Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отглеждане на дете на 4 г.

 • 3 204
 • 59
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 25 010
Е, сега. Още малко ще кажеш, че селските хора не трябва да се размножават. Нали бащата на това дете е роден и възпитан точно от тези селски хора. За детето е добре да има връзка с баба си и дядо си.

# 31
 • София
 • Мнения: 5 439
Огромни съболезнования за сестра ти!

По другите въпроси:
Дъщеря ми е на 5.

Ако е спала на обяд, вечер може и към 23 да заспи, ако не е спала на обяд - към 20-21. Всяка сутрин става около 7, независимо в колко е легнала.
Къпането лятото е всяка вечер, задължително. Коса мия 2 пъти седмично, но я държа високо вързана на кок.
Зимата мием само крачета и дупе, къпане на цялото тяло 2-3 седмично, коса мия 1 път седмично.

Плейстейшън нямаме, но й позволявам да гледа и играе на телефона. По мое мнение не прекалява. Понякога се увлича и й взимам телефона.

За занимания - детски песнички ( и не само детски) пее, танцува, учим стихчета. Много обича да се занимава с едни книжки със задачки. Има за различни възрасти. Аз й чета въпросите, тя ги прави, помагам, когато се затруднява, оцветяваме заедно, но гледам да я приучвам сама да си се занимава.

Аз пуша, никога не съм се крила от децата, никога не съм ги лъгала и почти съм ги научила, че като пуша една цигара, каквото и да искат, може да изчака 3 мин.

За целувки и прегръдки - можеш да я целуваш и прегръщаш не само преди сън. За добро утро, за мил момент, когато е уплашена, когато е щастлива. Ти си й вуйчо, не непознат чичко. Децата имат нужда от много близост.

Манипулации, рев, Ти не ме обичаш, Аз не те обичам, Ще отида да живея при баба - какво ли не са чували ушите ми, както и на повечето майки. Опитват да манипулират. Аз ги пращам смело да ходят да живеят, където искат, от което много бързо им минават мераците, но при теб не знам какво ще помогне.
Както сам си писал, ще се научиш. Всички се учим в крачка, още повече, че децата са много различни и дори да си изгледал едно, със следващото ти е като за първи път.
Няма лошо и да питаш около теб хората с деца, майка ти, който прецениш. И ние си питаме постоянно, искаме съвети, обменяме опит.

Успех! И много щастие ви желая!

# 32
 • София
 • Мнения: 3 461
Ако бабата и дядото не искат да се включат, не могат да бъдат накарани насила. Нито могат разни познати жени да бъдат принудени да се включат в отглеждането. След като всичко е уредено и документално, явно цялото семейство е съгласно с положението. Иван не е длъжен да се обяснява защо се е случило така. Това е положението и му прави чест, че е поел този ангажимент. И е готов да бъде всеотдаен родител за племеницата си. Има много семейства, особено с по-ниска емоционална интелигентност, които в подобна ситуация ще оставят детето на приемна грижа и толкова.
Безброй примери има за разведени, при които единият родител и неговите близки абсолютно зачеркват децата от бившата. Същото се среща и с децата на починало дете. Някои възрастни избягват детето, за да не им напомня собствената им болка. Не всички аби и дядовци са мили и любящи. Имали сме случай от практиката с баба, която дойде да пита дали може по закон да се откаже от роднинската си връзка с двамата си внуци, защото баща им е починал, а тя не иска да ги вижда, за да не й напомнят за него. Всякакви хора има.

# 33
 • София
 • Мнения: 3 792
Тук не става въпрос, че някой се съмнява, че един мъж може сам да отгледа дете. По-скоро важното в случая е, че все някога ще имаш нужда от помощ - ще ти се иска да излезеш с приятели, на среща с жена. Предполагам, че работиш или в някакъв момент ще започнеш да го правиш, тогава понякога може да ти се налага да оставаш до по-късно, респективно да не успяваш да вземеш племенницата ги от градина. Говоря много общо и хипотетично, но мисля, че ще ме разбереш. Каквито и да са близките на детето от другата роднинска връзка, те освен, че имат правото, са и задължени да участват активно в развитието на момиченцето. Вероятно им трябва време да се '' осъзнаят'', но не ги отблъсквай, когато ти подадат ръка. Заради себе си и нуждите, които имаш като млад мъж и настойник. Заради малката, която има нужда от цялата любов и подкрепа.

