Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 6

  • 41 290
  • 607
  •   3
Отговори
# 570
  • Мнения: 188
Хайде сега, моля те, кажи какъв е тоя разтвор на натриева основа?

https://mr-bricolage.bg/soda-kaustik-kg/p/833559
Трябва да има и по железариите. Разтваряш една шепа в леген с вода и накисваш съда за една нощ. Ама използвай гумени ръкавици, че натриевата основа се свързва с мазнината от ръцете ти, отмива я и много ги изсушава.
Не си играйте с Натриевата основа. Винаги се ползва в контролирана среда и процедура. Дори и при 2% концентрация. Задължително с очила и ръкавици. Само по метод описан на етикета. Много сериозно измиване. Внимавайте и с потенциални изпарения.
Абе ние мием само в затворена среда с определена процедура …
Подкрепям, че с натриевата основа трябва да се внимава много!!!
За мазини и загорели аз използвам препарат "А1 за фурни" - в състава му има малко натриев хидроксид (натриева основа) и ако работя с голи ръце и имам раничка - веднага усещам щипене. Но препарата съм го признала - дори си пръскам керамичния плот ако нещо кипне или загори и чисти идеално. С този препарат си изчистих стар замърсен калайдисан тиган - стана като огледало.

# 571
  • Мнения: 25
И аз ползвам предимно стъклени или керамични тави. Обаче имам един проблем. Много загарят и не мога да ги измия. Т.е. загорялото се измива, но все пак остават едни пръски, които с каквото и да търкам не се махат. С какво си миете тези стъкла, бе хора? Търкам с тел, с магичекса гъба, отделно с препарати - е не става и не става както си трябва.
Хубавото на стъклото е, че може да го миеш с каквито химикали си избереш и това по никакъв начин няма да се отрази на самото стъклото или храната в последствие. За да се почисти стъкло до перфектно състояние, препоръчвам слаб разтвор на белина или друг подобен препарат (Domestos например). Всякакви механични методи са противопоказни, не трябва да се търка с нищо абразивно! За скептиците мога да кажа, че това мое хрумване се потвърди в упътването на стъклен съд от една от най-известните японски фирми за стъкло (Hario) - предлагат лабораторно оборудване, но са най-известни със съдовете си за чай и кафе (и двете напитки оцветяват много). Самото стъкло е трудно да се оцвети, но ако по него се натрупа съвсем тънък филм варовик, той е порест и ще се оцвети или замърси.
Схемата на почистване е следната:
Ползва се слаб разтвор на белина. Трябва да си го установите сами, но за ориентация примерно на половин литър вода се слага бирена капачка Domestos. Съдът се пълни до горе и се оставя за около час два. Ако разтвора е по-слаб се оставя за по-дълго време, ако е по-силен по-кратко (не смятам, че може да прекалите и да повредите нещо). После съдът се изплаква добре и се измива - става, като напълно нов (освен, ако не е замърсен и отвън. Предполагам при тази ситуация трябва да намерите начин да го потопите в нещо).

Последна редакция: ср, 13 окт 2021, 20:21 от Elvis

# 572
  • Мнения: 1 123
Обезмаслител? И после в миялната?

# 573
  • София
  • Мнения: 2 592
Аз даже без обезмаслител - директно в миялната. Ако преценя, че искам да запазя филтъра, понякога накисвам съда преди да го мия.

# 574
  • Мнения: 569
Къде се продават тенджери на Zwiling?

# 575
  • Мнения: 1 887
Стомана 304 ок ли е за съдове?

# 576
  • Мнения: 1 123
Къде се продават тенджери на Zwiling?
Amazon

# 577
  • Мнения: 904
Някой да има мнение за марката Lacor?

# 578
  • Мнения: 25
Някой да има мнение за марката Lacor?
Мисля, че са испански и продават основно на едро. Подозирам, че са голям производител и произвеждат съдове за други марки, като WMF наприме (не съм сигурен, просто скоро си търсех капак за една тенджерка и видях идентични капаци от двете марки и при двете бяха спрени от производство). Не съм ползвал абсолютно нищо тяхно, но НЕ мисля, че са боклуци.
Тук във форума има склонност за се създаване на митове - търси се под вола теле. Не мисля, че производството на съдове е ракетна наука и някой производител има технологично превъзходство пред останалите - нещата са пределно ясни и по-скоро, когато човек купува съдове си плаща за дизайн, изработка и маркетинг. При марки, като WMF маркетинга преобладава, въпреки че качеството е над средното. Смятам подобни марки за страшно надценени и снобски - имам WMF продукти и цената не съответства на качеството. За значително по-малки суми има същото качество, а на техните цени може да се намери наистина перфектно качество при специализираните производители*.

