Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 286
Отварям тази тема, за да сигнализираме и дискутираме по между си всякаква небрежност, на която се натъкваме.

Започвам аз.

В ресторанта на "Макдоналдс" на "Цариграско шосе" , касиерката е с ръкавици, но въпреки това взима парите с тях и пак с тях бърка в кутийките за картофки отвътре, за да ги разтвори ....  

В дюнерджийницата "Aladin Foods" на ул. "Бели Дунав", дюнерджията беше без ръкавици. След направена забележка сложи демонстративно и нагло едната. След уточнение да сложи и другата, сложи и другата.
Касиерката беше с ръкавици, НО пипа пари, след това издава касова бележка, която пипа и подава на клиента, клиента я подава на дюнердижята, той я пипа (няма значение, дали с или без ръкавици), след това пипа хлебчето, както на съответния клиент, така и на следващия.

В лаборатория "Рамус" при "Сточна гара", няма лице, което да контролира опашката, дали е на безопасен диапазон. Но това, което най-много ме обезпокои е, че от лабораторията нямат изработен механизъм да контролират и разделят хората, които идват, да се тестват за Корона вирус и такива, които са за друго.
Преди няколко дни бях на същата опашка, хората пред мен бяха на по-малко от 2 метра - кихащи и кашлящи и се оказа, че половината са за тестиране за Ковид.
Днес се будя с дразнение в гърлото, лека кашлица и кихане. При положение, че при мен продължава карантината, заради родител в рискова група, да си лепна вируса, защото нямат достатъчно акъл да предприемат предпазни мерки, знаейки, че на една опашка има вероятност да се редят здрави и болни е просто нелепо...

# 1
 • Мнения: 1 583
Подавам и аз сигнал.
99% от хората когато носят маска, я носят с носа навън. Маските масово се носят под носа. Това на практика означава, че човек няма и не носи маска.
Още по-лошо - маската само на устата и под носа, навсякъде се признава за правилно поставена маска и никой, абсолютно никой не прави забележка на хората които са с маски под носа.
С маска под носа можеш да влезеш навсякъде - аптека, болница, банка, градски транспорт... абе абсолютно навсякъде без проблем. Никой охранител няма да ти направи забележка да си сложиш маската на носа.
Моето мнение е, че на практика маски в България не се носят никъде именно поради факта, че се носят под носа.
Така или иначе няма никаква полза от маска под носа, по-добре да ги махат вече тези маски, че само се излагаме.

# 2
 • Мнения: 680
Точно служители в аптеки, магазини, учреждения, масово си носят маските под носа. Как да правят забележки на клиенти?!

# 3
 • Мнения: 9 262
Точно в Рамус на Ст.гара мислех да отида в скоро време.Освен да се правя на полицай и да настоявам за дистанция.Между другото,когато трябваше да ми правят тест в Пирогов,също бяха нагъчкани.Реших да пообиколя др.к-ти задължителни за преглед при прием в б-ца.Като се върнах по обяд,само аз бях.Мамма и Татти,няма да проверяват,но не е лошо в гр.транспорт да има проверяващи.Малко хора са с маска,както трябва.Или нос навън,или липсва маска.Това го виждам при положение,че рядко използвам гр.транспорт,или се качвам за 1-2спирки.Цял свят вече се научи да диша с маска.Само ние и нидерландците още шикалкавим.На тях им се нарушавали правата и не знам какво още.Само те от уж цивилизованите страни не могат да носят маска и каска,при придвижване с колело,а карат екстремно.Испанците дадоха много жертви и никой не роптае за права и пр.Носят си маските и на открито.

# 4
 • Мнения: 852
БДЖ: В началото на тази седмица ми се наложи да пътувам с влак до провинцията. В момента нямам кола и най-ранният влак ми се стори по-добро решение от автобус. През повечето време бях сама в тази част от вагона, където бях седнала, а и си бях избрала място до прозорец, който държах отворен. И после влакът спря в малко градче. Тъкмо реших да направя забележка на двама, които не носеха маска, и видях как след тях се качват още 10 такива - осъзнах, че битката предварително е загубена. Преместих се и през останалите 15 минути от пътуването стоях права до вратата. Ще прозвучи много грубо, но голяма част от хората си заслужават мизерията, в която живеят. Ужасното обаче е, че служителите на БДЖ явно не правят забележка, а и изобщо не вярвам, че дезинфекцират влаковете редовно - аз сама си дезинфекцирах мястото и бях с ръкавици, дано съм се опазила.

Тези, които се подиграват на темата, явно още не са осъзнали, че маските предпазват не толкова тези, които ги носят, а хората около тях. Човек не може сам да се предпази в значителна степен, трябва да се пазим едни други. За съжаление хората, които се стараят, са малцинство, подигравано от разглезените егоисти, които не искат да изтърпят няколко малки неудобства, за да предпазят околните. Според мен е хубаво да има такава тема, за да можем тези, които полагаме усилия, да знаем къде и доколко се спазват необходимите мерки, за да избягваме местата, където има по-голяма опасност да се заразим.

Относно правилното носене на маски, най-интересен феномен са според мен хората, които, без да е задължително, сега носят маски и на открито (т.е. вярват, че има вирус, и ги е страх), но въпреки това ги носят неправилно, с носа извън маската. Как си обяснявате това? Толкова ли не са разбрали за всичките тези месеци какъв е правилният начин?

# 5
 • Мнения: 2 630
В градския транспорт все по-масово се пътува без маска. Дори и не под носа, а въобще без.
Днес с маски и без бяхме 50:50

# 6
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 604
Извън София маски не се носят, лично се убедих.

# 7
 • Мнения: 1 002
В почти всеки магазин, в който влязох последно време хората се бутат като овце по каси, опашки... Чакам си чинно в магазин Х на лентата с наредени покупки на указаното с лепенка място (1,5-2м разстояние от клиента преди мен). Клиентка след мен застава отгоре ми, буквално на сантиметри и си хвърля покупките частично върху моите. Премествам се тихо и кротко леко напред, последва ответно местене отново отгоре ми. За капак, докато приключва маркирането на последния от моите продукти, бивам стъпкана от същата, която вече си е протегнала ръката с банкнота и още малко ще бръкне в панталоните на касиера. За какво е тоя зор и блъскане не мога да разбера.... Това не е оплакване конкретно към магазин/институция или др., просто съм изумена от хорската простотия.

# 8
 • Мнения: 7 795
Ще ходя да си сменям личната карта и съм притеснена как ще чакам на опашка. Рискова съм, отгоре на това не мога да стоя дълго права, а  трябва да си пазя реда. Не знам как ще стане, ако ми се лепне някой и ми кашля във врата. Чака се отвън, едва ли някой ще си сложи маска.Angry

# 9
 • София
 • Мнения: 11 123
В почти всеки магазин, в който влязох последно време хората се бутат като овце по каси, опашки...
 
На касата поставям празната  количка   зад мене. Пази ме от бутащи се докато платя и се отдалеча.
Пазарувам главно в Лидл и Фантастико.

# 10
 • Мнения: 10 178
Ще ходя да си сменям личната карта и съм притеснена как ще чакам на опашка. Рискова съм, отгоре на това не мога да стоя дълго права, а  трябва да си пазя реда. Не знам как ще стане, ако ми се лепне някой и ми кашля във врата. Чака се отвън, едва ли някой ще си сложи маска.Angry
Ън, като гледам какво става в тези институции, колко народ има и как се държат, според мен ще е рисково за теб. А и писаха из темите за случаи на върнали се от чужбина, тичащи да си оправят документите, които после се оказват положителни.
Ходих по работа в една от общините. Мерки има - полумаски и едно шише дезинфектант. Опашки, уж на разстояние, но реално няма такова. За да дойде специалист, звъниш му по телефон, който естествено не очаквам някога да е бил не дезинфекциран, а дори мит, съдейки от външния му вид. А това си е доста опасна точка - оплют и опипан от половината град. Имахме толкова много време за някаква реакция и промяна, а дори документацията още носим на хартия. С която също "поддържаме огъня" на вируса. Изобщо не забелязвам дори опит за намаляване на бумащината или излишните контакти, а пък със същите чистачки да очакваме по-чисто и дезинфекцирано си е направо смешно.

# 11
 • Мнения: 10 204
Ще ходя да си сменям личната карта и съм притеснена как ще чакам на опашка. Рискова съм, отгоре на това не мога да стоя дълго права, а  трябва да си пазя реда. Не знам как ще стане, ако ми се лепне някой и ми кашля във врата. Чака се отвън, едва ли някой ще си сложи маска.Angry

Не сме от столицата, От Варна сме и го направихме преди месец. Повечето хора чакаха отвън. Разпръснати пред входа.  При нас на едното място помещението е с вход отвън на паркинг. Вътре пускаха плюс един човек  само - един на гишето, плюс един да чака зад едно като табела на 3-4 метра отстояние. Но имаше нещо като охрана, човек, който разпределяше. Уж всички бяха с маски, но имаше и под носа. Може би има часови пояси, в които няма много хора. Като подавахме, беше полупразно, някъде към 14:00. Като вземахме, чакаха сумарно поне 50 човека.

