Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Казус - имот

 • 2 450
 • 52
 •   1
Отговори
 • Мнения: 509
Здравейте!
Имам проблем с жилище, което ми е дарено от баба и дядо. Те го даряват на мен и майка още през 1997г. Жилището трябва да е за мен, но напрактика аз съм половин собственик, а майка е на другата половина собственик. Тогава бях на 20 г. Накараха ме да тегля заем и да правя основен ремонт на въпросното жилище. Гледах и се грижех за баба и дядо. Те починаха. Аз искам вече да живея в това жилище, но майка не ми дава да съм там с жена, а само сам. Помолих да ми препише нейната част, защото имам сестра, с която след смъртта на майка ще трябва да деля жилището, но ми отказа. Незная какво да правя. На 45 г. искам да си създам семейство и деца, а нямам жилище. Дайте ми съвет какво да направя и как да взема някаква сума от тази полоина собственост? Мога ли да продавам, ипотекирам и т.н., за да си купя друго жилище? Мисля да заключа едната стая, жилището е тристайно и никой не живее там в момента. Само аз се водя по документи на адреса. Моля ви насочете ме. Чувствам се ощетен и прецакан от страна на майка ми, която си дарява другото жилище само на сестра ми, а на мен не иска. Боли ме!

# 1
 • Мнения: 14 682
А къде живееш в момента? Имал си 25 години да съобразиш, че си собственик на половин жилище и въобще няма чак такава голяма вероятност да завъдиш жена в жилище, което е наполовина твое. Вариантите са или да предложиш да изкупиш другата половина от майка си, като за целта можеш да вземеш кредит със залог твоята половина от имота за по-добри условия, че не си в първа младост, или да вземеш кредит, за да купиш друго самостоятелно жилище, или да предложиш на майка ти (и евентуално сестра ти) да изкупи твоята половина и да използваш парите за покупка на по-малко жилище или за вноска за голямо, или публична продан.

П.п. Колко човека пишете от този профил, освен теб и учителката, която не знае правилната употреба на определителен член?

Редактирам си коментара, за да не пускам последователни постове, защото се сетих друго.

Можеш да наемеш адвокат и да оспорите дарението, което майка ти прави на сестра ти, до размера на твоята запазена част от наследството. По всяка вероятност давностният срок за дареното от баба ти е минал, така че сестра ти не може да го оспори. Може и просто да заплашиш, че ще оспориш дарението и да се надяваш, че ще склони доброволно да ти "припише" нейната част от жилището, което изобщо не е длъжна да прави. Изобщо не разбрах с каква цел мислиш да заключваш едната стая.

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 15:18 от кукумицинка

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 2 776
Проблемът май е семеен, питанката е защо майката не иска снаха и евентуално внуче, в краен случай предложете да плащате половин наем, а с кого ще живеете си е ваша работа

# 3
 • София
 • Мнения: 3 759
Предложи на майка ти да изкупиш нейната част от имота или тя да изкупи твоята част.
Ти къде живееш в момента и каква е печката сега да се ожени, пък междувременно да търсиш разбирателство с майка си?
Има и варианти за продажба на съсобственик имот. Ако не постигнете съгласие,  това също е вариант. Пък може при тази опасност майка ти да склони за сделка, вместо да дели наследството си с чужд човек.

# 4
 • Мнения: 510
Трудни са имотните неразбирателства. Продайте го и си разделете парите.
Между другото, стила на писане хич не ми се връзва с 45 годишен, че и индивид от мъжки пол. Лятната ваканция не ни прощава.

# 5
 • Мнения: 2 695
Не разбрах следното: за какво ти е съгласието на майка ти, ако си собственик на половината? Значи можеш да ползваш стая и половина. Нали само ти си на адреса, тоест не трябва тя да ти дава ключ? Смяташ, че стая и половина е малко ли? Преспокойно можеш да си се настаниш там с жена (ако имаш) и една сюрия деца и майка ти не може да каже "копче". Стига да оставиш половината жилище на разположение все пак - затова ли заключи едната стая, като нейна запазена част?

На въпроса можеш ли да продаваш или ипотекираш, въпросът е доста спорен. Питай нотариус. Но изчети и тези коментари - макар и противоречиви, дават материал за размисъл: https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=20&t=24930

Последна редакция: сб, 18 юли 2020, 18:41 от Uncommon

# 6
 • София
 • Мнения: 3 759
При съсобствеността няма вариант едната стая да е на единия, а другата на другия. Имотът е общ. В идеални части.
И проблемът тук не е в имота, а в това, че майка да не позволява на 45-годишният си син да има жена и деца. А той дори я слуша.

# 7
 • Мнения: 3 141
Има и варианти за продажба на съсобственик имот. Ако не постигнете съгласие,  това също е вариант. Пък може при тази опасност майка ти да склони за сделка, вместо да дели наследството си с чужд човек.
Да, но продавайки идеални части ще вземе в пъти по-ниска цена? Заслужава ли си?

