Отговори
# 210
  • Мнения: 14 796
От вчера-сладкиш със сини сливи.
3 яйца,1 ч.ч. захар,1/2 ч.ч. олио,1 ч.ч. брашно,1 ч.л. бакплувер,ром и пресни сливи.
Разбиваме яйцата със захарта,добавяме олиото,брашното с бакплувера и ароматите. Изсипваме в тавичка с хартия за печене,от горе редим разполовени сливи,с разреза на горе. Печем на 180 градуса и накрая ръсим с пудра захар.

# 211
  • София
  • Мнения: 92
Суфле

За крема:
2 жълтъка
145 мл мляко
55 гр захар
14 гр нишесте
7 гр какао
щипка сол
60 гр шоколад
7 гр масло
ванилия

4 белтъка и 30 гр захар се разбиват с миксер до получаване на меки връхчета. Смесва се с охладения шоколадов крем.

Пече се 15-18 минути на 190°.

# 212
  • Мнения: 49
Сладки жълъди

За тестото
125гр. краве масло
50 гр. пудра захар
100гр. брашно
100 гр. смляни бадеми
50 гр. пшенично нишесте
2 жълтъка
аромат по желание

За слепване
конфитюр или мармалад
За поръсване
смляни орехи,бадеми
шоколадови пръчици,кокосови стърготини
За топинг
разтопен шоколад

Смесваме сухите съставки. Разбъркваме маслото и захарта. Прибавяме и жълтъците и бъркаме до хомогенност.
Прибавя се постепенно брашното и се омесва средно меко тесто. Разделя се на 3 части и се прибира в найлонови пликчета в хладилника за 30 минути.
Изважда се първото пликче и с помощта на чаена лъжичка се правят половинките на жълъда.Тестото се слага, изравнява по очертанията на лъжичката, притиска се към нея и с плъзгане откъм дръжката се изважда.Сладките се подреждат в тава, без тя да се намазва или покрива с хартия.
Поставят се в загрята фурна на 160°C и се пекат около 8 минути.
След като се охладят се слепват по две и се потопяват в разтопен на водна баня шоколад. Веднага се овалват в приготвената поръска и  така се получават малки шапки .
Сладките стават много красиви и вкусни.

# 213
  • Мнения: 4 868
 Наполеон

1 пак. кори за баница
4 с.л. краве масло
4 яйца
7 с.л. брашно 500 гр.
1,5 ч.ч.захар
1 пак. ванилия
1 л краве прясно мляко

Корите се натрушават на малки парчета маслото се разтопява и се прибавя към тях, разбърквайки ги , след това се запичат леко във фурната , но без да загарят. Крема се прави като се разбиват яйцата със захарта и постепенно се добавя брашното и пакетчето ванилия. Млякото се слага на котлона , за да се сгорещи изсипва се по-малко готовата смес към него и се бърка до сгъстяване на крема. Към готовите леко запечени кори се изсипва слой от крема и отгоре се слагат вторите запечени кори, отгоре отново крем и така до свършване на продуктите. Готовият сладкиш се декорира по желание със захарни или шоколадови пръчици и се слага в хладилник да стегне за няколко часа.

# 214
  • Мнения: 538
Фуниики:
За тестото
3 яйца, 1 чаена чаша кисело мляко, 1и1/2 чаена чаша захар, 1 ванилия, 1 амонячна сода, 1/2 чаена чаша олио, брашно колкото поеме.
От замесеното тесто се прави тънко саламче и се навива около капачка от кисело мляко, за да се получи фунийка. Фунийките се изпичат. След като поизстинат се изважда капачката.

Крем за вътре:
1 литър прясно мляко, 8 супени лъжици брашно, 1и1/2 чаена чаша захар, 3-4 яйца, 1 пакетче краве масло.

Фунийките се напълват с готовия крем, след което отгоре се поръсват с орехи.

Голяма играчка е, но резултата е неповторим. Вкусът е съвършен.   