# 12
 • Мнения: 1 002
Ще ходя да си сменям личната карта и съм притеснена как ще чакам на опашка. Рискова съм, отгоре на това не мога да стоя дълго права, а  трябва да си пазя реда. Не знам как ще стане, ако ми се лепне някой и ми кашля във врата. Чака се отвън, едва ли някой ще си сложи маска.Angry

Ако сте от София, два пъти ходихме до 5то РПУ (за смяна и за получаване), като и двата пъти имаше по 5-6 човека, разделени на 2 опашки. Водим се към 6-то РПУ, но там опашките бяха от поне 20 чакащи, така че не го препоръчвам.

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 18 399
С 3мес. е удължен срока за издаване на нова ЛК,ако старата е валидна до октомври.

# 14
 • Мнения: 5 178
Няма ли телефон, на който да подавате сигнали - не мисля, че от тях има много смисъл в тема, в интернет.

Относно местата за бързо хранене - просто не мога да си представя как да бъде направена организацията - смяна на ръкавици за всяка операция - слагаш ръкавици - взимаш парите на клиента, връщаш ресто, сваляш ръкавиците и ги изхвърляш; слагаш нови ръкавици - опаковаш храната, даваш на клиента, сваляш ръкавиците и ги изхвърляш; следващ клиент - повтаряш от начало? Просто трябва да се избягват такива места и толкова.

# 15
 • Мнения: 852
Like_Smoke, отдавна не съм яла бърза храна, обаче според мен:
 - може просто да се разделят функциите на касиер и на човек, който приготвя храната
 - има много неща, които могат да се вземат с прибор, не е нужно да се пипат с ръка
 - в други случаи е нужно само едната ръка да докосва/хваща храната, а с другата да се ползват прибори и да се пипат пари

Последна редакция: нд, 16 авг 2020, 14:29 от winni_

# 16
 • Мнения: 5 178
Може би не всички могат да си позволят да наемат още персонал - те заведенията и веригите освободиха такъв, така че с това разделение на ролите е добра идея, но по-скоро пожелателна, ако я няма записана като задължителна норма, подлежаща на проверка и санкция.

Останалото е също добро като идея, ако собственик/управител следи за спазването, но на повечето не им пука като цяло.

Изобщо с това искам да кажа, че човек в крайна сметка остава да се пази сам, колкото и да не ни се иска да е така.

# 17
 • Мнения: 286
Няма ли телефон, на който да подавате сигнали - не мисля, че от тях има много смисъл в тема, в интернет.
Темата не е с цел търсене на санкции, а е за сингализация между нас - хората.
Ако знаех, преди да отида в лабораторията, че всички сме накуп, може би щях да поискам разделение, поне докато аз се редя на тази опашка.

Много мнения в темата бяха премахнати (сигурно над 20).
 Да, те не сържаха конкретни сигнали, но заглвието все пак е  "Сигнали и дискусия..."

# 18
 • Мнения: 374
В асансьора на болница Токуда влязоха лекари и майстори без маски (това се случи преди 2 седмици). След забележка от моя страна майсторите нахлузиха дрехите на носовете си. Незнам как да коментирам..

# 19
 • Мнения: 295
Напоследък все повече лекари виждам без маски-Св.Анна, Александровска, Токуда. Наблюденията са ми и при прием и в отделенията, че дори и още на ренгена, преди прием.

# 20
 • Мнения: 44
От позната лекарка знам че много лекари го изкараха вируса и вече не се притесняват. Даже и в ковид отделенията  са само с една масчица.

# 21
 • Мнения: 852
Напоследък все повече лекари виждам без маски-Св.Анна, Александровска, Токуда. Наблюденията са ми и при прием и в отделенията, че дори и още на ренгена, преди прием.

Това е най-притеснителното - при това положение аз ако се заразя с нещо изобщо няма да ходя на лекар, по-добре да си взема неплатен отпуск, отколкото да рискувам да ме заразят или аз да заразя някого.

# 22
 • Countryside
 • Мнения: 10 970
А има ли реално къде да се подадат сигнали и да има ответни мерки? Защото ако и лекарите не дават пример, касиерките ли?

Аз мисля, че сигнал до собствениците на обекта( Макдоналдс, Била или там, където е нарушението) със снимков материал и копие от същия сигнал до РЗИ би следвало да има реакция. Трябва да  може дистанционно(имейл).

# 23
 • Мнения: 1 270
Пушенето на наргиле - не е ли спряно. Що за глупост няколко човека да пушат от една тръбичка.
На това се натъкнах в заведение Сенсо /Сензо във Варна. Отделно човекът , обслужващ наргилето, подаде наргилето на едни момичета и демонстративно вдиша първи , уж да пробва ли, не знам. Гадост.

# 24
 • София
 • Мнения: 1 033
В Хоум Макс, кв.Левски, вътре хората са без маска, охраната каза, че "не можел да ги накара да си ги сложат".

Същото и в "Лидъла" на Джъмбо.

Във "Фантастико" Х.Димитър, казах на една от редещите стока и тя отиде да направи забележка, но поне 20% бяха баз маски.

# 25
 • Мнения: 374
А случайно човек от някоя куриерска фирма или доставка на храна по домовете да ви е носил пратка на адрес с маска? Несериозно е да влизам в техни магазини и офиси с маска, а те вкъщи не!

Всички в началото на пандемията започнаха да се шегуват с Генерал Мутафчийски, но сега е пълна анархия и безобразие! Да животът трябва да продължи, но при някакви разумни норми на поведение.

Последна редакция: пн, 17 авг 2020, 14:57 от pooh06

# 26
 • Мнения: 1 002
А случайно човек от някоя куриерска фирма или доставка на храна по домовете да ви е носил пратка на адрес с маска? Несериозно е да влизам в техни магазини и офиси с маска, а те вкъщи не!

Всички в началото на пандемията започнаха да се шегуват с Генерал Мутафчийски, но сега е пълна анархия и безобразие! Да животът трябва да продължи, но при някакви разумни норми на поведение.

Често поръчваме храна, до момента доста пъти са ни доставяли без маски, но ние слизаме пред блока да си вземем поръчката.

# 27
 • Мнения: 19 421
А случайно човек от някоя куриерска фирма или доставка на храна по домовете да ви е носил пратка на адрес с маска? Несериозно е да влизам в техни магазини и офиси с маска, а те вкъщи не!

От куриерските фирми винаги са с маски, хем слизам пред блока, не се качват до нас.

# 28
 • Мнения: 7 186
В София не ми се е случвало доставчик на каквото и да е да ми се появи без маска.
Извън големите градове обаче, маски никой не носи. Особено през почивните дни. Не може и сигнал да подадеш. Как да подадеш сигнал срещу всички заведения в Созопол и Несебър например? А всички до едно явно се държат от безсмъртни хора с имунитет. Защото дори и по витрините с насипни храни служителите нямат маски. Магазини, аптеки, ресторанти - все едно са в различна държава и нямат задължения.

По казуса със заведенията за бързо хранене, има вариант. Купуват се от по-широките ръкавици (такива, каквито има на витрините с хляба в някои търговски вериги). Слагаш една такава върху работната си ръкавица, за да вземеш парите и после я изхвърляш. Те са супер евтини. И по 2 кутии да заминават на ден, 200 клиента все покриват разхода. На много места съм виждала подобна организация и определено е по-добре от без нищо.

# 29
 • Мнения: 44
А във фризьорските салони не само че фризьорските са без маска ,ама и от теб искат да я махнеш , че им пречи.

# 30
 • Мнения: 10 178
От позната лекарка знам че много лекари го изкараха вируса и вече не се притесняват. Даже и в ковид отделенията  са само с една масчица.
Това че са го изкарали веднъж, не пречи да го хванат отново. Примери има по цял свят, достатъчен процент. Няма доживотен имунитет, само няколко месеца. А някой, ако не носи маска, не означава че е много смел и не му пука дали ще го хване, защото маската не защитава този, който я носи. Означава, че не му пука изобщо за вас.

# 31
 • Мнения: 6 717
Аз в Добрич не съм видяла никъде някой да следи за спазване на мерки.
В големите магазини като Кауфланд, хората масово щъкат с маски под брадичката, бутат се един върху друг.
Просто е някакъв ужас.
То се вижда резултата в бройките!


От позната лекарка знам че много лекари го изкараха вируса и вече не се притесняват. Даже и в ковид отделенията  са само с една масчица.

Това трябва да е общовалидно твърдение за цялата страна ли???
Няма такова нещо.

# 32
 • Sofia
 • Мнения: 18 399
Има ли домашна карантина след лечение в болница от вируса?
Вчера си дойде съсед ,който две седмици беше в болница и го виждам,че излиза няколко пъти вече...

# 33
 • Мнения: 19 421
По селата и може би малките населени места никой не спазва карантинните мерки, по магазините не са и чували за маски.
На морето се смеехме с мъжа ми, че само като видиш как влиза човек в магазина – с маска или не – можеш да познаеш откъде идва...

