Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мариновани патладжани в хладилник - сега им е времето!

  • 5 799
  • 55
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 5 320
Понеже обожавам патладжан, а и всичко мариновано, реших да напиша тази уникална рецепта! Влюбих се в нея! Тези патладжани стават като мозък, имаш чувството, че ядеш месо! Страхотна рецепта за жегите, препоръчвам я на всички, които могат да ядат пържен патладжан!

Необходимите продукти са:

 5-6 бр. патладжани
 10 скилидки чесън
За маринатата:
 100 мл оцет
 2 ч.ч. вода
 4 бр. карамфил
 5 бр. дафинов лист
 10 зрънца черен пипер
 3 с.л. кафява захар
 1 и 1/2 с.л. сол
 1 с.л. олио

Патладжаните се обелват. Нарязват се на филии по дължина и се изпържват до златисто.



Приготвя се маринатата. Всички продукти се смесват в тенджерка, кипват се и се охлаждат.



Скилидките чесън се обелват и нарязват на филийки. Слагат се в голяма чиния. Върху тях се слагат филиите патладжан, всяка от които предварително се потопява в маринатата. Накрая се заливат с остатъка от маринатата.



 Прибират се в хладилника. Готови са след 3-5 дни.



Ядеш и ревеш! Yum Cry Heart

Източник: lenyar.ru

# 1
  • Мнения: 8 090
Това дали може да влезе в буркани за зимата?

# 2
  • София
  • Мнения: 5 320
Може и да се затвори в буркани за зимата. Тогава нарязаният чесън се кипва заедно с маринатата.

# 3
  • Мнения: 9 067
Цитат
Ядеш и ревеш!
Аз вече рева и без да съм ги опитала.Няма да имам възможност в близко време да ги направя,но при първа възможност,веднага!

# 4
  • София
  • Мнения: 5 320
Silverstone, ако имаш нужда от съдействие - насреща съм. Няма да съжаляваш, че си ги опитала! Hug

# 5
  • Мнения: 245
Много добре изглежа.Колко време се заваряват бурканите ,ако се прави патладжана за зимнина.

# 6
  • София
  • Мнения: 5 320
Между 10 и 20 мин., в зависимост от големината на бурканите.

# 7
  • Мнения: 245
Благодаря!

# 8
  • here and now
  • Мнения: 1 788
Сега започва голямото чакане.
Вместо кафява захар(нямах), сложих мед. Надявам се да е ок.
Скрит текст:

# 9
  • Мнения: 77
Ако се слагат във буркани трябвя ли да стоят пак във хладилник от 3 до 5 дни?

# 10
  • София
  • Мнения: 5 320
*Алис*, медът не е проблем. Може би е трябвало патладжана да го пръжнеш една идея повече, за да има загар, защото след това при кисненето ще избелее. Нищо, тъкмо ще можеш да сравниш, ако приготвяш пак.

При прибирането в хладилника е добре съдът с патладжана да се покрие с фолио или да се похлупи с капак.

zai4eto87, всичко се подрежда се по същия начин в буркани и се заваряват, след което се оставят да престоят поне 1 седмица преди консумация, за да имат време да се мариноват. Хладилникът се използва, защото рецептата е за маринован патладжан за директна консумация.

# 11
  • Мнения: 2 656
Ще правя рецептата, но каква е целта на беленето?  Никога не беля патладжаните и се чудя, ако и сега не го направя, да не сбъркам. Другото, което ме вълнува е дали не е сладко с толкова захар?

Последна редакция: пн, 13 юли 2020, 18:37 от acer

# 12
  • София
  • Мнения: 5 320
acer, както вече писах крайният продукт се получава много крехък и нежен, та в този ред на мисли кората на патладжана не ми се вписва в пейзажа. Препоръчвам ти един път да изпълниш точно рецептата и след това, ако решиш да го правиш пак, да прецениш какви изменения можеш да си позволиш да направиш. Относно захарта в маринатата - солта също е много, така че се балансират.

# 13
  • here and now
  • Мнения: 1 788
Vanja77 , отдолу са по-изпържени. В йена с капак са, но ще сложа и фолио под него.
Благодаря.