# 34
 • София
 • Мнения: 3 461
Не мога да разбера тези, които му обясняват как няма да се справи. Най-много такива доброжелатели, които смятат, че сам мъж не може да отгледа дете, да му създадат проблеми в реалността. Дано да няма такива около него.
Ще се справи, както се справят самотните родители. Ще наеме детегледачка и готово. Според мен, той е достатъчно решен и е добре да получи подкрепа, а не укори.
Надали ако близките искат да съдействат, ще им откаже. Изглежда ми достатъчно разумен.
Как да накара близките да участват? Как да ги задължи? Да, ще има препятствия и нужди, но какво точно предлагате да направи? Дайте конструктивно предложение.

Последна редакция: сб, 11 юли 2020, 12:03 от Fever Ray

# 35
 • София
 • Мнения: 25 162
Просто форумските хммм жрици си настояват за някаква праведност според тях.

# 36
 • Мнения: 25 010
Не мога да разбера тези, които му обясняват как няма да се справи. Най-много такива доброжелатели, които смятат, че сам мъж не може да отгледа дете, да му създадат проблеми в реалността. Дано да няма такива около него.
Ще се справи, както се справят самотните родители. Ще наеме детегледачка и готово.
Аз не мисля, че някой е твърдял, че няма да се справи. Твърдим, че е трудно, при това много трудно да си сам родител. За разлика от теоретизиращите как се справят самотните родители, аз пиша от личния си опит на такъв. И съм наясно точно колко е трудно и точно какво означава да си залепен 24./7 с детето си. Ще наеме детегледачка, ако може да си го позволи. И да, нормално е да иска да излиза по срещи с гаджета. Кога, ако не сега? Как ще се реализира това с 4-годишно дете в дома му, ако е сам. Ама напълно сам родител? И да, твърдя, че тези въпроси трябва да се обмислят много внимателно, преди да се ангажира с детето, защото те са много по-важни от въпроса колко пъти детето да си мие дупето.

Просто форумските хммм жрици си настояват за някаква праведност според тях.
Това не успях да го схвана.

# 37
 • София
 • Мнения: 3 461
Той вече се е ангажирал. Нима сега трябва да се откаже, за да има време за гаджета?!
Ако някоя жена иска да е с него, ще го приеме с племенницата му и ще се съобрази. Момчето го написа. Осъзнал го е и го е приел.

Аз имам близка приятелка, която остана вдовица с 2 малки деца. Нейните родители вече бяха покойници. Свекърите живееха в чужбина и сумарно са идвали 4 пъти на гости. Тя работи. Децата са на 15 и на 7. Ми не ги е изхвърлил, пък и тя има нужда от помощ, от мъж. Тук е същото. Само дето детето не му е родно, но пък си има само него. Никой не отрича, че ще му е трудно, но алтернативната е да врътне гръб и да купонясва с гаджета. Детето да отиде в приемно семейство, щом никой не го иска в момента. Ясно стана, че след пенсионирането майка му ще помага. Точно сега обаче точно миенето на дупето и храненето са важни, защото това дете достатъчно страда за родителите си и вуйчото трябва да й създаде стабилност и нормално ежедневие, за да преодолее най-безболезнено болката. След това той ще намери начин дали да изчака пенсионирането на майка си или да търси някой за помощ, че да ходи по гаджета. Все едно това баш му е проблемът. Не си представям да се случи нещо със сестра ми и аз да загърбя децата й, че да си гледам комфорта! Даже не би ми минало през ума и се чудя как пък точно този проблем ви изпъква на преден план.

# 38
 • Мнения: 25 010
Той вече се е ангажирал. Нима сега трябва да се откаже, за да има време за гаджета?!

Не разбира се. Просто трябва да намери ясни и конкретни отговори на въпросите, които аз поставих и които неизбежно ще се появят пред него. Така няма да се окаже неприятни изненадан в даден момент.

Нормално е да се чудиш защо такива въпроси ми идват на ум,. Ти не си била сам родител и само си представяш какво е това или го гледаш като страничен наблюдател, а то е много, много различно от реалното преживяване.