# 34
 • Мнения: 374
Най-големия проблем са чужденците и българите, които са имали контакт с чужденци пр. ходили на почивка или се връщат от чужбина. Парадоксално е, че в България не ги задължават властите да стоят под карантина, а като се върнат по държавите си идвайки от България - задължително! Пример е Белгия, която пък е поставена като държава с висок риск от Германия в началото на м. Август..

https://sofiaglobe.com/2020/08/03/covid-19-belgium-introduces-re … arts-of-bulgaria/

https://www.dw.com/en/germany-belgium-coronavirus/a-54453146

Изобщо се чудя какъв бе смисъла от Covid комитет на Европейския съюз, щабове и мерки, като липсва всякакъв контрол, координация и солидарност, както на национално, а така и на международно ниво?!?

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 15:18 от pooh06

# 35
 • Sofia
 • Мнения: 18 399
В Бг има ли карантина за идващи от чужбина или премахнаха всичко?

# 36
# 37
 • Мнения: 374
Къде го пише? Имаше стари заповеди, но постепенно се отмени карантината за почти всички пристигащи от ЕС (за пример Белгия, Великобритания, Италия).

https://petel.bg/Otpada-karantinata-za-pristigashhite-ot-Evropa- … Balgariya__366808

https://btvnovinite.bg/bulgaria/otpada-14-dnevnata-karantina-za- … s-ot-belgija.html

https://btvnovinite.bg/bulgaria/otpada-karantinata-za-vsichki-ba … ikobritanija.html

https://ambsofia.esteri.it/ambasciata_sofia/bg/ambasciata/news/d … vid-19-nuovo.html

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2790246

Така като гледам в момента всеки попълва декларация и май това е контрола. В две заповеди на министъра нищо не се споменава за карантина и PCR тестове. В същото време Гърция например изисква PCR тестове.

Все още има някаква забрана за влизане в България, но тя не се отнася за много националности..

"2. Забраната по т. 1 не се отнася за:

а)  българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително ... "

https://www.air.bg/bg/novini/vajna-informaciya-za-vsichki-pristi … ashti-v-bylgariya

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/07/31/rd-01-448.pdf

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/08/11/zapov … -11082020_g_2.pdf

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 19:02 от pooh06

# 38
 • Мнения: 19 421
То, ако спазваха карантина, нямаше сега да има толкова много заболели и починали.

# 39
 • Мнения: 7 186
Къде го пише? Така като гледам всеки попълва декларация. В две заповеди на министъра нищо не се споменава за карантина. Има някаква забрана за влизане, но тя не се отнася за много националности..

https://www.air.bg/bg/novini/vajna-informaciya-za-vsichki-pristi … ashti-v-bylgariya

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/07/31/rd-01-448.pdf

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/08/11/zapov … -11082020_g_2.pdf
Конкретна държава ли те интересува, да ти я проверя?
Ситуационният център е към МВнР, а не към МЗ.

# 40
 • Мнения: 374
Конкретна държава ли те интересува, да ти я проверя?
Ситуационният център е към МВнР, а не към МЗ.

Така като гледам на страницата на ситуационния център се дава информация за пътувания от България към останалия свят. Но не и за пътуващите към България. Абе малко е хаос..

https://mfa.bg/bg/situationcenter

Доколкото следих новините, преди време забраната за влизане в България без карантина отпадна за всички държави от ЕС, с изключение на Великобритания, Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта. Интересно ми е сега всички пристигащи ли от тези държави могат да влизат в България без карантина? Изглежда, че да - хотелите по морето ни трябва да са пълни и нас да ни приемат отново в Европа.

Според последната директива на МНЗ (zapoved__rd-01-459-11082020_g_2) забраната за влизане в България не се отнася за граждани на Великобритания и Северна Ирландия, както и страните от ЕС и Шенген от списъка по-горе (Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта). За карантина нищо не се говори. Тоест на практика вече нямаме рестрикции и се разчита на лична отговорност и честност при попълване на декларациите.

Всичките ми тези разсъждения са на база информацията от Летище София на болднатия линк по-горе и цитираната заповед:

"Важна информация за всички пристигащи в България"

https://www.air.bg/bg/novini/vajna-informaciya-za-vsichki-pristi … ashti-v-bylgariya

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/08/11/zapov … -11082020_g_2.pdf

Парадокса е в това, че страни като Великобритания или Белгия и Гърция, които имат най-много или в пъти повече от нас заболели, ни поставят в черни списъци и изискват да се карантинираме и правим PCR тестове, а мерките за пристигащи оттам не са реципрочни. Аз го намирам за лицемерие и престъпна небрежност. Само може да ни успокоява факта, че смъртността при нас е по-ниска спрямо общия брой заразени и страните около нас, а и икономиката малко се задвижи. Но според мен - хората, контролните органи и управляващите трябва да са по-сериозни, за да запазим тези трендове. Последните новини от Добрич са меко казано обезпокоителни, а хигиената под всякаква критика.

https://www.statista.com/statistics/1104837/coronavirus-cases-europe-by-country/

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

https://news.google.com/covid19/map?hl=en-US&mid=%2Fm%2F02j7 … &ceid=US%3Aen

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 19:56 от pooh06

# 41
 • Мнения: 7 186
Не е така. Само за някои страни от ЕС няма карантина. За останалите няма, ако представиш отрицателен PCR от не повече от 72 часа по-рано. Това важи за повечето страни извън ЕС. Ограничението е от края на юли и не е променяно след това.
Иначе, не знам ходила ли си по морето, но хотелите са далеч от пълни и то изобщо не с чужденци.
Не ти разбирам тезата. Той така или иначе сезонът приключи. Още седмица-две има.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 20:27 от Нищо лично

# 42
 • Мнения: 374
Аз за ЕС коментирам. Във Великобритания, Германия, Румъния има всеки ден по около 1000 нови заболели! Не са толкова много на фона на САЩ (12к), Индия (60к), Русия (5к), но все пак имаме 28 държави в ЕС, което прави хиляди заразени на ден..

И като споменахме САЩ и PCR - Българските граждани не са длъжни да представят отрицателен PCR тест за влизане в България..

Интересен ми е хипотетичния случай дали американец, индиец или руснак с двойно гражданство, идващ с полет от Европа и представил паспорт на държава от EU/Шенген ще има забрана за влизане и дали трябва да представи PCR  тест и да се карантинира?

Основните огнища в България след м. Март се запалиха от прибиращите се българи, множеството пътуващи чужденци и закъснелите рестрикции по границите. Стояхме си вкъщи, докато тези хора пътуваха свободно и пренасяха заразата. Ето това е един от големите примери за престъпна небрежност в пандемични времена.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 20:57 от pooh06

# 43
 • Мнения: 7 186
Никой не може да те ограничи да си се прибереш вкъщи. И в Гърция, ако си грък, влизаш без тест.
Ако има българско гражданство, може да влезе. Но, ако идва от определени държави, ще трябва да спазва карантина. Имам приятели, които съвсем наскоро се прибраха от Катар. И са си под карантина още три дни.

# 44
 • Мнения: 374
Да де, но знаем как пазеха карантина.. и как ги следяха. Нали смисъла на извънредното положение е в извънредните мерки, които биха спасили останалите хора и бизнеса в България? Както сега не се носят масово маски в болници и детски градини и т.н. или се носят под носа, така беше и тогава. Скоро ще мине година от бума на Ковид заразата, а все още няма официално призната работеща ваксина. И ако се появи недай си боже някой ден мега-пандемията на века, то ни е спукана работата :-х

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 21:07 от pooh06

# 45
 • Мнения: 7 186
Не разбрах. Кой знаеш как си пази карантината? Защото аз не познавам хора, върнали се от чужбина, които да не са си спазили карантината. Ти ако познаваш, това е друг въпрос. Но ако е "една приятелка ми разказа за един съсед...." не мисля, че е редно. Добре е да се придържаме към това, което сме видели лично.

# 46
 • Мнения: 374
Нищо лично, неможе да знаете какво съм видял, но може да прочетете какво споделям. Нека се придържаме към темата, а личните нападки и заяждания да нямат място тук.

По време на извънредното положение всички видяха що за карантина се спазваше по градовете - даваха ги по новините разни зевзеци при всеки голям празник с нелепи обяснения, имаше върнати от път хора и солени глоби, а масово по улиците не я спазваха - лично съм виждал да влизат хора в парковете, без маски, да заобикалят вардещите полицаи, за да изпият няколко бири. Дори Мутафчийски обяви, че масово не се спазва домашната карантина. Защо си мислите, че сега контрола е по-строг от тогава?

https://www.dnes.bg/temida/2020/03/24/zavyrnali-se-ot-chujbina-o … -karantina.443314

https://btvnovinite.bg/bulgaria/trevoga-v-s-bukovlak-nad-200-dus … at-karantina.html

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30485429.html

Това го вметнах само, за да подчертая, че ситуацията в момента не е по-розова от тази по време на извънредното положение, дори е много по-зле. Лично видях как майсторите в асансьор в Токуда си сложиха дрехите на лицето, след направена от мен забележка, а лекарите не.. Вътре имаше бременна жена, малко дете, пациенти с маски. За мен е скандално и няма какво повече да коментирам.

