мнения: 2 088
И за какво ги пазите,независимо къде?Само място заемат.Аз моята я изхвърлих 3-4 месеца след сватбата.27 години след това нито сме се развели,нито се караме,нито нищо.
Аз, също я изхвърлих! Grinning

# 24
 • Мнения: 131
Аз моята я продадох. Първият въпрос, който ми зададоха докато я продавах беше „още ли сте омъжена?”. Избухнах в смях. Ами още съм омъжена. Сякаш щом я продаваш, значи брака ти се е провалил. Суеверия....Simple Smile
Темата обаче ми напомня един виц : Диджея в ресторанта при влизане на младоженците обявява: И ето я щастливата двойка... булката и нейната майка!!!!!

# 25
 • Мнения: 472
Майка ми е дала роклята на свекърва си да я пази. А, сега де? През целия ми съзнателен живот тази рокля стоеше в гардероба на бабината ми къща. Интересното е, че е валяло по време на сватбата и роклята се е изкаляла. Стоеше си прибрана и кална. Чак сега като се сетих се чудя защо не са я изпрали? Трябва да питам майка ми, трябва да има някакъв обичай, защото и мама, и баба не са някакви мърлячки
Моята рокля стоеше така до...миналата година. Simple Smile А съм била булка преди 29 години. И на нашата сватба валя, та имаше мъничко изцапано по крайчетата. Без да знаем за някакви традиции, свекито ми тогава "я приюти" в гардероба и каза, че не се перяла 1 година след сватбата.  Защо и за какво не знаеше, така била чувала. И, ок. Но после я забравихме, та така...до миналото лято, когато я изпрах и прибрах в един кашон. Тя дори не е  красива, но навремето нямаше почти никакъв избор по магазините. Конфекция - всичко еднакво, типово, грозно и... ...Все пак, има някаква сантиментална стойност за мен.  На дъщеря ми роклята обаче е у нас. Обаче с нетърпение чакам да се нанесе в новото им жилще и да си я взема, пък каквото иска да я прави. Не обичам да държа излишни вещи, дрехи, обувки, още по-малко "на склад".

Общи условия

Активация на акаунт