Майчинството счетоводно - 86

• 38 890
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте , момичета . Не съм сигурна дали ще намеря отговор на въпроса си тук понеже случая е нетипичен , но ... става въпрос за чужденка , която от Декември е в Бг и работи по трудов договор , но е със временен статут . Тя е бременна и тепърва ще сключва брак с българин . Как стоят нещата в такъв случай със здравните права и майчинството ?
Какъв е статутът на чужденеца? Ако е обвързан с бежански или хуманитарен, това е описано в ЗУБ (закон за убежището и бежанците). Ако случаят е такъв, мога да проуча.

# 106
Здравейте , момичета . Не съм сигурна дали ще намеря отговор на въпроса си тук понеже случая е нетипичен , но ... става въпрос за чужденка , която от Декември е в Бг и работи по трудов договор , но е със временен статут . Тя е бременна и тепърва ще сключва брак с българин . Как стоят нещата в такъв случай със здравните права и майчинството ?
Какъв е статутът на чужденеца? Ако е обвързан с бежански или хуманитарен, това е описано в ЗУБ (закон за убежището и бежанците). Ако случаят е такъв, мога да проуча.

Нямам повече подробности , и те не знаят 🤦♀ но мисля , че не е . Момичето в момента е извън страна и тези дни ще се върне . Тогава мога евентуално да получа повече информация . Аз самата съм ТРЗ , но в нашите фирми не е имало такъв случай и реших да попитам тук .
На първо четене , съм запозната с осигуровките на лицата с временно разрешително , но въпроса с получаване на евентуално майчинство , трябва да се проучи по-обстойно .

# 107
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Много зависи от коя държава е лицето и дали имаме действащ международен договор с нея - за справка ЗЗО чл.33.Така звучи сякаш няма право на здравно осигуряване, което ще рече че не е било нужно да да удържат здравни осиг-ки по време на договора ѝ в България, което няма как да знаем дали е направено.

# 108
От Молдова е . Ще проверя . Благодаря .

# 109
От Молдова е . Ще проверя . Благодаря .
Здравейте! На 8 септември ми изтича последния болничен, с което се изчерпват 180 полагащи се дни. Ще изляза в майчинство на 17 септември (45 преди термина).
Остават ми осем календарни дни като дупка. Казаха ми, че ако пусна отпуска ще ми се намали майчинството. Това така ли е?
Казаха ми, че ще трябва да ида на ТЕЛК, но АГ при която се следя ще излиза в отпуска и не знам дали ще може да ме прати навреме.
Здравейте,
Бях в същата ситуация и също бях чувала, че отпуската ще ме ощети. Звъннах в НОИ и отговорът е следния - прекъсването на болничен с отпуска ще повлияе само и единствено, в случай че го правите в рамките на тези 180 дни. Примерно ползвате 120 дни и пускате отпуска и след това вземате още 60 дни болничен. За тези следващи 60 дни ще повлияе по-ниския доход от 120те дни ползван болничен и ще получите малко по-ниска сума. Инъче така преди 45те дни отпуската си е добрият вариант, така или инъче тук вече си се взема дохода за 24 месеца назад, вкл неизбежно вече и по-ниските месеци, в които е ползван болничен, така няколко дни отпуск даже ще са с по-висок осиг. доход и ще влязат в 24те месеца.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 11:09 от ElitsaD

# 110
Здравейте, момичета. Някой знае ли кога се очаква майчинство за септември? В сайта все още няма информация, а първия ден от месеца е 1ви (вторник). Далк тогава е възможно да има превод? 🙂

# 111
  • Варна
Здравейте, момичета! Детето ми е на 1,3 г.; от 01.09.2020 се връщам на работа за малко и след това смятам да пусна полагаем отпуск до окончателното ми започване на работа през месец февруари 2021( живот и здраве). Учител съм и имам достатъчно дни. Проблема е, че касиер-счетоводителят на училището се е заял с мен, че няма да ми подготви документите навреме (въпреки заповедта на директора, представете си!!!) и аз сама искам да си ги подготвя. Четох, че трябва да попълня декларация 7 и 8(??) и заявление в свободен текст на осн. член 164, ал.1.
Та въпросите ми: са правилно ли съм разбрала относно номерата на заявленията? Трябват ми и насоки за написването на заявлението от мен. Детето ще започне ясла през месец ноември. Ще съм благодарна за отзивчивостта ви!