Последна редакция: вт, 18 авг 2020, 23:56 от pooh06

# 47
 • Мнения: 7 186
Аз мисля, че бъркаш карантината и мерките по време на ИП (които не бяха карантина, а мерки за социална дистанция). Карантина се налага на болни, контактни и завърнали се от чужбина и тя е абсолютна забрана за излизане за период от 14 дни.
Забраната за ходене в парковете, КПП-тата и т.н. мерки не бяха "карантина".
Неносенето на маска в асансьор също няма общо с карантина.
Реагирах, защото обясняваш, че КАРАНТИНАТА не се спазвала. Което не е вярно. Карантината се спазваше и продължава да се спазва, а карантинираните са проверявани поне по веднъж на ден. Просто, както стана ясно от последния ти пост, ти бъркаш какво е карантина.

# 48
 • Мнения: 374
Предполагам, че ти се бъркаш като под карантина разбираш само домашна карантина за заразени с Ковид-19 лица. Това е само една от директивите или мерките за превенция разпространяването на коронавируса.

По дефиниция: Карантината (на френски: quarantaine от италиански: quarantena – „четиридесет“) е принудителна мярка за контрол на заразните заболявания. Състои се в комплекс от медико-санитарни и административни мероприятия за предотвратяване на внасянето и ограничаването на разпространението на заразни болести.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1% … D0%B8%D0%BD%D0%B0

На чист български може да се преведе и като Изолация - на лица, места, общества. Административните предписания като задължителното носене на маски и спазване на социалната дистанция също изолират отделен човек и възможността за предаване на заразата към друг т.е. те са част от карантината за ограничване на пандемията.

Въпроса е, че много хора изглежда не го разбират това и чакат някой генерал да им го каже отново в национален ефир, да ги глобяват или просто да се разболеят. Ако се върнем назад, карантината не се спазваше и от болни поставени под домашна изолация (за справка виж препратките по-долу).

"От националния щаб многократно посочиха, че хората, поставени под домашна карантина, масово не я спазват."
https://www.svobodnaevropa.bg/a/30485429.html

"при извършената проверка не е намерен на адреса, а е установен да се движи из града"
https://bnr.bg/shumen/post/101253159/dvama-ne-spaziha-domashnata-izolacia

"Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолирането."
https://news.bg/health/mutafchiyski-karantinata-se-narushava-masovo.html

В момента, въпреки че има някакви предписания и забрани, мерките както виждаме са възприемани от хората по-скоро като пожелателни. Няма смисъл да се възмущаваме, ако няма добре работеща система на национално ниво за ясно дефиниране на мерките, информираност на обществото, регулации, приемане на сигнали, обществен контрол и самоконтрол, глоби и т.н.

Редица европейски страни връщат в сила изискването за носенето на маски и това се превръща в норма. При нас маските остават задължителни на закрито и през Август. Заповед има, а големия въпрос сега е къде да сигнализираме, ако забележим нарушения? Предполагам, че това трябва да е съответната фирма/организация извършила нарушението или дори РЗИ (намерих скорошна новина за проверки).

З А П О В Е Д
№ РД-01-446 от 31.07.2020 г.
https://coronavirus.bg/bg/495

Новина за маските и мерките през Август
https://segabg.com/hot/category-bulgaria/maskite-ostavat-zadulzh … ito-i-prez-avgust

РЗИ проверки
https://www.monitor.bg/bg/a/view/zdravni-inspektori-izvyrshiha-1 … -i-basejni-217653

Последна редакция: ср, 19 авг 2020, 10:28 от pooh06

# 49
 • софия
 • Мнения: 3 857
В The Mall на последния етаж,където е храната, маски от служителите не се носят почти никъде. Тоест носят,но сеалена под брадата. А дават храна, неопакована. Не знам как е в другите молове,но в Дъ мол и в магазините рядко има продавачка с поставена маска.

# 50
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 9 604
И в Техномаркет днес не видях никого с маска, поставена правилно. Половината служители бяха без, другите носеха под брадата, колкото да не е без хич.

# 51
 • Countryside
 • Мнения: 10 970
За подаване на сигнали:
"Въпроси във връзка с коронавируса, както и сигнали, могат да бъдат подадени на спешния телефон 112.

Министерството на здравеопазването откри телефонна линия, на която граждани и организации могат да задават своите въпроси: 02 807 87 57, която работи денонощно.

Сигнали към Министерство на здравеопазването могат да бъдат подавани на електронен адрес: goreshtalinia@mh.government.bg или на телефони: 02/ 9301 152, 02/ 9301 253, 02/ 9301 259. " --> на имейла препоръчвам да прикачите снимков материал, особено за служители, неспазващи мерките.

Повече информация тук

# 52
 • Мнения: 3 176
Не ми се струва адекватно сигнали за липса на маски да се подават на 112. Ами в този момент може да няма свободен служител на телефона, който да поеме обаждане за пътен инцидент или спешна медицинска помощ.

# 53
 • Countryside
 • Мнения: 10 970
Блу, според мен на 112 се подват сигнали за болен. За неспазване на мерките се сигнализира МЗ. Малко смотано са го написали...

# 54
 • Мнения: 7 795
Не знам дали моето оплакване е за тук точно, но ще го напиша. Трябваше да си сменя личната карта. Надявах се, че са измислили нещо за инвалидите в тия времена, примерно да сложат една табела, че минават без да чакат ред, но не би. Отидох в полицията и чаках  права 1 час, защото не исках да се моля като просяк на хората от опашката, а и не знаех как ще реагират. В резултат на това сега имам хематом на единия крак и не мога да стъпя на него. Повечето хора чакаха на опашката без маски и без да спазват дистанция, което ме изнерви допълнително. Много е трудно сигурно да се измисли нещо, за да се помогне поне малко на хората в затруднение.  Социалното министерство има вина за това, все трябва да ги ръчка някой за една най-обикновена мярка.
ПП А, да, бяха измислили как да помогнат на хората с увреждания. Може друг да отиде да им вземе готовите документи, защото всички чакат на една опашка -  както тези за подаване, така и тези за получаване на документа. Чака се 2 пъти тоест. Та, отървах второто чакане, защото мъжът ми отиде да ми вземе документа накрая.

# 55
 • София
 • Мнения: 11 123
Ън, ако беше помолила съм сигурна, че щяха да те пуснат.
Няколко пъти чаках на опашки в държ. органи - никога хората не отказаха да дадат ред на инвалид. Бях през април с моя позната и в бюрото по труда - там жена с малко дете помоли да мине и никой не възрази. А тогава опашките бяха епични.
Винаги казвам - помолете,  ако стане.

# 56
 • Мнения: 315
Срока е удължен за смяна на лични карти и шофьорски книжки. Можехте просто да изчакате. Иначе съм съгласна, че трябва да се дава път на инвалиди, бременни, майки с деца, възрастни и т. н. Повечето хора се правят на луди. Но като цяло срока заличните карти е удължен точно с цел да не се струпват много хора.

# 57
 • Мнения: 522
Имам спомен, че в паспортното се даваше предимство на бременни, хора с увреждания и т.н. И с пандемия, и без.. Миналата година си изгубих личната карта и на вратата пишеше това. Странно как точно в тези месеци това се пренебрегва. Или е до конкретна служба.

Колкото до мерките, като липсва социалната дистанция, която е най-важна, и с 5 маски да си, все тая.

# 58
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 9 035
Аз съм с обратни впечатления от 5 районно. Няколко човека по-възрастни или с видимо затруднение да стоят прави бяха поканени от охраната да влязат. Никой не е имал против. И вътре минах много по-бързо от обикновено - може би точно защото опашката беше отвън.
Идеално би било за всичко да се запазва час. Някои джипита го практикуват и е удобно за много видове институции.

# 59
 • Мнения: 9 262
Както всички знаят,масово в градският транспорт,циганите пътуват без маски.Вчера трима така,даже си пиеха бира в кенчета.Инспекторите от градска мобилност само им казаха да слязат.После намериха още един самотен,искаха карта,билет.Оня се хили нагло:Нямам пари.Нищо не предприеха.

# 60
 • Мнения: 44
Пълен шок.В Пирогов триажната за прием на пациенти с ковид е точно до регистратурата.  Огромна опашка от хора , а на метър от тях подготвят за прием скъсващи се от кашляне хора, без маски,защото им вземат проба.

# 61
 • Мнения: 522
Aптека. Чакам за лекарства за майка ми, които са с рецептурна книжка, съответно се пише много и зад мен следващите ще поизчакат малко повече. Един господин се разходи напред-назад няколко пъти без дистанция, с маска под носа. Две други чакаха вътре. Как аз мога да чакам вън, след като ясно пише "По един в помещението", а за други е безкрайно трудно? Считат, че по-бързо ще минат така ли?

Автобус. Качват се демонстративно без маски и гледат "на революция". Как не им е неудобно от спазващите правилата, не знам.

# 62
 • Мнения: 4 138
Влизам в кварталния хранителен магазин- трима с маски (вкл. и аз) и пет клиента без масики, две продавачи и те без маски.

