Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • Публикувана: 3 юли 2020, 11:29 ч.
 • Последно мнение: 10 юли 2020, 23:41 ч.

Легенди

 • 2 587
 • 21
 •   1
Отговори
 • Велико Търново
 • Мнения: 3 697
Здравейте, провокирана от темите за пътешествия и пътувания в България, ми дойде на ум да отворя тема в която да си разкажем различни легенди за различните места в страната.
Ще ми бъде изключително интересно да прочета легендите които знаете вие.

# 1
 • Мнения: 18 802
Аз май само за Калиакра и девойките се сещам.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 104
Толкова са много, че не знам кое да подхвана. В Родопите зад всеки ъгъл се крие легенда - Орфеевите скали, Дяволското гърло, Дяволския мост, Ягодинската пещера. Други има за Стобските пирамиди, Каменните гъби, Белоградчишките скали. Но ще споделя линк към две, които научих преди около 6 години, за които съм сигурна, че много малко хора са се запитвали каква е символиката им, а минувачите покрай тях са хиляди всеки ден. Това са Лъвов и Орлов мост в София.
https://bulgarianhistory.org/luvov-most-i-orlov-most/

Последна редакция: пт, 03 юли 2020, 13:02 от CruellaDeVil

# 3
 • София
 • Мнения: 5 488
Записче да ви чета.Много харесвам митове и легенди.Свекърът ми си купува в-к Уикенд и в него съм забелязала,че има цяла страница,понякога две,където се разказват най-различни.

# 4
 • Мнения: 8 314
Камен бряг-има много легеди свързани с това място.
Според една от тях,гръцкият поет Овидий,който бил майстор на еротичните стихове ядосал императора и трябвало да бъде заточен в град Томи-днешна Констанца.Но приятелите му го спасили,откарали го с кораб до Камен бряг,където имало пещерен град и там го скрили.
Според друга легенда Лизимах,наместника на Александър Македонски е скрил съкровище в същия пещерен град.

До ден днешен обаче,там съкровище не е намирано.

# 5
 • Мнения: 169
За седемте рилски езера,тази легенда в училище не сме я учили,като се качвах на езерата яразбрах.
Легендата за седемте рилски езера разказва, че преди хиляди години, когато на земята още нямало хора, в планината Рила живеели двама великани – мъж и жена. Те се обичали безумно и боготворели красотата и уюта на своя дом.
Домът им бил толкова привлекателен, слънчев, топъл и уютен, че нямало как да не очарова всяко живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят.
За нещастие, един ден зли сили минали покрай техния дом. Като зърнали това красиво място, завидели на семейното щастие на великаните, ядосали се и решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги. Започнали да пращат черни облаци и опустошителни ветрове. Страшни земетресения разтърсили земята.
Великанът защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе или цвете, бранел своята любима и отбивал атаките на злите сили. Това обаче само разпалвало огромната им злоба и жестокост и те решили да свършат пъкленото си дело докрай.
В една тежка битка младият великан паднал убит. Доволни от своята победа, злите сили си тръгнали, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долини и една съсипана от скръб жена. Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите ѝ бликали безспир и се стичали по хребетите право в долините. Леели се и се събирали в доловете, докато образували бистри езера с изумителна чистота.
Преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата. Формата на скалата наподобява фигурите на мъж и жена с огромни размери. Според легендата това са двамата влюбени, които ще останат да пазят вечно своя красив дом.[1]

# 6
 • Мнения: 8 314
Легендата за вълшебния извор в град Девня.
С извора е свързана и легендата за възникването на Девня. Според нея сестрата на император Траян – Марциана се навела да напълни вода от извора, но изпуснала златната амфора от ръцете си. Младата жена се натъжила, защото водата била дълбока и никой не можел да помогне. Но изведнъж станало чудо – подета от невидима сила златната амфора се издигнала и блеснала на повърхността. Смаяната девойка я поела и с разтуптяно сърце затичала към покоите на брат си. Жреците заключили, че това е добро знамение от боговете. Това император Траян решил в чест на победата над даките и заради обичната си сестра на това място край бистрите извори да се построи град. И го нарекъл Улпия Марцианополис.

# 7
 • Мнения: 8 594
О, много хубавс тема! Поздравления!

# 8
 • Мнения: 2 199
Страхотна тема, беше ми интересно да прочета за мостовете в София.

# 9
 • Велико Търново
 • Мнения: 3 697
Сега се сещам за част от една легенда с ритуал с орехови листа. През една определена седмица лятото някой слиза/ разхожда се по земята и затова баба ми и дядо ми са ми разказвали, че са слагали орехови листа под матраците... Но като не я помня цялата, а само това Sad ако някой се сеща, ще съм благодарна да я разкаже.
Легендите за мостовете също не ги бях чувала, благодаря.

# 10
 • Мнения: 723
Орехова шума се слага против молци и други бабалюги. Повечето легенди, поверия и суеверия имат чисто практическа насоченост.

# 11
 • България
 • Мнения: 4 016
Здравейте, провокирана от темите за пътешествия и пътувания в България, ми дойде на ум да отворя тема в която да си разкажем различни легенди за различните места в страната.
Ще ми бъде изключително интересно да прочета легендите които знаете вие.
  Има легенди, че в околностите на Разград е потънала в блатиста местност колесницата на Траян Деций.
Благодарение на тези легенди, като деца на няколко пъти прекопавахме градината на баба. Joy
Ето и една интересна статия за Абритус.
https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/drevniyat_abri … atori-342627.html

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 12 277
Легенда за Пловдив

В планината на юг от равното поле живеела красива девойка на име Родопа. Щом я зърнал, морският бог Посейдон се влюбил в нея, но скоро я изоставил и отвлякъл синът й от Хемус – Евмолпиас. Исполинът Хемус се опитал да го спре и хвърлил няколко огромни камъка, за да препречи пътя му. Посейдон се ядосал и превърнал Хемус в планина, а камъните останали да стърчат като грамади сред полето на южния бряг на река Марица.
 Когато Евмолпиас пораснал се върнал да търси майка си, но намерил само красива планина с нейното име. Той се заселил на хълмовете край реката и там въздигнал град Евмолпия, днешен Пловдив.

# 13
 • Мнения: 20
Веднага ми изскочи в главата легендата за Кървавия камък. Това е една скала, около Враца, намира се на доста красивия проход Вратцата.
При завземането на града от турците, до последно Радан войвода и неговите войни се борили. Когато разбрал, че няма да успеят да удържат непрестанно прииждащия наплив от турци, Радан с тъга се сетил за прекрасната си дъщеря, която го чака вкъщи. Решил да ѝ подари честта да умре свободна и я завел на висока скала, за да видят за последно своя роден град. Тя смирено посрещнала бащината сабя, а той с мъка приседнал до нея докато душата ѝ си отишла. В далечината се чули агите и техните коне, тогава Радан посякъл и себе си, кръвта му се смесила с тази на дъщеря му. Разляла се по скалата, попила в пукнатините и до ден днешен се вижда.

# 14
 • Мнения: 17 508
Интересно, за Кървавия камък и смъртта на дъщерята на Радан войвода има и друга легенда. А каква ли е била истината.....

Общи условия

Активация на акаунт