# 112
  • София-Младост
В 7 само промяна в обстоятелствата попълвате, за да ви спрат обезщетението. 8 е за да получавате половината. Заявлението свободен текст за отпуск, на основание чл... ще ползвам ХХ работни дни, считано от...
Но не по 164-1, вие в момента ползвате този отпуск.

# 113
  • София
Здравейте, съвсем в начална бременност съм. Имам едно дете, но тогава не работех, съответно нямах майчинство и нищо не ми е ясно. Имам 3 въпроса за сега.
  1.Искам да попитам, ако си взема болничен по време на цялата бременност накрая при сумирането на майчинството от последните месеци  се изчислява сумата от болничния нали, а не от заплатата. Надявам се, че обясних добре.
 2. Също така възможно ли е да редувам примерно майчинство с отпуск или ако искам да ползвам тези 180 дни трябва да са задължително последователни.
3. И последно - до петък ще съм в болничен заради детето. Може ли в първия работен ден след болничния да взема нов болничен, този път вече за бременността от АГ.

# 114
  • Варна
В 7 само промяна в обстоятелствата попълвате, за да ви спрат обезщетението. 8 е за да получавате половината. Заявлението свободен текст за отпуск, на основание чл... ще ползвам ХХ работни дни, считано от...
Но не по 164-1, вие в момента ползвате този отпуск.
Ала Бала може ли да пиша на л.с.?

# 115
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, съвсем в начална бременност съм. Имам едно дете, но тогава не работех, съответно нямах майчинство и нищо не ми е ясно. Имам 3 въпроса за сега.
  1.Искам да попитам, ако си взема болничен по време на цялата бременност накрая при сумирането на майчинството от последните месеци  се изчислява сумата от болничния нали, а не от заплатата. Надявам се, че обясних добре. Реално е върху осреднения осигурителен доход на база, на който са определени обезщетенията за общо заболяване, т.е. на заплатите от предходните 18 месеца
 2. Също така възможно ли е да редувам примерно майчинство с отпуск или ако искам да ползвам тези 180 дни трябва да са задължително последователни. Това не е майчинство, а болничен за общо заболяване и може да има прекъсвания.
3. И последно - до петък ще съм в болничен заради детето. Може ли в първия работен ден след болничния да взема нов болничен, този път вече за бременността от АГ. Да, може.

# 116
  • София
Извинявам се за грешката във втория въпрос- по невнимание е било.
 Благодаря много за отговорите!

# 117
  • София
Здравейте, моля за помощ при попълване на декларация по граждански договор. В майчинство съм, какво следва да посоча като данни?
Че съм с платени осигуровки върху какъв доход? Преди това съм осигурявана на максималните и в момента получавам по 119 лв. на ден мейчинство.

Това са опциите, измежду които мога да избирам:
Д Е К Л А Р И Р А М:

1. През месеца съм осигурен/а  за всички осигурителни случаи по трудови и служебни правоотношения при …………………  , адрес ………………… ЕИК ………….   върху месечно възнаграждение в размер на  ……………….. лв.( без сумата по тази сметка)

2. През месеца съм осигурен/а на друго основание (договор за услуга, договор за управление и др.) при ……………………………………………………………  , адрес……………………. ……………………., ЕИК…………………………………..
върху възнаграждение в размер на ……………………( без сумата по тази сметка) *

3. През месеца  не съм осигурен.

4. Пенсионер съм и  желая да бъда осигуряван за ДОО и ДЗПО:   да      не   

Благодаря много на отзовалите се!

# 118
  • Пловдив
get_real, ако не е тайна на колко са те осигурявали за да взимаш това четирицифрено майчинство за месеца?

# 119
  • Седмото небе
Не съм Гет, но и аз също ще взимам четирицифрена сума. Преди да си взема предварителния болничен един месец преди този 45 дневния,след който със сигурност ще ме преизчислят, към момента дневната ми сума е 80,50 лв. Средно по 20 работни дни в календарен месец, ако ги броим грубо. Си стават по около 1600 лв месечно. После обаче малко ще паднат, да се надявам незначително почти да повлияе въпросния болничен. Но и в сегашната ми работа взимам четирицифрена заплата макар и твърда и не толкова голяма колкото преди. А в предишната също плюс че имах и страхотни бонуси, които също ни влизаха към дохода. Отделно имахме семейна фирма, на която бях управител, осигуровките също не бяха малки и от там това също допринесе. И така в няколко месеца за периода имам максималните 3000 лв на месец.
Така, че събират се парите. И после с такива парички на месец далеч по-спокойно се гледа детенце.

Общи условия

Активация на акаунт