# 63
 • Мнения: 10 178
В хипермаркет продават маски, вземам си едно пакетче. С изненада виждам как касиерката отваря пакета и с ръкавиците, с които пипа парите на всеки, минал през касата, изважда маските и започва да ги брои. Направо се облещих. Вадели на бройка и затова не била сигурна колко са. А на лицето ще си ги залепя напипаните маски за часове после. Иначе спазваме мерки някакви, ама какви, носовете навън, като говорят теглят надолу маската, че и устата да е свободна.
Иначе много се чудя на нехаресващите маските. Хем не носят, хем не искат и друг да носи. Все едно не ти ги пазиш, а те теб и трябва да спасяват останалите от заблуждението. Не карам никой да си слага, изобщо не коментирам,  ама не, не са напълно доволни като виждат някой с маска, напомнящ им, че нещата не са съвсем като преди.
Банкоматите, не виждали никога парцал, камо ли някаква дезинефекция и те са горещо място, опипвано стотици пъти на ден.
Изобщо където и да се обърнеш, някаква хигиенна порнография.

# 64
 • Мнения: 3 292
Маските са като презервативите ... Зависи колко е важно здравето ти ...
Въпрос на личен избор е ....

# 65
 • София
 • Мнения: 11 123
А защо ви е банкомат?
Пазарувам си директно с картата.
Сметките плащам с онлайн банкирането.

# 66
 • Мнения: 9 084
Чух коментари,че след като децата започват училище присъствено,значи вируса не е чак толкова опасен.
Защото няма логика да се рискуват живота и здравето на деца и учители.....

Уж беше забранено струпването на хора,а започнаха протестите..

В нашия град пък плажовете са пълни,заведенията също..
В автобусите се качват с маски-да.
В магазините-маски се носят само в големите магазини.В кварталния магазин-може и без.
В аптеките не може без маска.
Във фризьорския салон-може.
Детските площадки са пълни.
Детските клубове -също.Маски?Че как ще играят децата вътре с маски?

# 67
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 9 035
А защо ви е банкомат?
Пазарувам си директно с картата.
Сметките плащам с онлайн банкирането.

На невероятно много места плащането с карта не е възможно.

# 68
 • #Оставка!
 • Мнения: 5 017
Пълен шок.В Пирогов триажната за прием на пациенти с ковид е точно до регистратурата.  Огромна опашка от хора , а на метър от тях подготвят за прием скъсващи се от кашляне хора, без маски,защото им вземат проба.
Това наистина е потресаващо и неадекватно.

# 69
 • Мнения: 1 002
Виждам все повече и повече хора без маски. Забележки съм виждала да правят само в моловете и аптеките. На други места не. Днес в кварталния магазин до майка ми бях единствения човек с маска, гледаха ме странно даже... Дистанция никаква, масово хора се качват отгоре ми по касите в големите магазини, Макдоналдс и подобни. Сигурно мислят, че храната ще избяга, знам ли...

# 70
 • Мнения: 1 798
Майка ми тези дни ми разказа, че се качила в автобуса и зад нея имало момиче, което кашляло, плюело в кърпичка и не било с маска. На такова леке да му обършеш един зад врата и да го накараш да си изяде и кърпичката.

# 71
 • Мнения: 286
В "Макдоналдс" касиерката пипа пари и после сипва кола хващайки чашата за ръба с половината пръсти в нея ( реално пръстите са й по стената на чашата ). Голяма небивалица е да продължават касиерите да приготвят храна и напитки.

# 72
 • Мнения: 38 021
За Макдоналдс специално официално оплакване или дори в социалната мрежа няма ли да даде ефект? Държат на някакъв имидж...

# 73
 • София
 • Мнения: 7 677
Вчера в магазин "Фреш маркет" до парка Заимов касиерката беше без маска. Никаква нямаше, вика, че нямала маска. Нашата лична лекарка, както и сестрата винаги са без маски. Според тях нямало корона вирус. Пациентите в чакалнята и те масово са без маски. Подкрепям казаното за Рамус на Сточна гара. Голяма опашка, никакво разделение за корона вирус и други изследвания. В ГТ също пътуват доста хора без маски. По заведения не ходя, но минавайки гледам, че сервитьорите нямат маски. Ние ходихме на море в края на юни и всичко беше организирано много добре с ол инклузива. В момента, доколкото разбирам от познати, няма никакъв контрол на морето и всеки е без маска.

# 74
 • Мнения: 38 021
Аз съм много недоволна от Бодимед, също никаква хигиена.
Единствено Цибалаб централна- вътре. Отвън пак накуп.

# 75
 • Германия
 • Мнения: 7 613
Ако бяхте на моето място вчера,  не знам какво щяхте да кажете; идва клиентка с детето си, малкият без маска, тя с "маска", представляваща черна мрежичка тип рибарска, вързана прилежно и "покриваща" носа и устата. С колежката ми после се почудихме, как трябва да се реагира в такъв случай. Де факто това не беше защитна маска, де юре - няма строга дефиниция за вида на маската.

# 76
 • Sofia
 • Мнения: 2 451
Излезте извън София и ще видите как почти никой не носи маска. Варна - маски не са носили на много места и през март и април, а фризъори, маникюристи и малки магазини били затворени за по 1 седмица само. После пак някой да ми спори и психясва как има мерки за всички ...Тотална подигравка и експеримент с трайни психически последици е това, проведен в София главно.

# 77
 • Мнения: 522
Случка от преди седмици, може би месец. Магазин от голяма верига, в който правилата си се спазват. До него - аптека. Маски се продават и на двете места. Заваля страшен дъжд, влиза господин без маска и се оправдава, че си загубил маската в дъжда. Насочиха го към аптеката - "Няма да дам 2,50 за маска".

Куриерска фирма. Опитва да влезе клиент без маска, учтиво го насочват към близката аптека, защото "и без това ще ти трябват". "Няма да ми трябват никъде".

Бях за 2 дни в Бургас - е, спазваха се правилата навсякъде. Не видях гътнали се от носене на маски и ползване на дезинфектанти.

Лошото беше, че властта у нас хаотично въвежда и премахва мерки, не, че имаше някакви мерки. Трябваше още февруари да предупредят какво следва и да дадат месец на бизнеса да въведе режим на работа, учителите и родителите да имат време за реакция, хората да имат време да свикнат дори. Тогава всичко щеше да е различно.

# 78
 • Мнения: 4 138
Аз до сега не съм видяла заведение в което да се дезинфекцира масата след станал клиент. Забърсва се с обикновена мокра гидюрия или в най-добрия случай се почиства с препарат за стъкла. Наблюденията ми са от поне 10 заведения /ресторанти и кафета/ и в различни населени места. Мерки има, но никой не ги спазва и никой не контролира изпълнението им.

Последна редакция: нд, 30 авг 2020, 23:12 от vita

# 79
 • София
 • Мнения: 1 494
Фризьорката ми онзи ден. Отидох да видя как функционира в момента салона. Само тя работеше в момента, без маска, вътре клиенти без маски. Аз си сложих моята на влизане, и тя веднаг "аййййде и ти с тоя вирус, стига си се шашкала". Ами, сега предстои да си запазя час на друго място, за мен е принципен въпрос.
Днес във Виваком офиса в Бизнес парк София - служители с маски, даже фирмено брандирани. Само че маските им са такива, че носът не е закрит, маската седи свободно под него, явно с идея, че при издишане въздухът отива андолу и маската ще улови вирусите... Ми не ме кефи, не ми пука за комфорта им изобщо. И, естествено, една от трима колеги я беше смъкнала, явно съвсем да не я усеща на лицето си...

Масово маски се носят проформа, много доверчиви тоя хора в стадния имунитет, който е само една теория... Гледам на закрито да стоя на разстояние. Ако някой трети влезе в магазин, където се допускат по двама, директно го гоня (ако пероснала нищо не направи). Също и на опашка - учитво си моля да се спазва дистанция.

vita, повечето препарати за стъкло са с голямо съдържание на спирт, така че би трябвало да вършат работа за дезинфекция по заведенията.

# 80
 • Countryside
 • Мнения: 10 970
Защо не снимате нарушителите? Особено тези, които нарушават служебно (продавачи, аптекари и т.н.)? На закрито носенето на маски е задължително и подлежи на санкции(глоба). Гарантирам ви, че само да си извадите телефона и да се приготвите за снимка ще нахлузят и маска и ръкавици, че и шлем може да извадят даже.

Днес снимах доставчика от Спиди, беше без маска. Пуснах писмено оплакване към Спиди, да видим какво ще последва.

# 81
 • Мнения: 4 138
Доставчиците от Спиди ги глобяват по 50лв ако са без маска, но въпреки всичко масово не носят.

# 82
 • Варна
 • Мнения: 1 882
Днес в бензиностанцията бях единствения клиент с маска, иначе си има надпис, ама дотам. Че и дистанция не се спазва... За ЕКО срещу Евксиноград във Варна става въпрос. Драснах им два реда, да видим дали ще отговорят.

Последна редакция: пн, 31 авг 2020, 17:02 от julisa

# 83
 • Countryside
 • Мнения: 10 970
Вита, тогава не разбирам защо по ягодите не носят маски? Попитах го младежа защо е без маска, не било задължително. Викам, ами да те снимам и да те пратя в централата, хили се. Ама аз го снимах и го пратих. Чакам си отговора.

