Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Платен отпуск по време на престой заради CoViD19

  • 490
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 903
По-скоро ограничително. Но нищо 😀

# 16
  • Мнения: 6 862
В българското право тълкуване се допуска само, когато нормата не е изчерпателна. В случая тя си е точна и ясна.
"....преустановена работата на предприятието, на част от предприятието или на отделни работници и служители, работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, включително на работник или служител, който не е придобил 8 месеца трудов стаж."
Т.е. може да не е преустановена работата на цялото предприятие. Може да не е дори преустановена работата на част от него. Допуска се, че може да е преустановена работата само на отделни работници и служители, като правото на работодателя не е диференцирано спрямо всеки от тези случаи. Следователно, работодателят има едно и също право да предостави отпуск при спиране работата на цялото предприятие, при спиране работата на част от него или при спиране работата на определени служители.
Така пише в КТ. Когато нормата е изчерпателна, тълкуване не се допуска. Но пък Вие явно сте учили по други правила. Знам ли. Миналата седмица една девойка развиваше теорията, че собствен имот е пасив.....явно нещо друго се учи в днешно време в университетите.
Както и да е.
Дадохте си "тълкуването", аз си дадох моя прочит (не тълкуване. Прочит.) Всеки може сам да прецени кое му звучи логично.

# 17
  • Пловдив
  • Мнения: 2 304
Затворих фирмата за цялата карантина.Работещите също искаха това ,защото имам майки с малки деца и се притесняваха ,а и нямаше кой да ги гледа.На всички оставих по 5 дена платен отпуск,който да ползват лятото.По време на платения отпуск,ккато е редно съм платила заплатите.По време на неплатения им плащах  половината от заплатите,за да не стоят без доход.Сами разбирате ,че да не работиш 3 месеца и да издържаш персонал не е лесно.Какво ми е коствало само аз си знам.Но към днешна дата ,въпреки всичко ,което съм направила доволен няма-само 5 дни отпуск не им стигат.Искат още отпуск ,за да си починели.Е,кога се умориха като не сме работили близо 3 месеца? И количеството работа е намаляла,и оттам и приходите ,но това е само мой проблем. Та каквото и да направи един работодател по презумпция е виновен.

# 18
  • Мнения: 903
В българското право тълкуване се допуска само, когато нормата не е изчерпателна. В случая тя си е точна и ясна.
"....

Спорите, защото не четете.
Ако бяхте прочели, щяхте да разберете, че  спорите за нищо 😀
И да, не е изчерпателна.
И ако бяхте гледали заседанията на НС, щяхте да знаете и защо се стигна до това.
Аз го смлях мисля достатъчно простичко. Който и така не ще да го разбере, негова си работа.

Общи условия

Активация на акаунт