# 14
  • София
  • Мнения: 5 320
*Алис*, после да пишеш за резултата!

# 15
  • Мнения: 4 903
2 бурканчета за проба, печени на грил, не пържени.

# 16
  • here and now
  • Мнения: 1 788
Фантастични са. Одобриха се и се изядоха.
Ще опитам да направя и в буркан.

# 17
  • София
  • Мнения: 5 320
*Алис*, много се радвам, че са ви харесали патладжаните. Ако направиш в буркани, се опитай да скъташ някой друг до зимата. Wink

# 18
  • в кукувиче гнездо
  • Мнения: 2 405
Супер рецепта, ще направя уикенда една доза.

# 19
  • Мнения: 494
LaughingБлагодаря за рецептата! Снощи ги отворих и поднесох на гости,останаха очаровани! Аз за себе си отчетох,че леко нагорчават. Разбира се, това е мой пропуск- знам как да махам горчивината. Следващият път!:laughing:

# 20
  • Мнения: 19 200
Vanja77, и аз да се запиша с маринованите патладжанки, не знам дали ще рева, когато ги ям, ама додето ги дочакам.....може и да зарева! Joy

# 21
  • Мнения: 2 706
Лабрекс, как ги наряза така еднакво перфектни? Адмирации!

# 22
  • Мнения: 19 200
Syros, не съм аз, само одобрих дебелината, ММ ги наряза за нула време. Преди години майка ми подари ренде Бьорнер, така и не знам кое за какво се използва от чаркаляците му, нито имам желание да се науча. Като ми трябват филийки, хващам остър нож и съм нафилийчила набързо каквото там трябва. Ама ММ хваща рендето и действа. Направо на подметки ги наряза, лява и дясна! Joy Виж как ме подсети да наобиколя хладилника! Simple Smile

Редактирам, ей, не мога да изгоня домашните, били готови за ядене! Викам им аз само опитвате,  не сега, на третия ден! Абе, какъв трети ден, кой щял да чака! Отсега ще зареват! Joy
Съвсем сериозно на първия ден са мнооого вкусни! Да видим на третия ще има ли за опитване.......

Последна редакция: пт, 24 юли 2020, 16:35 от labrex

# 23
  • Мнения: 8 090
Може би трябва да ги криеш някъде. При съсед, дето не яде патладжани Wink
На скоро ми подариха и на мен такова ренде и съм супер доволна. Почти непрекъснато е в употреба. Най-вече за равномерни шайби.

# 24
  • Мнения: 9 067
Silverstone, ако имаш нужда от съдействие - насреща съм. Няма да съжаляваш, че си ги опитала! Hug
Сигурна съм.Аз си се познавам.Yum
Цитат
Патладжаните се обелват. Нарязват се на филии по дължина
Сега предполагам е осоляването,за да падне горчилката?Сподели твоят начин.

# 25
  • Мнения: 19 200
Аз го направих за всеки случай, след като ingi написа, че се е усещала горчивина. Посолих, стояха май половин час някъде, че се заплеснах на компа, измих, подсуших и пържих.

# 26
  • Мнения: 4 903
Аз да потвърдя, че и грилнати стават прекрасни! Разбърках ги съвсем леко с олио, колкото да не стават съвсем хартиени Simple Smile
Даже си запазих малко марината, че ми дойде в повече. Ще си я ползвам другия път или ще си мушна някой друг заразват да пробвам експериментно - тиквичка, чушка гъбка - тук вече доста се отклонявам от курса, ама обичам Simple Smile

# 27
  • София
  • Мнения: 5 320
Аз моите патладжани не съм ги солила преди да ги пържа и след това не горчаха,  а и така е приготвянето по рецепта.

Labrex, ако останат до третия ден - ще са още по-вкусни!

Радвам се за всички, които са решили да приготвят патладжаните, а някои вече са ги опитали и са се уверили колко са вкусни! За чакащите - мъничко търпение!

# 28
  • Мнения: 8 090
Дали и тиквички носи така да се направят? А и да се стерилизират после за зимата?

# 29
  • Мнения: 4 988
Ваня77 ,  👏 бях пропуснала рецептата, но Лабрекс показа снимка в друга тема ...имах само 3 патладжана и спретнах половин доза на бързо - завих с фолио и отива на хладно 😘

Скрит текст:

# 30
  • Мнения: 19 200
Айде и аз: тридневен отлежал патладжан! Дочакахме го! Simple Smile Ама да си кажа, че следващия път хич няма да чакам, и на първия ден си ми беше хубав! Една нощ му стига! Не ми стига, дето го пържа не знам си колко време, ами и още три денЯ тримирене! Simple Smile

# 31
  • София
  • Мнения: 5 320
denyil , много добре изглеждат! Да пишеш след като престоят, дали са ти харесали. Hug

labrex, я гледай колко си опазила до третия ден! Smile Щом не намираш разлика, следващия път не се тормози да ги чакаш толкова време. Wink

Жар_птица, не съм опитвала с тиквички и не съм сигурна точно какво ще стане по тази рецепта. Ако някой реши да пробва, да сподели какво се е получило.

# 32
  • Мнения: 19 200

Жар_птица, не съм опитвала с тиквички и не съм сигурна точно какво ще стане по тази рецепта. Ако някой реши да пробва, да сподели какво се е получило.

Аз направих и с тиквички, ами вкусно е, става и с тях. Просто, щот съм една прибрана такава, жал ми е да хвърлям неща, дето може да се използват, та в маринатата, останала от синия домат, бухнах пържени тиквички. Супер са!