# 84
 • софия
 • Мнения: 3 857
Букет,и аз преди 10 дни писах на Спиди за служител в техен офис в Зона Б-5: два пъти съм ходила там,и двата пъти маската си я носеше като лигавник овесена на врата. Не покрива нищо. Не знам колко е имало ефект,но това си е нередно.
Да ви разкажа зя двете ми посещения в Сити клиник. Първият път в Младост - на входа мерят температурата и те карат задължително да се напръскаш с дезинфектант. Аз бях взела с мен приятелка,защото предишният път от изследването ми ставаше много зле-не я пуснаха,зящото не можело с придружител заради короната. Хубаво,все пак трябва да има мерки. Качвам се на втория етаж,там на регистратурата за лабораторията седят трима служители-2 от тях със свалени маски. И каква полза,че на входа има голям контрол като горе са без маска дори. Отделно пред лабораторията чакаше на столче един дядо с маска,висяща на врата му.
За прегледа трябваше да ида в Сити клиник,която е на околовръстния път. Отивам там,на входа пак мерят температура,пак дезинфектант,но регистратурата е още на пътвия етаж,на нея служителите с маски и ръкавици. Записваш се там и сядаш във фоайето ( всички наредено през стол) и чакаш да дойде твоя лекар да те извика. Няма щъкане насам-натам от пациентите. Придружители пак не се пускат,а на пациентите,ако са с неправилно поставена маска, правеха забрлежка и казваха,че трябва или да я поставят правилно или да напуснат. Ами там се чувствах доста по-спокойна от на първото място.

# 85
 • София
 • Мнения: 4 689
Който го е страх от вируса да спазва дистанция и да не се бута по заведения за бързо хранене. Нищо няма да му стане ако преустанови временно консумацията на хамбургери и дюнери, а може и да подобри здравословното си състояние. Същото се отнася и за посещението на фризьори. Ако на някой не му пречи да носи маска докато го подстригват, на фризьорите им пречи да подстригват опаковани и да не могат да дишат.

# 86
 • Мнения: 38 021
Напиши мейл на сити клиник, за да вземат мерки

# 87
 • Countryside
 • Мнения: 10 970
Същото се отнася и за посещението на фризьори. Ако на някой не му пречи да носи маска докато го подстригват, на фризьорите им пречи да подстригват опаковани и да не могат да дишат.
Цял свят носи маски, само на нашите фризьори им пречи да дишат? Как го измисли? Не трябва да се настройваме един срещу друг, а да се обединим в усилията да ограничим заразата. Затова не разбирам, хората които не спазват дистанция и не носят маски. Съгласна съм клиента да е частично без маска, но фризьорите е редно да са поне с маски, така пазят и себе си, и клиентите. Жалко ако не го разбирате.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 14:39 от Г-жа Букет

# 88
 • Мнения: 4 138
Моята фризьорка /младичка е/ е с маска и старателно си почиства и дезинфикцира стола след всеки клиент, казва че го прави за спокойствието и сигурността на клиента.

# 89
 • Мнения: 10 178
Същото се отнася и за посещението на фризьори. Ако на някой не му пречи да носи маска докато го подстригват, на фризьорите им пречи да подстригват опаковани и да не могат да дишат.
Това някак ме успокои, защото досега се притеснявах, че ощетявам фризьорката си, като се научих и започнах да подстригвам сама. Вече не.

А някой даже и да му пречи да носи маска, докато го подстригват, трябва да го прави. Такива са в момента правилата. И двамата трябва да го правят с мисъл за здравето на себе си и на клиента.
Сигурно и на хирурзите им пречи да оперират опаковани и да не могат
да дишат, да ходят до тоалетна, да се почешат, да седнат, да хапнат, да изпушат една цигара. С часове.

Последна редакция: ср, 02 сеп 2020, 23:54 от papi6

# 90
 • Мнения: 286
Който го е страх от вируса да спазва дистанция и да не се бута по заведения за бързо хранене. Нищо няма да му стане ако преустанови временно консумацията на хамбургери и дюнери, а може и да подобри здравословното си състояние. Същото се отнася и за посещението на фризьори. Ако на някой не му пречи да носи маска докато го подстригват, на фризьорите им пречи да подстригват опаковани и да не могат да дишат.
Мой избор е дали ще ям дюнери и бургери, но тяхно задължение е щом приготвят храна, а и печелят от това да спазват правилата.
Направи разликата, моля.

# 91
 • София
 • Мнения: 28 292
Много институции направиха усилия за преминаване онлайн, но за мен са недостатъчни. Ето, от две седмици се разправям с преподписване във Виваком. Вчера висяхме към час в офиса им.
Също така ДСК все още имат изисквания за документи, които да се попълнят на гише, като тази работа може да се направи и онлайн. Всъщност повечето банки са така. Да, пооправили са си интернет банкирането, но другите неща им висят.

# 92
 • Мнения: 374
Всичко административно може и трябва да стане онлайн, но е необходимо да се направи грамотно, да се съблюдават регулациите за защита на личните данни, да се интегрират множество системи. А това при държавни организации и банки е мега тромаво.. за Covid-v.2030 може и да стане.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 10:53 от pooh06

# 93
 • Мнения: 852
Някой може ли да сподели наблюдения за мерките при междуградските автобусни превози?
Вчера отново ми се наложи да ползвам влак. Надявах се да се съберем поне в едно купе отговорни хора, но не, във влак от 4 вагона аз бях единствената с маска - а имаше и кашлящи, кихащи и подсмърчащи. На кондукторите не само не им пукаше, не само не правеха забележки, не само и те самите не носеха маски, а и се държаха така, сякаш не е нормално да очаквам някой да спазва мерките, за които има разлепени съобщения навсякъде във вагоните. Написах оплакване, но не очаквам нещо да се промени. Може би ако получат повече оплаквания...
Някой досега подавал ли е сигнал към БДЖ и ако да - доведе ли до нещо, поне отговориха ли?

# 94
 • Мнения: 2 358
Доставчиците от Спиди ги глобяват по 50лв ако са без маска, но въпреки всичко масово не носят.
Не знам дали ги глобяват, но вчера един от тях ми донесе кашон и маската му висеше на врата.А в момента, в който влезна в кооперацията, кашляше. Взех си пратката на стълбите, надлежно маскирана.

# 95
 • софия
 • Мнения: 3 857
За БДЖ не съм наясно, но днес пътувах от София до Ловеч с автобус и от към 30 човека повече от половината пътници бяха или без маски или с носещи ги под брадата. Инак на стъклото на вратата му има бележка,че в автобуса маските са задължително,но реално шофьорът си ги пускаше вътре и без. Освен това и самият шофьор беше без маска.

# 96
 • Мнения: 3 057
Ако властите си вършеха работата би трябвало да се обадиш на РЗИ, да го причакат този автобус в Ловеч и да им напраскат актове на шофьора, фирмата и на пътниците без маски.

# 97
 • Мнения: 52
Някъде има ли данни колко служители има въпросното РЗИ за цяла България? Струват ми се изключително малко.

# 98
 • Мнения: 852
Искам да добавя, понеже Г-жа Букет предложи по-рано да се снимат нарушителите. Това в различните ситуации води до различни резултати. В един случай една тинейджърка, която се правеше на много отворена и ми обасняваше, че щом аз съм била с маска нямало какво да се притеснявам, реши да избяга от купето. В друг случай обаче - злополучното пътуване,  за което писах последно, човекът ми се разкрещя и дори замахна към мен. Реших да изляза от купето и чак тогава видях, минавайки през всички вагони, че в целия влак е така.
Интересно е обаче, че са толкова нагли, обаче явно не искат бунтарството им да бъде документирано.

# 99
 • Мнения: 9 127
Не знам сега проверяват ли карантинираните / нали преди полиция ходеше до домовете им/.
Роднини се върнаха от Щатите / там живеят/ и се били карантинирали, но вечер след 12 си излизали на разходка.


Пътувах скоро междуградско, към 300 км.- само трима да е имало с маски- пълен автобус.

# 100
 • Мнения: 852
Е, аз за съжаление в крайна сметка не успях да направя снимки, но писах и на РЗИ. От БДЖ засега получих само автоматичен отговор с номерче и че щели да проучват, но няма задължително да се свържат с мен. Аз смятам да им пиша следващата седмица и да питам за резултат. Следващия месец пак ми се налага да пътувам и ако съдя по коментарите тук, за които благодаря, и там е същото и то в по-малко пространство. Няма от кого да взема кола, мислех си за споделено пътуване, но ако съдя по прочетеното в тези групи във фейсбук, никой не се замисля за мерки (аз си представят маски, дезинфектант и отворени 2 прозореца, така че да се сменя въздуха), за всички това е шега, повод да се почувстват много хитри, като преметнат системата и т.н. Все повече се отчайвам, а до края на месеца според мен нещата сериозно ще се влошат с отварянето на училищата.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 21:54 от bubanka

# 101
 • Мнения: 10 178
Пък как дезинфекцират вагоните, ако сте виждали... Пръсне на стъпалата и тича през вагона...

# 102
 • Мнения: 852
Пък как дезинфекцират вагоните, ако сте виждали... Пръсне на стъпалата и тича през вагона...

Аз си дезинфекцирам сама всичко, до което се налага да се докосна. Ако дезинфекцираха, щеше да мирише на дезинфектант, не на немито и гниещо от 30г.