# 39
 • София
 • Мнения: 3 461
Той каза вече, че го е обмислил. Надали не се притеснява. Просто е поел отговорността.

Да, аз не съм била самотен родител, но имам 4 свои. И също са голяма пречка понякога, ама това е избор. Направи ли ги човек, няма връщане. Да поемеш ангажимент за дете и после да се откажеш или да се ядосваш, че ти пречи, ми е извън моралните убеждения.
Преди много години сестра ми се разведе и в този миг голямата й дъщеря спря да съществува за баща си, баба си и двете си лели. И до днес е така. Докато беше непълнолетна, по закон можеше да накара бащата да плаща издръжка, но насила нямаше как да накара бабата и лелите да участват или дори да се интересуват. Наскоро племенницата ми роди близнаци. Никой от семейството на баща й дори не й честити. И сестра ми можеше да я остави навремето в дом или на роднини и да ходи по гаджета. Намери човек, който я прие с детето. Тук правя същата аналогия - мъж или жена, майка или вуйчо, баба или братовчед - няма значение. Човек или е отговорен и поема грижа, или е боклук и абдикира.
Надали като сам родител си обмисля Ла вариант да изостави децата ти, защото ти е трудно. Борила си се и си намерила начин да ги от гледаш, каквото и да ти струва това. Подобна способност не е някакво изключително качество само на жените, защото има и жени, които не стават за майки на собствените си деца. Въпрос на отговорност е, но по-често се срещат безотговорно хора и от двата пола, за съжаление. И явно затова отговорните са ни странни за възприемане.

# 40
 • Мнения: 25 010
Fever, той хубаво е взел решение. Но сега трябва да обмисли важни детайли по това решение, много по-важни от това дали да пуши на терасата и дали да дава на детето да играе с Плейстейшъна. Груба грешка ще бъде, ако отреже другите роднини на детето, особено бабата и дядото по бащина линия. Идеята му, че това са селски хора, от които детето няма да има полза е глупава и високомерна. Детето има нужда от баба си и дядо си, а самият автор ще опре до тяхната помощ. Изобщо, колкото повече хора, на чиято помощ да разчита, толкова по-добре. Защото той е много млад, а младите се палят лесно. Но и лесно прегарят. А сметката за това ще плати именно детето. Не бива да се стига до там.

# 41
 • Мнения: 12
Това , че казах , че са селски хора няма нищо общо с това че вече сума време дори един телефон не са звъннали да попитат как е детето , какво прави , имаме ли нужда от нещо , гладна ли е, жадна ли е , аз как се справям лесно ли ми е ? Тях такива неща не ги вълнуват казах селски , прости хора не защото те са от село а пък аз съм едва ли не от най големия град и съм голям гражданин а защото мисленето им е такова . Не отричам , че детето трябва да има баба и дядо при който да ходи на гости или те да ни идват на гости не ме разбирайте погрешно , ако желаят да я видят добре са дошли ако желаят да ни чуят нека се обадят имат ми номера аз не търся съжаление и съчувствие от роднини , решението си е мое и аз бера плодовете от него . А що се отнася до мойте въпроси те са от най общи аз имам и много други , но тях ги коментирам по отделно с определени родители в лични съобщения .

# 42
 • Мнения: 25 010
Все пак и заради детето, и заради теб самия, постарай се да подържаш контакт с тези баба и дядо. Ще ти трябват хора, на които да можеш да се облегнеш. Аз съм сърбала тази попара над 35-годишна. За теб ще е много по-гореща и люта попарата, защото си млад и е нормално да ти се излиза с приятели, гаджета и т.н. Точно по тази причина се постарай да запазиш колкото се може по-добри отношения с повече роднини.

# 43
 • Мнения: 1 350
Детето има нужда от безусловна любов! Ти си готов да я дадеш. Преценявай винаги през любовта, тя ще го усеща. И бъдете щастливи!

# 44
 • Мнения: 939
Дребен практически съвет по точка 3 - монтирай термостатен смесител на душа, наглася температурата и няма риск от изгаряне с гореща вода. Иначе и голям човек си губи времето докато нагласи водата, какво остава на 4 г. За пушенето не е нужно да се криеш, достатъчно е да си на терасата или на прозореца.

Общи условия

Активация на акаунт