В компанията на последните три парченца син домат


и в купата с маринатата.

# 33
  • Мнения: 8 090
Значи ще се правят тестове. Само да пораснат тиквичките и патладжаните и почвам опитите и бурканите.

# 34
  • Мнения: 817
Ориентировъчно 5-6 патладжана можете ли да ми кажете колко килограма са?Искам да опитам  рецептата,но с 1-2-3 макс няма кой да ги яде.Ако не се харесат поне ще са по-малко и все ще свършат.Питането ми е заради марината да знам с колко да я намаля.

# 35
  • Мнения: 4 988
Morkovel99 , аз имах само три патладжана и ги направих с 1/2 доза марината.

# 36
  • Мнения: 4 903
Morkovel99 , аз имах само три патладжана и ги направих с 1/2 доза марината.
И аз така.
1/2 марината направих, 3 патладжана - стигна точно за 2 буркана снимка по-горе.
От Лидълско кисело мляко са за ориентир 😁

# 37
  • София
  • Мнения: 5 320
Labrex, и аз съм така, нищо не изхвърлям. Blush Благодаря, че сподели какъв е резултатът от тиквичките! Hug

Morkovel99, 5-6 патладжана са около 1 1/2 - 2 кг (в зависимост от големината им).

# 38
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 1 128
И моите патладжани, по-точно имах 2 малки и спретнах половин доза. Тук са първия ден, в кутия от сладолед Wink Снощи бяха дегустирани от ММ и одобрени на 100%. Ще се правят пак определено, но този път цяла доза. Hands Plus1

# 39
  • София
  • Мнения: 310
Благодаря за споделената рецепта
Много вкусно , ще се слага и в буркани

# 40
  • София
  • Мнения: 5 320
Много се радвам, че ви харесва патладжанът, приготвен по този начин.

Ето я и моята партида, която заминава в хладилника:

# 41
  • Мнения: 2 656
Чудесни се получиха, благодаря за рецептата!  Ще правя втора доза, но
се чудя дали би се получило да обогатя туршията,  като сложа малко нарязани камби? Как мислите, дали ще ферментират?
 Представям се комбинацията мек патладжан и хрупкави чушки, но не съм сигурна дали ще я постигна и как...

# 42
  • София
  • Мнения: 5 320
Чудесни се получиха, благодаря за рецептата!  Ще правя втора доза, но
се чудя дали би се получило да обогатя туршията,  като сложа малко нарязани камби? Как мислите, дали ще ферментират?
 Представям се комбинацията мек патладжан и хрупкави чушки, но не съм сигурна дали ще я постигна и как...

Имам друга рецепта за патладжан с чушки (печени). Със сурови не си го представям как ще стане без да се смачка патладжанът.

# 43
  • Мнения: 2
Благодаря за разкошната рецепта! И при мен се получи много, много вкусно. Другия път ще сложа по-малко чесън.

# 44
  • София
  • Мнения: 5 320
kaktus20, щом сте преценили, че с по-малко чесън ще са ви по-приятни патладжаните, разбира се, че не е фатално, ако не е сложено посоченото количество от него, за да приготвите рецептата. Да ви е сладко!

А това е моят последен патладжан:

# 45
  • София
  • Мнения: 1 675
И аз се присъединявам към направилите рецептата.СТРАХОТНА е.
Ако се прави за зимата в буркани трябва ли да престояват 3 дни в марината?Заваряват ли се бурканите?

# 46
  • София
  • Мнения: 5 320
Натуся, за в буркани няма нужда да престоява в хладилника. Заваряват се между 10 и 20 мин. в зависимост  от големината на бурканите.

# 47
  • Бургас
  • Мнения: 1 005
Много съм благодарна за рецептата. Харесаха се още след един ден  и наистина ставаха все по-вкусни. Доволна съм от този експеримент. Благодаря, момичета.

# 48
  • Мнения: 1 144
Здравейте,правя ги в момента.Имам чуденка:в чинията,в която ги вадя се отцежда доста олио,да го излея ли в купата за мариновани и на един ред ли да са патладжаните?
Така,на втория въпрос си отговорих сама-нямс как да са на един ред🙂
Ама за олиото....много олио остана,може би трябваше да ги отцеждам по-прецизно?
И на първия въпрос получих отговор,от мама,ще го споделя,може да е полезен: патладжаните поемат много олио при пържене,затова тя ми каза да не изсипвам остатъчната мазнина.
След 3 дена ще докладвам,но и сега ухае чудно .

Последна редакция: ср, 12 авг 2020, 22:26 от renidimova

# 49
  • Мнения: 9 067
Аз се наканих този уикенд да ги направя.Оцета предполагам трябва да е винен?И още един въпрос,ако направя повече и реша да сложа в буркан,дали ще ми стигне маринатата.ThinkingВ буркан водата трябва ли да ги покрие до/преди капачката?

