Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Напускане как?

 • 1 740
 • 54
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 13 931
Според както му е изгодно на работодателя или на работника?

На работодателя. Той е силната страна в случая.

# 46
 • SF
 • Мнения: 9 874
Те ме подпитват дали не искам отпуска, но нищо официално. Не сме имали разговор, в който да ми кажат, че ако не я взема, ще я изгубя. Само ми казват, че не се прехвърля към следващ работодател. Вероятно няма да ми я изплатят на финала. Аз ще го разбера 2-3 седмици, след като съм напускала, защото заплатата се изплаща следващия месец. Тогава  ще видя какво ще ми преведат, но на практика вече няма да съм техен служител и няма да мога да направя нищо по въпроса.
Ако ме посъветвате, имам още 9 дни работа при тях и 11,5 дни отпуск. Да ги пусна ли всичките и да се простя с 2,5 дни?

# 47
 • Мнения: 6 862
Според както му е изгодно на работодателя или на работника?

На работодателя. Той е силната страна в случая.
Ами не е така. Има си правила.

Черна станция, объркваш нещата.
Сега сме юли. Ако има 25 дни неизползван отпуск, от тях 11 са за тази година. Работодателят може, без нейно съгласие, да ѝ даде само останалите 14, които са от предходна година и не са използвани до м.юни тази година. За останалите 11 тя трябва да се съгласи.
Коментарът ми беше насочен към "ако напускаш веднага". Не може да напусне веднага, без съгласието на работодателя, освен ако не е на срочен договор или не реши да си плати предизвестието.

# 48
 • SF
 • Мнения: 9 874
Нямам вече отпуск от миналата година. Взех го.
Остава ми целият от тази година (11.5 дни до месец август). За тези дни питам - ще ми ги платят ли или имат избор да не ми ги платят, а да ги изгубя, защото са ме питали дали искам да ги взема и аз съм казала, че не искам в момента да ги ползвам.

# 49
 • Мнения: 6 862
Не можеш да ги загубиш. Ако не ги вземеш, трябва да ти ги платят. Но или са 11, или са 12. Половинки не се плащат. Салдата се изчисляват в цели дни, като се закръглят. За 7 месеца, при 20 дни годишен отпуск, се полагат 12 дни.

# 50
 • SF
 • Мнения: 9 874
Знам за половинките. Половинката ще я взема. Благодаря ти!
Когато исках отпуск през май, не ми позволиха. Когато подадох предизвестие за напускане, пак имаше проблем с отпуските. Сега наближава вече да си тръгна и ме подканят да я взема. Но аз си направих планове за втората половина на август и в момента не ми трябва отпуска, за да гледам дъждовете през прозореца в София.

# 51
 • Мнения: 3 503
Няма да я загубиш, длъжни са да ти я платят. Щом досега не са те накарали да я използваш, значи ще ти я платят. В заповедта за освобождаване също трябва да пише за обезщетението за неизползван отпуск по кой член и колко дни. И ако не ти преведат парите с последната заплата, имаш основание да подадеш жалба в ИТ.

# 52
 • Мнения: 13 931
Те ме подпитват дали не искам отпуска, но нищо официално. Не сме имали разговор, в който да ми кажат, че ако не я взема, ще я изгубя. Само ми казват, че не се прехвърля към следващ работодател. Вероятно няма да ми я изплатят на финала. Аз ще го разбера 2-3 седмици, след като съм напускала, защото заплатата се изплаща следващия месец. Тогава  ще видя какво ще ми преведат, но на практика вече няма да съм техен служител и няма да мога да направя нищо по въпроса.
Ако ме посъветвате, имам още 9 дни работа при тях и 11,5 дни отпуск. Да ги пусна ли всичките и да се простя с 2,5 дни?

Това не се губи - или ще те накарат да си я вземеш, или ще ти я платят.  При напускане остават много следи какво що и спокойно можеш да си искаш парите, а те няма къде да мърдат.

П.П. Принципно е вярно, че не могат да те карат да си вземеш отпуската за текущата година, но по време на извънредното положение се направиха промени и можеше в определени случаи, и напускането е от тях. Но сега, като вече не е извънредно положение, а извънредна ситуация, не знам кое остана и кое отпадна... Ама както те чета, не те натискат да си я вземаш, значи вземи си парите. Иначе това, че не си си взела отпуската до тук, не се брои при новия работодател.

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 15:38 от Черна станция

# 53
 • Мнения: 6 862
Текстовете за извънредно положение важат само когато е въведено такова. Не сме в извънредно положение от 06.05.

П.П. Принципно е вярно, че не могат да те карат да си вземеш отпуската за текущата година, но по време на извънредното положение се направиха промени и можеше в определени случаи, и напускането е от тях.
Това не е вярно. Работодателят можеше да предостави отпуск на служителите си и без тяхно съгласие, при престой. Никъде не се е конкретизирало напускащ/ненапускащ.

Последна редакция: нд, 26 юли 2020, 16:53 от Нищо лично

# 54
 • Мнения: 13 931
Може и да греша, все пак не ме интересува професионално и съм чела само по диагонал от общ интерес.

П.П. Понеже ми се струва, че все пак четох нещо подобно, потърсих какво точно ме е навело на тази идея. Намерих, че съм чела за новия член 173.а от КТ.

Цитат
Чл. 173а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 2020 г., в сила от 13.03.2020 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.) Когато поради обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка със заповед на работодателя или със заповед на държавен орган е преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж.

Явно съм приела "преустановена работата на...отделни работници и служители" и като освобождаване, а не само като престой. Но явно четенето по диагонал не е полезно. Признавам си грешката.

Общи условия

Активация на акаунт