@към автора:
Ако жилището няма отделни входове, по 2 санитарни възела и т н,  е неделимо. Като си съсобственик, виждаш, нищо не можеш да направиш с това жилище. (даже и жена  да си вкараш! Simple Smile ). 
Първо си изясни какво искаш да направиш за да се отървеш от собствеността, дали искаш жилището, или искаш пари. И имаш ли пари да купиш и половината на майта ти.
Имаш ходове:
-споразумение с майка ти, продавате жилището  и си разделяте парите
-споразумение с майка ти, ти плащаш нейния дял и взимаш цялото жилище.
-споразумение с майка ти, тя да плати твоя дял, а ти след това си инвестирай парите в др, жилище.
-съдебна делба: ти като съсобственик имаш право да обявиш съдебна делба, съдът може да определи единствено възможно е да го изнесе на публична продан, наддавате и вие с майка ти, както и външни кандидати. Ако не се продаде, после му се намалява цената и пак отново търг.  Изходът от този вариант не е много ясен, може да спечелиш, може и да загубиш+ нерви и хонорари на адвокати. Съдът ще вземе под внимание, обаче,  твоите вложени пари в това жилище, както грижите за баба ти и дядо ти.

Майка ти има ли сестри и братя? Даренията, винаги се намира някой да ги успорва. Иди на адвокат да установи изобщо може ли някой да ти атакува дарението,т,е, да си изясниш какъв документ за собственост имаш.

# 8
 • Мнения: 3 575
Казусът хич даже не е невъзможен - властни майки има, месят се в живота на децата си, по-често на момчетата, но и на момичета също. Имам нагледни примери как момчета/мъже на 40 плюс си завъдиха половинки чак, когато майките им рухнаха или починаха. Бабата и дядото вероятно са виждали пристрастията на майката към дъщерята и са решили да подсигурят поне отчасти и внука си.
Хич не е приятна ситуацията. Моето виждане е, че няма как да стане питащият самостоятелен, да си защити имотните си интереси и едновременно с това да запази добри отношения с майка си и сестра си. Трябва да избере едно от двете. Не е лесен изборът - емоционално, не рационално. Ако това ще му помогне да реши: ако сега майка му и сестра му се опитват да го прецакват, едва ли в бъдеще ще се променят към по-добро и сестрата ще стане най-близкия му човек. Обикновено става по-зле, а не по-добре.
И хич не е лесно да докажеш, че си се грижил за роднината - става със свидетели най-вече, всяка страна евентуално вади такива, включително кошаревски. Трудно ще докаже и с документи отпреди 20 и кусур години за какво точно е изхарчил парите от заема или че точно с тях е ремонтирал жилището.

# 9
 • Мнения: 557
Вземи си заядлива жена, тя ще се оправи с майка ти... Надявам се темата да е пързалка, защото мъж на 45 с такива казуси си е меко казано странно.

# 10
 • Varna
 • Мнения: 22 067
Къде се намира въпросния имот?

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 7 830
...
И проблемът тук не е в имота, а в това, че майка да не позволява на 45-годишният си син да има жена и деца. А той дори я слуша.
Майката не дава, той я слуша, проблем е сестрата да има дял един ден (1/4 вероятно), изобщо - проблем до проблема. Sunglasses

Поне готова жена има ли авторът?

# 12
 • Мнения: 3 575
Казусът, както и написах, е сравнително често срещан. Сега има или няма половинка, не е толкова важно. Тук са имотните теми, все пак. Човекът иска самостоятелност и да си защити интереса, това е въпросът. Има юридически начини да си защити интереса - по-лесни и по-трудни, но със сигурност емоционално натоварващи (скандали и караници с мама и сестричката). Той сам да си избере по кой път да тръгне.

# 13
 • Мнения: 469
Ksati, отивате при адвокат и той изчита нотариалния акт, условията по него, описвате конфигурацията. Той ви казва стъпка по стъпка как да влезете във владение на имота. Понякога трябва и малко по твърдо поведение към родителите. Как ще живеете там само сам! Вие се водите вече, че живеете на този адрес. И какво, ако заживеете с жена там, майка ви не може да я изгони. Говорете и със сестра ви. Успех.
Само да допълня, споменете пред майка ви, че ако не се договорите ще поискате съдебна делба и евентуално поставяне имота На търг от съда. Много бързо ще разбере, че не може безкрайно да ви манипулира. А пък представете и и вашата избраница, може да се получи.

Последна редакция: ср, 22 юли 2020, 21:03 от Dimana12

# 14
 • Мнения: 3 141
какви са стъпките да влезе във владение?

Общи условия

Активация на акаунт