# 103
 • Мнения: 10 178
Да де, основно на стъпалата пръскат, защото се вижда отвън.

# 104
 • Мнения: 1 211
Днес се прибрах от морето.За 12 дни не видях един човек с маска.На персонала на един магазин дори им беше смешно,че един човек от групата ни влизаше да пазарува с маска,а останалите чакахме от вън.

# 105
 • Мнения: 91
Мисля, навсякъде в България е така. Не съм холеричен характер и за мен тази пандемия е създадена по икономически и политически причини. Но преди няколко дни, лично направих забележка към продавачка относно клиент без маска.
Причината е личното ми не удоволствие аз да спазвам ненужни (според мен) мерки, а други не.

# 106
 • Мнения: 4 138
Вчера в един МОЛ в Пловдив. 99% бяха с маска, а на 90% висeше и беше неправилно сложена. Съща беше и ситуацията и в хранителните вериги.

В провинцията ситуацията е още по-зле, масово са без маски.

Последна редакция: вт, 08 сеп 2020, 18:49 от vita

# 107
 • Countryside
 • Мнения: 10 970
Ама разбира се, че са ненужни мерки. Те затова Китай почти си стопираха държавата за 2м и изгубиха милиарди, а в Америка почнаха да раздават пари на всички засегнати от ковид-19. Само заради икономически и политически причини ще да е. Но разбира се от цялата ситуация, най-важното е на другия да му е зле. Това, че не си видял нещо с очите си не значи, че не съществува. Пък нека няма нужда от мерки.

# 108
 • Мнения: 91
Ама разбира се, че са ненужни мерки. Те затова Китай почти си стопираха държавата за 2м и изгубиха милиарди, а в Америка почнаха да раздават пари на всички засегнати от ковид-19. Само заради икономически и политически причини ще да е. Но разбира се от цялата ситуация, най-важното е на другия да му е зле. Това, че не си видял нещо с очите си не значи, че не съществува. Пък нека няма нужда от мерки.
Г-жа Букет, имам лични наблюдения и впечатления от 5ма, прекарали вируса.
Казах за мен ненужни мерки, И ВЪПРЕКИ Това, ги спазвам.

# 109
 • София
 • Мнения: 4 689
Мисля, навсякъде в България е така. Не съм холеричен характер и за мен тази пандемия е създадена по икономически и политически причини. Но преди няколко дни, лично направих забележка към продавачка относно клиент без маска.
Причината е личното ми не удоволствие аз да спазвам ненужни (според мен) мерки, а други не.

T. e., Не искам аз да съм добре, а Вуте да е зле...А защо просто не си свалиш маската и не дишаш спокойно.
Аз днес бях без маска в Лидъл, защото я бях забравила, обикновено нося.
Никой не ми направи забележка. Не всички им е писнало вече от кретенизми.

# 110
 • Мнения: 91
Мисля, навсякъде в България е така. Не съм холеричен характер и за мен тази пандемия е създадена по икономически и политически причини. Но преди няколко дни, лично направих забележка към продавачка относно клиент без маска.
Причината е личното ми не удоволствие аз да спазвам ненужни (според мен) мерки, а други не.

T. e., Не искам аз да съм добре, а Вуте да е зле...А защо просто не си свалиш маската и не дишаш спокойно.
Аз днес бях без маска в Лидъл, защото я бях забравила, обикновено нося.
Никой не ми направи забележка. Не всички им е писнало вече от кретенизми.

Мисля че в държавата ни има достъчно неуредици. Към това прибави и факта, че съм от лекарско семейство. 3ма в къщи. Аз, не. Достатъчни са.
Някак си, при положение, че ги срещам по няколко пъти на ден, се изгражда навик да се съобразява, предвид мерките, които те са длъжни да спазват.

# 111
 • Мнения: 10 178
Цитат
T. e., Не искам аз да съм добре, а Вуте да е зле...
Мислиш, че хората искат да си с маска, не за да не се разболеят, а за да ти е зле като си с нея?!

Вече беше публикувано, но:
"Ако някой го дразни маската, значи никак няма да му хареса респиратора."

Не става въпрос за удобство и "мисля че е кретенско, мисля че няма нужда, мисля че не помага".
В момента е задължително.
Ако трябва - ще носим и скиорски шапки, стига специалистите (хората, които не вадят мнението си от фейсбук или "фризьорката ми има приятелка, която е сигурна, че", а които са вложили години да учат по някаква дисциплина), са преценили, че риска при неносенето им би бил по-голям.

# 112
 • София
 • Мнения: 4 689
Не се прави на неразбрала какво мисля.
Прочети целия пост, на който отговарям ако не си го чела.

# 113
 • София
 • Мнения: 1 279
https://www.24zdrave.bg/article/8994153

Владо Пенев с отрицателен тест за коронавируса

Сега разбирам, че въпросният бил с коронавирус. Преди 1 седмица, в която се предполага, че е бил в карантина според написаното, лично видях този човек да шофира един джип, предполагам неговия, с поне 3-ма човека вътре. А го видях добре, защото престояхме дълго на един светофар. Карантина не означава ли да си пазиш къщата или включва разходки? Освен това, вече силно започвам да се съмнявам, че изобщо известните хора дотук са имали коронавирус. И за Красен Кралев се съмнявам.

# 114
 • Мнения: 829

В провинцията ситуацията е още по-зле, масово са без маски.
Зле, понеже са без маски, или зле - в смисъл измрели от вируса?
В Бургас съм в момента - няма маски, няма вирус. Поне трупове не видях, а само големи тълпи нормално живеещи хора, по заведения и паркове.

# 115
 • Мнения: 10 178
То, който трябва ги вижда труповете и затова алармират лекарите да спазваме малкото мерки, които са ни наложени. Ама нали останалите не ги виждат, а щом нещо не го видиш с очите си, то не съществува и ти го налагат конспиративно. За да затворят устите ни с маски, а вероятно ще се опитат занапрд и да спрат мисленето ни с шапки.

# 116
 • Мнения: 1 306
Топла вода и сапун в училище. Добре, но никой не подхваща темата за важната малка подробност: къде ще се избърсват учениците и учителите! То ще има едни дълги опашки на чешмите! Защото инструкциите включват често миене на ръцете със сапун. И след това -  къде ще се избършат? Ми в дънките. Най-лесно, но не и безопасно!

# 117
 • Мнения: 4 138

В провинцията ситуацията е още по-зле, масово са без маски.
Зле, понеже са без маски, или зле - в смисъл измрели от вируса?


Имам впредвид че не се носят маски. От мургавите събратя не съм видяла нито един с маска, но си влизат в магазините и учрежденията и никой не им прави забележка. Сигурно се мислят за безсмъртни.

# 118
 • Стара Загора
 • Мнения: 1 675
И моите наблюдения са, че масово не се носят маски - най-често не се носят както трябва и по-рядко липсват въобще.

В чакалнята на личния лекар пациентка ми вдигна скандал, защото и напомних да си сложи маската - държеше я в ръка, колкото да се види, че има. Разкрещя се да не и давам акъл и като не ми изнася да си ходя. Винаги се изумявам как може да има хора, които не стига, че са в нарушение, ами са и агресивни и нагли до безобразие. Наложи се да викам сестрата от регистратурата - на която маската висеше под брадичката. Чакалнята е малка, не повече от 7-8 квадрата, а бяхме шестима души.

В Стоматологията в града, в чакалнята от осем души, само аз си носех маската както трябва - двама нямаха въобще, двама с лигавник, на останалите носовете им стърчаха. Чакалнята е достатъчно просторна, просто застанах в далечния край и не се хабих да правя забележки. И без друго в кабинета на зъболекаря така или иначе всички сваляме маските.

Последна редакция: нд, 13 сеп 2020, 19:44 от Дидичка

# 119
 • София
 • Мнения: 49 580
Пълно е и използват детска истерия с цел да отклонят вниманието. На мен като ми реагират така възрастни, вече не гледам на тях като на възрастни, а снизходително като на хора, които така и не са излезли от 3-годишната възраст. При това те много добре зраят какво правят и се надяват номерът да мине. Е, не минава.

# 120
 • София
 • Мнения: 4 689
Топла вода и сапун в училище. Добре, но никой не подхваща темата за важната малка подробност: къде ще се избърсват учениците и учителите! То ще има едни дълги опашки на чешмите! Защото инструкциите включват често миене на ръцете със сапун. И след това -  къде ще се избършат? Ми в дънките. Най-лесно, но не и безопасно!

Аз се бърша в косата. Simple Smile Хем се хидратира.

# 121
 • Мнения: 4 138
Топла вода и сапун в училище. Добре, но никой не подхваща темата за важната малка подробност: къде ще се избърсват учениците и учителите! То ще има едни дълги опашки на чешмите! Защото инструкциите включват често миене на ръцете със сапун. И след това -  къде ще се избършат? Ми в дънките. Най-лесно, но не и безопасно!