 * като купуваш нож, го купуваш от фирма, която прави само ножове, като купуваш тостер, купуваш от фирма за електроуреди и т.н.

Последна редакция: чт, 14 окт 2021, 20:47 от Elvis

# 579
  • София
  • Мнения: 7 854
Elvis, ако пробваш и някоя ненадценена марка, като комплект от 5-7 иноксови (т.е. ламаринени) тенджери+тиган после може да размислиш за производството на тенджери и ракетна наука.
Точно едно загряване на един съд от такъв комплект (тънки като капачки за буркани), ми бяха нужни, за да се се върна към бабината тенджера, а бабиния комплект-подарък да потегли към вечните индиански полета.
Последваха покупки почти всяка година на нов съд от популярна марка (кощунство е да напиша  името тук) и уврях за "снобарията".
Темата е за добри безвредни съдове, не е въпрос за цената.
Марката е просто ориентир, но не задължително всичко от нея да е читаво, затова се пита и за определени модели, а и съществуват намаления
Скрит текст:
- имам любима соц тава на Хром Силистра, за разлика от тавите на Солинген - онлайн грешка. Заради тази тава се довериха на Ножаров за прибори и след това 1/3 подменях, заради добра изработка.
За WMF-съдовете ме мога да се изкажа, тъй като имам само една мини ксенола (с размер на черпак), но хората са доволни. Аз имам от кухненските помощници, аксесоарите за маса, мини електроуредите, доволна съм и допълвам  "колекцията" отвреме навреме.

Наред с снобските си иноксови тенджери/тигани ползвам стъкло и керамика, които са евтини и безвредни, че и всички те лесни за миене.
Следя темата в търсене на незалепращ и безвреден тиган за палачинки.

Това че една фирма право само един продукт, няма връзка с качеството.
Дали пък Бош не могат да правят както висок клас големи електроуреди, така и мини електроуреди, инструменти (не включвам популярните зелени), че и е-машини/устройства (в т.ч. за придвижване)?!
Общото е, че ползват някакво захранване.
Сигурно и ножове могат да правят (може и да имат) все пак инструментите и малките домакинските уреди съдържат режещи здрави елементи.

# 580
  • Мнения: 25
Desem не разбирам какъв точно ви е проблема Simple Smile, не знам за какво изобщо ми говорите за някакви ламаринени съдове и не виждам какво общо има това с темата и още по-малко с написаното от мен, а и едва ли някой се интересува от чеиза на баба ви. Винаги се намира някой, който да изопачава нещата, давайки примери с крайности или изключения - това не помага на никого във форума.
Относно WMF. Те са лош избор за тези, които искат наистина високо качество, а за тези, които искат добро съотношение цена качество са направо кошмар.
Разглеждал съм много добре следните техни продукти и смятам, че са под средното ниво:
Комплекти за приготвяне на коктейли - тук съм доста наясно, дълго време съм се занимавал с това. Това, което предлагат за няколко стотин лева може да се купи за под 100. Предполагам това е и цената на подизпълнителя им.
Ножове - това ми е дългогодишна мания и то не в откачената степен, че да признавам единствено ръчно ковани японски ножове от въглеродна стомана. Изобщо немците макар и популярни у нас със Solingen предлагат средно качество на цената на високо. Добрите неща (при същата цена) са от американски, японски или шведски стомани.
Кафе машини - това ми е текущото хоби и тук имам по-нестандартни изисквания. Въпреки това не мога да разбера как WMF могат да предложат толкова смешна кафе машина и да искат пари за нея.
Мелнички за подправки... едната, която ползвам всеки ден се разбрица за година, другата я ползвам веднъж месечно и още работи.

