Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Къде е правилно да се вози бебето?

 • 758
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Здравейте, мами. Вчера гледах клип в ютуб на магисан (не съм сигурна дали не бъркам името). Момичето е качило клип, в който показва как протича разходката с дъщеричката й. Не си позволявам да съдя никоя майка, но леко ми стана неприятно когато видях как беше навлякла детето. Тя е с къс ръкав, а детето с боди с дълъг ръкав, горнище и пелена 😅 Съжалявам, че го споделих, но ми дойде прекалено... Пуснах тази тема, защото друго ми направи по-странно и лошо впечатление. Искам да уточня, че аз НЕ съм запозната и точно затова пиша тук. Чувала съм, че по закон (не съм се интересувала по-подробно), децата/ бебчетата трябва да се возят в кош/стол на задната седалка, като е препоръчително за бебчетата, кошът да е обърнат по посока обратна на движението. В клипа, момичето постави коша и бебчето на предната седалка?

# 1
 • Мнения: 1 501
Да си чул е едно, да прочетеш закона е друго. Има право, ако е сама и са изключени въздушните възглавници на пасажерската седалка. Останалото няма да го коментирам, всеки си преценява как да облича детето си. Може да е било студено, аз познавам хора, които и зимата ходят с тениски (вкл. аз), това означава ли, че и детето трябва да бъде с тениска?

# 2
 • Мнения: 120
Абсолютно неправилно е кош на предната седалка - най-опастното място в колата. Мястото му е перпеникулярно на водача и със задължително сложени колани.

# 3
 • Мнения: 1 501
Ама моля ви се! Това е от сайта на МВР, а който иска може да прочете повече в ЗДП. Останалото са лични мнения. А ако колата е ударена странично? Стига глупости, беля може да стане навсякъде. Много по-голям е шансът новороденото ти да се задави и да нямаш време да реагираш.

"Новородените и децата до 1 г. Трябва да пътуват в седалки, които в автомобила са поставени с лице обратно на посоката на движение. Този вид седалки може да се постави както на задната, така и на предната седалка на автомобила. Когато в автомобила са инсталирани предпазни въздушни възглавници (airbag), трябва да се консултирате с ръководството за употреба на автомобила или с търговеца на автомобила относно специални предпазни мерки при използване едновременно на поставени обратно на посоката на движението детски седалки и въздушни възглавници."

https://www.mvr.bg/dokkpbdp/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BF%D0%B0 … B8/in_the_vehicle

# 4
 • Пловдив
 • Мнения: 3 952
Какво е общото между навличането и возенето?
Иначе Амброзия е посочила правилника.

# 5
 • Мнения: 1 327
. Чувала съм, че по закон (не съм се интересувала по-подробно), децата/ бебчетата трябва да се возят в кош/стол на задната седалка, като е препоръчително за бебчетата, кошът да е обърнат по посока обратна на движението. В клипа, момичето постави коша и бебчето на предната седалка?


Ако се бяхте поинтересували щяхте да знаете , че това, което сте чули не е вярно .
На предната седалка е позволено щом е  в съответното за възрастта столче и с колани .

# 6
 • Мнения: X
Благодаря, че отговорихте на въпроса ми. Слънчев ден желая. 🌼

Общи условия

Активация на акаунт