Аз се бърша в косата. Simple Smile Хем се хидратира.
Би следвало да има хартиени кърпи в училищата, но това си е голям разход, та не вярвам да са налични винаги.

# 122
 • Мнения: 631
Няма такава малоумщина. Днес , както може би на много места , не ни допуснаха до двора на училището . До тук добре . Децата ги взимат на "порции" от улицата  , клас по клас и ги вкарват в училищните стаи , НО - всички родители сме на тротоара , пък и на самата уличка , между нас са и деца , които чакат да влезнат . Какъв беше смисъла да ги разделят на групи да ги вкарват , като всички ние чакахме в скупщина. Уличката пред училището е съвсем малка и естествено настана малка лудница , а огромния двор стоеше празен ?! Естествено , кой с маска , кой без ...

# 123
 • Мнения: 829
A родителите каква работа имат по тротоара или из двора?

# 124
 • Мнения: 631
Аз специално си чаках детето да излезе , другите чакат да им вземат децата и да ги вкарат вътре. Говорим за училище с деца до 8 клас.

# 125
 • Мнения: 277
A родителите каква работа имат по тротоара или из двора?
Работа такава, че например си водят децата. Що за *** въпрос?

# 126
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 9 035
Градския транспорт в София се напълни с деца без маски днес. Носят си ги, но за училище, като им кажат. А в автобуса няма кой да им каже.
Моловете в ранния следобед също бяха пълни, фудкортовете фул, за хигиена по масичките не смея нищо да кажа...

# 127
 • Мнения: 4 694
https://www.24zdrave.bg/article/8994153

Владо Пенев с отрицателен тест за коронавируса

Сега разбирам, че въпросният бил с коронавирус. Преди 1 седмица, в която се предполага, че е бил в карантина според написаното, лично видях този човек да шофира един джип, предполагам неговия, с поне 3-ма човека вътре. А го видях добре, защото престояхме дълго на един светофар. Карантина не означава ли да си пазиш къщата или включва разходки? Освен това, вече силно започвам да се съмнявам, че изобщо известните хора дотук са имали коронавирус. И за Красен Кралев се съмнявам.
И аз видях двама познати по града и бяха без маски единият с положителен тест, на другият жена му беше много зле в болница. Не само известните, и никому неизвестните нищо не спазват.

# 128
 • Мнения: 829
A родителите каква работа имат по тротоара или из двора?
Работа такава, че например си водят децата. Що за *** въпрос?
Водят ги и си тръгват.
Връщат се и ги взимат.
Защо висят по тротоарите питах.

# 129
 • Мнения: 9 262
Цитат
Освен това, вече силно започвам да се съмнявам, че изобщо известните хора дотук са ималикоронавирус
Аз се усъмних за Владо Пенев.Много нефелно обяснение даде,как се е разболял.Абсолютно е сигурен,но не казва къде се е случило,за да не плаши хората.Защо?Не предпази хората.

# 130
 • Мнения: 631
A родителите каква работа имат по тротоара или из двора?
Работа такава, че например си водят децата. Що за *** въпрос?
Водят ги и си тръгват.
Връщат се и ги взимат.
Защо висят по тротоарите питах.
Има конкретен час за влизане и няма час за излизане . Единственото място , от което се вижда дали децата излизат е от пред . Междувременно часовете за влизане на различните класове е през 10 мин.  Едни дошли по- рано , едни закъснели ... Не виждам вариант да си оставя детето и да си тръгна , без да знам кога да се върна . Междувременно извеждането на децата не е съпроводено с " лично предаване " . Децата си изизат и започват да се оглеждат за родителите си . От двете страни на училището са натоварени булеварди с вечно бързащи коли.

# 131
 • Мнения: 7 847
В Уго на улица "Неофит Рилски" на сервитьорката и беше крив целият свят. Идва, тупва  ядосано поръчката на масата и заминава като бързия влак още преди да си отвориш устата да поръчаш още нещо. Ако беше само това, щяхме да го преглътнем, но в един момент дойде едно по-голямо семейство и стана някакво объркване на техните поръчки. Въпросната, която през останалото време беше с маска получи поръчката през прозорчето, установи, че не е това, което е написала, смъкна си маската и започна да крещи към  работниците в кухнята, че са объркали. Директно върху чинията с храната. Ако някой е ходил там, знае, че прозорчето е малко по-нависоко и трябва леко да се надигнат, за да комуникират с персонала в кухнята. Представям си, какъв дъжд от слюнка се е изсипал върху храната и само можем да се надяваме, че е здрава. Като гледах целия тоя цирк си помислих каква ли е хигиената в кухнята в Уго, а и не само там. Доста време избягвахме да поръчваме храна, отскоро сядаме тук таме да хапваме, но след тази случка ще ме извиняват. Намалиха им ДДС-то, а цените не само не мръднаха надолу, а изхвърчаха в небесата, а качеството и мерките никакви ги няма. Както се казва по тия ширини "нема да им стъпим повече".

Последна редакция: нд, 20 сеп 2020, 10:16 от *Emia*

# 132
 • Мнения: 852
*Emia*, мисля, че покрай пандемията една част от хората започнаха да забелязват, че в заведенията хигиената не е на ниво дори за непандемични времена. Не знам това дали ще има дългосрочен ефект, примерно да се усетят и да си повишат хигиената, ако им намалеят клиентите.

# 133
 • София
 • Мнения: 49 580
няма да се усетят, защото си го знаят. Нищо няма да направят, защото това означава за тях да харчат пари, а те не искат да харчат пари. Историите като в Кошмари в кухнята са обичайни, защото не им дреме на повечето. И на клиентите често не им дреме, а я карат на принципа "щом не е стояло повече от 5 секунди на земята, нищо му няма". Като в детството ни.

# 134
 • Мнения: 7 847
*Emia*, мисля, че покрай пандемията една част от хората започнаха да забелязват, че в заведенията хигиената не е на ниво дори за непандемични времена. Не знам това дали ще има дългосрочен ефект, примерно да се усетят и да си повишат хигиената, ако им намалеят клиентите.
Точно така е. Погнусих се след тази случка. Не че съм си правила илюзии, че в кухните на ресторантите е стерилно. Даже напротив. Като се знае, каква е липсата на персонал и как взимат всеки,  работата е винаги под съмнение. А и всеки работник си носи хигиенните навици от вкъщи и това не се учи на "стари" години. Но поне някакъв минимум трябва да се спазва. Сега пък особено. И не е въпросът да се вманиачаваме. Едни вярват, че има корона, други не, тяхна си работа. Аз съм от умерените и смятам, че мерките трябва да се спазват, пък каквото стане, другото е Божа работа. Драпаха да отварят ресторантите, уверяваха, как ще пазят клиентите, мисирките правиха репортажи от заведения няколко дни подред със замазване на столове и маси с неизвестна течност и маски смъкнати на носа и ето какво стана. Кого лъжем?

# 135
 • Мнения: 4 138
Абсолютно никаква хигиена няма по заведенията и аз спрях да ходя. Последно което посетих го бях описала в темата: Чакаме за маса. Настаняват ни на една, на която преди това стояха група младежи и видях, че едното момче се изкашля доста сериозно поне 2-3 пъти. Сервитьорката с маска под брадичката избърса масата с парцал (предполагам мокър) без да дизинфекцира масата с нищо. След този случай повече не съм ходила на заведение (кафе), защото масово са така. А са длъжни да дезинфекцират не само масата, но и дръжките на столовете (поне), според предписанията на РЗИ.
А РЗИ спи, не проверява, не глобява. Има правила на книга, но никой не ги спазва, нито следи за тяхното изпълнение.

# 136
 • софия
 • Мнения: 3 857
Вите,не е баш така за РЗИ. Поне не винаги. Бях пуснала сигнал до тях за заведението на Аладин Фудс в Дъ мол. Там хем работят с храна за директна консумация персоналът все е или без маска или с маска,свалена под брадичката. Седмица по-късно получих мейл от тях,че е извършена проверка в няколко от обектите им и е установено,че наистина не се спазват наложените мерки,в резултат на което са наложени глоби. И в действителност оттогава не съм виждала в обекта им в Дъ мол да са без маски или със свалени такива. Така че за такива случаи според мен е добре да се подават сигнали. Едва ли всеки път ще има ефект,но пък брз проверки със сигурност няма да има.

# 137
 • София
 • Мнения: 11 123
И аз имам оплакване от обект в Дъ Мол -офиса на Пощенска банка.
Миналата седмица бях там за внасяне на  пари в кредитна карта.
Видях няколко служители със смъкната маска. Касиера - младо момче се разсипа да плюнчи парите и да ги върти насам-натам. Накрая ми даде разписката и личната карта със същите оплюнчени пръсти.
Дядката-бодигард  явно недочува. Лепна се за мене без дистанция да пита какво ще правя в клона. Какво да правя с маска и очила освен обир?
Не ми се занимава с оплаквания до банката или РЗИ. Просто вече няма да използвам този клон.

# 138
 • Мнения: 852