# 215
  • Samokov
  • Мнения: 348
Кекс с глазура .  Смесете 1 пакетче масло с 2 ч.ч.захар , 1 ч.ч прясно мляко ,  100 гр млечен шоколад и 5 с.л. какао. От тази смес отделете за заливка 1 ч.ч.. Към другата добавете 4 яйца и 2.ч.ч брашно смесени с 1 бакпурвер.  Печете до готовност.  Нарежете и залейте.Добър апетит.

# 216
  • Велико Търново
  • Мнения: 400
Това е рецептата на първия кекс, който направих в живота си, взех я от тефтера на мама. Тогава бях на 14, всички бяха на работа и реших да пробвам, получи се. И сега го правя, кексът става много лек и пухкав.

6 яйца
1 1/2 ч.ч захар
2 ч.ч брашно
6 с.л олио
6 с.л вода
1 ч.л бакпулвер
1 бр. ванилия
По желание се добавят стафиди или орехи.

# 217
# 218
  • Мнения: 861
Ябълков сладкиш

5 яйца
1ч.ч захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
5-6 ябълки
1 пакет бисквити с дупка
Канела
Орехи
1 п масло
Пудра захар за поръсване

Тавата се намазва с маслото. На един ред се редят бисквитките.Обелените и нарязани ябълки на полу месеци се нареждат върху бисквитките. Върху тях се изсипва сместа от яйцата, захарта , брашното и бакпулвер. Канелата е по желание между ябълките и сместа. Пече се на 160 градуса до златисто. След като изстине се наръсва с пудра захар.

# 219
  • В сбъднатите си мечти :)
  • Мнения: 662
🥕 Морковен кейк 🥕 Вариация на морковена торта, но една идея по-различна и без ядки, тъй като голямата ми дъщеря не обича ядки в сладкиши Simple Smile

# 220
  • Мнения: 508
Една моя рецепта от времето, когато бях дете и се влюбих в сладкарската професия, която и завърших в последствие

Орехови таралежки
1 ч.ч. свинска мас
3 яйца
1 ч.ч. пудра захар
2 ванилии
1 ч.ч нарязани орехи
брашно 2 ч.ч

Захарта и свинската мас се разбиват до побеляване. Постепенно се добавят един по един жълтъците и само един белтък. Разбърква се хубаво и се добавят постепенно брашното с ванилиите до получаване на меко тесто. Останалите два белтъка се разбиват с миксер до получаване на гъста пяна. Оформят се малки топчета, които се потапят в белтъците и следовартелно се овалват в орехите, като веднага се нареждат в омазнена тава и се изпичат при загрята фурна на 300° температура. След изпичане се поръсват с пудра захар

# 221
  • Мнения: 98
Сладки макарони на фурна
400 г макарони
200 г захар
100 г масло
4 яйца
400 мл. прясно мляко
1 ч.л. ванилия
Макароните (400 г) се сваряват в подсолена вода до пълна готовност, а след това се измиват със студена вода и се отцеждат.

Яйцата  се разбиват и към тях се добавят захарта, ванилията и прясното мляко. Разбърква се добре и в тази смес се изсипват макароните. Разбъркват се.

Тази смес се изсипва в намаслена тавичка и отгоре се нарязва твърдото масло .

Десертът се слага да се пече на 180 градуса за 20-30 минути, докато се зачервят макароните
 Тавата се изважда и се поръсва с няколко лъжици захар и се връща обратно във фурната, за да карамелизира.

# 222
  • Мнения: 103
Меденки

250 гр брашно
1 яйце
100 гр захар
2 с.л. течен пчелен мед
3 с.л. олио
1 ч.л. сода
½ ч.л. канела
½ ч.л.индийско орехче

Към течните съставки прибавете захарта, содата и подправките. Постепенно добавете брашното до получаване на немного твърдо лепкаво тесто. От него оформяте топчета с големината на орех и печете в предварително грата фурна на 180 груда за 15 минути.

# 223
# 224
  • Мнения: 770

Козунакът на баба
Продукти - 3 яйца, 150 гр. захар, 200 мл. прясно мляко, 80 мл. олио, 20 гр. свежа мая, 600 гр. брашно, лимонова настъргана кора. Резултатът винаги е впечатляващ!

Последна редакция: нд, 23 авг 2020, 10:03 от 1905vv

Общи условия

Активация на акаунт