# 50
  • София
  • Мнения: 5 320
С винен оцет се приготвят. Ако затваряш в буркани, маринатата трябва да ги покрие.

# 51
  • Мнения: 9 067
Правих много неща същият ден,но бях купила патладжани и се юрнах,както си бях поставила за цел.Не успях да се снабдя/намеря карамфил.Оказа се,че имам само ябълков оцет и не ми се ходеше в разгара на готвене за винен.Пак си стана страхотно!Мм:Екстра,екстра!Отделих за консервиране в два буркана.Същата вечер опитахме направеното.Одобрихме,но на следващият ден,накиснали се в марината,патладжаните бяха още по-вкусни.Чесънът също не толкова лют и приятно овкусен.

# 52
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 1 128
С винен оцет се приготвят. Ако затваряш в буркани, маринатата трябва да ги покрие.
Сега разбирам за оцета Rolling EyesВкъщи винен не купуваме. Първия път за проба направих половин доза, беше одобрен от ММ и преди 2 дни пак правих, прибрах го в кутия от сладолед и изчаква в хладилника Wink

И в същност Thinking- оцета различен, карамфил - не се харесва в къщи, чесън - не пожелаха да слагам... не точна рецепта, но пък е много вкусно Hands Plus1

# 53
  • Мнения: 164
Здравейте. Не намерих тема за патладжани затова пиша тук.Снощи хапнах туршия от птладжани в бистро Шишко.Никога досега не съм яла такава вкуснотия.Патлджаните са по малки цели и заляти с марина.Редят се в буркан с чесън и тънки резани морков и се стерилизират за 5 мин. Колкото и да беше невъзпитано разпитах за рецептата но научих само това. Белени  са. Ако някой знае моля да сподели. Успях да науча че рацаптата е за 3 кг.патладжани.Не се пържат и не се режат на кубчта или колела.Досега търсих в мрежата но никакъв успех.Моля за помощ.

# 54
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 9 232
От повече от 30 години си затварям маринован патладжан, като през годините съм обогатявала рецептата във всякакви варианти. Но аз правя парен патладжан, като съм си добавила моркови и чушки /или камби/, освен магданоза и чесъна по оригинала. Основното е попарване на зеленчуците за кратко във вряща марината /сол, захар, оцет, вода/. Следва отцеждане и охлаждане. После нареждане плътно в буркани, с магданоз и чесънче /сурови, накълцани/ между зеленчука. Долива се с олио и се стерилизира 20 минути. Изпълнението на рецептата е голяма играчка, и ако няма кой да помага по-добре да не се подхваща.
По тази причина си бях намерила при рускините далеч по-бърза за изпълнение рецепта с цели патладжани в трилитрови буркани, която не знам къде съм забутала, а днес не я откривам. Принципът обаче е същият като на най-бързата рецепта за затваряне на патладжан, която ви пускам в клипче. Уточнявам, че според мен патладжаните трябва да се набодат тук-таме с вилица преди попарването в тенджерата. За не говорещите руски ускус е оцет, като ползват 9%, а бурканът им е 1 литър. Нашите оцети са 6 %, но не бих рискувала много с увеличаване на количеството.
Или за трилитров буркан:
3 ч.л. сол
6 ч.л. захар
60 мл винен оцет
Маринатата за попарването е само вода и сол по 1 ч.л. на литър.
Ако ще слагате морковчета, трябва и да тях да ги попарите в същата марината. Попарват се малко по-дълго от патладжаните, ако ги слагате цели. Бурканите се обръщат с капачката надолу, завиват се с дебела кърпа, така че да се охлаждат бавно.


Това обаче не е туршия. За туршия, т.е. с втасване, има други рецепти.

Последна редакция: сб, 21 ное 2020, 12:19 от profi_1

# 55
  • София
  • Мнения: 4 615
Преди няколко дни направих патладжанчетата. Разбира се, станаха великолепни.
Но като ги опитах установих, че маринатата много ми напомня на една купешка туршия с гъби, която купуваме насипно от кварталния плод-зеленчук. Приготвят си я там и я продават в кутии за еднократна употреба и аз все подпитвах за рецептата, но без особен успех.
И сега - бинго!  1,00-1,200 кг печурки, нарязани и запържени до златисто, залях с описаното количество марината. Единствено добавих освен чесън и нарязан копър (защото в купешката туршия го имаше). Стана 1:1 и великолепна. В плод-зеленчука понякога я правят само с печурки, понякога само с кладница, понякога и с двете.
Любителите на гъби могат да опитат, а аз сърдечно благодаря на Ваня!

Общи условия

Активация на акаунт