От тенджери не претендирам, че разбирам, но определено мога да преценя, кога една компания е от тип пощенска кутия. Нали не си мислите, че WMF имат супер секретен металургичен завод в които разработват техни сплави и технологии (именно затова се сляха със Silit). Сигурен съм, че в някой руски форум диви сноби защитават хладилниците Miele не подозирайки, че се правят в Libherr България (не че са лоши, но братовчед ми се занимава професионално с хладилна техника и не са му супер любими).

Последна редакция: пт, 15 окт 2021, 00:24 от Elvis

# 581
  • Мнения: 733
Намесвам се да “защитя” съдовете на WMF.
Преди около година за първи път купих техен комплект тенджери - 5 части и се зарибих сериозно. Допълних в последствие със съд за готвене на пара, тенджера под налягане и разни други неща, които нямат отношение към термичната обработка на продуктите.
Плюсовете на съдове за готвене, осезаемите, са - яденето се готви по-бързо и не знам по каква причина, но става значително по-вкусно.
Най-впечатлена съм от съда за готвене на пара “Vario Cousine” (не претендирам за правилното изписване). Уникален е. Аз го ползвам основно като тенджера за готвене не котлон, без приставките за готвене на пара. Наистина не знам, но се получава страхотен вкус и нищо, че е готвено на котлон, ястието има вкус на готвено на фурна.
Удобни са - не залепва покритието, слагам продуктите, намалявам минимално силата на котлона след завиране, с поставен капак, няма нужда от разбъркване, когато преценя (стъклен капак), че яденето е готово - изключвам котлона.
Лесно и вкусно - какво повече да искам!

# 582
  • Мнения: 904
И все пак, въпроса ми остава...ако някой има мнение от личен опит с тиган на Lacor, нека пише, благодаря!

# 583
  • Мнения: 43
Здравейте, включвам се и аз в темата защото спешно до 2 дни трябва да купя нещо, а нямам време да изчета всичко написано до тук и затова се извинявам ако се повтарям. Много спешно ми трябва тенджера от неръждаема стомана между 3 и 4 литра, гледах българските на хром са на по-приемливи цени, но се чудя дали качеството им към днешна дата е добро, дали не са го развалили, а също и тиганите от неръждаема стомана дали няма да залепват?

# 584
  • София
  • Мнения: 7 854
Elvis, аз проблем нямам.
Коментирам от опит, установила съм, че си някои неща наистина са ракетни технологии (като реденето на паветата в България) и който ги прилага му се получават нещата (някои стари и изпитани), както и че няма значение кои колко неща произвежда, а какви ...
Отново, наличното ми от ВМФ като материалите и изработката, отговаря на заглавието на темата: "...добри (и безвредни)... ". (инокс и/или стъкло, bpa-free прекалено специфични, за да ги изброявам). Качеството е добро, купувани през дълъг период, нямам разочарования.
Дали нещо е надценено всеки сам си решава, а и цена, може да е различна в зависимост от къде и кога се купува.
... и още извън темата на темата:
- дамаскус ножовете си заслужават.
- не е новост/тайна, че хладилниците Миле се правя от Либхер, това не ги прави по-малко Миле.
Скрит текст:
Факт отпреди да има Либхер-производство в България.
Нямали са такъв продукт, вместо да влагат в технология и производство са заложили на чужди + собствен дизайн.
Производството, дизайна и технологията не винаги са на една фирма, независимо от логото, но поставилият го се асоциира с уреда/устройството/съда, а за някои фирми има значение върху какво.
Ако някоя върхова технология в Либхер не е измислена от тях, не прави уреда по-малко Либхер.
KaSi3023, иноксът (може да) не залепва при правилно загряване.
Месо, яйца (на очи или омлет), зеленчуци, пърленки  (че и баница) в тиган, се получават без проблем.
Един от иноксовите ми тигани е с някаква спец обработка, за да е още по-незалепращ (не е допълнително покритие), но палачинки не съм успявала да направя, може и да е въпрос на търпение при загряването.
Има тест с вода, с които може се проверява загряването при употреба.
Ако можеш, не бързай. Огледай, сравнявай, може ориентир да са ти тежината. През това време да следиш цени, в темата се пуска информация за изгодни оферти.

Общи условия

Активация на акаунт